Вече работи първата в България и региона водородна зарядна станция

Pan.bg 11 май 2024 | 09:20 views (472) commentaries(0)
img Pan.bg

Вече виждаме навлизането на водородните технологии в реалния живот. Надявам се скоро да бъдат изградени зарядни станции за обслужване на водородни автомобили на територията на България. Това каза заместник-министърът на транспорта и съобщенията Димитър Недялков по време на откриването на първата в България и региона водородна зарядна станция.

„Министерството на транспорта и съобщенията подкрепя изцяло развитието на водородните технологии и навлизането им в транспортния сектор. Потенциал за това виждаме в градския и тежкотоварния транспорт, както и в железницата“, посочи заместник-министър Недялков. Той припомни, че се работи по разгръщането на зарядна инфраструктура и до края на тази година ще бъде обявена процедура за 92 млн. лева по Програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027 г. за изграждане на инфраструктура за алтернативни горива по пътищата и в пристанищата за обществен транспорт.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

Първата в България и региона зарядна станция за водородни електромобили е част от Полева лаборатория „Интегрирани енергийни системи“ на ЦК „ХИТМОБИЛ“. Проектът се осъществява от ЦК „ХИТМОБИЛ“, БАН и Института по електрохимия и енергийни системи „Евгени Будевски” към БАН.

Произведеният на място водород постъпва директно във водородната зарядна станция, където се компресира до необходимото налягане за осъществяване на зареждането. Станцията разполага с два изхода с различно налягане, което позволява в рамките на минути да бъдат заредени леки, лекотоварни и товарни автомобили.

www.mtc.government.bgNavigate with the buttons down below to explore the gallery!


Вече работи първата в България и региона водородна зарядна станция

PREVIOUS PHOTO 1/1 NEXT PHOTO


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0