Вицепрезидентът Йотова участва в честването-поклонение в София за Деня на Тракия

Pan.bg 28 мар 2024 | 10:23 views (900) commentaries(0)
img Pan.bg

„Денят на Тракия е самочувствието ни на българи, славата на Българската армия и на България. Денят на Тракия е и поклон пред хилядите, които загинаха, защото единствената им „вина“ беше, че обичаха родния си край и искаха да останат там, където са били дедите им. Балканската война е първата война на новата българска държава и тя е освободителна.“ С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна към участниците в традиционното честване поклонение пред паметника на Одринската епопея в София по повод Деня на Тракия.

„Жаждата за свобода и обединение, за собствена държава, за самоопределение накараха цели български фамилии да изпратят синовете и мъжете си да освободят своите братя, да видят Родината обединена. Храбростта на българските войни е нечувана, получава дори признанието на главнокомандващия Одринската крепост“, посочи в словото си вицепрезидентът. „Несправедливи кроежи на Великите сили, които искаха да получат своя пай от разпадащата се Османска империя, попречиха на България да има границите от Сан Стефано. Затова Балканската война беше война за справедливост, за любов към Родината и обич към събратята“, подчерта Йотова. Тя се обяви категорично против „нечестивите опити“ да се пише историята по различен начин. „Някои стигат до там, да твърдят, че Берлинският договор бил неизбежен. Вярвам, че всички ние ще дадем сериозен отпор на тази зараждаща се идеология, която преобръща българската история през паметта на тези, които паднаха пред Одрин, и на тези, които загубиха живота си по пътя към България“, изтъкна вицепрезидентът.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

Илияна Йотова благодари на Съюза на тракийските дружества в България за това, че пазят спомена за тези времена. „Избледнелите снимки на вашите предци, красивите, но тъжни тракийски песни разказват за трагичната съдба на тракийските българи, които и до днес не са получили своята справедливост. Не искаме възмездие, а справедливост. Надяваме се на грамотни политици, истински родолюбци, които да се заемат сериозно с този въпрос“, призова вицепрезидентът.

www.president.bgНавигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Вицепрезидентът Йотова участва в честването-поклонение в София за Деня на Тракия

ПРЕДИШНА СНИМКА 3/3 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка