Трите избора на Путин за Украйна

Pan.bg 09 юли 2014 | 21:48 views (3106) commentaries(21)
img Авторът на статията Збигнев Бжежински е американски политолог, социолог и държавен служител от полски произход. Съветник и член на настоятелството на центъра за стратегически и международни проучвания в САЩ. бивш съветник по националната сигурност на САЩ от 1977 до 1981 г.
Материалът, публикуван във “Вашингтон пост”, е преведен от агенция БГНЕС.


image

Изминаха повече от три месеца от триумфалната реч на Владимир Путин пред руския парламент.

В нея той тържествуваше след военното завземане на Крим и тя изобилстваше от шовинистични чувства. Путин се отдаде на ентусиазма и явно не помисли за по-широките дългосрочни стратегически последствия от това, което отприщи.
Три месеца по-късно, на фона на несигурността относно бъдещето на руско-украинските отношения и нарастващите международни разходи за Русия Путин е изправен пред три основни избора:

1. Той може да започне помирение с Украйна, като прекрати атаката срещу нейния суверенитет и икономическо благосъстояние. Това ще изисква мъдрост и постоянство както от Русия, така и от Украйна и Запада. Подобно помирение трябва да включва прекратяване на руските усилия за дестабилизиране на Украйна отвътре, оттегляне на всяка заплаха за по-широка инвазия и някакъв вид разбирателство между Изтока и Запада, налагащо мълчаливо приемане от Русия на дългия път на Украйна към евентуално членство в ЕС. В същото време трябва да стане ясно, че Украйна не се стреми към и Западът не планира украинско членство в НАТО. Русия има основания да се чувства некомфортно от тази перспектива.
Освен това трябва да стане ясно, че Русия вече не очаква от Украйна да стане част от Евразийския съюз, който е прозрачно прикритие на пресътворяването на подобие на бившия СССР или на царистката империя. Това обаче не трябва да изключва руско-украинско търговско споразумение, тъй като и двете страни могат да се възползват от по-кооперативна търговия и финансови отношения.
Международната общност би могла да потвърди подкрепата си за този резултат и за възобновяването на по-нормални отношения със самата Русия, включително отмяна на санкции.

2. Путин може да продължи да подкрепя прикритата с тънко було интервенция за разстройване на живота в части на Украйна. Ако Русия продължи по този път, Западът ще трябва да предприеме трайно прилагане на санкции, съдържащи истинско наказание, които да покажат на Русия болезнените последствия от нарушаването на суверенитета на Украйна. Този злополучен изход вероятно ще донесе две страни с разбита икономика в Източна Европа - Украйна заради разрушителните действия на Русия и самата Русия.

3. Путин може да нахлуе в Украйна, използвайки много по-големия военен потенциал на Русия. Но подобно действие не само ще предизвика ответната реакция от Запада, а също ще породи съпротива в Украйна. Ако тя е трайна и интензивна, страните членки на НАТО ще бъдат подложени на нарастващ натиск да подкрепят украинците под различна форма, което ще направи конфликта много по-скъп за агресора.
За Кремъл последствията от третата опция ще бъдат не само трайна враждебност от над 40-милионното население на Украйна, но и икономически и политически изолирана Русия, изправена пред все по-голяма възможност от вътрешни вълнения. Очевидният правилен избор е да се намери формула за помирение, която трябва да включва прекратяване използването на сила срещу Украйна от Русия. Кримският проблем ще остане неразрешен засега, но ще напомня трайно, че шовинистичният фанатизъм не е най-добрата отправна точка за разрешаване на сложни проблеми. Поради това действията на Путин са заплаха не само за Запада, но в крайна сметка и за самата Русия.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 21

 1. #1
  KOREKTOR 09 юли 2014, 22:39
   
  0
   
  0

  Този ИЗКУКУРИГАЛНИК пак не си е пил хаповете.

 2. #2
  Владимир 09 юли 2014, 22:58
   
  0
   
  0

  Защо Путин трябва да прави някакъв избор за Украйна. На Запада много му се иска нещо да се предприема, а то така и не става :).
  Путин им гледа сеира сега.
  Украинци гастербайтери бол в Москва. Бол и на имигранти в последните месеци.
  Путин си взе Крим. Взе си и документацията на двигателите чрез КГБ. И ще построи Южен Поток.
  Украйна е непотребна никому вече.
  Чудя се за къв х.й му е на Путин да прави изобщо нещо

 3. #3
  Sold-er 09 юли 2014, 23:04
   
  0
   
  0

  Проблемът на САЩ е, че в ЕС "Южен Поток" има много солидно лоби! В момента, в който газта тръгне по ЮП....украйнската тръба пресъхва и Украйна става никому ненужна! А налетите 5 милиарда еврейски доларчета се оказват пропилени!

 4. #4
  BaiVan 10 юли 2014, 00:44
   
  0
   
  0

  The Grand Chessboard

  http://www.globalresearch.ca/the-eurasian-chessboard-brzezinski-mapped-out-the-battle-for-ukraine-in-1997/5373707

 5. #5
  Nash 10 юли 2014, 04:30
   
  0
   
  0

  Тоя Бжежински е русофоб на генетична основа... Заедно с Кисинджир постоянно "копаят" и се чудят как да закопаят Русия...
  Излишно е да споменавам етноса им. Пак тези техни братовчеди финансираха и направиха революцията в Русия 1917 година.
  Даже чак и при правителството на Хрушчов 50-те години, количеството на този етнос в управленческите структури на СССР е било значително...
  Тези братовчеди финансираха и Хитлер и го тикнаха в тази световна война, която закопа Германия да е вечен роб и се кланя и днес на 6татите.
  Излишно е да споменавам, че 6татите са напълно в техен контрол и то вече над 100 години... ФЕД също е техна и печатят колкото си искат зелени хартии с които подкупуват разните Кличковци и разните други "родолюбци" по света...
  Ааа, забравих, един друг техен братовчед подписа на 6 и 9 август 45-та година документа да се пуснат 2-те атомни бомби в Хирушима и Нагазаки, които не бяха военни центрове, ами съвсем нормални градове с мирно население... И споняте ли си кога руснаците празнуват победата? На 9 май, което според тях 9 май 1945 е краят на войната.. А бомбите в Япония беха хвърлени на 6 и 9 август 1945.... Май след войната или от военна гледна точка, напълно безмислен ход, когато врагът е капитулирал вече.....???

  Вижте какво казва същият този, като сенатор на 6татите по отношение на 2-та световна война за позицията им:

  "....If we see that Germany is winning the war, we ought to help Russia; and if that Russia is winning, we ought to help Germany, and in that way let them kill as many as possible. . . ." he said as a Senator in 1941....

  Какво се е изменило в 6татите от тогава? Абсолютно нищо... Трепят народ постоянно и все се намират "виновни" други: я Садам Хюсейн, който бил диктатор, я Башар Асад, който бил водил война против опозицията си, я Путин, който бил се стремил да превземе Украйна и това няма край...

  ...let them kill as many as possible. . е девизат и в Украйна днес и в Ирак и в Сирия...

  "...Да се убиват, колкото се може повече..." Не трябва да си русофил, за да си на страната на Рсия в това противостояние днес, при условие че от другата страна стоят такива извратени сатанисти....като Труман, Бжежински, Маккейн, Кисинджир и т.н...

 6. #6
  KOREKTOR 10 юли 2014, 07:35
   
  0
   
  0

  Коментарът е цензуриран, заради обиди/нецензурни изрази. Admin

 7. #7
  OP 10 юли 2014, 08:44
   
  0
   
  0

  Аха-ъхъ-ъхоу!
  "Украйна не се стреми към НАТО и Западът не планира украинско членство в североатлантическия пакт".
  ****, тва що го пропускате бе? Проблем с четенето на български ли?

  Коментарът е цензуриран, заради обиди/нецензурни изрази. Admin

 8. #8
  Nash 10 юли 2014, 09:05
   
  0
   
  0

  До #8 Пуснато от OP...

  Да, правилна забележка... Ние до там свикнахме вече с лъжите им, че не ги отчитаме даже....
  Един колега казваше виц по този повод по време на социализма...
  "...Колега погледнал през прозореца на офиса навън и казал, "...Вече вали сняг навън.." а другият унесен в мислите си, казал "...Абе да правят каквото искат..." :) ; (в смисъл комунягите...:) ..)
  Та така и тука с тези три избора за Русия, които "мухлясалите" оттатък океана "предлагат" на Путин..

  Нали едно време обещаваха на наивника Горбачов, че нато нямало било да се разширява на изток... И какво става на практика?
  Така и това "ПРО" в европа, било уж за защита от Иран, но Иран няма такива оръжия, че да се защитават от тях..

  Лъжата, демагогията, двойните и тройни стандарти и т.н....... са помощни патерици на войната и агресията за достигане на целите им...

 9. #9
  Росен 10 юли 2014, 09:34
   
  0
   
  0

  Бжежински е прав!
  А за другите цитирам "...Две старые совдеповские шутки (которые более чем актуальны про современную РФ):
  1. Мы будем бороться за Мир! Да, мы будем бороться за МИР во всем Мире!! И мы в борьбе за Мир не оставим камня на камне!!!
  2. Мы любим всех, мы будем со всеми дружить! Мы всех простых людей Земли обнимем... И в наших крепких объятиях ..они задохнуться!!"

 10. #10
  KOREKTOR 10 юли 2014, 09:55
   
  0
   
  0

  До #8 Пуснато от OP

  До #10 Пуснато от Росен

  Не е по темата, но ще се изкажа.

  А така. Пускайте си коментри по темите, давайте си мнение без да се заяждате с околните и всичко ще е мирно и тихо.

  Може да не ми харесва това което казвате, но го казвате без да засягате лично други и го приемам.

  Като не ми отърва на мен ще се опитам да ви дам контра доводи. Ако успея успея, ако ли не мой си проблем.

  Не сте ли съгласни?

 11. #11
  Nash 10 юли 2014, 10:07
   
  0
   
  0

  До #10 Пуснато от Росен....

  Може да е казал някой тези две "съветски шеги", но да гледаме фактите, какво става, а не, кой какво казва...

  От "силната преградка" на СССР или Русия "се задушиха" сотиците жители на Ирак?
  От "силната преградка" на Русия ли "се задушиха" в Либия, Сирия, пък ако щете даже и на 11.09.2001 американските хиляди граждани???
  От "силната прегръдка" на Русия ли "се задушават" сега в Луганск, Донецк, Крематорск и т.н... украйнските граждани? Или от американските мижитурки на самите украйнци? Кой даде 5 милиарда долара от 1990 година насам да "демократизира" Украйна? Кой даде на Кличко 20 милиона долара да се мотае по Майдана и сега го направиха и кмет на Киев? Кой обяви "новите управници" в Киев, преди още Радата да ги е избрала след преврата през февруари..
  Кой раздаваше на "мирните демонстранти" на Майдана гурабийки да си хапнат зимата? И на статистите там, "демонстранти за демокрация и свобода" по 40 долара на ден, да мръзнат и прават навалица от "недоволни"? Виктория Нюланд и другите "колеги", чиято страна се намира на хиляди километра от Украйна и много американци не знаят къде се намира на картата на света даже....
  Кой дойде във БГ и се спряха веднага работите по Южен поток, макар този проект да е важен за БГ???
  Дайте да не бъркаме фронтовете.... Руснаците ли стоят сега в Мексико и обкръжават активно 6татите или 6татите с помоща на нато обкръжават сега Русия?

  Списък на войните на сащ (линк-а по-долу), чиито прегръдки са "сърдечни" :).... Ако сме техни "приятели" (сащ и нато), много е възможно БГ да получи и сега една "истинска руска преградка", която сме си заслужили с добре "премислената" национална политика до сега....

  http://archivek-p.org/10/%D1%81%D0%B0%D1%89-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BD-%D0%B4%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%82-%D0%B8-%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B5%D1%86/

 12. #12
  Мърморкото 10 юли 2014, 11:53
   
  0
   
  0

  Кой каквото си ще да коментира, но Бжежински както (почти!) винаги е прав. За Путин, но и За Порошенко не се виждат други пътища. Е, те за Порошенко са малко по-различни, но разликата им е в подробностите.

  Все пак, що се отнася до Путин и Русия, на мен ми се струва, че те тръгват по първия сценарий на Бжежински. Но за да бъде той осъществен, по този сценарий трябва да тръгне и Порошенко. Т.е. Украйна и Порошенко трябва да признаят някои съществени неща, които съществуват в Украйна, в цяла Украйна, но най-вече в юго-източната й част - огромна маса от рускоезично население, които искат не автономия от Украйна, но все пак признаване на руския език за официално съществуващ и признаване на някои допълнителни права, наподобяващи федеративност.

  Че навярно е имало руски доброволци в Източна Украйна - това е сигурно. Дали обаче те са "доброволци" или са наистина доброволци - това поне аз няма как да разбера, съдейки само по медиите. Щом се бяха появили и полски доброволци на страната на източно-украинските "сепаратисти", то ясно е, че е имало и руски. А и сигурно е имало изпращане и на оръжие и бойна техника от руска страна. Че то имаше и съвсем официално викове за помощ към Русия!

  Но за мен едно е ясно. Русия не може да се примири с две неща, които САЩ и НАТО правят. ПЪРВО: Приближаване на кордона от НАТО-вски страни около Русия; и ВТОРО: Разполагане на оръжия, които САЩ и НАТО маскират като отбранителни спрямо арабска агресия, но фактически на всичките 100% могат да се използват и като оръжия спрямо Русия. А тази тенденция за съжаление не спира и тя прерастве все по-силно в нова "студена" война...

 13. #13
  Енчо Добрев 10 юли 2014, 12:09
   
  0
   
  0

  Nash, от силната прегръдка на Русия се задушиха N на брой източно европейски държави за период около 45 години плюс N на брой бивши и настоящи републики. Всичко това, наричано от Мамашка "братски" държави. Каква ирония. ..:( Пълен терор, а с другата ръка потупват и ти казват "братушка" . И ако сравняваме ония от 1941г. редно е да добавим и другаря Сталин. И той е затривал хиляди човешки животи. Поздрави!

 14. #14
  до Кобрев 10 юли 2014, 14:20
   
  0
   
  0

  Задушила се е бабината ти трънкина.То сега пък едно отдушване почна.Не се ли задушиха баба ти и прадядо ти, когато руснаците ги откачиха от османския чеп.Защото много са били привикнали към него, че това по някакъв начин се е пренесло в поколението им.Когато имаше СССР, дори и не стоеше въпроса застрашена ли е националната сигурност на България.В края на ,,задушаващия'' социализъм, бай Тодор посмя да провежда възродителен процес.Сега, един незаконно настанил се мангал държавата не може да премести без да стане световен хелзинкски и хуманитарен скандал.

 15. #15
  сова 10 юли 2014, 21:09
   
  0
   
  0

  До #14
  Много точно и на място.

 16. #16
  В гена 10 юли 2014, 23:06
   
  0
   
  0

  Полският ционист ако внесе някои "несъществени " поправки в първия си сценарий може пък и да се тръгне в тази посока. Хи.хи-хи.Та поправки като:1.Никакво членство в НАТО или военен съюз на Русия.2.Никакво членство в ЕС или Евразийския съюз.3.Обективно разследване за колаборацията на украинските евреи с бендеровците.4.Събиране в лагер подобен на Гуантанамо на всички мюсюлмански терористи действащи в Украйна...... и...и...Разбира се това са абсурдни сценарии,но това си е в природата,в гена на евреите - да се занимават със манипулацианно социално инженерство.

 17. #17
  Nash 11 юли 2014, 00:08
   
  0
   
  0

  Колко и да говорим тука, ясно е че 6татите са най-големият агресор в нашия свят и на техната съвест постоянно умират някъде по света хора.. Понякога открито, много често скрито с парите им и с разни протежета на местни почва, както хунтата сега в Украйна...

  И не знам от къде черпите информация, но факт е, че официално Русия няма войски в Украйна. НЯМА. Точка. Може да има разни техни граждани които сами са минали границата и воюват там на страната на опълченстите, но това не е война в която може да се обвинява Русия... Нима няма в Сирия разни такива доброволци от западните страни? Някъде бях писал, че официлано както Германия така и Франция признават, че техни граждани по около 300 човека (наричат ги "джихадисти") били воювали там и даже официалните власти се притесняват, че когато се върнат обратно, щели да бъдат опасни за Европа... Така че, смята ли някой Германия или Франция, че воюват със Сирия? НЕ. Е, тогава ако има някакви си доброволци от руснаците в Донецк и Луганск, то по същата тази логика не можем да обвиняваме официално Русия, че била воювала и правила провокации в Украйна....
  Първият сценарии на Бжежински е измислен от въздуха... "....Русия трябвало да прекрати атаката си срещу нейния (на Украйна) суверенитет и икономическо благосъстояние..." ?????????? Русия си взе Крим обратно, това да, но сега с вътрешната гражданска война, няма вече нищо общо...
  И икономическото благосъстояние???? Дрън, дрън... Тоя изобщо няма представа какво става там... Украйна не е платила на Русия за доставки на газ за над 5 милиарда долара. Украйна сама се отказа да сътрудничи с Русия във военната област а Русия предимно такива продукти и съоръжения импортираше от тях. Щом не искат да произвеждат и търгуват с Русия, то Русия ли им прави икономическтата провокация, а? Бжежински има изкривена представа за ситуацията... И Крим. Каквото и да говорят, населението на Крим в мнозинството си избра да се обедини с Русия. Никой не може да определи един народен референдум като "недемократичен акт" с последвалото изпълнение на волята на народа... Това, че и на Русия и е изгодно Крим да не стане база на Нато е друг въпрос, но в случая няма правно нарушение, колкото и да се напъват запада и 6татите да критикуват това обединение и не го признават...

 18. #18
  Nash 11 юли 2014, 00:17
   
  0
   
  0

  До #16 Пуснато от В гена...
  Точно така... Абсолютно изкривяване на ситуацията и някакви плоски лъжи и обещания... Щеше да е безобидно, ако не умираха масово хора, но с тези идиотщини тези ционисти постоянно правят провокации и унищожават държави, ограбват и убиват цели народи и наричат всичкто това "демокрация"...
  "Въвеждало се нило ред в държавата"... Е да, като разстреляш с модерни оръжия половината население, сринеш градовете и инфраструктурата със земята, а другата половина - случайно оцеляла от стрелбите, тикнеш в концлагерите, то най-после е настъпил "ред" в държавата....

 19. #19
  nikito63 11 юли 2014, 11:56
   
  0
   
  0

  До Nash
  Много си умен и доста неща си прозрял. Все пак не пиши толкова директно, защото рано или късно те ще те намерят. Друг е въпросът, ако не ти пука. Те контролират всичко и всички. Те разбиват и България в момента.Пази се. малко останаха такива като теб

 20. #20
  Nash 11 юли 2014, 13:02
   
  0
   
  0

  До #19 Пуснато от nikito63...

  Да, те са международна мафия... Много са силни. Разполагат с много добра мрежа на всичките нива в обществата, с огромни ресурси... Много добре разбират психологията на индивидите, но и на народите... Знаят много добре как да направят всякакви интриги, така че да си осъществят целите... Естествено убиването за тях е нормална работа. Отстраняват всеки, който им се изпречи на пътя.... Но ако всичките си мълчим и постоянно ги търпим, така и така сме вече жертви... Те убиват критикуващите.. Искат народите да не знаят какво правят и накъде водят системата...

  Факт е също, че и БГ го унищожават по техна многоцелева схема, а ние не правим нищо, за да се отървем от тази сигурна гибел....

  Ето някои от критикуващите, дето (повечето) не са вече между живите:

  Aaron Russo - САЩ


  Петров, Константин Павлович - Русия
  http://tainy-upravleniya-chelovechestvom.ru/

  Douglas Lancelot Reed - Великобритания
  http://controversyofzion.info/Controversybook/index.htm

  Louis Marschalko - Унгария
  http://www.amazon.com/World-Conquerors-Real-War-Criminals/dp/B0000CK7RM/ref=sr_1_2?s=books&ie=UTF8&qid=1405071129&sr=1-2

  PHILIP SCHNEIDER - САЩ


  Dr. John Coleman - Британец (този май не са го убили още...)
  http://de.scribd.com/doc/71999326/Das-Komitee-der-300

  Левашов, Николай Викторович - Русия (на този убиха и жена му, понеже двамата направиха доста разкрития..)
  http://www.levashov.info/

  Harold Pinter - Велокобритания


  George Carlin - САЩ


  И много други.... Който търси - намира! Важното е на първо време да разберем какво става, а после да не им играем по свирката. Не могат да убият всички. Нали им трябват все пак някои роби, да ги хранят, да им карат самолетите, да им поддържат техниката, да им поддържат живота, понеже те се мислят за аристократи и за сега са такива. Макар и сатанисти!

 21. #21
  nikito63 12 юли 2014, 11:26
   
  0
   
  0

  До Nash

  Тук коментарите свършиха. Малко ще се върнат на тази статия, макар че ТЕ и това следят. Пази се. Ти си нужен. Не е дошло още времето толкова открито да се говори за това. Оцени обстановката, ако си военен по много фактори. Направи разчети на силите, средствата и какво ли още не и изводи от това. После изготви анализ. Ще ти се оформи замисъл и ще достигнеш до РЕШЕНИЕ, в което ще видиш , че на този етап си само една мишена. Никой няма да разбере, как ще си заминеш от този свят. Ще бъдеш намерен, когато му дойде времето, а то наближава. Сега си толкова лесно откриваем в мрежата. Не се отдавай на емоции. Все пак никой не може да избяга от съдбата си в тези времена, НО НЕ БЪДИ КРАЕН.
  "И ще откриете истината и истината ще ви направи свободни". ИСАЯ, Старий завет. Главата и стихът ще ги видиш. И не забравяй, колко те обичам.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка