Отзвук: Блясък, красота и елегантност в съюз с вековните традиции на Военната Алма матер

Pan.bg 07 май 2024 | 11:28 views (521) commentaries(0)
img Pan.bg

На 23 април бе подписан договор за партньорство между Военна академия „Г. С. Раковски“ и Националния музикален театър „Стефан Македонски“.

Еделина Кънева, директор на Музикалния театър бе на историческо посещение във Военната академия, където в комплекс „Царски зали“ бе подписано споразумение за партньорство и взаимопомощ.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

Всяко лято очарованието на красивата музика и спектакли, представяни в парка на Академията, радват столичани и служителите на Академията, които с огромно удоволствие посещават заедно със своите семейства всяко представление.

Генерал-майор Тодор Дочев показа на г-жа Кънева красотите на Академията, скрити в архитектурните бижута още от техния градеж в края на 19-ти и началото на 20-ти век.

От същото време е и стремежът на българското офицерство, още чрез обучението си във Военното училище, да бъде част от българския елит, с отношението си към изкуството, офицерските балове и изискан стил на поведение.

От 21 юни до 14 юли тази година, пред сградата на Учебния корпус и входа на „Царските зали“ ще се проведе четвъртото издание на Софийския фестивал на музикалния театър.

Генерал-майор Тодор Дочев подари на директора на Държавния музикален и балетен център плакет на Военната академия с реплика на сабята на Георги С. Раковски. „Скоро Академията ще пише с почерка на Раковски, защото в момента работим по проект, всички официални документи, вече дигитални, да се пишат с неговия почерк“ заяви генерал-майор Дочев.

От своя страна г-жа Кънева благодари от името на своите колеги за голямата чест, която се оказва на държавния културен институт с национално значение, с този почетен знак. „Искрено се надявам, че съвместното организиране и провеждане на Софийския фестивал на музикалния театър ще допринесе, макар и с малко, към богатата история на тази сграда, пълна с български реликви и светини с голяма историческа стойност. И като че ли няма нищо по-естествено от това две институции, които са продължители на българската военна слава и културната идентичност, да се обединяват в организацията на събитие, което има за фокус българските деца и младежи, каквато е и насочеността на четвъртото издание на фестивала. Благодаря Ви, генерал-майор Дочев, че ни давате възможността да се чувстваме част от българската история“ – заяви Еделина Кънева.

Генерал-майор Дочев показа и новооткрития „Път на славата“ на възпитаниците на Военната академия, осъществен с помощта на Националната художествена академия. В „Пътя на славата“ са вписани имената на видни възпитаници, завършили своето образование във Военната Алма матер.

/www.rndc.bg/Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Отзвук: Блясък, красота и елегантност в съюз с вековните традиции на Военната Алма матер

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/1 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка