Битката в Украйна – за гигантско находище на шистов газ

Pan.bg 23 юни 2014 | 09:56 views (6258) commentaries(9)
img Защо й е на Русия град Славянск? Той е в центъра на находището
http://www.dnes.bg/redakcia/2014/04/28/bitkata-v-ukraina-za-gigantsko-nahodishte-na-shistov-gaz.223791

Ключът за обяснение на това защо точно град Славянск стана горещата точка на картата на Донбас и Украйна може би е шистовият газ, пише ТСН.Тиждень.
Журналисти са провели свое разследване за тайната на така наречения „Юзовски проект“, който с неохота се обсъжда дори в самата Украйна, тъй като той засяга значителни ресурси, които могат да променят енергийната карта на света.

Обстоятелствата сочат, че в Донбас няма никаква борба за хуманизъм, федерализация, защита на рускоезичното население, славянските патриоти и срещу митичните бандеровци и хунтата в Киев.
image
Това са измислени образи, създадени в кабинетите в Кремъл и вкарани в главите на обикновените хора от Донбас, за да бъде скрита истинската цел на спецоперацията на Русия, пише NEWSru.ua.

В градчето Славянск няма никакви важни предприятия, мини, военни части или научни институти. Той обаче се намира в самия център на територията на „Юзовския проект“, където са съсредоточени залежи от енергийния ресурс на 21 век – шистов газ.

Гигантското находище обхваща част от територията на Донецка и Харковска област.

Общата площ на находището шистов газ е почти 8 000 кв.км. Експерти посочват, че запасите от газ там могат кардинално да променят не само Украйна, но и Европа.

По последните потвърдени данни, американците ги дават, това са 3,6 трилиона куб.м, които те ясно виждат как да бъдат добивани. Това е значителен обем, голям обем, защото ако Украйна увеличи добива с 15-20 млрд. куб.м, тя вече ще стане износител, казва генералният директор на центъра за изследване на енергетиката Александър Харченко.

Централната власт много внимателно подбира думите си за перспективите пред проекта. Дори при тази сдържаност обаче се вижда голямата бъдеще изгода за Украйна.

Залежите са много големи. Едни от най-големите в света, в Европа. Според наличните оценки ние можем да увеличим собствения добив на газ с 30-40%, казва министърът на енергетиката на Украйна Юрий Продан.

На 24 януари в Давос с участието на бившия президент на Украйна Виктор Янукович беше подписано споразумение между компаниите Shell и "Надра Юзовская" за проучване и добив на шистов газ в Юзовския участък в Харковска и Донецка област.

Подписването на това споразумение е изгодно за Украйна, тъй като това ще са инвестиции, с които Украйна ще увеличава собствения си добив на газ и в резултат ще повишава нивото на икономиката си.

От Shell са посочили, че в скоро време корпорацията ще вложи до 200 милиона долара в началото на работата по газовите залежи. Първоначално ще има 15 сонди. Първите, не много големи обеми газ ще могат да се добиват още следващата година. Това обаче ще са милиони. А промишленият, мащабният добив – в милиарди, които веднага ще се усетят на газовия пазар, ще се появят най-вероятно след 4-5 години, казва експертът Александър Тодийчук, който е президент на Киевския международен енергиен клуб.

От това се били уплашили руските газови монополисти, тъй като украинският шистов газ ще означава смърт за Газпром, пише ТСН.Тиждень..

Планира се шистов газ в Украйна да се добива не само в източната, но и в западната част на страната – в Лвовска област. Благодарение на това Украйна бързо ще се избави от газовото иго на Кремъл, тъй като е четвъртата в Европа по залежи.

„В Газпром много добре разбират това. Много отдавна Газпром води целенасочена кампания за това изобщо да убие темата за шистовия газ в Европа. В това са инвестирани десетки милиони долари. В информационна кампания, в борба за участъци. Те знаят за врага, готвят се да го убиват и го убиват. И много успешно правят това“, отбелязва Александър Харченко.

Московски вестници нееднократно намекваха, че доходи от газовите компании се получават директно от Владимир Путин и неговото обкръжение, пише още ТСН.Тиждень. Така откъсването на части от Донбас от Украйна има пряко отношение към най-големите джобове в Русия, а не към славянското единство.

Прочети още на: http://www.dnes.bg/redakcia/2014/04/28/bitkata-v-ukraina-za-gigantsko-nahodishte-na-shistov-gaz.223791
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 9

 1. #1
  ХАРП-АЛЯСКА 23 юни 2014, 12:37
   
  0
   
  0

  Американците открили залежите на шистов газ със ,,HAARP,, 3,6 трилиона куб.м

 2. #2
  KOREKTOR 23 юни 2014, 13:08
   
  0
   
  0


  ".................................................................................................................... пише NEWSru.ua."

  Ами ще пише пише NEWSru.ua., кака няма да пише.

  Ще пише пише NEWSru.ua., че и норо ше играе.

  Само, че най-точно е да се каже,че писателите са зад едно голямо водно пространство на запад.

  А пише NEWSru.ua. са само перодръжката с която пишат.

  Нали трябва да се оправдаят зверствата над това необятно шистово газово находище което може да промени енергийната карта на света.

  А бе то лани 2013 американците и в ПОлша бяха открили едно такова необятно шистово газово находище което може да промени енергийната карта на света, и тогава видяха бая трилиона куб.м, които те ясно виждат как да бъдат добивани.

  И шо стана с тая далавера? Оказа се, че трилионите куб.м. не са толкова бая, а доста по хич, аи са натилкова дълбоко, че немогат да сиплатят труда за ваденето им.

  И така, Шеврон дойдоха като аслани и ситръгнаха като насрани. Те Шеврон все такива ги осират.

  Та и в Покрайна май такава ше излезе. Работата е да се разлаят кучетата, да се заръфат и после дим да ни няма. Шеврон и Пиндисите носители на мир и демокрация

 3. #3
  KOREKTOR 23 юни 2014, 13:54
   
  0
   
  0

  Да продължа,че ми текна мисълта.

  Тънкия намек на пише NEWSru.ua. е да се втълпи на демократската западна общност, че Русия, пардон, че Путин, ех този Путин, иска това за себе си и затова подкокоросва тези въоръжени бандити сепаратистите. И да чака сума време и не се знае я Хамилата я Хамиларя. Несигурна работа.

  Смях в залата.

  На Путин трябва ли му нещо си го взима на комента. Няма тън, мън.

  Потрябва ли му Крим? Взе ли си го? Взе си го.

  Потрябва ли му преди години задполярния руски щелф в Северния ледовит. Потрябва му. Доказаха ли категорично пред ООН че това е руска собственост. Доказаха и всичко е озаконено. За какво му трябва той си знае?

  Та и сега. Ако реши Путин, че му трябва украинкия юго-изток както казват заради газа, той на момента ше си го вземе. Той ако влезе там ще влезе само да защити украинците с руска кръв от зверовете ХОХЪЛСКИ и техните "КОНСУЛТАННТИ".

  Явно още не е решил да го направи. Защо той си знае. Но по всичко личи, че решението му вече се пече. Май му трябва още мъничко, още по едно обръщане на двете страни да се допече хубаво така по табехеть, както казват по Първомайско и Хасковско. Много е важен ер малкия "ь"т.е. "мягкий знак".

  Там още казват "патать", "пильтань".

  Имах един войник от Дебър, квартал на Първомай, та той казваще така:

  "Много е важно да се подчертае , да се натърти на мекото накрая, а и където и да е"

 4. #4
  ПИЛОТЫ-КАРАТЕЛ 23 юни 2014, 18:04
   
  0
   
  0

  ПИЛОТЫ-КАРАТЕЛ И КИЕВСКОЙ ХУНТЫ
  http://svoim.info/201425/?25_3_3

  Киевская верхушка, проводя геноцид населения Новороссии, явно не ожидала встретить отпор со стороны ополченцев. Но то, что неофашисты бросили против своего народа боевую авиацию — это переходит все грани добра и зла.
  Итак, началось! Отбросив все разговоры о «демократии» и «переговорах», хунта, не стесняясь, начала применять авиацию против собственного народа, который не желает жить под властью неофашистов. При этом Киев цинично раскручивает тему «прав человека» в выгодном для себя ключе, стремясь подавить сопротивление народного ополчения.
  Нужно признать, что поддержка карателей с воздуха пока спасает прозападную власть от краха. Порошенко и его компания пока находят деньги для оплаты чёрной «работы» пилотов.
  В данной статье ставится цель показать наиболее вопиющие преступления киевских неофашистов, которые НЕ ИМЕЮТ СРОКА ДАВНОСТИ.
  Первое, о чём необходимо упомянуть, это о применении украинских вертолётов с символикой Организации Объединённых Наций. По международному законодательству, использование техники с символикой ООН возможно только миротворческими силами самой ООН. В ходе дебатов на заседании Совета Безопасности российский представитель Виталий Чуркин представил доказательства преступлений, совершёнными украинскими военными.
  «Простого отрицания этих фактов киевскими властями явно недостаточно», — сказал дипломат, выступая на заседании Совета Безопасности ООН по Украине. При этом российский постпред призвал Секретариат ООН «не быть пассивным наблюдателем столь грубого нарушения правил, разобраться в вопросе и принять действенные меры для прекращения такой дискредитирующей ООН практики».
  По словам Виталия Чуркина, имеются многочисленные свидетельства средств массовой информации об использовании ВВС Украины вертолётов с ооновской символикой. Однако в начале заседания заместитель генерального секретаря ООН Джефри Фелтман заявил, что «ООН не может проверить подлинность изображений на этих материалах». «Я бы отметил, что украинские власти заверили ООН, что вертолёты с маркировкой Организации не применялись в операциях внутри Украины», — сказал Фелтман.
  Кроме того, весь мир шокировала аудиозапись, на которой зафиксированы переговоры лётчика одного из самолётов, участвовавших в бомбардировке Донецкого аэропорта 27-29 мая. Не сумев взять Донецк прямым штурмом сухопутными силами, неофашисты применили два штурмовика Су-25, два истребителя МиГ-29 и четыре вертолёта Ми-24.
  Судя по этой записи, пилоты хорошо ориентировались — уточняли, какое именно здание нужно атаковать. Кроме того, они использовали всё доступное бортовое вооружение — в том числе и ракеты.
  Из переговоров пилотов:
  «Сейчас зайду, сделаю первую атаку по нему маленькими. Торцы здания – стенки — стеклянные, да? Всё понял, сейчас выполню первый заход на него. Слышали да? Сейчас ещё разочек зайду. У меня остался ещё на один заход маленькими… Вы подскажите ему: сейчас надо побольше снаряды использовать». Пилота также предупреждают, что нельзя опускаться слишком низко: «Работаем не ниже 2000, не ниже». «Я — Мастер», — несколько раз повторял пилот-палач свой позывной. Ну разве это не ПРЕСТУПНИКИ, ПО КОТОРЫМ ПЛАЧЕТ ВИСЕЛИЦА?!
  Участие в кровавой бойне приняли авиабригады, базирующиеся в Ивано-Франковске (114-я бригада тактической авиации, имеет на вооружении истребители МиГ-29) и в Николаевской области (299-я бригада тактической авиации, авиабаза «Кульбакино», оснащена штурмовиками Су-25); Ми-24 прибыли из города Броды.
  Несмотря на варварские бомбардировки и тяжёлую обстановку, за время боёв с начала карательной операции ополченцам удалось сбить несколько вертолётов противника, в том числе четыре Ми-24. Также 2 мая зенитный артиллерийский дивизион 25-й бригады украинской армии, перешедший на сторону ополченцев, уничтожил два транспортных вертолёта Ми-17, которые пытались приземлиться на военной базе «управления и контроля» ЦРУ около Славянска.
  Из 14 агентов ЦРУ c двух Ми-17 выжил только один и первоначально был признан капитаном Савуиловым, но последующее расследование показало, что он был сотрудником американской компании наёмников Greystone Ltd.
  29 мая в районе посёлка Червонный Молочар ополченцы сбили Ми-17, на борту которого погиб начальник управления боевой и специальной подготовки главного управления внутренних войск МВД Украины генерал-майор Сергей Кульчицкий, угрожавший в своё время начать широкомасштабную террористическую войну против России. Но от судьбы он не ушёл!
  Несмотря на понесённые потери и тактические поражения, прозападная власть не намеревается сворачивать действия своих подопечных, стремясь уничтожить народные силы самообороны во что бы то ни стало. В этой тяжёлой ситуации единственное, что может помочь ополченцам – это массированные поставки зенитного вооружения и введение бесполётной зоны над Новороссией.
  Да, сейчас российскую общественность возмутил неофашистский режим Порошенко. У пилотов-убийц – руки по локотти в крови. Но при этом десятки тысяч русскоязычных жителей Новороссии оказались в огненной ловушке — их бомбят карательные войска и авиация — страшная иллюстрация к разговорам о так называемой «свободе»...
  Константин Фёдоров

 5. #5
  shale gas 23 юни 2014, 18:10
   
  0
   
  0

  Ukraine signs landmark $10 billion shale gas deal with Shell
  BY RICHARD BALMFORTH AND DMITRY ZHDANNIKOV
  KIEV/DAVOS Thu Jan 24, 2013 7:34pm GMT

  Ukraine's Fuel Minister Eduard Stavitsky, Ukraine's President Viktor Yanukovich, Ntherlands' Prime Minister Mark Rutte and Peter Voser CEO of Royal Dutch Shell (L-R) shake hands after exchanging a signed agreement at a meeting during the annual meeting of World Economic Forum (WEF) in Davos January 24, 2013.
  CREDIT: REUTERS/PASCAL LAUENER
  (Reuters) - Ukraine took its first major step away from dependency on Russian gas imports on Thursday when it signed a $10 billion (6 billion pounds) shale gas deal with Royal Dutch Shell (RDSa.L).
  The 50-year production sharing agreement, signed on the sidelines of the World Economic Forum in Davos, marks the biggest contract yet to tap shale gas in Europe and the largest foreign investment in the former Soviet republic.
  Disputes between Kiev and Moscow seriously disrupted Russian gas flows via Ukraine in 2006 and 2009, with European Union members Bulgaria and Slovakia left without energy in the depths of winter.
  They remain at odds over the terms of a 2009 Russian supply deal brokered by former prime minister Yulia Tymoshenko, for which she is serving a jail sentence.
  President Viktor Yanukovich presided over the signing between Shell's Chief Executive Peter Voser and new Fuel Minister Eduard Stavitsky. "We have witnessed a great event today. I believe we have become almost relatives," Yanukovich told Voser.
  Ukraine chose Shell last May as a partner to develop the Yuzivska field in the east of the country and regional councils there approved the production-sharing deal last week, removing the last hurdle to signature.
  Ukraine is said to have Europe's third-largest shale gas reserves at 42 trillion cubic feet (1.2 trillion cubic metres), according to the U.S. Energy Information Administration....

 6. #6
  KRETENOR 23 юни 2014, 21:40
   
  0
   
  0

  A, та ми текна още мисъл! Путин не само заполярния шелф ще вземе, и лунния шелф ще вземе, няма хък-мък!

 7. #7
  KOREKTOR 23 юни 2014, 23:26
   
  0
   
  0

  До #6 Пуснато от KRETENOR


  KRETEN.

  Страшно сполучлив никнейм. казах ти го и надругата новина.

  Точно на място.

  А за Путин и лунния шелф.

  Ами да, ако му потрябва ще си го вземе. Не е решил, не е го направил. И няма тън, мън.

  Не като теб KRETEN хък-мък.

  Хъката-мъката е за аутсайдерите като теб KRETEN.

 8. #8
  Д.П. 24 юни 2014, 01:47
   
  0
   
  0

  И още едно престъпление на неофашистите, което едва ли е единствено по рода си...(18++)

 9. #9
  BaiVan 24 юни 2014, 21:03
   
  0
   
  0

  Не съм съгласен с мнението в статията.
  Русия и шистов газ?Проверете колко печели Русия от "нормален" газ. и си направете сами сметката.
  Няма логига.
  "огромно находище на шистов газ" ? - тука ако не е светнала червената лампичка,разберете какво е "шистов газ" и какво е "находище" .
  Енергийна криза в Европа няма.Ако имаше,германците нямаше да се опитват по всеки възможен начин да облагат с данаци "зелената енергия", да строят паркове с "вятърни мелници" в северно море,да забравят да сложат кабела който ги сврзва с сушата,и да ги задвижвад с дизелови генератори години наред.
  Знам,звучи абсурдно,но е факт.
  Виж,да си заравяме лайната под земята е друг въпрос.
  Какъв по лесен начин да се оттървеш от гойя..Отрови му земята,той нека си се радва на хартията с финикийски знаци.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка