Otbrana.com: Поне четирима армейски генерали ще се борят за място в 50-ото Народно събрание

Pan.bg 14 май 2024 | 10:33 views (578) commentaries(0)
img Спирдон Спирдонов

При първо четене на листите с имената на кандидатите за народни представители на изборите на 9 юни излизат поне четирима армейски генерали. Трима от тях водят листи. Има и други офицери от запаса, които са се включили в надпреварата.

Бригаден генерал от запаса Стефан Янев, бивш секретар по сигурност и отбрана на президента, служебен премиер, вицепремиер, министър на отбраната и народен представител, води листите на „Български възход“ в Пловдив-град и 24 МИР – София. Завършил е през 1983 г. ВНВАУ „Георги Димитров“ в Шумен – земна артилерия. Бил е военен аташе в САЩ. Преминава в запаса от началник на НВУ „Васил Левски“ на 9 юни 2014 г.

Бригаден генерал от запаса Борислав Сертов, бивш директор на Служба „Военна полиция“, юрист, експерт по контратероризъм и стратегическа сигурност е начело на листата на Коалиция „Солидарна България“. В същата листа е д-р Силвия Сиракова - историк и военен журналист в Информационния център на МО. Носителка е на Дамски кръст за храброст за вярна служба под знамената и носител на наградата за журналистическа доблест.

Бригаден генерал от запаса Димитър Шивиков води листата на Коалиция „Справедлива България“ в Пловдив област. Бившият командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада е завършил НВУ „Васил Левски“ – войсково разузнаване. Има мисии в Ирак и Афганистан. Бил е председател на Комитета на випуските на НВУ „Васил Левски” от състава на СОСЗР.

Генерал-майор от запаса Калчо Танев, изтъкнат български военен авиационен командир, пилот и военен дипломат генерал-майор е в листата на Коалиция „Левицата“ в 24 МИР- София. Летял е на 7 типа витлови и реактивни самолети с общ нальот 2000 часа. Пилот на МиГ-23. Между 2004 и 2007 г. е аташе по отбраната в Украйна.

Ако продължим с първото четене на листите, ще видим и други офицери от запаса, които са намерили достатъчно основания, за да потърсят място в новия състав на парламента.

Полковник от запаса проф. Сашо Евлогиев, бивш декан на факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ на НВУ и бивш заместник-областен управител на Шумен, води две листи на „Български възход“ – в Шумен и Търговище.

Полковник от запаса Александър (Сашо) Александров е начело на кандидатите за народни представител и от „Има такъв народ“ в Добрич. Той е с голям опит, като депутат в предишни състави на парламента и като експерт в Комисията по отбрана. През 1980 г. завършва Висшето военно училище „Васил Левски“ във Велико Търново.

Полковник от запаса Ангел Тасев, водач на листата на ПП „Български съюз за директна демокрация“ в 23 МИР-София, е офицер от кариерата, член на Асоциацията на артилеристите и ракетчиците от запаса „Олимпий Панов“. Завършил е ВНВАУ „Георги Димитров“ в Шумен – земна артилерия.

Майор от запаса Младен Аспарухов води листата на КП „ВМРО – Българско национално движение“ в Разград. Той е председател на тамошната областна организация на СОСЗР. Завършил е ВНВУ " Васил Левски" в гр. В. Търново през 1989 г. - танкови войски. преминал през различни длъжности.

Подполковник от запаса Стоян Пейчев е в листата на „Български възход“ в Силистра. Той е председател на Областната организация на СОСЗР. Завършил е ВНВАУ „Г. Димитров“ гр. Шумен през 1975 г. - земна артилерия. Служи в Българската армия до 1999 год., когато излиза в запаса.

Това е на първо четене. Ще видим по-нататък.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0