Технически университет-Варна разработва ново екологично приложение по международния проект ILIAD

Pan.bg 29 май 2023 | 13:02 views (563) commentaries(0)
img Pan.bg

Учени и експерти от Технически университет – Варна проведоха работна среща за подобряване на функционалностите в приложението „I SEE SEA”.

То е част от дейностите по международния проект ILIAD, изграждащ виртуални модели на морета, цифрова инфраструктура и изчислителни съоръжения, които предоставят точни прогнози за екологични, метеорологични и икономически процеси.


Приложението „I SEE SEA” ще предостави възможност на потребителите да сигнализират за наличие на замърсяване по крайбрежието, струпвания на медузи, промени във времето и други нетипични явления. Дейностите се реализират в направление Citizen Sciencе, което цели да насочи вниманието на местните общности към екологичните проблеми и да спомогне за тяхното разрешаване. Приложението предлага функционалност за сътрудничество, позволявайки на потребителите да докладват определени нередности.

Целта на разработката е да засили общественото осведомяване, да допринесе за опазването на морската екосистема и да насърчи отговорното поведение към околната среда.

Очаква се дейността по функционалностите на „I SEE SEA” да бъде завършена през месец юни и приложението да бъде достъпно за потребителите.

ILIAD е европейска инициатива, която има амбициозната цел да създаде цифров близнак на Световния океан.

Научният екип на Технически университет – Варна, съвместно с ДП „Пристанищна инфраструктура“ разработва дигитален двойник на Варненския залив и плавателните канали, свързващи го с Варненското езеро.

Освен екологично въздействие и повишаване на безопасността на корабоплаването, очаква се проектът ILIAD да намали значително времето, в което Пристанище Варна остава затворено, поради неблагоприятни метеорологични условия.

Проектът Integrated DigitaL Framework for Comprehensive Maritime Data and Information Services е финансиран чрез програмата за изследвания и иновации на ЕС Хоризонт 2020.

/www1.tu-varna.bg/
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка