Председателят на Народното събрание Росен Желязков се срещна с председателя на арменския парламент Ален Симонян

Pan.bg 15 фев 2024 | 20:58 views (1563) commentaries(0)
img Pan.bg

Разширяването на парламентарното сътрудничество е важен елемент от развитието на нашите отношения, заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков на срещата си с председателя на арменския парламент Ален Симонян.

Председателят на Националното събрание на Република Армения Ален Симонян е на двудневно официално посещение в България по покана на председателя на Народното събрание.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

Председателят на парламента определи като отлични отношенията между България и Армения и посочи, че те са изградени на основата на дългогодишни исторически и културни връзки между българския и арменския народ. Можем да се похвалим със солидна договорно-правна база, включваща над 60 двустранни документа, отбеляза Росен Желязков. За голямо съжаление отношенията ни в търговско-икономическата област, стокообменът и инвестициите не отговарят на съществуващия потенциал, добави той.

Традиционно добрите връзки на Армения и България се основават на приятелството и споделените културни ценности, посочи председателят на парламента на Армения Ален Симонян. Той подчерта голямото значение на диалога между законодателните институции на двете страни и приветства създаването на група за приятелство България-Армения в Народното събрание. Със задоволство можем да отбележим и успешната подготовка на споразумение за междупарламентарно сътрудничество, което се надяваме в скоро време да бъде подписано в Ереван, добави Ален Симонян.

Приветстваме изразеното от Армения намерение да развие и задълбочи партньорството си с ЕС и неговите държави членки, включително в рамките на приобщаваща регионална политическа рамка на Инициативата „Източно партньорство“, подчерта председателят на Народното събрание. За нас свързаността – инфраструктурна, транспортна, енергийна, дигитална, включително контактите между хората, са от изключително значение, добави той.

Армения се стреми да развива сътрудничеството си с ЕС и високо цени подкрепата, която България й оказва в тази сфера, заяви председателят на арменския парламент. Той подчерта, че в интерес и на двете държави е да се търсят начини за увеличаване на търговско-икономическите отношения.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков посочи, че България и ЕС като цяло остават фокусирани върху изграждането на конструктивен, стабилен и траен мир между Армения и Азербайджан, основан на принципите на признаване и ненарушимост на границите на двете страни. По думите му единственият път за устойчиво решение е чрез преговори и искрен ангажимент от страна на Ереван и Баку при международно посредничество, за предпочитане в „Брюкселския формат“.

България и Армения имат интерес да си сътрудничат в изграждането на транспортна инфраструктура, свързваща Европа и Азия, посочи Росен Желязков. Последователни сме в политиката за развитие на икономически отношения както на двустранна основа, така и в рамките на ЕС за развитие на отношенията със страните от Кавказкия и Черноморския регион, подчерта Росен Желязков. Той изрази увереност, че създадената Българско-арменска търговско-икономическа камара ще предостави допълнителни инструменти за сътрудничество между бизнеса на двете страни, а откритата през пролетта на 2023 г. директна въздушна линия между София и Ереван ще има положителен ефект върху свързаността, бизнеса, туризма и контактите между хората.

Председателят на Националното събрание на Република Армения Ален Симонян беше посрещнат от председателя на Народното събрание Росен Желязков пред паметника на Незнайния войн, където гостът положи венец. Председателите на парламентите на България и Армения разговаряха на „четири очи“ и след това дадоха началото на пленарните разговори между народните представители от двете страни. В срещата участваха заместник-председателите на Народното събрание Росица Кирова, Кристиан Вигенин, Цончо Ганев и Андрей Чорбанов и народният представител от Групата за приятелство България – Армения Христо Терзийски.

На 16 февруари 2024 г. председателят на Националното събрание на Република Армения Ален Симонян ще разговаря с председателя на Групата за приятелство България – Армения Атанас Зафиров и народни представители от групата.

В рамките на посещението си председателят на Националното събрание на Армения Ален Симонян ще разговаря с министър-председателя на Република България акад. Николай Денков и с президента Румен Радев. Предвидено е председателят на арменския парламент да посети Храм-паметника „Свети Александър Невски“, Боянската църква, Националния исторически музей, базиликата „Света София“ и Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

www.parliament.bgНавигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Председателят на Народното събрание Росен Желязков се срещна с председателя на арменския парламент Ален Симонян

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/5 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка