Западни експерти посочиха защо ЦРУ и САЩ се провалиха в Крим

Pan.bg 02 апр 2014 | 22:32 views (4437) commentaries(10)
img Дори недресирана маймуна би се справила по добре, бесен е ексшефът на Пентагона Доналд Ръмсфелд
БЛИЦ


Как стана така, че американското разузнаване с астрономически бюджет от над 50 милиарда долара годишно проспа Крим? И за този неочакван развой на събитията се оказаха неподготвени и в Белия дом и на Капитолийския хълм? Тези въпроси си задават сега във Вашингтон и умуват дали да не започнат разследване срещу шефовете на ЦРУ и Пентагона. „Всичко, което стана е коренно различно от очакванията на американците. И сега те, както обикновено в подобни ситуации, обвиняват за всичко Русия”, коментира експертът по международно право Александър Меркурис.

Много по рязък е бившият министър на отбраната Доналд Ръмсфелд. След като научил, че Афганистан подкрепя позицията на Русия за Крим бившия шеф на Пентагона се възмутил, че дори дресирано куче на мястото на администрацията на Обама би се справило по-добре с Кабул. Когато журналистите го питат не е ли много рязка критиката му, той отбелязва, че „дори и недресирана маймуна” би решила проблема не по-зле. Както и, че разузнаването напълно се е провалило в прогнозите си за развитието на ситуацията в Украйна и в Крим.


Доналд Ръмсфелд

Едва на 27 февруари посланикът на САЩ в Киев Джефри Пайет изпраща спешна телеграма, че над кримския парламент се развява руски флаг. Американските спецслужби обаче до последно не разбират какво точно се случва и дезинформират своя президент. Грешни са изводите и на Кабинета на началника на националното разузнаване – структура, която анализира, обобщава и съединява в едно цяло докладите от 16 разузнавателни служби в САЩ. Също на 27 февруари конгресмените получават информация: „Москва едва ли ще действа решително в Крим”.

„Провал при астрономически бюджет на разузнавателните служби от 52 милиарда и 600 милиона долара годишно. Тоталното подслушване на телефонните разговори също не даде никакви резултати”, пише в. Wall Street Journal. „Русия си гарантира такава секретност, каквато никога досега не е имала. В администрацията на Обама цари нервозна обстановка”, съобщава за вестника източник от Белия дом. По неговите думи сега всички работят в кризисен режим и се мъчат да установят как стана така, че Вашингтон разбра за събитията в Крим твърде късно.


Дмитрий Саймс

"Смятам, че те недооцениха готовността на президента Путин на решителни стъпки. Русия, както си
призна и Обама, се възприемаше като регионална държава. Един вид ще вдигнат малко шум, ще се оплачат тук-таме, но като цяло няма да се престрашат за нещо сериозно. Затова аз смятам, че, разбира се, има грешки на американското разузнаване, но фундаментални са пропуските в политическата стратегия на Обама, който не разбира какво прави по отношение на Украйна и какви последствия може да има това”, коментира президентът на центъра „Никсън”, политологът Дмитрий Саймс.

Не беше отчетена и решителността на кримчани както при организацията на отрядите за самоотбрана, така и при подготовката на референдума, завършил с неоспорим резултат.


Небойша Малич

"Западът никога няма да бъде удовлетворен от качеството на изборите, ако не печели неговият фаворит. Затова те сега не признават резултатите от референдума в Крим, макар и да не чух нито едно оплакване, че някой е принуждаван да гласува със сила или за кражба на гласове. Нямаше дори подозрение за манипулация или конкретни инциденти", обяснява американският експерт по въпросите на международната политика Небойша Малич.

Последният залог на Вашингтон и Брюксел – съпротива на украинските военни в Крим също се провали. "Безспорно имаше недоволни военни, на които се наложи да отпътуват, но никой не е бил измъчван или убиван”, отбелязва бившият сътрудник на ЦРУ Орландо Скот.

Сега във Вашингтон са готови да направят всичко възможно, за да увеличат събирането на разузнавателни данни с помоща на спътници и системи за подслушване на териториите на Русия, Украйна и прибалтийските държави. „В администрацията на Обама са много нервни, защото става дума за територии, върху които не се разпространява действието на Северноатлантическия договор”, споделя източникът на на The Wall Street Journal.

Според Скот Рикард, бивш сътрудник от апарата на директора на националното разузнаване на САЩ, Крим е бил бяло петно за мериканските спецслужби. Техните усилия са били съсредоточени към континенталната част на Украйна и столицата Киев.


Скот Рикард

"Американското разузнаване работеше непосредствено в Украйна, а Крим се считаше за неблагоприятен и сложен театър на действия. Там основната част от населението са руснаци и американците много по-трудно можеха да финансират тези организации, с които си сътрудничат, защото това веднага би приковало вниманието”, обяснява Скот Рикард.

По всяка вероятност и в Крим САЩ са поставили ударението върху радиоелектронен шпионаж. Но както уверяват източниците на The Wall Street Journal, руснаците са ги контрирали със своите знания за методите на работа на американските спецслужби. Известно е, че системата за електронни подслушващи станции "Ешелон" на Агенцията по национална сигурност на САЩ може да засича 90% от информацията предавана в цял свят. Засечените разговори около ситуацията в Крим се оказват безполезни..

"Американски официални лица описват като проява на висша степен на военна дисциплина начинът, по който руските военни в Крим общуват помежду си в радио- и телефонни разговори. В засечените от американските шпионски системи такива разговори няма дори и намек за истинските планове”, се посочва в донесения.

image
Ерик Драйцер


"В определена степен това е безспорен успех на руското разузнаване. Те изпревариха американските си колеги. Тук има множество отделни подробности, но главното е, че САЩ и техните съюзници не разбираха как ще реагира Русия на манипулациите им в Украйна. Ние помним за натиска от Виктория Нюланд, за снайперистите – всичко това свидетелства за задкулисните интриги на САЩ и ЕС в Украйна и как те затънаха в тях. Именно затова те не успяха да предскажат реакцията на Путин", смята експертът Ерик Драйцер.

А са се опитвали упорито на сторят това. Според източника на The Wall Street Journal, в продължение на няколко месеца американските спецслужби внимателно следят какво става в базата на Черноморския флот на Русия в Севастопол. На спътниковите снимки обаче не се виждало нищо необикновено.

"ЦРУ вече не е толкова могъщо, както преди, ако изобщо може да се смята, че някога е било могъщо. Освен това разузнаването обикновено вижда това, което тя иска да види. Ако те са си мислели, че Русия е слаба и не е способна на нищо, то те това са писали и в анализите си. Очевидно това не е отговаряло на действителността. Това е типичен случай как желаното се представя за действителност. Те просто надцениха възможностите си да предсказват събитията”, анализира Небойша Малич.

В крайна сметка американските военни анализатори, отбелязва в.The Washington Post, се намират под впечатленията за руското ниво на дисциплина, обучение и взаимодействие на различни служби и отбелязват отсъствието на някакви значителни инциденти в Крим до и по време на референдума.


Андор Шандор

"Смятам, че на Запад всички бяха впечатлени от това колко решително, бързо и ефикасно бе проведено всичко. Това е реалността”, посочва Андор Шандор, началник на военното разузнаване на Чехия в периода 2001-2002 г.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 10

 1. #1
  SUH 02 апр 2014, 23:13
   
  0
   
  0

  Някой хора неразбраха, че Русия на Путин няма нищо общо с СССР или с Русия на Горбачов и Елцин. Путин каза, че поставя Русия над всичко и го направи, а нашите политици вместо да реват като девици за .... могат да се поучат. А американците били проспали, ами да, те и 11.09 проспаха защото се мислят за най великата нация, да ама не.

 2. #2
  ico 03 апр 2014, 07:33
   
  0
   
  0

  Това е реалността

 3. #3
  Мърморко 03 апр 2014, 09:40
   
  0
   
  0

  Съвършенно верно е коментирал SUH!. Единствено аз не бих сравнявал Путин със СССР. Тогава условията на съществуване на двата блока НАТО и Варшавския бяха доста по-различни, по-натегнати, бих казал. Трябва да се сравнява Путин с Елцин! А за него нямаше нищо друго интересно освен водката. А, сгреших - и уискито е била интересна, предполагам. Армията беше оставена в положение на разруха, икономиката - на "новите руснаци"... И положението стигна до необходимостта да дойде Путин.

 4. #4
  Важно 03 апр 2014, 10:06
   
  0
   
  0

  И си прав, и не си прав. А и това не ни прави нас велика нация, ако американците не са велика...

 5. #5
  БГ патриот 03 апр 2014, 13:46
   
  0
   
  0

  Браво, че се дава трибуна на такива реалистични статии от западни експерти ... мда-а-а за САЩ нещата са вече постфактум, а им предстоят и още изненади ... Русия много интензивно, ефективно и целенасочено си обновява въоръжените сили със супер модерни и стратегически възпиращи оръжия срещу всякакви помисли дори за агресия към нея от който и да било в сегашния свят! Не забравяйте, че именно САЩ след разпада на СССР измениха военната си доктрина, като въведоха за водеща идеологията за първи съкрушителен всеобхватен удар за неотрализиране на противниците си ... но за съжаление новите руски оръжейни системи меко казано тотално обезсмислят тези им налудничави "блянове" ... а САЩ в момента оцелява изключително за сметка на военното си производство - е, да ама сега вече има много ефикасен и супер ефтин паритет(в сравнение с многомилярдния военен бюджет на САЩ). Да, светвният ред вече е променен, но САЩ все още не го разбират ... е, все някога ще го проумеят или ще им го покажат нагледно, ако продължават да упорстват с глупавите си политически ходове.

 6. #6
  Broadsword 03 апр 2014, 16:19
   
  0
   
  0

  Малко по периферни теми от Русия-Украйна. SUH - нашите политици напълно целенасочено водят страната ни към разруха за собствена изгода - това ми се вярва че никой вече не би трябвало да поставя под въпрос. Въпроса съвсем не е за липса на компетентност - а е умишлено престъпно деяние пряко насочено срещу националните интереси на България с цел реализирането на частно групови интереси обвързани с външни фактори. А за 9/11 - далеч не са го проспали тайнити служби на САЩ, ИМЕННО ТЕ проведоха тая Холивудска инсценировка - всичко останало е пропагандно налагане на НЕЧИЯ ИСТИНА чрез мас-медийте с цел оправдаването на интервенции в преследване на някакви интереси - а те са какви!? - Окупиране (някои му викат "освобождаване":) на целия близък Изток за осигуряване на намаляващите запаси от петрол, и вече тенденциозно боравене с натрапената и заучена глупост "Война срещу тероризма" като някакъв вид модерна инквизиция за още 1000ди оправдания на наглост и агресия в глобален или местен план ... При брутални изгъзици като Борисов, или сегашното неописуемо извращение - БСП/ДПС/АТАКА, да си мислиш че е просто въпрос на неориентираност или некомпетентност, и да чакаш на тия елементи да влияят положително на страната (дори за съхранението й като държава) и живота ти, чрез поучаване от други е меко казано наивно ... Същото е и да възприемаш или лансираш 9/11 по начина по който НЯКОЙ иска това събитие да бъде видяно и запомнено.

 7. #7
  Ген. Краснов=Костов 03 апр 2014, 17:23
   
  0
   
  0

  1 Пуснато от SUH(регистриран) на 02 апр 2014, 23:13

  ..... А американците били проспали, ами да, те и 11.09 проспаха защото се мислят за най великата нация, да ама не.
  Как можеш да проспиш организирана от самият теб специална операция????

 8. #8
  Teraflop 03 апр 2014, 19:46
   
  0
   
  0

  Само американското разузнаване разполага с тези огромни суми,да не говорим за армията им.БА за цялото си съществуване дали е видяла 50 милиарда?

 9. #9
  Cyber 03 апр 2014, 22:17
   
  0
   
  0

  До терафлоп
  Сигурно си прав колега. Само, че БА отговаря за 111 000 кв км. А американското разузнаване "отговаря" и се меси по целия свят.По суша, въздух и вода. Така, че ако сметнеш съотношението може да се окаже, че американците са ощетени. :-)

 10. #10
  :-) 04 апр 2014, 09:14
   
  0
   
  0

  Политиката на Бжежински, Кристол сие и компания за последните 10-на години прави само едно - обединява интересите на Русия и Китай.

  http://lenta.ru/articles/2014/04/02/china/


Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка