Представят книгата "Полуостров/остров Св. Тома. История и археология на черноморските острови" на проф. Иван Христов

Pan.bg 09 май 2022 | 13:38 views (347) commentaries(0)
img Димитър Шишманов

На 11 май от 11:00 часа в Националния исторически музей в София ще бъдат представени най-новите издания на културната институция. Един от акцентите на събитието е представянето на книгата на проф. Иван Христов – „Полуостров/остров Св. Тома. История и археология на черноморските острови“.

Проф. д-р Иван Христов е български историк и археолог. Специалист по антична история и археология, подводна археология. През последните 10 години целенасочено работи в акваторията на Черно море и археологически обекти по бреговата ивица на Южното българско Черноморие. Проф. Христов участва в съвместни научни експедиции с археолозите от РИМ Бургас. Автор е на 34 книги и над 120 статии. Зам.-директор по научно-изследователската дейност на Националния исторически музей. Член на редколегията на „Известия на Бургаския музей“. Новата книга на проф. д-р Иван Христов може да бъде закупена в Археологическия музей на Бургас, бул. „Алеко Богориди“ 21.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

Ръководството на Регионален исторически музей Бургас има удоволствието да припомни на читателите и любители на древната история, че НИМ и РИМ Бургас имат договор за сътрудничество и че част от изнесените в книгата факти са плод на съвместната научно-изследователска дейност на археолози от двете институции.

В новата си монография Иван Христов разглежда важни детайли от античната история и археология на островите от Западното Черноморско крайбрежие – Св. Тома, Св. Иван, Св. Петър, Св. Кирик и Юлита, Св. Анастасия и Левка. Описани са някои по-малки острови в българските териториални води, които са слабо познати. Добавени са и бележки върху появата и изчезването на острови, от които днес няма видима следа. В заключение са разгледани примери за започналите необратими процеси, които биха довели до появата на нови острови в Черно море.

Темата на книгата се вписва в проблематиката на т. нар. „Island Archaeology”. Основната задача на островната археология е да разкрие как хората са използвали островите в миналото. Островната археология разглежда географската характеристика на тези пространства като начална точка за един по-нататъшен исторически анализ, обикновено в сравнителен план.

Пленителната тема на предложената монография е по същество пионерна – това е първият обобщаващ научен труд в областта на островната археология за Западното Черноморие. Написани увлекателно, страниците ни водят към един островен свят, на който незаслужено не е обръщано внимание досега.

/www.burgas.bg/Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Представят книгата "Полуостров/остров Св. Тома. История и археология на черноморските острови" на проф. Иван Христов

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/1 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка