Студентското космическо общество на Морско училище участва в международна програма на NASA

Pan.bg 09 яну 2023 | 10:08 views (370) commentaries(0)
img Георги Николов

Eкип от студенти от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ отново участва в програма на NASA и заедно с университетски екипи от цял свят ще проектира, разработва, тества и изпълнява задачи от симулирани космически мисии.

Международната програма Simulation Exploration Experience – 2023, за моделиране и симулационно обучение на студенти на американската космическа агенция стартира на 4 януари 2023 г.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

Студентските екипи са географски разпръснати и работят с колегите си дистанционно. Екипите използват отворени стандарти за моделиране и симулация, които позволяват на различните елементи да работят заедно, в широкомащабна симулирана космическа мисия.

Компонентите за симулация си взаимодействат през интернет, като използват индустриално моделиране и стандарти за симулация за оперативна съвместимост.

Студентите ще създават компютърни симулации на основна многофункционална лунна база и близко до нея разположени лунни станции до южния лунен полюс, както и окололунна космическа станция.

Програмата SEE2023 е синхронизирана със Стратегията на НАСА за кампания от Луната до Марс и е разработена, за да помогне за внедряването на концепции на студенти в тази посока.

Задачите, които ще трябва да решават студентите, са свързани със следните предизвикателства:

-Повърхностни и подповърхностни системи за проучване, транспортиране, проучване, събиране и добив на Луната или Марс.

-Жилищна и поддържаща инфраструктура (електричество, охлаждане, топлина, вода, храна, транспорт, разпределителни системи) за лунната основна база, както и по-основни системи за отдалечени лунни станции.

-Индустриална инфраструктура, произвеждаща горива, суровини, строителни материали, рециклиране и производствени възможности.

-Транспорт и продажба на продукти и услуги на базата, както и през окололунната космическа станция Gateway station.

-Роботизирани лунни станции (изследване, проучване, добив на ресурси) в отдалечени лунни зони, както и на Марс.

Екипът от студенти от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, които участват в космическата програма, е в състав: Давид Макаров, Димитър Димитров, Антон Атанасов, Недялко Димитров, Михаела Младенова, Доротея Борисова, Асен Асенов. Ръководители на студентския екип са: гл. ас. д-р Евгени Андреев, доц. д-р Веселка Радева и доц. д-р Мария Николова.

/www.naval-acad.bg/Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Студентското космическо общество на Морско училище участва в международна програма на NASA

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/1 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка