Успешно се реализира учението за борба с нефтен разлив по река Дунав

Pan.bg 23 май 2024 | 11:41 views (547) commentaries(0)
img Pan.bg

Успешно премина специализираното учение за ограничаване и ликвидиране на нефтен разлив по река Дунав, организирано по разпореждане и под ръководството на областния управител Драгомир Драганов.

Тренировката беше в акваторията на пристанищен терминал „Русе-Запад“. Учението беше насочено към проиграване и проверка актуалността на Областния план за защита при бедствия в частта му, касаеща специфична опасност от нефтени разливи, възникнали при инциденти, свързани с корабоплаването по река Дунав и/или бреговата инфраструктура.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

На място присъстваха всички компетентни институции, като за целта на тренировката беше направена симулация на сблъсък между два кораба. В съвместното учение, провеждащо се под надслов „Дунав 2024“ също участваха заместник областният управител Георги Георгиев и главният секретар на Областната администрация Ирена Тодорова.

По време на учението, което е едно от най-мащабните през последните 20 години в акваторията на региона, се състоя и симулация на евакуация на пострадал с оказване на медицинска помощ.

Фокусът на мероприятието обаче беше върху огарничаването и неутрализирането на нефтения разлив. „Имайки предвид военните действия в Украйна, голяма част от горивата се транспортират по река Дунав.

Правим учението, за да знаем как да реагираме по най-правилния начин при евентуални бъдещи инциденти, като се поучим и от грешките, които могат да се допуснат. Ангажирали сме всички институции, включително и фирми от Варна, които са специализирани в тези операции и могат да окажат съдействие“, каза Драганов.

Той оцени действията на институциите като адекватни и навременни. Капитан Камен Иванов, който е началник на отдел „Аварийно-спасителна дейност – река Дунав“ към Главна дирекция „Аварийно-спасителна дейност“, обясни, че симулацията е на сериозен разлив, какъвто, за щастие, в реката все още не се е случвал.

Според него трябва да сме проактивни и подобни тренировки да се правят по-често. „При по-малки инциденти, които се случват да не кажа често, но например на два-три месеца веднъж, става дума за сблъскване на кораби, но не и за разливи, институциите реагират веднага“, каза още капитан Иванов, който обясни, че при настъпване на подобен инцидент реакцията на институциите е в рамките на до 5 минути.

Последният инцидент между кораби в българската част на река Дунав е бил в нощта срещу 8 март тази година. Той се е случил на същото място, където вчера се проведе учението. Тогава са се сблъскали два кораба в тъмната част на денонощието. За щастие, обаче до разлив не се е стигнало. Единият кораб е пренасял тор, а другият – нафта.

/www.ruse.egov.bg/Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Успешно се реализира учението за борба с нефтен разлив по река Дунав

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/1 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка