Киев прие меморандум за мир, Москва одобрява

Pan.bg 20 май 2014 | 22:35 views (4276) commentaries(3)
img novinite.bg


Върховната Рада на Украйна прие меморандум за гарантиране на статуса на руския език, децентрализация на властта и създаване на правоохранителен план за сигурността на гражданите. Това съобщи временният президент Олександър Турчинов, предаде УНИАН.

Документът бе подкрепен от 252-ма народни представители от общо 319, регистрирани в залата. Парламентарните групи на Комунистическата партия на Украйна и партия „Свобода” не гласуваха за предложения документ.


Върховната Рада се ангажира за провеждане на реформа на конституцията, в основата на която ще бъде децентрализацията на властта. В меморандума се казва, че в страната ще бъде проведена широкомащабна реформа на системата на правосъдието. Също така трябва да бъде приет закон за организиране на местни референдуми.

В документа се казва също, че „наред с конституционния статут на украинския език като държавен, Върховната рада ще обезпечи гарантирането статута на русия език. Държавата ще го гарантира с поддръжка за езиците на етническите малцинства в местата на компактното им местоживеене”.

В приетия меморандум се съдържа призив към участващите в специалната операция в Източна Украйна военни за незабавното им връщане в местата за постоянно базиране.

Меморандумът обявява президентските избори на 25 май за "символ на сигурността и главен инструмент за деескалация на конфликта". Радата подкрепя решаването на конфликта чрез кръгли маси и запазването на териториалната цялост на Украйна.

След приемането на украинския меморандум последва незабавна реакция на Кремъл – приветстват приемането на документа, но първо искат да видят как изглежда на хартия.

„Ако украинското правителство наистина изпълни всичко, което се посочва в меморандума, одобрен днес от Върховната Рада, това е нещото, към което Москва отдавна призовава Киев. Ако е вярно това, което се казва, това е развитието, за което ние говорихме през последните месеци.“, заяви руският заместник-външен министър Григорий Карасин, цитиран от РИА Новости.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 3

 1. #1
  Георги Ковачев 21 май 2014, 07:55
   
  0
   
  0

  Малко прекалено хубаво, за да е истина - изглежда този меморандум съдържа всичко, за което се борят федералистите на изток. А дали ще го изпълнят - кой знае?

 2. #2
  Христофор 21 май 2014, 13:42
   
  0
   
  0

  Аз си мисля, че Турчинов, малко лукави, но пък на всички е ясно,че властта е в положение без изход.

 3. #3
  Кошмар! 22 май 2014, 17:38
   
  0
   
  0

  http://svetoven.pogled.info/news/55008/Koshmar-V-Ukraina-nameriha-nad-300-izkormeni-trupa
  Кошмар! В Украйна намериха над 300 изкормени трупа
  /Поглед.инфо/ В Украйна се разраства нов голям скандал. Опълченците от Славянск по хода на нощна разузнавателна операция в района на планина Карачун (която е под контрола на армията и отрядите на Нацгвардията) се натъкнали на около 180 тела на загинали нацгвардейци с изкормени кореми.
  Малко по-нататък от местността в района на Троицкото гробище, са намерени още 300 трупа с изкормени кореми без вътрешности. Малко по-рано в този район местни жители са забелязали кола на „Червения кръст".
  Следва да се припомни, че още в началото на май излезе информация, че на територията на Донбас, освен наемници от частни военни компании, в помощ на същите тези наемници, „Десен сектор" и украинската армия се присъединили чуждестранни доктори със специално оборудване. Те отстраняват вътрешните органи от телата на загиналите и дори на тежко ранените бойци. Освен това, в региона се появило солидно количество инкасаторски коли и на „Бърза помощ" с киевски номера, а използването им по предназначение будят големи съмнения.
  Интересни данни идват от болниците, където настаняват ранените бойци на украинската армия, нацгвардията и „Десния сектор". Там се появили нови специалисти - хирурзи, като голяма част от тях са чужденци. Най-странното в цялата тази нова обстановка, че тези хирурзи се занимават само с тежко ранените бойци на армията и „Десен сектор", правят им допълнителни анализи, които са абсолютно ненужни при ранявания. Изпращат ранените на „лечение" в Киев и Днепропетровск, при което им изземат всички документи. „Лечение" в кавички, защото в телефонните разговори по между си, докторите споменават за добри конкретни органи на този или онзи ранен. Явно чужденците не са добре осведомени за това, че голяма част от персоналите в украинските болници включително и медицинските сестри владеят английски и латински езици.

  Съществува голяма вероятност някои от привържениците на евроинтеграцията да се озоват в Европа по-рано от останалите украинци, но... на части.
  Предвид горе споменатата информация, следва да се направи извод - не случайно целият местен олигархат, САЩ и Европа са похарчили толкова много пари за делото на „Украинска демократична революция"...Инвестициите започват да се възвръщат и всичко това се случва на фона на свръх цинизма и лицемерните им заявления, че те се грижат за собствения си народ... И докато украинците се борят с вятърните мелници и братята си за „истинска украинска земя" и „етническата чистота на своята велика нация", геноцидът на славяните, а най-вече на самите украинци върви на пълни обороти


  Прочети цялата статия тук: Кошмар! В Украйна намериха над 300 изкормени трупа - Поглед Инфо
  Има ли в югоизточна Украйна т.н. «черни хирурзи», които в Косово взимаха органи от телата на убити или ранени (живи или все още живи взети в плен противникови бойци) или военнослужещи с тежки наранявания, обявявани за безследно изчезнали?
  Что делают на юго-востоке Украины иностранные врачи?
  http://topwar.ru/48034-chto-delayut-na-yugo-vostoke-ukrainy-inostrannye-vrachi.html

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка