Посетителски център „Поморийско езеро“ е обновен и оборудван с модерна техника за презентации и мониторинг

Pan.bg 11 дек 2023 | 12:42 views (872) commentaries(0)
img Pan.bg

Поморийско солено езеро е разположено на втория по големина път на птиците в Европа – Виа Понтика.

Именно това е причината тук да се срещат множество видове птици – 297 вида.Част от тях могат да се наблюдават в обновения посетителски център.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

Обектът е оборудван с ценна оптична техника по проект „Подобряване и използване на екологичните дадености на МИРГ „Поморие“ чрез развитие на Посетителски център „Поморийско езеро“.

Целта на проекта е повишаване устойчивото развитие на МИРГ „Поморие“ от гледна точка на изменението на климата, балансирания подход към околната среда чрез дейности, насочени към развитието на центъра и опазването на езерото.

Посетителският център вече разполага с нова интерактивна маса с тъч дисплей, която ще радва преди всичко малките посетители.

На тази маса те ще могат да получават богата информация за флората и фауната в защитената местност.

По един съвсем нов интерактивен начин посетителите и туристите на центъра, с помощта на озвучителна система, ще могат да се запознаят със звуците на различните видове птици, типични за защитената местност.

Центърът е оборудван също и с екран и проектор за прожектиране на филми, даващи възможност тук да се организират тематични беседи за биоразнообразието на влажната зона, както и за провеждане на семинари и видеолекции.

Една от най-големите придобивки на центъра е новата мониторингова система, отчитаща периодично едни от най – важните показатели на водата в езерото – температура, Рн – киселинност, електропроводимост и соленост в Поморийско езеро.

Проследяването на тези физико-химични показатели е важно за съхранение на уникалните природни дадености на тази защитена местност, както и за запазването на редките и защитени видове птици и растения, наблюдавани именно в тази територия.

Публикувано от София Андреева

/www.pomorie.bg/Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Посетителски център „Поморийско езеро“ е обновен и оборудван с модерна техника за презентации и мониторинг

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/1 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка