“USAID”: Киевската пиеса по сирийски сценарий?

Pan.bg 13 май 2014 | 11:01 views (2951) commentaries(0)
img bgnews.me


Американските власти взеха решение да изпратят в Украйна допълнителна нелетална военна помощ, съобщи ръководителят на Пентагона Чък Хейгъл. Според американските “ястреби”, Украйна се нуждае от такава помощ, за да се защити от евентуално нападение от страна на Русия.

Така наречената “нелетална” помощ, за оказването на която за Украйна настоява Пентагонът – е всичко, от което не може да се стреля, но което е крайно необходимо в случай на военни действия – бронежилетки, уреди за нощно виждане, гориво. САЩ оказва такава помощ на много страни, най-вече чрез “USAID” – Американската агенция за международно развитие, която е известна със своето съдействие за антиправителствени и бунтовнически сили в различни региони на света. Организацията всячески подкрепя сирийската опозиция, работила е в Афганистан.


Експерти смятат, че взетите решения по Украйна означават начало в страната на сирийския сценарий за развитие на кризата. Тези стъпки само ще нажежат обстановката, сигурен е военният експерт Виктор Мураховски:

- Американските “ястреби”, същият този генерал Уесли Кларк (командвал войските на НАТО по време на конфликта в Косово през 1998 г.), прекрасно разбират, че тази помощ от САЩ насърчава сегашното ръководство към по-радикални действия. Не мисля, че използването на такъв пакет от помощи ще доведе до успокояване на ситуацията в Украйна. Напротив, това ще доведе до избухването на гражданска война.

При такова развитие на събитията, разбира се, Русия няма да остане безучастна. Ако САЩ продължава да спонсорира тези, които дойдоха на власт в Украйна и който сега обръщат оръжията на армията срещу мирното население в югоизточната част на страната, Москва по неволя ще трябва да се намеси, добавя Мураховски:

- Реакцията на Русия е известна по опита от 2008 г.: ние предупреждаваме, че такава помощ е провокативна, до известна степен се ограничаваме с дипломатически изявления. Но когато тя премине “червената линия”, ние можем да демонстрираме доста решителни действия. И в такъв случай – както през 2008 г. – това американско оборудване се оказва в нашите ръце и в нашите военни музеи.

Както по невнимание разказа заместник-държавният секретар Виктория Нуланд, САЩ вече са вложили в “Площада на независимостта” 5 милиарда долара, а сега “USAID” е изпратила още 11,4 милиона за провеждането на украинските избори. Освен в Украйна, Сирия и Афганистан, агенцията е съдействала на “революционерите” в Либия, Тунис и Йемен, както и на екстремистката групировка “Мюсюлмански братя”, която дойде на власт през 2011 г., след като свали президента на Египет Хосни Мубарак./Гласът на Русия
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка