Студенти от ТУ-Варна се запознаха с изследваното биоразнообразие на Черно море

Pan.bg 24 ное 2022 | 22:29 views (1125) commentaries(0)
img Pan.bg

Доц. д-р Кремена Стефанова, зам.-директор по научноизследователска дейност в Института по океанология към БАН представи лекция на тема: „Биоразнообразието в Черно море“ в ТУ-Варна.

Събитието, на 23.11.2022 г., събра студенти от различни специалности, които научиха много за животинските и растителните видове в морската среда и процесите, които възникват в еко системата и влияят на биологичното разнообразие в нашето море, с т.нар. сероводородно замърсяване.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

Младите хора разбраха, че биоразнообразието е ресурс, който е важен за хората, има значение за тяхното развитие и не е неизчерпаем. Запознаха се с особеностите и предизвикателствата при опазването на морската екосистема и нейното устойчиво използване, както и със същността на Рамковата директива за морска стратегия, която България спазва като държава членка на Европейския съюз.

Лекцията за студентите е част от обученията по проект ILIAD, по който учени от ТУ-Варна работят заедно с още 55 партньори от 18 държави за създаване на цифров двойник на Световния океан.

Системата ILIAD обхваща северната част на Атлантика и пет морета – Норвежко, Северно, Балтийско, Черно и Средиземно. Проектът е част от един по-голям замисъл на Европейската комисия – създаване на цифров двойник на планетата Земя.

/www1.tu-varna.bg/Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Студенти от ТУ-Варна се запознаха с изследваното биоразнообразие на Черно море

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/1 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка