Двама офицери от запаса са назначени за заместник-министри на отбраната

Pan.bg 09 юни 2023 | 09:52 views (1363) commentaries(0)
img pan.bg

Източник: otbrana.com Снимка: otbrana.com

Спирдон Спирдонов

Постепенно министърът на отбраната Тодор Тагарев попълва екипа си. Със заповед на премиера академик Николай Денков за заместник-министри на отбраната са назначени генерал-лейтенант от запаса Атанас Запрянов и полковник от запаса Станимир Георгиев. Ген. Запрянов заема тази длъжност за трети път. Първите два бяха от юли 2016 г. до януари 2017 г. и от май 2017 г. до април 2021 г. Той бе кандидатът на ГЕРБ-СДС за министър на отбраната в проектокабинета на проф. Николай Габровски в края на миналата година. Полк. Станимир Георгиев беше заместник-министър на отбраната в периода април-юли 2022 г., когато министър на отбраната бе Драгомир Заков в правителството на Кирил Петков.

***

Генерал-лейтенант от запаса Атанас Запрянов е назначен за заместник-министър на отбраната, съобщава правителствената информационна служба. Той е на тази длъжност за трети път, като на същия пост е бил от юли 2016 г. до януари 2017 г. и от май 2017 г. до април 2021 г. В миналото заема различни командни и щабни длъжности в Свързочни войски на Българската армия. Бил е началник на Военна академия „Г. С. Раковски”, заместник-началник на Генералния щаб на Българската армия по ресурсите и Представител на Началника на ГЩ на БА във военните комитети на НАТО и ЕС.

Полковник о.з. Станимир Георгиев е назначен за заместник-министър на отбраната, съобщава правителствената информационна служба. Той е заемал същата длъжност през 2022 г. Завършил е специалност „Инженер по експлоатация и ремонт на свързочни и РТО средства“, както и магистърска степен „Инженер по радиоелектроника“ във ВВВУ „Георги Бенковски“. Магистър е и по военно дело във Военна академия „Г.С Раковски“. Обучавал се в стратегически курсове в САЩ, Франция, Германия и в Колежа по отбрана на НАТО в Рим. Полковник Станимир Георгиев е работил в Регионалното командване на НАТО за Северна Европа – AFNORH, Брунсум, Нидерландия. Бил е в постоянната делегация на България в НАТО като съветник по въпросите на отбраната и началник на служба по въпросите на отбраната. В Главната квартира на НАТО в Брюксел е служил като щабен офицер по развитие на отбранителните способности в дирекция „Инвестиции в отбраната“ на Международния секретариат на НАТО. Георгиев е дългогодишен служител на Министерството на отбраната.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка