Otbrana.com: Удължиха до края на юни срока за провеждане на Стратегически преглед на отбранителната политика

Pan.bg 25 фев 2024 | 22:15 views (319) commentaries(0)
img Pan.bg

Правителството прие изменение на РМС № 676 от 2023 г. за провеждането на Стратегически преглед на отбранителната политика на Република България, като периодичен преглед на отбраната. С решението се удължава до края на месец юни 2024 г. срокът за провеждане на прегледа. В изпълнение на Решение № 676 бяха сформирани седем работни групи, от които две междуведомствени и пет в Министерството на отбраната, чиито доклади бяха обсъдени в Съвета по отбран, Обобщените резултати и извода от докладите са отразени в проект на „Бяла книга на отбраната“.

В периода след приемането на Решение № 676 на Министерския съвет от 2023 г. продължиха сериозните изменения в средата на сигурност и в планиращите документи на НАТО и ЕС в областта на отбраната. В светлината на предстоящата Среща на високо равнище на НАТО във Вашингтон, САЩ, която ще отбележи 75-ата годишнина от създаването на Алианса и ще бъде най-амбициозната след края на Студената война, се очаква да се предприемат допълнителни стъпки за усилване на възпиращия и отбранителен потенциал на НАТО, както и за повишаване на инвестициите в отбраната. В това отношение Стратегическият преглед на отбранителната политика предоставя уникална възможност за синхронизиране и хармонизиране на националните анализи и дискусии със съюзните такива.

До края на прегледа ще бъде преценено нивото на политическа амбиция по мисиите на Въоръжените сили за да осигурим максимално ефективно използване на ресурсите за отбрана. Резултатите от Стратегическия преглед ще доведат до формулиране на прагматични, реалистични и изпълними политики, като вземат предвид залегналите в стратегическите документи цели и срокове и възможностите на държавния бюджет за съответния период.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка