България няма да признае резултатите от референдума в Крим

Pan.bg 11 мар 2014 | 12:28 views (3679) commentaries(23)
img segabg.bg

България няма да признае резултатите от референдума в Крим, заяви за Дойче Веле външният министър Кристиан Вигенин. И добави, че макар все още да има надежда за мирно решение на конфликта, отношенията с Русия вече няма да са същите.
На въпрос дали двете страни в конфликта си дават сметка къде преминава червената линия, която не бива да бъде прекрачвана, българският външен министър отговари: "За съжаление, за нас остава загадка какви са крайните намерения на руската страна. Докато за Украйна е ясно, че иска да запази суверенитета и териториалната си цялост, което е желание и на международната общност, можем само да гадаем какво цели Русия". Според Вигенин една от целите на Русия е очевидно присъединяването на Крим. "За нас това е неприемливо", отсече министърът и добави, че предстоящият референдум за бъдещето на Крим не е признат нито от украинските власти, нито от ЕС и неговите партньори. Затова този референдум сам по себе си може само да констатира някакви реалности на място, но не и да бъде основание за присъединяването на Крим към Руската федерация. ЕС категорично няма да признае такова решение, защото на практика това би означавало насилствена промяна на границите. "По начина, по който се организира това допитване, не виждам никакво основание България да признае резултатите от него", изтъква външният министър.
Повече от 80% от жителите на Крим подкрепят присъединяването към Русия, заяви председателят на Върховния съвет на Крим Владимир Константинов, позовавайки се на данни от социологическа анкета, предава ИТАР-ТАСС.
„Последно одобрението си за присъединяване са дали 75% от населението, но през последната седмица и половина ситуацията се промени“, обясни той.

Референдумът за присъединяване на Крим към Русия ще се проведе на 16 март.
Референдумът в Крим застрашава безопасността на целия Европейски съюз, тъй като може да провокира сепаратизъм в други райони на Европа. Такава е официалната позиция на Брюксел, предаде УНИАН.
За да предотврати тази заплаха, ЕС е готов на икономически жертви, които могат да провокират санкции срещу Русия. Ако Москва продължи да ескалира ситуацията в Крим, ЕС не само ще замрази сметките и анулира визите на някои руснаци, но и може да замрази икономическите и политическите си отношения с Русия, заявява Брюксел.
Държавният секретар на САЩ Джон Кери е отложил посещението си в Русия, по време на което трябваше да се обсъди ситуацията в Украйна. Това е съобщил руският външен министър Сергей Лавров по време на работна среща с президента на Русия Владимир Путин, предаде ИТАР-ТАСС.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 23

 1. #1
  kostov 11 мар 2014, 13:12
   
  0
   
  0

  Не съм очаквал,че някога ще съм на едно мнение или ще похваля комунистическо мафиотско правителство,но мога да кажа само браво за позицията,която имаме относно статута на Крим.

 2. #2
  МиГ 11 мар 2014, 13:23
   
  0
   
  0

  Не мога да разбера защо във всичките ни правителства точно външните ни министри са или масони или педерасти? Именно те трябва да защитават националните интереси, а се оказват или обслужващи чужди интереси или прекалено меки китки за да го правят.

 3. #3
  Йохан Петков 11 мар 2014, 13:32
   
  0
   
  0

  Бедни ми министре Вигенин,
  Кой създаде предпоставката за сепаратизация на подобни области? Почетете малко, не е срамно това да го прави дори и един министър.

 4. #4
  военен 11 мар 2014, 14:07
   
  0
   
  0

  Нашия смешник къде се навира? Сигурно трябва с тази позиция да се харесаме на някого. А къде беше ЕС при разпадането на Югославия/ Тогава нямаше ли опасност от "вълна от сепаратизъм"? Ей уважаеми господа управляващи, стига PR. престанете да си въртите задните части къ "големиет братя". Ние какво хубаво видяхме от ЕС? Въпросът ми е за обкновения гражданин.

 5. #5
  LZ1IKM 11 мар 2014, 14:46
   
  0
   
  0

  Силно се надявам тия хора министри след време горко да си платят, за това, че подкрепиха фашистите в Ураина, ислямистите в Сирия и друга подобна измет, заради която измират невинни.

 6. #6
  АТОС 11 мар 2014, 15:01
   
  0
   
  0

  Политиката е втората професия на света
  и има много общо с първата професия...
  (Ако не се лъжа това са думи на Р.Рейгън)
  Абсолютна истина !!!

 7. #7
  veteran 11 мар 2014, 16:02
   
  0
   
  0

  Има една поговорка. Три пъти мери, веднъж режи. Перефразирано означава мисли преди да кажеш нещо. Оти не помислиш бре Вигенче преди да изречеш нещо. Така признахме Косово, македонците, помаците. така ще признаем после че имаме малцинства, ще създадем автономни райони и републики. Няма ли един път да помислим за последствията от всяка приказка и тогава да кажем нещо. Защо всички мълчат около нас а ние се напрягаме да сме най-напред в дивотиите. После са ни виновни всички, когато напълним гащите

 8. #8
  честито! 11 мар 2014, 16:17
   
  0
   
  0

  С това изказване на министеро, БСП изгубиха изборите, червените у нас няма как да подкрепят Русия за Крим, техния лидер Станишев е украйнски евреин!

 9. #9
  taranov 11 мар 2014, 16:19
   
  0
   
  0

  България като един от най-важните фактори в световната политика си каза мнението.

 10. #10
  МУНЧО 11 мар 2014, 17:20
   
  0
   
  0

  Четете:

  Президентът Барак Обама заяви, че насроченият за 16 март от страна на самопровъзгласилите се власти на Крим референдум нарушава международното право и Конституцията на Украйна. "Предложеният референдум за бъдещето на Крим ще е в нарушение на Конституцията и международното право". Обама подчерта, че "всяко обсъждане на съдбата на Украйна трябва да е с участието на законното правителство на страната".

  Горе-долу в същия дух се изказа и ръководството на ЕС. Така, а нека сега да си спомним какво точно говореха САЩ и Европа по повод отделянето на Косово от Сърбия. Да върнем лентата 5 години назад. През декември 2009 г., когато Обама вече беше президент, в Международния съд в Хага се проведоха заседания по запитването на Генералната асамблея на ООН относно това, доколко едностранното отделяне на Косово от Сърбия.
  По време на изслушванията представителят на САЩ Харолд Хонджу Кох каза: "Съединените щати призовават Международния съд да приеме декларацията за независимост на Косово без изменения, като израз на волята на народа на Косово, или да се откаже да коментира законността й, или да заяви, че международното право по принцип не забранява отделяне".
  Представителят на Германия Сюзън Васум-Райнер предложи на съдиите да разгледат случая на Косово от чисто и просто от гледна точка на ефективността, т.е. да вземат под внимание текущата ситуация и настроенията в Косово. Тя заяви, че едностранното провъзгласяване на независимост не е в противоречие с нормите на международното право.
  Представителят на Австрия Хелмут Тихи заяви: "В международното право отсъства положение, което изрично да забранява приемането на декларация за независимост и отделяне". Тихи отбеляза, че декларацията за независимост на Косово е приета от "избрани представители, които са изразители на волята на народа на Косово".
  Най-колоритното изказване направи представителят на Великобритания Дейниъл Бетлехем: "Сърбия ясно заяви, че никога нема да се съгласи с независимостта на Косово, а Косово не иска да е част от Сърбия. Съдът не може да принуди враждуваща двойка да запази брака си насила".
  Най-интересното е това, че съдът приема изброените аргументи. На 22 юли 2010 г. на открито заседание съдът в Хага обявява взетото с 10 срещу 4 гласа, съгласно което декларацията за независимост на Косово не нарушава принципите на международното право.

  Коментарите са излишни, но ако все пак се опитаме да синтезираме ситуацията, то особено подходяща в случая е простичката народна поговорка "Каквото повикало, такова се обадило".

 11. #11
  Мърморко 11 мар 2014, 19:45
   
  0
   
  0

  Никой не го е питал, да се изхвърля нашия министър. И нещо друго - преди години признахме ли Косово? Е, признахме го... Май защото го направиха САЩ и още няколко държави... А сега, понеже Крим се одкрепя от Русия - нъцки, няма да ги признаем.

  Брей, никой не ви пита, не се врете там където ние работа нямаме.

 12. #12
  S. Kyupov 11 мар 2014, 20:01
   
  0
   
  0

  Не мога да разбера, като Крим си е автономен, как така референдумът им ще е незаконен. За едни може, за други не. Пълна демагогия. На никой не му пука за демокрацията, просто всеки си гони интересите. Да, ама Крим не е Косово. А нашите управници не са си оправили собствения двор, та да дават мнение за чуждия.

 13. #13
  Бг 11 мар 2014, 22:08
   
  0
   
  0

  България ще отстоява позицията на ЕС, това е единственото правилно решение и това е ясно дори за недоразумението Вагинин!

 14. #14
  Nostradamus 11 мар 2014, 23:18
   
  0
   
  0

  Българите, както винаги, накрая залагт на куция кон ......

 15. #15
  моuntain ranger 12 мар 2014, 00:05
   
  0
   
  0

  Аман от двойни стандарти в международните отношения и от гейове в българската външна политика! Ква е тази персонална последователност на външни министри от уж различни политически бои, но с еднакви сексуални наклонности? Това вече е прекалено! Егати и шибаната национална съдба... Няма ли някой най-после да отговаря най-накрая за скапването ни като нация?!? Толкова ли нямаме стратегически лидери, които да не страдат от зависимости???? Покрай себе си, го начукват на целокупния народец на унитарната ни държавица... Жалко! Народе, готви се сам да се защитаваш! Явно властите няма да си мръднат пръста за теб, нито за мизерията в която поставят и теб и децата и внуците ти... Партиите се сменят - политиката не се променя... Това ако не е втори ньойски диктат, здраве му кажи!

 16. #16
  Верно ли 12 мар 2014, 04:40
   
  0
   
  0

  За какво точно ревете тук да попитам вие къде живеете в европа или русия,начинат на русия не е правилен можеха да дадът по голяма автономия на крим и прочие.Това е работата на вигенин много ясно,че не признаваме подобна анексация защото! Утре някой наш съсед реши да направи същото с наша територия какво правим?! И за това европа реагира по този начин.Смели ходове на нашата външна политика това ни трябва място за шикалкавене няма историята помни смелите.Може и да не ви харесва като външен министър но аз съм на мнение,че върши повече работа от предшествениците му.Трябва ни обединение по такива въпроси пък кой кого харесва е друга тема.

 17. #17
  :-) 12 мар 2014, 07:21
   
  0
   
  0

  По същество, сащ-иянската корпорация се води единствено от печалбата, нормално за всеки един бизнес, така че подкрепят това което им носи печалба, другото е за наивници, като някой от видните форумни шутове тук :-).

  А Вигенин е кукла на конци, така че не стреляйте по мюретата, а по истинските гъски ;-).

  Виж, сега ще разберете какъв точно е Станишев ;-).

 18. #18
  Сун Дзъ 12 мар 2014, 21:52
   
  0
   
  0

  Както казва Дочо Бодуров "За котки и кучета може,а за прасета не може.",за Косово може,а за Крим не може,за Шотландия ще може ,а за други без наше одобрение -не може.И е крайно време нашие политици да спрат да бягат пред вятъра и да се изказват неподготвени,без някой да се интересува от тяхното мнение,и да вкарват цяла България в приключение!

 19. #19
  niky7112 13 мар 2014, 19:44
   
  0
   
  0

  Ммм...много интершсно, не щем да признаем решението на Крим/Krym/,а не беше ли България, която призна Македония, а как ЗАБРАВИХМЕ Косово, плачат на Сърбия, мястото където Баязид разби Surbite с войска Urgare, след смъртта на баща му Мурат Хан...убит от surbina Milan Panich...престорил се на парламентьор и скрил камата в свитъка/договор/за предаването на Surbia на ...1340год....
  На кого се Кланим този път Господа Политици....

 20. #20
  Шнура 13 мар 2014, 21:22
   
  0
   
  0

  Вигенин и Плевнелиев да си заключат големите усти с катинари, после да глътнат ключовете и да се стискат... и никакво ходене по голяма нужда!!! А ако видят много, ама много зор - да подскачат от крак на крак - макар и временно, помага... само да не говорят по международния микрофон на всеослушание...

 21. #21
  за Преслав 13 мар 2014, 22:04
   
  0
   
  0

  Как представят България в италианските учебници и кой им дава такава информация ?

  Не морално, не етично и не вярно е това, което изучават младежите в европейските страни. Попаднахме на много интересен материал в мрежата, за това как представят България в европейските училища. В учебниците на 7- клас са описани турските и цигански малцинства, но не и българите. С този образ за България, израстват младите европейци. По долу можете да прочетете оригиналното писмо на един възмутен българин, който е направил възможно най- доброто, като е споделил тази информация с останалата българска аудитория. Писмото е насочено към всички онези „управници“, които би следвало да вземат нещата в ръце и да внесат промяна на това!

  „Потресен съм“, казва мой приятел! Аз също и всички българи с българско самосъзнание. Това са снимки на учебник по география за 7–ми клас в Италия от 2013 г., в който се изучава география на Европа. Снимките са направени по моя молба, за да се види ясно как в този учебник се представя България. Вижте го и вие! В него пише за мюсюлмани и разни други малцинства но не и да представят България такава каквато е. Вижте снимката на родопска „помакиня“ със забрадка, представена като средностатистическа българка.Това се учи в Европа за нас и се запечатва като образ в умовете на бъдещите поколения. В тези умове се залага визията на България, която след 10–15 години за тях ще бъде съвсем естествена и по презумция нормална. В часовете по география се кове новата история на Европа. Представете си, в часовете по история какво се учи и как се подменя съзнанието и ценностната система на бъдещото европейско политическо общество! Подсъзнателно и съвсем съзнателно се моделират бъдещите вербални реакции, с което се тушира евентуално поведение в бъдещето и за да се замаскират причините за планираните регионални, локални, географски, демографски промени и събития!?!?!? „До къде стигнахме дами и г-да, Евро депутати !?“ е въпросът на моя приятел Боян Главчев, който сигнализира за този учебник, а и не само негов … „Какво работите в Евро парламента през последните години !?“, пита българският народ? Вашата политика и бездействие е престъпление и ще бъдете наказани, не само морално и физически, но и исторически за предателство към България и българския народ. Ще бъдете анатемосани за поругаването на българското достойнство, история и за потъпкването на българските чест и интереси !
  Аз бих добавил, АНАТЕМА ЗА ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ „УПРАВНИЦИ“, КОИТО УНИЩОЖАВАТ РОДИНАТА И БЪЛГАРЩИНАТА!

  Емил Андреев

  Източник: http://lifebg.net/

 22. #22
  Путин 15 мар 2014, 00:47
   
  0
   
  0

  Вместо България да обявява какво няма да признае, най-добре е да си трае.

 23. #23
  luchezar xubenov 16 мар 2014, 21:20
   
  0
   
  0

  koi gi sluha nahite glupazi,

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка