Столичните запасни отбелязаха 116 години от създаването на организацията си

Pan.bg 26 сеп 2023 | 13:54 views (258) commentaries(0)
img pan.bg

Източник: otbrana.com Снимка: otbrana.com

Бригаден генерал от запаса Живко Михайлов e новият председател на клуб „Тил“.

Спирдон Спирдонов

С тържествено заседание в ЦВК днес Столичната организация на СОСЗР отбеляза 116 години от създаването си. Председателят бригаден генерал от запаса Стефан Стефанов припомни накратко времето назад.

През далечната 1907 г. на 16 септември, в същата сграда се събират десетки пенсионирани офицери от софийския гарнизон. Води ги силното желание да обединят усилията си за отстояване на тяхното достойнство и граждански права. Има и значителен емоционален импулс – спомените от службата в армията и съвместно споделяните чувства за дълг и родолюбие. Сред участниците са доскорошният командир на 1-ва Пехотна софийска дивизия генерал-майор от запаса Никола Бочев, бившият командир на 11-ти резервен полк полковник Кирил Козловски, полковниците Михаил и Иван Попови и Юрий Петкович, подполковниците – Кънчо Кънчев, Стоян Банев, Тодор Искров, и др. Събранието решава да се учреди Софийско дружество на запасните офицери и избира неговия УС начело с генерал Бочев и секретар - полковник Козловски. Освен това се инициира сформирането на такива дружества и в по-големите градове на страната, а на тяхна основа да се учреди Съюзът на запасните офицери (СЗО) на национално ниво, което става и две години по-късно. Единодушно е приет и неговият девиз - „България над всичко!”.

Съществуването и дейността на Столичната организация (СО) и на Съюза обаче преминават през различни перипетии, за да се стигне до 1 декември 1944 г., след близо 37 години съществуване, когато министърът на вътрешните работи Антон Югов със своя заповед обявява закриването на СЗО с измисления мотив за „разпространяване на профашистка и националистическа идеология”. Назначен е и ликвидатор, но ликвидацията е приведена в изпълнение през март 1945 г., поради противоречията между вътрешното и военното министерство - последното е било против тези действия. На 7 март излиза нова заповед на министъра на вътрешните работи, с която закритите организации се задължават в седем дневен срок да декларират наличните парични фондове, ценни книжа, движими и недвижими имоти.

Трябва да изминат 40 години и на 20 декември 1989 г., в ЦВК запасни офицери решават да възстановят СЗО, като избират инициативен комитет в състав генерал-полковник Борис Карамфилов, генерал-лейтенант Атанас Русев и генерал-майор Петко Николов, както и група за изработване на проектоустава и подготовка на Учредителен конгрес. Конгресът се провежда на 23 януари 1990 г. и приема Устава на единния Съюза на офицерите и сержантите от запаса. За председател на Съюза е избран генерал-лейтенант Петър Стоянов, а за зам.-председатели - генерал-лейтенант Петко Николов и генерал-майор Георги Димитров.

Правейки тази ретроспекция, подчерта ген. Стефанов, следва изрично да подчертаем, че независимо от политическите и историческите превратности, Съюзът успява да съхрани и ревностно да отстоява добродетелите и принципите на запасното войнство, определени от нашите предци - родолюбие, професионалната чест и достойнство, солидарност, поддържане на воинските традиции и връзката между народ и армия.

Днес предизвикателства пред Столичната организация, посочи председателят й, не липсват, особено на фона на обстановка в страната и в света, влошената обществена среда, както и все още непреодолените напълно последствия от пандемията. Всичко това, смята той, оказва негативно влияние и на мотивацията на нашите членове, независимо че от началото на годината досега в редиците ни се вляха повече от 80 души.

Столичната организация, като важна градивна част от СОСЗР, активно работи за неговото укрепване, за изпълнение на решенията на последния Десетия конгрес и приетите от него „Основни насоки и програма за развитие на Съюза в периода до 2027 г.” Понастоящем тя включва

24 районни организации и 22 клуба по специалности.

Сърцевината на нашата дейност е грижата за хората и оказване на съдейстиве за решаване на един или друг техен проблем, отбеляза ген. Стефанов. Отпусната е , макар и скромна финансова помощ, на нуждаещи се членове от фонда „Социални помощи” на Съюза. Според възможности се оказва помощ и за намиране на работа на колеги и членове на семейства. За активна дейност през периода и по случай кръгли годишнини са получили награди много запасни и резервисти, в т.ч. от министъра на отбраната, началника на отбраната, от ръководството на Съюза и на Столичната организация. В интерес на защитата на социалните интереси и правата на запасното войнство продължават да се използват срещите с представители на различни политически партии и различни управленски структури. Освен това се провеждат срещи и с районни кметове и общински съветници, участва се в съвместни прояви, ползват се общински помещения за клубове, осигурява се абонамент за в.”Българско войнство”, изграждат се и се ремонтират паметници и др.

В този контекст особено важно е отношенинето ни и дейността, която трябва да извършим във връзка с предстоящите местни избори. Ръководството на Съюза излезе с обръщение във връзка с изборите. „Необходима е максимална мобилизация по места за получаване на подкрепа за членове на Съюза, включени от гражданската квота в листите на различни политически партии. Ние ще ги подкрепим и при срещите си с представители на тези партии. Необходимо е също така взаимодействие с други военно-патриотичните организации за оказване на подкрепа на общи кандидати. Същевременно ще използваме срещите и за получаване на съдействие за приемане на Закон за запасното войнство, за учредяване на Национален фонд „Български военни и военноисторически паметници и мемориали“, както и за обявяване, с постановление на Министерския съвет, на СОСЗР за национално представителна военно-патриотична организация в България и в чужбина“ каза още ген. Стефанов.

Активна и разнообразна е и военно-патриотичната и родолюбива дейност. Свързано с организационното ни укрепване е и поддържането на наличната клубна база. Освен съвместното използване на общински клубове, по договори с МО организацията ползва други 7 клуба, както и залата в централата на Съюза и за някои случаи – зали на ЦВК. Посочени бяха неимоверните усилия, които положиха колегите от районните организации във „Витоша”, „Овча купел” и „Искър” за ремонтиране и оборудване на клубовете, включително чрез лични средства и труд.

Бригаден генерал от запаса Живко Михайлов бе представен като новия председател на клуб „Тил“ към Столичната организация на СОСЗР. Опит споделиха офицерите от запаса Тодор Тодоров, Станчо Джумалиев, Динко Димитров и Петър Странчевски. Участниците бяха поздравени от председателя на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков. В честването участва и главният секретар на СОСЗР полковник от запаса Павел Станев.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка