ГАЛЕРИЯ - 130 години от рождението на Цар Борис III – възпитаник на Военната академия

Pan.bg 30 яну 2024 | 20:09 views (2338) commentaries(0)
img Pan.bg

„Днешният ден ни е събрал в „Царските зали“ на Военна академия „Георги Стойков Раковски“, за да почетем и тържествено да ознаменуваме 130 годишнината от рождението на Негово Величество цар Борис III“ – с тези думи започна тържественото честване, на което присъстваха Н. В. Симеон Сакскобургготски, заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, временно управляващият посолството на Черна гора в Република България г-жа Йелена Филипович-Стоянов, представители на министерството на отбраната, на академичната общност, офицери, слушатели, студенти и много медии.

Началникът на Военна академия генерал-майор Тодор Дочев, по-рано същия ден по повод дипломирането на студентите в зала „Тържествена“ отбеляза заслугите на Цар Борис III за военното образование в България и връзката му с Военното училище и Военната академия, а този път наблегна на книжното богатство на Военната алма матер, свързано с царската фамилия. „Няма дял от човешките знания, на които българският цар Борис III да е чужд – каза генера-майор Дочев. „Той живо се e интересувал от природни науки, литература, изобразително изкуство и история. От научните титли и дипломите, които притежава най-скъпи за него са „Доктор хонорис кауза” на Софийския университет, дипломата за завършена Военна академия и за членството му в Българската академия на науките. Научните постижения на цар Борис в областта на природните науки са оценени и извън границите на България. През 1934 г. италианският в-к „Рома“, между другото, пише: „Културата на царя на българите прави чест на един съвременен монарх. Няма отдел от науката, който да му е чужд, като почнете от литературата, включите естествените науки, военното изкуство и свършите с юрисдикцията.“

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

Началникът на Военната алма матер представи едно голямо богатство от книжния фонд на академичната библиотека – албумът „Височайшата венчавка на Цар Борис III и царица Йоанна от 1930 г., издаден от фотографска къща Крепиев в София.

Н. В. Симеон Сакскобургготски разказа интересни случки, свърани с неговия баща, които са оставили силен отпечатък у него.

Бяха представени и лични вещи и документи, както от страна на царското семейство, така и от страна на академичната библиотека и книги от читалище „Цар Борис III“ в гр. София.

Н. В. Симеон Сакскобургготски получи подаръци, свързани със 130 годишнината на неговия баща от Военна академия „Г. С. Раковски“, а така също и от други гости.

Събитието завърши с обща снимка за спомен.

/www.rndc.bg/Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


ГАЛЕРИЯ - 130 години от рождението на Цар Борис III – възпитаник на Военната академия

ПРЕДИШНА СНИМКА 4/6 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка