Истинският руски кошмар на Барак Обама

Pan.bg 14 апр 2014 | 11:51 views (4609) commentaries(12)
img pogled.info


"Русия е регионална сила, заплашваща някои от непосредствените си съседи не от сила, а от слабост". Тези думи на Барак Обама, изречени в Хага, обиколиха световните агенции тези дни. Веднага започнаха и коментарите. "Дойче веле", които иначе се стремят да бъдат обективна медия, веднага извадиха няколко статии във възхвала на психологическия подход на американския президент. Той (Обама), твърдяха тези статии, ударил Путин, където най-много го боляло - в неговото самочувствие. Действията дори бяха сравнени с "психологическо оръжие", все едно стопанинът на Белия дом е някакъв последовател на Фройд, чиято единствена цел е да изобретява ментални бомби, с които да плаши противника. Изобщо да четеш западна преса тези дни е все едно да те насилят да четеш стихосбирка на поетеса, която е прекалила с прилагателните в своята романтична лирика.

В световната политика е ясно едно - прибегнеш ли до поетичните метафори, за да твърдиш, че си надделял над противника, значи яко си зациклил на дипломатическия фронт. Поради цяла поредица от недоразумения, откровено неразбиране на ситуацията и ярко непознаване на реалното състояние на света, това, което наричаме "западен свят", изпадна в остра нужда да замести неуменията си със силни думи и виртуално размахване на юмруци.

Думите на Обама са откровена измама. Ако Русия наистина бе само регионална сила, която действа от слабост, нима САЩ щяха да зарежат целият си вътрешен дневен ред, за да почнат совалки и дипломатически обиколки само и само да се чудят как да се справят с новата ситуация. Регионалните сили рядко стават световна тема номер 1. Ако Русия също така действаше от слабост, едва ли Обама щеше да запали двигателите на Еър форс 1, за да ходи на спешно посещение в Брюксел, където да се опита да убеди европейците, че САЩ е техен съюзник, а, между другото, в световния хаос да пробута и идеята за Трансатлантическото споразумение като новото лекарство на кризисния свят. Знаете как е - тези, които ви продават дрога, никога няма да ви разкажат за страничните ефекти и за съсипването на цели животи, защото маркетинговата стратегия е такава.

Изявленията на американския президент, внезапната смяна на политическите регистри, прибягването до "психологически оръжия" обаче може да ни накара да преосмислим изобщо цялата идея за това, което се случва в
света. Версията, че Русия е агресор, който нагло погазва световни правила, международно право и спогодби, може да върви на някой вашингтонски коктейл на неправителствена организация с десен уклон, но истината е, че от 2008 година, когато грузинската агресия срешу Русия не успя, стана ясно, че политическият елит в Кремъл (пък бил той добър, лош или никакъв) всъщност е елит в състояние на защита, защото срещу него се води тиха, подмолна и упорита война.

Искам да изчистя тезата си от емоционални оценки. Забравете за момент прилагателните, емоционалните нагласи и политическите си проклятия. Как трябва да реагира една страна, когато всички обещания, които са й дадени, се нарушават едно след друго, когато грузинската агресия и до днес съществува в западните медии като "руска агресия", когато пред очите й се води политика на разполагане на ракети точно по нейните граници? Разбира се, че Украйна има право на своя демократичен избор и още по-важно - на своето европейско развитие. Този път нито зависи от Путин, нито пък Путин трябва да има думата за него. Но Путин е представител на политическа класа, която е получила уверения за едно, а наблюдава как край страната му се стяга военната прегръдка на един нов политически кордон. Тези, които твърдят, че "регионалната сила" действа от "слабост", май всъщност твърдят това, защото са очаквали съвсем друга, именно реална слаба реакция. Русия обаче изненада всички и със скоростта на светлина реагира превантивно в Крим и на практика поправи една историческа несправедливост с трайност от 60 години. Когато днес се говори за "териториална цялост на Украйна" и когато Обама върви из света, за да продава своите психоатаки като реална сила, трябва да се има предвид, че това е защита на едно Хрушчовско статукво и именно този факт показва, че историята обича да ражда черни вицове.

Всъщност, прибягването до подобен тип психологиески техники и тяхното медийно възпяване обяснява едно ново състояние на света. Тук не става дума за това, че еднополюсният свят катастрофира с всичките си плюсове и минуси, дори не става дума за това, че виждаме мъчителното раждане на многополюсна планета, а за нещо съвсем друго. Връщането на Крим в пределите на Русия, освен чисто емоционално желание към завръщане в родния дом, беше и първи опит в новия свят едно население да избяга доброволно от наказаталнтите икономически отряди на МВФ, които чакат именно такава ситуация на криза, за да настъпят като черни пълчища на смъртта.

А междувременно останалата част от Украйна усети инвазията на политическите хлебарки. От Варшава се чу гласът на Лешек Балцерович, който обявил, че Киев може да повтори "икономическото чудо" на Полша. Всички гурута на неолибералното талибанство бяха пуснати в политическата битка, защото те са големи магьосници на думи и са класически терористи в своите действия. Фактът, че в самата Полша днес името Балцерович звучи като тлъста псувня, трябва да е достатъчно ясен знак какви "спасители" започнаха да кръжат към Украйна и как се опитват да я оплетат в своите подли и вампирски мрежи. Именно свободното нахлуване на икономическите ястреби подсказа отново голямата тема, че властта в Киев няма необходимата легитимност да предприема каквото й да е от тези действия. Но МВФ винаги идва преди каквито й да е избори, за да е сигурен, че след тях няма да бъде прогонен. Яценюк и сие се опитват да се справят с "Десен сектор" в Киев и да разоръжат бандеровските групировки, но това, което ще обрече истински тяхната власт на социален срив, не са фашистите, а алчните неолиберали, които точат радостни лиги за пресушаване на икономиката на Украйна.

По границите на Русия се е струпала и невероятно количество медийна бойна технология. Ако слушате анализатори, особенно от "голямата сила", разтревожено можете сами да се диагностицирате с шизофрения. От една страна, Русия е някакво си незначително там петънце на картата, някаква дребна силичка с регионални слабости, а от друга страна, сатанизацията на лидера на тази държава тече с темпове, достойни за Холивуд. В ситуация, в която журналистиката вече се е превърнала в пропаганда, дори най-мислещите хора трудно могат да се ориентират в световната мъгла, но в залпа на всички заглавия, в минните полета на всички анализи се чете един страх от бъдещето. Страхът, че Русия, която в момента не е начертала някаква алтернатива на американския модел за развитие на света, евентуално може да го направи. Прословутото евразийство е само фантазия по зададена тема. Всъщност, опитът Русия да бъде видяна като по-добрата алтернатива на МВФ, въпреки че говорим за една изключително пазарна страна, е истинската заплаха за Обама и за неговия поглед върху света, защото е ясно, че всяка страна би избрала вампира, който би й изсмукал по-малко кръв. Това е истинската болка на САЩ и заради това американският президент побърза да навести Брюксел, защото за господаря на Белия дом сигурно съществува някакъв вид кошмар, в който един ден ЕС ще види, че истинската сила, която не й позволява да се развие като световен фактор, е именно голямата сила зад океана, а не регионалната сила на изток. Нали така?

Как могат някакви си там регионални силички да въздействат над политически мастодонти?

През 2009 година Барак Обама бе обявил, че сяда да учи руски пред тогавашния президент Дмитрий Медведев. Грешката му е, че не седна да го учи. Щеше да си изясни доста работи за регионалната сила.

Вярно е – можеше да не му харесат.

Ама поне щеше да е наясно.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 12

 1. #1
  Георги Ковачев 14 апр 2014, 13:19
   
  0
   
  0

  Така е - като дразниш мечка - нормално е да ти отвърне ;-)

 2. #2
  Мърморкото 14 апр 2014, 13:24
   
  0
   
  0

  Ще изкоментирам накратко една мисъл на автора от 4-тия абзац: "Версията, че Русия е агресор, който нагло погазва световни правила, международно право и спогодби..." по следния начин.
  Може в някои случаи и да се счита, че Русия е агрсор. Това е възможно... Но аз питам -а не е ли възможен този подход и към САЩ? Трябва ли да привеждам тук примери? Защото те станаха пред очите ни вече не веднаж, особено са много след 1990 година. Но и преди това си ги имаше...
  И затова Обама трябва наистина да си вземе учител по руски, е, може и учителка - няма да го спираме.

  Накрая нещо друго, нещо към администраторите и лично към отговорния администратор Преслав. Преславе, то е ясно, че не си ти (или някой от твоя екип) автор на материалите, пускани тук. Ти веднага в заглавието е написано от къде си взел даден материал. Но доколкото са ми известни добрите правила за ползване на материали от мрежата, те изискват да се посочва точния линк към тях, а също и името на автора...

 3. #3
  kostov 14 апр 2014, 13:39
   
  0
   
  0

  Статията е много слаба,налудничава и аматьорски написана.Обама е прав,че Русия е регионална сила.Страна зависима от износа на енергиини ресурси.Не притежава никакви технологии,освен в определени сегменти във военната област.След 5-6 години Русия ще бъде изправена пред много тежка икономическа криза.Ще страдат обикновените руснаци обаче,а не червените терористи управляващи от Кремъл.

 4. #4
  Смешко 14 апр 2014, 14:07
   
  0
   
  0

  Един добронамерен съвет към Костов: Направи си дневник за прогнози /като тази за 5-6-те години/ и после сравнявай! И си дай сам оценка! Военните и политически анализи не са силната ти част.А хобито си го ползвай другаде.Е, може и да се обидиш малко, но така става ...! ПП: Особено ме впечатляват мненията ти във военната област.Аргументите ти са - квалификации.А трябват факти, опит, знания... !

 5. #5
  Krasimir Dimitrov 14 апр 2014, 14:15
   
  0
   
  0

  Никоя държава не се развива по права линия - само нагоре, а има върхове и спадове.От 10г. Русия върви нагоре а америка надолу.Предстоят много интересни събития в Европа. Дано сме подготвени за тях.

 6. #6
  Cyber 14 апр 2014, 15:03
   
  0
   
  0

  Kostov не си прав. Прочети пак последния абзац, а това изречение го прочети три пъти:

  По границите на Русия се е струпала и невероятно количество медийна бойна технология. Ако слушате анализатори, особенно от "голямата сила", разтревожено можете сами да се диагностицирате с шизофрения.

  Ако и след това не прозреш иситината, значи статията е много над интелектуалното ти ниво за да я разбереш. Поради същата причина не можеш да се самодиагностицираш и затова коментара ти е без значение.

 7. #7
  Fulcrum 14 апр 2014, 16:20
   
  0
   
  0

  Русия при целият си научни технически потенциал не може да не притежава технологии.В модерният глобален свят технологиите се публикуват в научни издания и са общодостъпни.Не може едно голямо откритие да остане незабелязано.Да не говорим че Русия е огромен пазар а западните компании искат да продават там за да не фалират.Което неминуемо ще доведе до запознаване на руснаците с новите западни технологии както френската авионика и оборудване за самолети и танкове.Да не забравяме че Русия е съвременна държава и нейната икономика е пазарна.Нещата са свързани Русия не може без западното оборудване както и запада не може без нейните ресурси защото без тях няма индустрия.Общо взето пак поредната порция простотии на костов.

 8. #8
  Тик Так 14 апр 2014, 17:14
   
  0
   
  0

  Абе Лостов, САЩ И РУСИЯ са двете велики световни сили.
  Толкова лесно ли мислиш че една от тях ще западне?
  Ето виж Северна Корея колкото и да е излолирана все се държи и не изчезва.
  Русия си има всичко по принцип може да си преживява и без никой, но в днешно време всеки е зависим от всеки.
  Другото което е между редовете на всичко е, че Сащ Русия и още 1 2 държави дърпат конците на целия свят макар и да си съперничат УЖ да се мразят, те са си господари на света и си дърпат месце от кокала кой колкото си иска.
  Пък ти лостов си мисли че това по филмите е истина.
  Всичко е театър а ние сме участници в шоуто, други хора ни гледат и се забавляват и печелят от това.

 9. #9
  Krasimir Dimitrov 14 апр 2014, 17:27
   
  0
   
  0

  Путин, може да го наричат всякакъв,но посъбра паричките на олигарсите и сега в Русия има пари за технологии,въоръжение,а и нещо за народа.Ако това стане в България, ще има пари и за един общонароден банкет.

 10. #10
  Кептън 14 апр 2014, 17:59
   
  0
   
  0

  Все нещо трябва и да се каже, когато приказките придобиват реални измерения, които може би ... не са били допускани!

 11. #11
  sd 14 апр 2014, 22:31
   
  0
   
  0

  При толкова умни съвети давани в мненията, ние трябва да сме много по-напред във всичко. Ама май не сме.

 12. #12
  Faust 15 апр 2014, 22:14
   
  0
   
  0

  Костов,мини на по-леки наркотици, трудно се ориентираш в международната обстановка ,пък и изобщо!

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка