3D модели на Царево ще подпомагат дейността на експертната комисия след наводненията

Pan.bg 14 сеп 2023 | 18:07 views (257) commentaries(0)
img Pan.bg

Цифров модел, създаден в резултат на фотограметрично заснемане на Царево, ще подпомогне оценката на общото състояние на територията след наводнението в региона като нанесени щети, количествени параметри на пораженията и засегнатите територии.

Безпилотна летателна система, включваща два апарата, е извършила заснемането на щетите в община Царево. В допълнение към фотограметричното заснемане е извършено и пълно лазерно заснемане с технологията LiDAR на двете дерета, чийто отток доведе до бедствието, сполетяло района.

Технологията LiDAR (Light Detection and Ranging) се прилага за наземно 3D лазерно сканиране. Подобно заснемане осигурява възможност да се установят причинно-следствените връзки между географската среда и водните количества преминали през територията.

Заснемането на Царево е изготвено от Националния университетски център за геопространствени изследвания и технологии към СУ „Свети Климент Охридски“. Академичният център подпомага работата на временната междуведомствена експертна комисия, създадена от Министерски съвет, ръководена от заместник-министър Петър Димитров, която извършва проверка на инфраструктурата след наводненията в община Царево.

Сътрудничеството между университетската организация и МОСВ е пример за добро взаимодействие между държавата и научната общност.

/www.moew.government.bg/
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка