Вижте морските акценти в програмата за отбелязване на Европейска нощ на учените - 2022 във Варна

Pan.bg 29 сеп 2022 | 06:18 views (503) commentaries(0)
img ОНЛАЙН ВИДЕОИЗЛОЖБА С РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ КОНКУРСА ЗА ДЕТСКА РИСУНКА “КРИСТАЛНО ЧИСТО ЧЕРНО МОРЕ”

Онлайн видеоизложба с творбите на най–малките и талантливи участници в Европейска Нощ на учените 2022 – децата на възраст 5–7 години ще бъде излъчена на 29.09.2022 г. в сайта на ИО–БАН – www.io–bas.bg, както и във facebook страницата и YouTube канала на Института по океанология – БАН. За победителите в конкурса и за всички участници са предвидени награди, които ще бъдат обявени по време на видеото. Сертификат за участие в проект SEARCH, дейност „Конкурс за детска рисунка” получава и детската градина, номинирала и изпратила рисунки до ИО–БАН

30 септември, петък
ФКЦ – Варна

17:00–17:10
Официална церемония по откриване на Европейска Нощ на ученитеʼ 2022 – Варна.
Церемония по откриване с участието на видни учени, изтъкнати общественици, представители на местната власт, творци от различни изкуства, директори и учители.

17:10–17:30
Поздравителен концерт „Нашите деца – букет от мечти“

Поздравителен концерт „Нашите деца – букет от мечти“, подарен от децата и техните ръководители от Вокална група Палас, гр.Варна с художествен ръководител Красимир Янев и музикален педагог Снежанка Димова. Студио Палас работи с деца и младежи в областта на музиката, театъра и тонрежисурата. Обединява рок група, вокална група, индивидуални изпълнители на поп и рок музика, и група по тонрежисура.

17:00–20:30
Щандове с практически експерименти и участие на публиката:

СТЪКЛОТО И ХИМИЧНИТЕ ЕКСПЕРИМЕНТИ
Потопете се в необятния и интересен свят на изследванията на Черно море – очакват ви химични експерименти, измервания и демонстрации от учените в секция „Химия на морето”, ИО–БАН

КРАСОТАТА НА БЪЛГАРСКОТО КРАЙБРЕЖИЕ
Демонстриране на изследвания, провеждани от учените в секция „Динамика на бреговата зона“ ИО–БАН: изследване на бреговата зона и шелфовата акватория чрез прилагане на съвременни методи и технологии за наблюдение и изследване с иновативни научно–изследователски инструменти и инфраструктури.

ЖИВИЯТ СВЯТ НА ЧЕРНО МОРЕ ПОД ЛУПА
Учените от Секция „Биология и екология на морето“ към ИО-БАН, Варна ще ви потопят в необятния свят на морските обитатели. Посетителите ще могат да видят някои от емблематичните видове растения и животни на Черно море, включително и видове, видими само под микроскоп. Нашият екип ще ви запознае с някои от ключовите дейности и проекти на секцията, свързани с извършването на екологичен мониторинг и оценка на състоянието на морската околна среда, чужди видове, загуба на местообитания, оценка на запасите на експлоатираните видове риби в Черно море и опазване и възстановяване на биологичното разнообразие, включително обявяване и управление на морски защитени територии и зони.

ТЕХНОЛОГИИ ЗА ИЗСЛЕДВАНЕ НА МОРСКАТА СРЕДА
На щанда на секция „Океански технологии“ към ИО-БАН, посетителите ще се запознаят с научните и научно-приложните изследвания в областта на морските технологии и оперативната океанография. Океанографски прибори и системи, in situ и дистанционни методи за наблюдения на морската среда, оценка на климата на основните хидрологични параметри са част от направленията, по които учените от секцията работят.

СЪВРЕМЕННИ И ДРЕВНИ БРЕГОВИ ЛИНИИ НА ЧЕРНО МОРЕ
Пренесете се на морското дъно. Учените от секция „Морска геология и археология“, ИО-БАН ще ви представят своите геоложки и геофизични методи на изследвания; ще ви запознаят с геоложкия строеж на шелфа и дълбоководна зона на Черно море, както и с потънали подводни археологически обекти.

В СВЕТА НА 3D ПРИНТИРАНЕТО
3D принтирането е много повече от „триизмерен печат“. Заповядайте на щанда на Фондация „Иноватор“, за да научите повече за една от най-перспективните и актуални теми – 3D принтирането. Какви са приложенията на 3D принтирането в медицината, архитектурата, изкуството и дори космонавтиката? Принтиране на живо – включи се и ти!

В СВЕТА НА ТЕЛЕСКОПИТЕ
На щанда на ЦПЛР-НАОП „Николай Коперник“ – Варна посетителите ще се запознаят с различните видове телескопи – от телескопа на Нютон до телескопа Джеймс Уеб, ще се научат да работят с подвижна звездна карта.

В СВЕТА НА ВОДНИТЕ ОБИТАТЕЛИ
Ще бъдат представени риби от експозицията на Аквариум-Варна към Институт по рибни ресурси, ССА – Варна, както и част от специалната колекция водни обитатели, препарирани по метода диафонизация. Специалисти от ИРР-Варна ще разкажат за дейността на организацията в областта на морската биология и екология.

ОБРЕДНИЯТ ХЛЯБ В ТРАДИЦИОННАТА КУЛТУРА НА БЪЛГАРИНА
Уредници и пазители от Етнографски музей, Варна към РИМ–Варна ще представят изложба на обредни хлябове от фонда на Етнографския музей. Обредните хлябове заемат важно място в празнично-обредната система на българите, а чрез тяхната пластичната украса се цели стимулиране на плодородието в стопански и социален аспект. Едни от най-интересните и натоварени с голяма символика обредни хлябове са тези приготвяни за Коледа, Тодоровден, Великден, Гергьовден и за сватба.

17:30-20:30
Щандове за Изкуство

ИЗРАБОТВАНЕ НА РИСУНКИ С 3D ЕЛЕМЕНТИ
Децата от КСУДПЛУ „Св. Йоан Златоуст“ и преподаватели ще представят ръчно изработени произведения на изкуството с 3D елементи.

РИСУНКИ ВЪРХУ СТЪКЛО
На своя щанд, най-малките участници в Нощта и техните учители от ОУ „Свети Иван Рилски”, гр. Варна ще ви пренесат в света на Черно море по нетрадиционен начин – рисуване върху стъкло.

ИЗЛОЖБА И ОТКРИТ УРОК ПО РИСУВАНЕ
Арт студио Графит, гр. Варна с ръководител художника Диян Димитров представя специално за вас изложба на творци от студиото. Открийте способностите си в живописта и рисуването по време на открития урок, в който ще ви бъде показана практика върху техники за рисуване и всички етапи от създаването на една картина.

18:30-20:30

ДИГИТАЛЕН SEARCH
Мултимедийна прожекция на научно-изследователски филми на екран

17:00-20:30
ЕВРОПЕЙСКИ КЪТ

Информация за научните изследвания на ЕС и участието на варненски научни и научно-образователни институции и представянето им в проекти с европейско финансиране. Информация за минали и текущи проекти по Н2020 и Хоризонт Европа за местни научни изследвания.

18:00-18:30
ЦЕРЕМОНИЯ ПО НАГРАЖДАВАНЕ НА НАЙ-МАЛКИТЕ УЧАСТНИЦИ В НОЩТА

Церемония за награждаване на победителите в конкурса за детска рисунка “КРИСТАЛНО ЧИСТО ЧЕРНО МОРЕ”, в рамките на проект SEARCH, Европейска нощ на учените 2022 – Варна.

18:30-19:30
ЗАБАВНИ ИГРИ „ПОЗНАВАМЕ ЛИ ЧЕРНО МОРЕ?“
Забавни игри по време на Европейска нощ на учените’ 2022, отново предвижда да събере най-любознателните и обичащи Черно море деца от различни възрастови групи (1-4 клас, 5-7 клас и 8-12 клас). Събирайте с пълни шепи нови знания и се забавлявайте! Очакваме Ви с нетърпение! Предвидени са награди за всички.

19:00-20:00
НАУЧНО КАФЕНЕ „Микропластмасата в нашия живот” – презентация на докторант Светлана Михова, ИО-БАН 20:30

ЗАКРИВАНЕ НА СЪБИТИЕТО

30 септември, петък
ОНЛАЙН ПРОГРАМА
НАОП „Н. Коперник“ – гр. Варна

Не пропускайте във facebook страницата на НАОП „Н. Коперник“ – Варна:
НАУКА И ОБРАЗОВАНИЕ

Емблематичният за Варна образователен и изследователски център – Обсерваторията в гр. Варна представя:

Алхазен и древната оптика – презентатор д-р Ева Божурова
RS Ophiuchi по пътя към свръхнова от тип Iа – презентатор д-р Янко Николов

ИО-БАН – гр. Варна
Не пропускайте във facebook страницата и YouTube канала на Института по океанология – БАН

„ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ ПОДАРЯВАТ УСМИВКА”
Видеофилми, запечатали моменти от дните на отворените врати, подарени на хората със специални потребности от служителите на Института по Океанология-БАН, Институт по рибни ресурси, ССА – Варна и Аквариум-Варна, Етнографския музей, Варна към РИМ–Варна, ЦПЛР-НАОП „Николай Коперник“ – Варна, в рамките на проект SEARCH

„МНОГООБРАЗИЕТО НА БЪЛГАРСКАТА НАРОДНА НОСИЯ”
Видеофилм, подготвен от учените от Етнографския музей – Варна и колекционери. Представя се народното облекло като компонент на културата, отразяващо важни периоди от развитието и съществуването на българския народ, белег за местожителството, възрастта, семейното положение, социалната принадлежност, участието в обичаи и обреди. Представени са и носии от Варненския регион.

ПРАКТИЧЕСКА НАУКА
Предварително записани видеа с учени и деца от различни възрастови групи в лабораториите на ИО-БАН. С помощта на учените, децата участници в демонстрациите, лабораторните опити и измерванията, получиха възможност да си „изцапат ръцете с наука“.

ИЗМЕРИ СИ САМ PH И АЛКАЛНОСТ НА ВОДАТА
С помощта на химик Надежда Друмева, без да се притесняват учениците от 1-ви до 12-ти клас си „изцапаха ръцете с наука”. Целта на организираната дейност е децата да станат преки участници в научните експерименти, с което да се повиши разбирането за реалните изследователски процеси.

В СВЕТА НА ФИТОПЛАНКТОНА С ПОМОЩТА НА УНИКАЛАТА АПАРАТУРА – ФЛОУЦИТОМЕТЪР
Еколог Наталия Слабакова запозна присъстващите ученици и демонстрира как се извършва количествен и качествен анализ на фитопланктон с уникалната за научните среди апаратура – флоуцитометър

КАКВО Е „ЕКОЛОГИЧЕН ОТПЕЧАТЪК” ?
Какво е „Екологичен отпечатък” и как всеки може да намали своя собствен „Екологичен отпечатък”, научете повече от следващото видео по проект Tid(y)Up.

„КОГАТО ЩОРМЪТ СРЕЩНЕ БРЕГА…”
Симулации на щормови явления в различни райони на българското крайбрежие представени от океанограф Петя Ефтимова по проект НГИЦ за мониторинг, оценка и прогнозиране на природни и антропогенни рискове и бедствия и проект CHYMERA, ФНИ за изменения на хидроложкия режим в техногенно повлияна брегова среда.

ДОКУМЕНТАЛНИ И НАУЧНО-ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ
ИРР към ССА – гр.Варна
Представяне на проект ТIММОD – Насърчаване на технологичните иновации в мониторинга и моделирането на околната среда за оценка на рибни и нерибни ресурси, финансиран от ЕС в рамките на програма Черноморски Басейн 2014-2020 г. по тематична цел 2. Опазване на околната среда и намаляване на морските отпадъци, приоритет 2.1 Подобряване на съвместния мониторинг по околна среда. Проектът ТIММОD обединява усилията на шест партньорски организации от България, Грузия, Гърция, Молдова и Румъния, обединени от идеята эа насърчаване на иновациите и подобряване на трансграничното сътрудничество в мониторинга на морската среда.

ИО-БАН – гр. Варна
Представяне на проект „Следвайте пластмасата от източника до морето: Тиса – Дунав, интегриран план за действие за премахване на пластмасовото замърсяване на реките”, Tid(y)Up, Дунавска програма. Екип на ИО-БАН, съвместно с експерти от BOKU Австрия и Лаборатории WESSLING извърши за първи път в р. Дунав (в района на Русе – Гюргево и Тутракан), пробонабиране за микропластмаси по три метода. Научете повече от видеото.

„Визитка на ИО-БАН. Ретроспекция към миналогодишни издания на Европейска нощ на учените.”
Представяне на научната и научноизследователската дейност на ИО-БАН, гр.Варна. Ретроспекция към живия контакт с публиката по време на минали издания на Европейската нощ на учените през очите на най-любознателните и жадни за знания деца и възрастни

„Последната експедиция с кораб Академик“ – 7 част
Документален филм за подводните изследвания в Черно море, 2017 г., извършени от учени от ИО-БАН с НИК „Академик“, Изследователската миниподводница РС-8В и подводния безпилотен апарат Sea Turtle. Режисьор и сценарий Лъчезар Костов. За щастие, това не се оказа последната експедиция с НИК „Академик“.

„Биооптика” и „Изследователска миниподводница РС 8В”
Документални филми, с които зрителите ще се докоснат и запознаят отблизо с работата на учените и подводните изследователите от ИО-БАН, Варна. Ще се пренесете на борда на НИК „Академик“ и ще съпреживеете един експедиционен ден с морските изследователи.

/www.io-bas.bg/
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка