Otbrana.com: Троян печели наградите в Ловешка област от конкурса за Балканските войни

Pan.bg 15 фев 2024 | 21:24 views (365) commentaries(0)
img Otbrana.com

Във Военно окръжие II степен – Ловеч, са обсъдени и класирани разказите и есетата за участие в Националния конкурс „Наследник съм на…“, посветен на 110 години от Балканските войни (1912-1913 г.). Това е извършено от комисия в състав: Иваничка Буровска – началник на РУО, Георги Тотев – председател на Областната организация на Съюза на ветераните от войните на България и подполковник Красимир Костов – началник на окръжието.

В възрастова група от V до VII клас първото място е за Цветин Иванов от СУ „Алеко Константинов“ в гр. Луковит. Във възрастова група от VIII до XI клас на първо място е класиран проектът на Християна Христова от СУ „Васил Левски“ в гр. Троян, на второ – на Иван Петров от ПГМЕТ „Академик Ангел Балевски“ от гр. Троян и на трето – на Калоян Кирилов от учелище Иван Петров от ПГМЕТ „Академик Ангел Балевски“ от гр. Троян, става ясно от протокола на комисията.

Класирането на участниците върви в цялата страна по области. То трябва приключи до 16 февруари. Награждаването на регионално ниво ще бъде на 13 март, когато през 1913 г. пада Одринската крепост, а на национално ниво - на 26 март, който от 1914 г. в българския културно-исторически календар се чества в памет на воините, паднали край Одрин и в тракийските полета.

Националният ученически конкурс „Наследник съм на …“ е част от националните чествания на 110 години от Балканските войни и се организира от Министерството на отбраната и Централно военно окръжие съвместно с Министерството на образованието и науката, регионалните управления на образованието и Съюза на ветераните от войните на България.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0