България: ахилесовата пета на Южен поток

Pan.bg 08 юли 2014 | 09:51 views (3278) commentaries(10)
img dir.bg

България е между “чука и наковалнята“. По този начин руската преса отрази посещението на външния министър Сергей Лавров в България.

В самия разгар на правителствената криза в България руският външен министър Сергей Лавров кацна в София. Официалната цел на визитата беше участието в тържествата по случай 135-та годишнина от установяването на руско-българските дипломатически отношения. Но беше очевидно, че Лавров със своите български колеги е говорил основно не за миналото, а за бъдещето, пише "Руская газета".

"Вашето посещение е знаково", заяви българският президент Росен Плевнелиев, посрещайки Лавров. И това явно не бе само дипломатически реверанс към руския министър. Докато Лавров говореше с Плевнелиев, от прозорците се дочуваха крясъци "Оставка!".
Пред вратите на президентството се беше събрала тълпа, която искаше политически жертви. Няма съмнение, че противниците на "Южен поток" се целят в ахилесовата пета на проекта – България, преразказва за посещението на Лавров руският вестник.

Според него на Балканите за пореден път забушуваха страсти, след като "Южен поток" се доближи до стадия за започване на строителство. От Черно море руската тръба трябваше да излезе в района на българското пристанище Варна. Тук европейските и отвъдокеански русофоби пуснаха в бой тежката артилерия.
На бедната в пряк и преносен смисъл България безцеремонно започна да оказва натиск Вашингтон, пише в руската преса.


На 8 юни българският министър-председател Пламен Орешарски обяви своето решение за спиране на работите по "Южен поток" след среща с американски конгресмени. Един от тях беше републиканецът Джон Маккейн, който беше заявил, че в "Южен поток" "трябва да има по-малко руско участие". А говорителят на Европейската комисия Антоан Колумбани обяви, че ЕК е поискала от България да прекрати реализацията на проекта "Южен поток", докато бъдат уточнени отношенията с ЕС в рамките на предупреждението за нарушаването на съюзното законодателство в случай на строителството на този газопровод.

"Знаем, че Европейската комисия има своето виждане относно строителството и по-нататъшното функциониране на газопровода в контекста на Третия енергиен пакет на ЕС", заяви Лавров.


Той добави, че очаква ЕК да приложи спрямо "Южен поток" същите принципи за екстериториалност, с които се ползва и Трансадриатическият газопровод. И припомни, че ЕК вече е правил изключение що се отнася до достъпа на трета страна, включително и по отношение на нивата на тарифите.

"Бяха направени изключения и за морския участък на Трансадриатическия газопровод, също така и за три-четири други участъка на газопроводи, които съществуват в допълнение към него", отбеляза руският министър. Това е била направено въз основа на извода на ЕК, че "тези газопроводи напълно могат да бъдат разглеждани извън рамките на действащото законодателство на ЕС".

"Няма съмнение, че България е заинтересувана от руския газ. В създалата се ситуация тя се оказа между чука и наковалнята, защото страната е изключително заинтересована от изграждането на "Южен поток", пише "Независимая газета". Според вестника върху нея се оказва силен натиск от американците и европейците. По тази причина на нея й се налага да избира", заяви директорът на Института по национална енергетика Сергей Правосудов.
Той отбеляза, че ЕС няма право да забрани на България да осъществява подписаните от страната договори.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 10

 1. #1
  KOREKTOR 08 юли 2014, 10:21
   
  0
   
  0

  Няма никакво съмнение, че КРАВАРИТЕ ще пуснат в ход целия си арсенал от задкулисни и подмолни действия с които да държат на късо въженце марионетките си само и само да саботират и провалят евентуално изграждането на "Южен поток" и по този начин да си мислят , че ще задържат с мутра показана над водата най-новата си марионетна играчка Покрайната, а чрез нея ще се опитват непрестанно да матират едва ли не Русия.

  Да, обаче няма да им се получи.

  "Южен поток" е много по-необходим на ЕВРОПЕЙЦИТЕ отколкото на руснаците. С този нов тъбопровод Европа се презастрахова от мръсните игри на КРАВАРИТЕ чрез тъпите и продажни ХОХЪЛИ.

  Той газът да заобиколи ХОХЪЛИЯТА, пък нека КРАВАРИТЕ да си мислят, че могат да диктуват на ЕВРОПАТА.

  А ако случайно ЕВРОГЕИТЕ се подадат на натиска на КРАВАРИТЕ и им клекнат и чрез бюрокрация и лицемерие на разните му там комисии спрат окончателно "Южен поток", това означава, че в ЕВРОПА властва ДЕБИЛИЕТО и ОВЧЕДУШИЕТО и нека да ми разправят после ЕВРОГЕИТЕ, че били свободни, демократични, прогресивни и всичките им там глупости на търкалета.

 2. #2
  Teraflop 08 юли 2014, 15:52
   
  0
   
  0

  Европата иска България да си остане бедна и изостанала.Така могат да я тровят и торят с изпражненията си.Да си карат тук старите и грохнали коли ,и отровните си "храни".Но българите трябва да си мълчат и да си натискат парцалите,защото иначе не ги признавали за европейци.Не напразно Георги Димитров в Берлин им е казал,че когато България е станала европейска държава,сегашните евродебили са живеели в колиби и са говорели на немски само с конете си.

 3. #3
  Брависимо 08 юли 2014, 20:07
   
  0
   
  0

  Русия е предоволна от статуквото и няма да допусне промяна - има си троянски кон в НАТО и частно безмитно пристанище в ЕС!

 4. #4
  Сун Дзъ 08 юли 2014, 23:37
   
  0
   
  0

  Прочетете стиховете на великия И.Вазов ,които е написал по адрес на европейските държави в цикъла за Македония и ще видите ,че за повече от 100 години, нищо не се е променило в света.Докато сме покорни и изпълняваме нарежданията сме добри и красиви и в момента когато погледнем и своя интерес -ставаме "кръвожадни варвари" от тъмните балкани.

 5. #5
  ШУРЫГИН Владислав 09 юли 2014, 06:21
   
  0
   
  0

  http://rusvesna.su/recent_opinions/1404798363
  08.07.2014 - 9:46
  Россия — Югославия? Донбасс — Краина? И тень Милошевича на кремлёвской стене...
  ШУРЫГИН Владислав

 6. #6
  Сун Дзъ 10 юли 2014, 11:51
   
  0
   
  0

  Земята и небето ни вричаха без страх,
  и всичко, всичко - само да бъдеме със тях.

  Тогава бяхме прави, достойни и добри,
  сега сме зли, по-черни от дявола дори!

  Дъжд ласки и милувки приимахме тогаз
  днес сляпо и сакато възбуждат срещу нас.

  За слабите тъжаха, а душат ги сега.
  За малките плакаха, днес тям - юмрук, нога!

  Защо? Защо? Защото в лъжа светът расте!
  Понятьето за правда така го сфащат те.

  Ах, правдата е тамо, де тям е користта,
  прибулена лукаво под външна красота.

  Ех, вий големи, силни, на вашите слова
  във бъдещето вече не можеме верва.

  Лъгахте ни вий много, вий лъжете и днес:
  вий давате милувки, но на покорен пес.

  Но щом народ поиска за себе да живей,
  той става вам омразен, изменник и злодей.

  Ех, вий, големи, силни, на сладки ви слова
  тъй, както на лъжата, не можем веч верва!

  Януари 1916 г.

 7. #7
  Европеец 10 юли 2014, 14:42
   
  0
   
  0

  Петата колона рони сълзи. Европа и трансатлантизмът нямат алтернатива. Другото е смешен плач. И какво постигна Лавров с визитата си? Нищо.

 8. #8
  KOREKTOR 10 юли 2014, 15:37
   
  0
   
  0

  До #7 Пуснато от Европеец

  Европеец,

  А бе Петата колона сълзи дали ще лее или няма да лее, но със сигурност твоята ДЕМОПЕДЕРАСКА КОЛОНА и ЕВРОГЕЙСКАТА ще ги леете, та чак ще се залеете.

  Имайте готовност да ви дойде изотзад Южен поток.

  А за Лавров ти философе Европеец не бери грижа. Каквото му трябва той си го постига.

  А за Украйна не се тревожи.

  Там Сергей ще свърши работата. Дали ще е Сергей Лавров или ще е Сергей Шойгу ще видим.

  Предполагам знаеш кой е Сергей Шойгу?

 9. #9
  Аз живея на 8-мия етаж 10 юли 2014, 21:47
   
  0
   
  0

  А един друг гей Сергей Станишев ще ходи в Европа и не знам там каква ще я свърши.

 10. #10
  KOREKTOR 10 юли 2014, 22:13
   
  0
   
  0

  До #9 Пуснато от Аз живея на 8-мия етаж

  Ти дето живееш на 8-мия етаж,


  Сергей Станишев ще ходи в Европа и знам там каква ще я свърши.

  Аме ти нещстнило така и ще си изгниеш на 8-мия етаж в тъмнина и невидение тъпо.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка