НИК 421 „Св. св. Кирил и Методий“ отплава към Антарктида (снимки)

Pan.bg 27 дек 2022 | 23:49 views (3964) commentaries(0)
img Георги Николов

Военният научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ (НИК 421) отплава към Антарктида днес, 27 декември 2022 г.

Командирът на военноморските сили – контраадмирал Кирил Михайлов, и началникът на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, изпратиха екипажа от 21 души, както и 24-ма курсанти с техните ръководители за краткосрочен плавателен стаж.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи молебен за здраве и безаварийно плаване. За изпращането на НИК 421 към церемонията се присъединиха областният управител на област с административен център Варна – г-н Марио Смърков, представители на Варненска и Великопреславска света митрополия, възпитаници на Висшето военноморско училище, близки и роднини на екипажа, граждани и гости на града.

През следващите 4 месеца корабът ще премине по маршрут: Средиземно море – Гибралтар – Атлантически океан – о. Огнена земя – о. Ливингстън, и обратно.

По време на плаването ще бъдат транспортирани учени от Българския антарктически институт (БАИ), които ще работят по различни проекти като част от Националната програма за научни изследвания.

На Южния полюс те ще изследват движението на земната кора, минерализациите в околностите на българската база, уникалния растителен и животински свят на Ледения континент, размерите на глобалното замърсяване, както и топенето на ледниците, като резултат от глобалното затопляне.

31-вата българска антарктическа експедиция до полярната база „Св. Климент Охридски“ на остров Ливингстън, Южни Шетландски острови, за първи път е изцяло обезпечена от българска страна.

НИК 421 ще достави до базата оборудване, строителни материали и хранителни продукти за по-нататъшната работа на полярниците.

„Започва едно историческо плаване за България на първия военен научноизследователски кораб под български флаг, който ще влезе в Световния океан, и по този начин ще докажем на света, че България е морска нация. Това ще докаже на всички, че ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ подготвя отлични кадри, с които можем да се гордеем“, заяви проф. д.н. Христо Пимпирев, ръководител на експедицията.

/www.naval-acad.bg/Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


НИК 421 „Св. св. Кирил и Методий“ отплава към Антарктида (снимки)

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/7 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка