В Бургас се проведе първата регионална конференция по проект "Европа в България: Общо бъдеще"

Pan.bg 13 яну 2023 | 06:49 views (285) commentaries(0)
img Евелин Кузманов, управител на Областен информационен център-Бургас откри първата регионална конференция по проект "Европа в България: Общо бъдеще", изпълняван от Българската телеграфна агенция с подкрепата на Европейската комисия, която се проведе на 10 януари т.г. в Регионална библиотека "Пейо К. Яворов", град Бургас.

На събитието бяха представени новостите в Политиката на сближаване в Европейския съюз за периода 2021–2027 г. с акцент върху новия подход, на който ще бъде заложено за постигането и посредством инструмента Интегрирани териториални инвестиции.

Бяха отчетени постигнатите резултати на местно ниво за изпълнението на приоритетите на Съюза през периода 2014–2020 г. и добрите практики от предходния програмния период.

Сред участниците в конференцията бяха Наталия Ефремова - заместник-министър на труда и социалната политика, Магда Москова - старши експерт в отдел "Техническа верификация", Изпълнителна агенция "Програма за образование", Владимир Дуков - главен експерт в отдел "Югоизточен регион", ГД Стратегическо планиране и регионално развитие, Министерство на регионалното развитие, Гергана Опанова - ръководител на Съвместния секретариат на Програмата за сътрудничество между България и Турция 2021-2027, Мартин Георгиев – ръководител на управляващия орган на програма "Транспортна свързаност" 2021-2027 г., както и представители на местните власти и експерти.

Аудиторията беше запозната с основните цели и предстоящи процедури на програмите „Развитие на регионите“, „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“, „Развитие на човешките ресурси“, „Образование“, „Транспортна свързаност“, "Конкурентоспособност и иновации в предприятията", програмата за трансгранично сътрудничество България – Турция, както и допълняемостта при реализирането им със средствата от НПВУ.

Политиката на сближаване на Европейския съюз включва инвестиции в национални и регионални програми за стимулиране на растежа, заетостта, социалната интеграция и по-доброто сътрудничество.

Известна също като "кохезионната политика", тя има дългосрочни цели, разрешава специфични проблеми на регионално и местно ниво. Осъществява се чрез специално създадения през 1994 г. Кохезионен фонд, който осигурява финансиране за проекти в областта на околната среда и трансевропейските мрежи в държавите членки на ЕС, чийто брутен национален доход на глава от населението е по-малък от 90 процента от средното за ЕС.

/www.eufunds.bg/
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка