Снимки: Курсанти и студенти от четири държави пристигат в Морско училище по проект MARS-NET

Pan.bg 22 сеп 2022 | 17:03 views (142) commentaries(0)
img Росица Колева

В началото на септември (от 5-и до 7-и) 2022 г. морската столица на Литва – Клайпеда, беше домакин на ползотворна среща на научни колективи от морски университети на Турция, Полша, Румъния и България.

Срещата бе във връзка с работата по проекта MARS-NET на програма „Еразъм+“, отнасяща се за обучение и повишаване на квалификацията във висшите училища на страните на Европейския съюз, както и на други страни.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

Проектът е озаглавен „Морски симулатори и мрежи от учебни съоръжения, свързани с обмен на добри практики при дигитално обучение“.

Той е фокусиран главно върху изграждането на ефективна образователна мрежа сред множество партньори, с цел да се постигне регионална стабилност на обучението. В процеса на изпълнение на задачите му, през настоящата година вече се проведоха подобни работни срещи в Румъния (Констанца) и в Полша (Гдиня).

Освен домакините от Литовската морска академия (Lietuvos aukśtoji jüreivystes – LAJM), на срещата присъстваха партньорите по проекта от Academia Navală „Mircea cel Bătrân“ (Румъния), Akademia Marynarki Wojennej w Gdyni (Полша), T. C. Piri Reis Üniversitesi (Турция) и ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“.

Представители на ВВМУ бяха: проф. д-р Чавдар Александров, ръководител на катедра „Електроника“; доц. д-р Георги Димитров и гл. ас. д-р Димитър Василев.

Темата на обучението в Клайпеда бе „Дигитални упражнения на симулатор за обработка на товари – обмен на добри практики при изграждане на курсове в електронна среда“.

Обсъдени бяха теми и процедури, представени в методически ръководства, програми и наръчници за изясняване на последователността на работа на тренажор, както и указания за провеждането на упражнения на симулатор.

Колегите от ВВМУ се включиха в преподаването, свързано с товарно дело, като работиха самостоятелно на симулатори за LNG, насипни товари и контейнери.

Лекциите и практическите занятия се проведоха в семинарни зали и тренажори за обучение на морски кадри на Литовската морска академия (Lithuanian Maritime Academy – LMA).

Проведените мероприятия бяха много полезни, защото лекциите и презентациите дадоха възможност на присъстващите да споделят опита на домакините и да оценят работата на симулационните съоръжения.

Това ще помогне за възприемането на иновативни практики в съвременните начини за преподаване, при осъществяване на поредната решителна стъпка към цифровизацията на системата за морско висше образование в съответните държави. Обучението завърши със сертифициране на участниците.

По време на срещите в Клайпеда е направено уточнение от доц. Георги Димитров относно предстоящото следващо мероприятие по проекта MARS-NET, което ще се проведе във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ – Варна.

В периода 24 – 28 октомври 2022 г. гости на ВВМУ ще бъдат курсанти и студенти от всички партньорски институции. Имената на участващите от българска страна студенти вече са определени.

/www.naval-acad.bg/Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Снимки: Курсанти и студенти от четири държави пристигат в Морско училище по проект MARS-NET

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/6 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка