РУСИЯ НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ПОСТАВЕНА НА КОЛЕНЕ

Pan.bg 20 май 2014 | 22:27 views (4693) commentaries(8)
img blog.bgЕдинственото решение на спора между Москва и Запада е неутрална Украйна!? Това твърди пред „Дойче веле” Клифорт Гади - специалист по въпросите на Русия към Брукинг институт.

Съвсем наскоро ЕС разшири санкциите си срещу Русия, след неделнишния референдум (11.05.2014) в Източна Украйна. Какви ще бъдат обаче следващите стъпки на Съединените щати? Ще имали повече санкции в условията на подготовката за избори в Украйна на 25 Май? Или все още съществуват условия за постигане на съгласие?

Това, което могат да направят Съединените щати и ЕС преди изборите е да повторят заплахите си за строги санкции срещу Русия, ако Русия попречи на изборите. По същество, това което е най-важно за Съединените щати е: в момента американската администрация отчаяно търси решение как да излезе от противопоставянето с Русия, но по такъв начин че това да не навреди на авторитета на САЩ.

Какво може да е обаче едно такова решение, което би запазило авторитета на Съединените щати и ЕС?

Първото нещо, което те искат е да накарат Русия да седне на масата на преговорите, а след това евентуално да се стигне до решение за „Финландизиране” на Украйна, т.е.Украйна с изключение на Крим да остане териториално цяла. Това номинално означава, че Украйна остава независима и суверенна държава, но фактически неутрална. Тоест, Украйна определено няма да може да се присъедини към НАТО.

Но Съединените щати и ЕС искат така да направят нещата, че това да изглежда като победа за Запада и съответно да могът да му предат формата на отстъпка от страна на Путин. Всъщност всичко това е „паблик рилейшънс”(реклама), тъй като фактически точно това иска и Путин и това е и неговата крайна цел. На практика,за него е важно Украйна да не може да бъде използвана като плаформа за каквито и да е операции насочени против Русия и Русия да може да упръжнява строг контрол върху това.

Постигнаха ли санкциите изобщо някакъв ефект върху Русия?

Санкциите причиняват болка. Но оказаха ли те някакво въздействие върху руската икономика? С абсолютна сигурност може да се твърди, че те постигнаха нещо .В този ред на мисли може да се каже,ч е строгите санкции биха причинили по-голяма болка. Въпросът обаче е това може ли да доведе до промени в руската стратегия, цели и стратегическо поведение? Не, те са напълно неефективни. Дори и по-силните санкции не могът да доведат до нищо.

Какво е това, което прави руснаците да изглеждат неподатливи на икономически натиск?

Те могът да издържат на много по-голям икономически натиск,отколкото този на който ние можем да ги подложим и нещо повече - това ще ни създаде много повече проблеми на нас, тъй като обратният ефект (такъв ефект съществува) ще се стовари върху нас. И всичко това произтича от особеностите на руската история, руската култура и не на последно място е въпрос на руската психология. В Русия съществува култ към страданието, което е част от руската белетристика и национална идентичност.

Никой не в състояние да накара руснаците при каквито и да е обстоятелства да паднат на колене и да ги направи покорни, на която и да е външна сила. Те ще се бият до последният човек!

Клифорт Гади е икономист и експерт по въпросите на Русия в световноизвестния Брукинг институт във Вашингтон.


Превод от английски език: Е.Енев
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 8

 1. #1
  SUH 20 май 2014, 23:38
   
  0
   
  0

  Незнам, но ми се струва че нещата вървят по "Сирийския" сценарий, ще се рипа, скача, но накрая ще стане както го е решил дядя Путин. Мирише ми на нещо такова.

 2. #2
  петър иванов 21 май 2014, 09:33
   
  0
   
  0

  САЩ да си оправят техните проблеми ! Русия и Украйна ще се разберат като братя и сестри!Не се намесвайте във вътрешните работи на другите държави!Лакомията на щатите няма край!

 3. #3
  Nikoi 21 май 2014, 09:59
   
  0
   
  0

  Дано не се стигне до гражданска война в Украйна, а и оттам до конфликт между САЩ и Русия , тъй като ще е пагубно за целия свят.А това , че НАТО / САЩ и ЕС / се "насраха" в големи лайна е повече от ясно. Не мисля, че могат да диктуват на Русия, какво трябва да стане в Украйна. Дай боже в най скоро време Русия и Украйна да се спогодят , без намесата на ЗАПАДА.
  P.S. Преславе, не пускай Костов да коментира с олигофренческото си поведение, наистина дразни много тука в сайта.

 4. #4
  Христофор 21 май 2014, 13:36
   
  0
   
  0

  Преславе, Костов ми липсва...

 5. #5
  lo6a rabota..... 21 май 2014, 15:09
   
  0
   
  0

  Naistina - sku4no e bez kostov:-)

 6. #6
  088 21 май 2014, 20:12
   
  0
   
  0

  Предполагам путин вече забравя че и ссср беше единен, могъщ и непобедим....

 7. #7
  мунчо 22 май 2014, 12:20
   
  0
   
  0

  Петре, големи простотии пишеш! Какви братя са, колкото ние сме със сърбите! Единствения, след Кисинджър, който каза истината за Украйна и Русия, е сина на Хрушчов, по БТВ преди седмица. Западна Украйна и Източна са коренно различни, не напразно Хънтингтън говереше за сблъсака на цивилизациите! Прочетете нещо по тази тема и ще разберете, защо има и винаги ще има конфликт между хора с различни цивилизационни корени. Западноукраинците са западната цивилизация, те никога преди 1945 г. не са били едно цяло с източните украинци, които са си към т.н. "православна" цивилизация. Дори и да се раздели Украйна на две, няма да е по чешкословашкия мирен, цивилизорюван начин (защото тези две групи са една цивилизационна група.Спомнете как се разделиха сърби, босненци, хървати и други (само макетата и черногорците не се сбиха със сърбите- щото едните са безродници-българи, а другите са си сърби).

 8. #8
  бай Стоян 24 май 2014, 13:46
   
  0
   
  0

  що за глупост е това заглавие, май че авторът не е запознат с конфликтите в авганистан и чечения. а проблема в крим ще се реши от мюсюлманите

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка