14 и 15 март, Украйна: 80 хилядна руска армия е на границата, украинската армия е в плачевно състояние

Pan.bg 15 мар 2014 | 14:32 views (4994) commentaries(9)
img Властта в Киев на тръни: 80-хилядна руска армия е готова да нахлуе

Украйна e заплашена от пълномащабно нахлуване на нейна територия. На границата на страната се намира " 80-хилядна групировка на въоръжените сили на Руската федерация", заяви на пресконференция в Киев секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана (СНСО) Андрей Парубий, предава УНИАН. По думите на Парубий, на границта с Украйна е дислоцирана "групировка на въоръжените сили на РФ", в т.ч. и резерви. Личният състав на тази групировка наброява повече от 80 0000 бойци и командири, 270 танка, боени бронирани машини - до 180, артилерийски системи - до 380, реактивни системи за залпов огън - до 18, бойни самолети - до 140, ударни вертолети - до 90, бойни кораби и катери - до 19".
"От тях на Северно Полеското направление има две групировки с обща численост до 8 000 души, 170 танка, 520 бойни бронирани машини, 120 артилерийски системи, до 40 самолета и до 20 вертолета. Тези групировка е в непосредствена близост до границата с Украйна и може да достигне до столицата Киев само за няколко часа.", предупреди Парубий.
image
Подобни групировки, отбеляза той "има на Източно Слободското направление, на Южно Донецкото и Запорожкото направелние, в Краснодарски край и на територията на Приднестровската Молдовска република".

Парубий напомни, че въоръжените сили на Украйна са приведени в пълна бойна готовност и провеждат планови учения. "Част от тях са предислоцирани в местата, където се провеждат маневрите, за да могат да отговорят най-бързо и оперативно на предизвикателствата, пред които е изправена Украйна", коментира секретарят на СНСО.
Отговаряйки на въпроси на журналисти, Парубий отбеляза, че "нашите подразделения днес са разположени така, че да могат да отбият атака от което и да било направление", предава УНИАН. Парубий е съобщил още, че в Източна Украйна вече са обезвредени няколко диверсионни групи.
Същевременно украинските информационни агенция припомнят, че военнослужещи от обсадените в Крим украински части се оплакват от липсата на ясни указания от страна на властите в Киев как да действат в новата екстремна обстановка.

Секретен доклад за плачевното състояние на украинската армия


Само една десета от личния състав на подразделенията на ПВО на Украйна са готови за изпълнението на бойни задачи. Тези и други невесели данни се съдържат в секретен доклад на и.д. министър на отбраната на Украйна Игор Тенюх до и.д. президент на страната Александър Турчинов, съобщава ИТАР-ТАСС.В доклада за резултатите от привеждането на въоръжените сили на страната в пълна бойна готовност Тенюх отбелязва "неудовлетворително ниското ниво" на изпълнението на заповедта по привеждането на съединенията и частите от мирно към военно време

Според документа, копия от който са раздадени само на неколцина депутати от Върховната рада, е "установено угнетяващо състояние на подготовката на личния състав на ВС на Украйна, недостатъчна окомплектованост на подразделенията с военни специалисти и отсъствието на изправна техника и въоръжение".

Особено внимание в доклада е отделено на неспособността да се гарантира защитата на въздушното пространство на страната от украинската ПВО. "Едва 10% от военнослужещите в дивизионите на ПВО имат теоретична подготовка и практически навици по откриването и прехващането на въздушни цели", се отбелязва в документа.


Руски войски се прегрупират на границата с Украйна


За изминалото денонощие руските войски са осъществили прегрупиране в близост до границата с Украйна, предаде Обозреватель, позовавайки се на информация от Дмитрий Тимчук, ръководител на Центъра за военнополитически изследвания.
„На летище „Долотинка” бяха прехвърлени 40 хеликоптера Ми-8 и Ми-24. От руското селище Деркул (Ростовска област) е регистрирано преместване на руски войски в посока на държавната граница”, съобщи Тимчук.
В района на Таганрог, Матвеев Курган (в Ростовска област) и Новошахтинск се наблюдава струпване на войски. Засечена е активност на станцията за прихващане на сигнали край Новошахтинск.

Нещо повече "ракетното въоръжение на комплексите на ПВО С-300П и С-200В е отслужило гаранционните си срокове за експлоатация и се нуждае от модернизация с цел продължаване на ресурса или замяната му с ново, което понастоящем се произвежда само в Русия", отбелязва Тенюх.

Руски военни са признали, че ще започнат действия в Крим след референдума


Руския военни са разкрили, че ще започнат действия в Крим на 17 март- след референдума в автономната република, предаде УНИАН. Войниците са обещали да не стрелят срещу мирни граждани. В случай на откриване на стрелба, окупаторите се готвят да крият цивилните.
Украинската агенция отбелязва, че разговорите с окупаторите са почти невъзможни, тъй като те се дегизират като „местни”.
В осталите въоръжени сили на Украйна положението не е по-добро. В сухопътните войски, по данни от доклада, "от общата численост, която е 41 000 души, реално боеготови са само 6000 военнослужещи". Количеството на боеготовите екипажи на бронирани машини е не повече от 20%, се казва в доклада.
Освен това повече от 70% бронетехниката на сухопътните войски са морално и физически остарели танкове съветско производство Т-64, които са експлоатирани по 30 и повече години. Като цяло, отбелязва Тенюх, личният състав на сухопътните войски на Украйна има ниско ниво на подготовка.
В украинските ВВС от почти 507 бойни самолета и 121 ударни вертолета само 15% са технически изправни и способни да се вдигнат във въздуха. Но като се вземе под внимание "ниската подготовка на летателния състав, да изпълняват бойни задачи са способни не повече от 10% от екипажите", отбелязва и.д. министър на отбраната.
Във ВМС към 1 март "условно" боеспособни са само 4 кораба: фрегатата "Гетман Сагайдачный", корветата "Тернополь", корабът за управление "Славутич" и големият десантен кораб "Костянтын Ольшанский".
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 9

 1. #1
  Шнура 15 мар 2014, 15:07
   
  0
   
  0

  "Секретен доклад за плачевното състояние на украинската армия" - Секретен, колко да е секретен, след като е публикуван по медиите?

  А ако Кърджалийско ни "изненада" със собствено волеизлияние за референдум, няма ли да изтече в медиите подобен "Секретен доклад за плачевното състояние на българската армия"?

  Докато е време да се позамислим малко! Апропо, президентът уж вече тропнал с краче по персийския килим в кабинета си и рекъл, че "недофинансирането на Въоръжените сили трябвало да бъде преустановено"!
  http://pan.bg/view_article-4-22026-Prezidentyt-Nedofinansiraneto-na-Vyoryzhenite-sili-trqbva-da-byde-preustanoveno.html

  Да вземе пример от железаря Путин и час по-скоро да отсече, ама мъжката - колкото пари трябват на армията, да се изнамерят и своевременно дадат за спешно и качествено превъоръжаване, а също и за УЧЕНИЯ, ама истински, а не вяли показухи! Ако пропуснем малкото оставащо време, после... айде няма има нужда...

 2. #2
  Achtung 15 мар 2014, 16:30
   
  0
   
  0

  Украинците май имат армия като нашата. Няколко хиляди за мисии пред света, а останалите без нужната подготовка и изправна техника. Само запада да внимава какви санкции налага на Русия, да не би Путин да реши, че няма какво повече да губи икономически и наистина да прати сили към Киев.....

 3. #3
  Сашко Билый 15 мар 2014, 16:52
   
  0
   
  0

  Нека отново си припомним прекрасния превод на Aruni.

  Русия иска ли война?

  Руснакът иска ли война?
  не питай тази тишина,
  в която братските могили
  войниците са приютили.
  Ти за това попитай тези,
  които в цинкови ковчези
  тук от земи съседски влачат
  стариците да ги оплачат.
  Попитай храбрите момчета,
  които днес из Кремъл шетат,
  с пагона си го украсяват
  и сопа „мирна” там развяват.
  Литовец питай и поляк –
  за тях кошмарът е руснак,
  попитай пролетта във Прага
  как мир със сила се налага.
  Унгарците попитай как
  войникът руски в руски танк
  из Будапеща мирно гази
  от тях мира за да опази.
  Ще ти отвърне побелял
  финландец доста остарял
  как „мирно” руската войска
  там зиме драпа през снега.
  И братът белорусин даже
  намерил би какво да каже,
  че на изгаряща цена
  дари им братството Москва
  когато с ордата си зла
  Суворов палеше села.
  Попитай техните поля –
  кръв непокорна ги поля.
  Попитай ти Украйна братска
  защо от любовта славянска
  и от прегръдката на брата
  защита търси днес при НАТО.
  Миролюбивият Иван
  обстрелваше Афганистан
  и в градове, и във села
  не мир донесе, а беда.
  Деца, вдовици във Чечня
  руснакът иска ли война
  попитай и ще чуеш сам
  руснак как „миротворства” там.
  Грузинец винаги щастлив
  през сълзи днес ще премълчи,
  че от съсед „миролюбив”
  сега земята му гори !
  „Руснакът иска ли война?” –
  от Литва питай до Китай
  съсед дали един поне
  ще отговори твърдо: „Не!”
  народно творчество от интернет

 4. #4
  Все сказано 15 мар 2014, 20:47
   
  0
   
  0

  Владимир Путин: «Мы никого не должны вводить в искушение своей слабостью»

  Рассуждая о том, что «на наших глазах вспыхивают всё новые региональные и локальные войны», «возникают зоны нестабильности и искусственно подогреваемого, управляемого хаоса» и «прослеживаются целенаправленные попытки спровоцировать такие конфликты в непосредственной близости от границ России и наших союзников», В.Путин пишет: «Россия в этих условиях не может полагаться только на дипломатические и экономические методы снятия противоречий и разрешения конфликтов. Перед нашей страной стоит задача развития военного потенциала в рамках стратегии сдерживания и на уровне оборонной достаточности. А Вооруженные Силы, спецслужбы и другие силовые структуры должны быть подготовлены к быстрому и эффективному реагированию на новые вызовы. Это необходимое условие для того, чтобы Россия чувствовала себя в безопасности, а аргументы нашей страны воспринимались партнёрами в различных международных форматах».В связи с этим, заверяет В.Путин, «важнейшим приоритетом государственной политики России на перспективу останутся вопросы обеспечения динамичного развития Вооруженных Сил, атомной и космической промышленности, ОПК, военного образования, фундаментальной военной науки и прикладных исследовательских программ».

  http://ruskline.ru/news_rl/2012/02/20/vladimir_putin_my_nikogo_ne_dolzhny_vvodit_v_iskushenie_svoej_slabostyu/

 5. #5
  ОЗ 15 мар 2014, 21:16
   
  0
   
  0

  Сашко, ще ти цитирам по памет един грузинец летец на вертолет в Афганистан: "Първоначално стрелях по афганистанците по задължение, след като видях сърп и чук направен от детски и женски глави, започнах да ги разстрелвам с удоволствие".При желание може би ще го откриеш някъде,доста неща казва човекът.

 6. #6
  Сашко Билый 15 мар 2014, 22:11
   
  0
   
  0

  #5 Пуснато от ОЗ(нерегистриран) на 15 мар 2014, 21:16 дай линк че иначе ЕЖК.те афганците никога не са били мили затуй и никой не ги е покорявал.

 7. #7
  Cyber 16 мар 2014, 00:13
   
  0
   
  0

  До Сашко №3 и №6
  Ако някой го беше написал това за САЩ, със сигурност по дължина щеше да надмине няколко пъти "Опълченците на шипка", че даже и И.Вазов щеше да му завиди.

 8. #8
  До Небилый 16 мар 2014, 14:48
   
  0
   
  0

  От руснаците има много по-кървав, но демократичен режим - този на САЩ, Сашко!

  За един век поне 100 интервенции, заговори, преврати, нахлувания, войни, нежни революции, арабски пролети


  1. 1914-1934 Хаити Дебаркиране на пехота, въздушни бомбардировки водещи до 19 годишна военна окупация
  2. 1916-1924 Доминиканска република Военна интервенция последвана от 8-годишна окупация
  3. 1917-1933 Куба Дебаркиране на морска пехота. 15-годишна окупация
  4. 1918-1920 Панама Намеса на пехота която изпълнава "полицейски задължения" в продължение на 2 години.

  5. 1918-1922 Русия Флот и пехота водят битки в няколко района на страната в продължение на 5 години
  6. 1919 Югославия Морска пехота се намесва в Далмация (Хърватско)
  7. 1919 Хондурас Дебаркиране на морска пехота
  8. 1920 Гватемала Намеса на пехотинци
  9. 1922 Турция Морска пехота извършва операция в Smyrna (Измир)
  image
  10. 1922-1927 Китай Флот и пехота разположени в Китай за 5 години.
  11. 1924-1925 Хондурас Парашутисти дебаркират два пъти за две години.
  12. 1925 Панама Операции на морската пехота
  13. 1927-1934 Китай Сили на морската пехота са разполагани из страната.
  14. 1932 Салвадор Намеса на морската пехота

  15. 1933 Куба Операция на морската пехота
  16. 1934 Китай Морска пехота дебаркира в Фуджоу (Foochow)
  17. 1946 Иран Разгръщане на войска в северните провинции
  18. 1946-1949 Китай Солидно присъствие на около 100 000на войска воюваща обучаваща и тренираща местни бойци.
  19. 1947-1949 Гърция Войски на САЩ осъществяват 3 годишна кампания за потушаване на бунтове.

  20. 1948 Италия Манипулиране на изборите от ЦРУ
  21. 1948-1954 Филипините "Тайна" война на ЦРУ, операции на командоси (дивесанти)
  22. 1950-1953 Корея Участие в Корейската война
  23. 1953 Иран ЦРУ сваля правителството на министър председателя Мохамед Мосадек (Mohammed Mossadegh)
  24. 1954 Виетнам Намеса на страната на Френските колоноални окупационни сили

  25. 1954 Гватемала ЦРУ сваля правителството на президента Джакобо Арбенз Гузман (Jacobo Arbenz Guzman)
  26. 1958 Ливан Дебакира 14 000на войска.
  27. 1958 Панама Сблъсъци между войските на САЩ в зоната на Панамския канал и местното население.
  28. 1959 Хаити Намеса на морски пехотинци
  29. 1960 Конго ЦРУ подпомага свалянето и убийството на премиер министъра Патрис Лумумба.

  30. 1969-1964 Виетнам Постепенно разполагане на военни съветници и специални части.
  31. 1961 Куба ЦРУ организира диверсията в Залива на Прасетата
  32. 1962 Куба Морска блокада и заплаха с употреба на ядрено оръжие.
  33. 1962 Лаос Преврат организиран от ЦРУ.
  34. 1963 Еквадор ЦРУ подкрепя военен преврат срещу президента Хосе Мария Валеско Ибара (Jose Maria Valesco Ibarra)

  35. 1964 Панама Отново сблъсъци между войските на САЩ в зоната на Панамския канал и местното население.
  36. 1964 Бразилия ЦРУ участвува във военен преврат който сваля правителството на Жуао Гоулард (Joao Goulart ) и качва на власт ген. Кастело Бранко (Castello Branco)
  37. 1965-1975 Виетнам Виетнамската война. Участие на повече от 500 000на войска. Около 6 милиона жертви.
  38. 1965 Индонезия ЦРУ участва в преврат срещу президента Сукарно и поставя на власт ген. Сухарто
  39. 1965 Конго ЦРУ подпомага военен преврат който сваля президента Жозеф Касавубу (Joseph Kasavubu) и поставя на власт Жосеф Мобуту (Joseph Mobutu)

  40. 1965 Доминиканска република Разполагане на 23 000на войска
  41. 1965-1973 Лаос Начало на бомбардировки траещи 8 години.
  42. 1966 Гана ЦРУ подпомага преврат за свалянето на президента Куаме Нкрума (Kwame Nkrumah)
  43. 1966-1967 Гватемала Масивни антивъстаннически операции
  44. 1966-1975 Камбоджа ЦРУ подкрепя военния преврат на ген, Лон Нол срещу принц Нородом Сианук. Интензивни 7 годишни бомбардировки на районите в близост до границата с Виетнам.

  45. 1970 Оман (Аман) Противовъстанически операции съвместно с иранската морска пехота.
  46. 1971-1973 Лаос Наглуване на американски и южновиетнамски войски
  47. 1973 Чили ЦРУ учасва в преврата свалил президента Салвадор Алиенде (Salvador Allende) и качил на власт ген. Аугусто Пиночет (Augusto Pinochet )
  48. 1975 Камбоджа Морската пехота влиза в сражения с правителствените сили на Камбоджа.
  49. 1976-1992 Ангола Операции на ЦРУ и военни операции.

  50. 1980 Иран Специални части кацат в Иранската пустиня. Атаката се осуетява от повреда в хеликоптер(и).
  51. 1981 Либия Американските ВВС свалят два Либийски военни смолета над Средиземно море.
  52. 1981-1992 Салвадор ЦРУ и специални части (диверсанти) извършват антивъстаннически операции в продължение на 11 години
  53. 1981-1990 Никарагуа ЦРУ ръководи операциите на никарагуанските конри. Окупация на пристанищата от американски войски.
  54. 1982-1984 Ливан Участие на морски пехотинци и обстрел на местни военни части от американския флот.

  55. 1983 Гренада Военна инвазия в Гренада.

  60. 1983-1989 Хондурас Мащабна военна програма за подпомагане, целяща конфликт с Никарагуа.
  61. 1984 Иран Два ирански самолета са свалени над Персийския залив.
  62. 1986 Либия Американски самолети бомбардират градовете Триполи и Бенгази, преки атаки на президентския дворец на Муамар Кадафи.
  63. 1986 Боливия Специални части се занимават с антивъстанически операции.
  64. 1987-1988 Иран Американската флота блокира иранския морски транспорт и сваля ирански пътнически самолет.

  65. 1989 Либия Американски самолет сваля два либийски самолета над залива Сидра (Gulf of Sidra)
  65. 1989 Филипините ЦРУ и специални части потушават бунтове.
  66. 1989-1990 Панама 27 000 войници, флот и авиация са използвани за свалянето на правителството на президента Нориега
  67. 1990 Либерия Разгръщане на военни отряди.
  68. 1990-1991 Ирак Войната в залива. Отблъскване на иракските окупационни войски в Кувейт.
  69. 1991-2003 Ирак Контрол над иракското въздушно пространство с периодични атаки на въздушни и наземни цели.

  70. 1991 Хаити Военен преврат с участието на ЦРУ сваля от власт президента Жан Бертран Аристид (Jean-Bertrand Aristide )
  71. 1992-1994 Сомалия Операция на специални части
  72. 1992-1994 Югославия Основна роля в наложената от НАТО блокада на Сърбия и Черна Гора.
  73. 1993-1995 Босна Активно участие във войната с пехота и въздушни атаки.
  74. 1994-1996 Хаити Военни отряди налагат военен резим и връщат на власт президента Жан Бертран Аристид (Jean-Bertrand Aristide)

  75. 1995 Хърватия Атака на сръбски летища.
  76. 1996-1997 Заир (Конго) Морски пехотинци извършват операции в източната част на страната
  77. 1997 Либерия Разполагане на войски.
  78. 1998 Судан Въздушна атака разрушава най-голямото фармацефтично предприятие на Судан.
  79. 1998 Афганистан Атаки на цели в страната.

  80. 1998 Ирак Четири дни на интезивен ракетен и въздушен обстрел.
  81. 1999 Югославия Основен дял във въздушните атаки на НАТО.
  82. 2001 Македония Отряди на НАТО разоръжават албански бунтовници
  83. 2001 Афганистан Наземни операции и въздушни атаки за сваляне на талибанското правителство.
  84. 2003 Ирак Нахлуване в Ирак с голяма войска, въздушни и военоморски сили за сваляне на правителството на Саддам Хюсеин и установяване на ново правителство

  85. 2003 - до сега Ирак Окупация на Ирак с присъствие на около 150 000 войници в борба с бунтовнически групировки.
  86. 2004 Хаити Дебаркиране на морска пехота. ЦРУ участва в преврат за сваляне на от власт на Жан Бертран Аристид (Jean-Bertrand Aristide )
  87. 2004 Грузия, Джибути, Кения, Етиопия, Йемен, Еритрея - Антитерористична дейност
  88. 2006 и до днес Пакистан Въздушни атаки в пограничните райони.
  89. 2007 Сомалия Въдушна атака по заподозрени членове на Ал Каеда.

  90. 2008 Южна Осетия Транспортиране на Грузинска войска от Ирак. Въоръжаване и трениране на грузински войници.
  91. 2009 Пакистан Ракетен обстрел от безпилотен самолет. Периодични въздушни атаки.
  92. 2010 и досега Сирия Финансиране и въоръжаване на муджахидините
  93. 2014 Украйна Финансиране и обучаване на крайнодесните радикали и т.н.

  http://pan.bg/view_article-4-21790-Tova-li-sa-vsichki-agresii-na-SASht.html

 9. #9
  dogan 16 мар 2014, 17:31
   
  0
   
  0

  изглежда очакванията за украинската армия ми се потвърждават, то и за българската са ми аналогични, но какво да се прави докато се харчи повече за полиция отколкото за армия и вместо държавата да се изживява като социална функция и хрантути неефективна администрация от излишни неколкостотин души и има келеши, които са издигнали в култ нивото на бюджетния дефицит, но не спестяват разходи от неефективни дейности ще сме си на този хал!

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка