Ден 24 - вечер: НИК 421 продължава да плава на юг-югозапад към Южна Америка

Pan.bg 20 яну 2023 | 11:46 views (277) commentaries(0)
img Pan.bg

Репортерът на БТА Константин Карагьозов е единственият представител на медиите, който пътува с кораба "Св. св. Кирил и Методий" и в двете посоки, като придружава българската експедиция по време на целия престой на Антарктида. Всички медии могат да ползват със свободен достъп рубриката "България - Антарктида - корабният дневник на БТА".

Всички медии могат да ползват със свободен достъп рубриката "България - Антарктида - корабният дневник на БТА". На посочения по-долу електронен адрес читателите също могат да се запознаят с интересни детайли от плаването.

Ден 24 - вечер: НИК 421 продължава да плава на юг-югозапад към Южна Америка

В края на 24-тия ден от плаването си към Антарктида българският военен научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ (НИК 421) продължава да държи курс юг-югозапад през Атлантическия океан към Южна Америка.

Около 21:30 часа корабно време (22:30 часа източноевропейско време) на 19 януари НИК 421 се намира на по-малко от 1000 морски мили от най-източната част на континента – бреговете на Бразилия край Ресифе.

Корабът плава със средна скорост от 8.5-9 възела при изключително благоприятни метеорологични условия – попътен вятър от 4-5 метра в секунда и слабо вълнение от 1-2 бала.

https://www.bta.bg/bg/bg-antarctica/393113-nik-421-prodalzhava-da-plava-na-yug-yugozapad-kam-yuzhna-amerika

Ден 24 (тема на деня) - Корабният дневник на БТА: Запознаване с навигационните светлини на НИК 421

В 24-ия ден от плаването си към до българската антарктическа база на остров Ливингстън българският военен научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ (НИК 421) държи курс юг-югозапад през Атлантическия океан към втората междинна спирка от рейса си – Мар дел Плата в Аржентина, където се очаква да пристигне в началото на февруари.

Международните правила за предотвратяване на сблъсъци в море изискват всеки кораб да бъде обозначен с навигационни светлини с различни цветове, които да предоставят информация за неговото състояние и посока на движение. НИК 421 не прави изключение.

https://www.bta.bg/bg/bg-antarctica/393069-korabniyat-dnevnik-na-bta-zapoznavane-s-navigatsionnite-svetlini-na-nik-421
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка