Европейската мрежа за морско наблюдение стартира единен портал за морски данни

Pan.bg 30 яну 2023 | 07:25 views (222) commentaries(0)
img Pan.bg

Европейската мрежа за морско наблюдение и данни (EMODnet) стартира единствената в Европа обединена услуга за морски данни и продукти EMODnet

На 25 януари 2023 г. Европейската мрежа за морско наблюдение и данни (EMODnet), подкрепена от Европейската комисия, стартира своята напълно обединена услуга за морски данни, интегрирайки всички данни в един единствен портал.

Бързият достъп до надеждни и точни данни и информация е жизненоважен за справяне със заплахите за морската среда, за разработването на политики и законодателство за защита на уязвимите зони на нашите брегове и океани, за разбирането на тенденциите и за прогнозирането на бъдещи промени.

Повече от десетилетие повече от 120 организации, участващи в EMODnet, работят заедно, за да събират наблюдения и морски данни от различни източници, да ги обработват в съответствие с международните стандарти и да ги правят свободно достъпни.

Това ще позволи на изследователи, морски мениджъри, политици и много други да извличат стотици данни и продукти от данни от едно място, с унифициран каталог с възможност за търсене.

Този нов портал ще бъде от полза за всички потребители на морски данни, включително политици, изследователи, учени, частната индустрия и всеки заинтересован.

В продължение на десетилетия събирането на морски данни е много фрагментирано, в ущърб на ефективността, достъпността и споделените знания за океана до създаването на Европейската мрежа за морско наблюдение и данни, накратко EMODnet.

От днес всички налични морски данни и тематични услуги на EMODnet са централизирани в един единствен портал. Това тематично обединяване не само опростява достъпа до наличните набори от данни, но също така подобрява потребителското изживяване. Централно място в надстройката и основното подобрение е пускането на обикновения преглед на карти.

Той предлага на потребителите по-лесен достъп за откриване, визуализиране и изтегляне на морски данни в седем теми (батиметрия, биология, химия, геология, човешки дейности, физика, местообитания на морското дъно) от едно място, захранвано от унифициран каталог с възможност за търсене.

/www.nrmbg.com/
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка