БТА: На българската база на остров Ливингстън ще работи турски геолог, а към турската експедиция ще се включи български физик

Pan.bg 27 ное 2023 | 21:23 views (595) commentaries(0)
img Димитрина Ветова

В Националния център за полярни изследвания към Софийския университет "Св. Климент Охридски" днес се състоя среща между проф. Христо Пимпирев - ръководител на 32-рата българска антарктическа експедиция, Драгомир Матеев - мениджър по логистиката, и Камен Недков - командир на антарктическата ни база, с мениджърите по логистика - кап. Йозгюн Октар и кап. Доач Байбарс, от Института за полярни изследвания на Турция.

Това съобщиха от Българския антарктически институт (БАИ), предава Българската телеграфна агенция (БТА).

На срещата бяха обсъдени съвместните научни проекти и сътрудничеството в логистиката за предстоящата полярна кампания. На българската база ще работи турски геолог, а към турската експедиция ще се включи български физик.

"Турските колеги ще наемат самолет за превозване на участниците в експедицията от Пунта Аренас (Чили) до остров Кинг Джордж (Антарктика), на чийто полет ще бъдат превозени български антарктици. За изпълнение на полярната си програма те наемат и чилийски кораб за един месец", информират от БАИ.

В началото на февруари 2024 г. на борда на българския научноизследователски кораб "Св. св. Кирил и Методий" в залива на остров Кинг Джордж се предвижда среща на българския посланик в Аржентина Стоян Михайлов с посланика на Турция в Буенос Айрес, съобщават от Българския антарктически институт.

Повече информация тук:

https://www.bta.bg/bg/bg-antarctica/576747-na-balgarskata-baza-na-ostrov-livingstan-shte-raboti-turski-geolog-a-kam-turska

Снимка: ВВМУ
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0