Ядрената сигурност и „украинските игри”

Pan.bg 31 мар 2014 | 10:49 views (2817) commentaries(0)
img Гласът на Русия

Терористи могат да нанесат удар по „финансовото сърце” на една от западните столици. Такава е „легендата” на ученията, които тези дни се състояха в Хага.
Световните лидери, участници в срещата по ядрената сигурност, трябваше за няколко минути да изберат единственото решение. Сценарият на ученията не е толкова далеч от реалността, имайки предвид хаосът, който цари в една от бившите ядрени държави в самия център на Европа.

Заплахата изглежда хипотетична. Но действително ли такъв сценарий е далеч от реалността? Събитията през последните месеци в Украйна ни карат да се усъмним в това. Страната съвсем неотдавна беше ядрена държава и е запазила промишления си ядрен потенциал. По данни за 2006 година, в Украйна действали 15 атомни блокове в 4 АЕЦ, без да се смятат консервираните блокове в Чернобилската АЕЦ. Днес в страната цари анархия. Сегашните украински „власти” колкото и екстравагантни да са, разбира се, няма нищо да взривяват. Но правителството и Върховната Рада контролират много малко неща,по-голямата част от властта е в ръцете на „Десен сектор” и всякакви други радикали. И къде е гаранцията, че материали за изготвяне на „мръсна бомба” няма да попаднат в ръцете на терористи?
image
По този въпрос мненията на експертите се различават. Кураторите на украинския преврат са известни и те едва ли ще искат Европа да бъде покрита от радиоактивен облак - за своята сигурност те се грижат, смята експертът Владимир Аверчев:

- При цялото ми скептично отношение към тези власти, при цялата им импотентност, може ли да се смята, че те могат да направят нещо подобно? Това е изключено. Убеден съм, че с тях много плътно работят и европейците, и американците. И нито едните, нито другите няма да позволят на Киев да направи и стъпка в това направление.

Ясно е, че от държавата, допуснала изтичане на ядрени материали от свои обекти, светът ще поиска строг отговор. Но за това е необходимо държавата да не съществува номинално, а като реално действаща власт. При сегашния хаос в Украйна, онези, от които може да се получи отговор, е много трудно да бъдат определени, отбелязва политологът Александър Михайлов:

- Основа на сигурността на всеки стратегически обект е контра-разузнавателното осигуряване, а не физическата му защита. И по този въпрос има
големи проблеми, защото Службата за сигурност на Украйна в сегашното й състояние представлява полуразрушена структура.

С други думи, т.н. международна общност, който покровителства сегашните украински власти, си играе с огъня. Самият Киев, по традиция, всичко сваля от болната на здравата глава. Изпълняващият длъжността министър на външните работи на Украйна Андрей Дещица на срещата в Хага заявил, че нищо не заплашва ядрената сигурност на неговата страна, освен действията на Русия. А виждате ли, украинската страна имала достатъчно сили за да защити атомните обекти на своята територия. Остава да се надяваме, че на украинските власти ще им стигнат силите.
Цялото: http://bulgarian.ruvr.ru/2014_03_26/JAdrenata-sigurnost-i-ukrainskite-igri-1319/
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка