Стратегическите проекти за транспортна и енергийна свързаност на Балканите допринасят за общата сигурност на Европа

Pan.bg 26 май 2023 | 07:21 views (746) commentaries(0)
img Pan.bg

Стратегическите проекти за транспортна, енергийна и цифрова свързаност на Балканите, в които България има много активна роля, допринасят за общата сигурност на Европа.

Това заяви вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев на среща, проведена на 23 май т.г. с бившия заместник-председател на Европейската комисия и комисар в два ресора Гюнтер Ферхойген.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

Вицепремиерът посочи, че България предприе активната роля в установяването на т.нар. Среден коридор от Азия през българските черноморски пристанища към Европа.

„Този проект, заедно със съвместната инициатива с Гърция за жп свързаност на пристанищата на Егейско и Черно море, ще помогне да посрещнем предизвикателствата на изцяло променените търговски потоци. Енергични решения се налагат не само поради блокирането на Северния транспортен коридор във връзка с войната с Украйна, но и поради неимоверното нарастване на сухопътния трафик между България и Турция, което превръща границата ни във втората по натовареност в света.“, каза още Христо Алексиев.

Той добави, че основна цел на подготвяните проектите, е да бъдат атрактивни за инвеститорите, за да може да се осъществят в оптимални срокове.

Гюнтер Ферхойген коментира, че подходът на активно търсене на алтернативи и начини за тяхната реализация, е много добро решение за карго потоците в региона.

„В България имаме добър опит от начина, по който за изключително кратки срокове успяхме да постигнем пълна енергийна диверсификация. Голямото предизвикателство беше да намерим алтернативни доставки на най-добри цени, справихме се и промяната беше приета от потребителите“, посочи вицепремиерът.

На въпрос на Гюнтер Ферхойген дали България получава подкрепа в усилията си от Брюксел, вицепремиерът Алексиев отговори, че отлагането на приемането на България в Шенген е сериозен въпрос пред логистиката в региона.

/www.mtc.government.bg/Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Стратегическите проекти за транспортна и енергийна свързаност на Балканите допринасят за общата сигурност на Европа

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/1 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка