Кой спечели от Майдана?

Pan.bg 12 юли 2014 | 19:31 views (2808) commentaries(7)
img ruvr.ru


Споразуменията за асоциация и зоната за свободна търговия на Европейския съюз с Украйна, Грузия и Молдова са подписани. На Грузия още й предстои да оцени последиците от този документ, а за Молдова и Украйна, които днес са в едно „полуразглобено“ състояние, тези последици вече могат да се прогнозират.

Имайки предвид последните събития, в зоната за свободна търговия на Европейския съюз влизат не тези две страни, а шест територии. От Молдова – самата Молдова с център Кишинев, Гагаузката автономия с център Комрат и Приднестровието като държава със столица Тираспол. Украйна днес фактически е разделена на Галиция със столица Киев, конфедерацията Донецк-Луганск и диктатурата на магната Коломойски Одеса-Днепропетровск. В пресата се появиха съобщения, че магнатът вече е избягал в Европа, но неговите помощници са още в региона.


Документите, подписани от Украйна и Молдова, са практически идентични. Споразумението за асоциация и „задълбочена всеобхватна зона за свободна търговия с Европейския съюз“ – DCFTA – предвижда, че Молдова и Украйна поемат всички задължения, подчиняват се на всички правила, каквито са приети в Европейския съюз. При това те не са пълноправни членки на ЕС, нямат свои депутати в Европарламента, нямат свои представители и в европейските комисии. Дори повече, Молдова и Украйна са длъжни да елиминират онези точки на вътрешното си законодателство или вътрешни практики, които не се съгласуват със законите на Европейския съюз.

На битово равнище последиците са следните. В договора е предвидено задължението аз приемане на закон за репатриация на всички имоти на предишните собственици на земи и строежи. Т.е. в Молдова и Украйна ще се защитават правата на собствениците преди 1940 година, до влизането им в състава на СССР.

Тъй като в досъветския период част от Молдова - Бесарабия – беше в състава на Румъния, могат да се появят румънски наследници на обекти и да предявяват своите права върху земи, предприятия, жилищни сгради, административни сгради и друго.

Северна Буковина преди 1940 година също принадлежеше на Румъния, а сега това е територия на Черновицка област на Украйна.

При потомците на собствениците в Словакия може да възникне желанието да посетят град Чоп Задкарпатска област на Украйна – сериозен транспортен възел на украинско-словашко-унгарската граница. И ад се поразходят из покрайнините му: Батфа, Пало, Соломоново, Сюрте, Тисаашван..

Наследници от Унгария могат да зададат редица въпроси относно украинската недвижимост.

И всичко това са само въпроси на собствеността. Има и промишленост, селско стопанство, образование, култура…

А главното са хората. При подписването на споразумението за асоциация с Европейския съюз гражданите на Украйна и Молдова не получават равни права с гражданите на членките на ЕС, в това число пълноценно право на труд и заплата. Но получават друго: многократно увеличаване на тарифите за ток, вода, общински услуги, замразени пенсии, орязани социални помощи и отменени намаления за ветерани и слабо осигурени. Но на обикновените хора никой нищо не им е обяснил: нито в Молдова, нито в Украйна нямаше подробно публично обсъждане на споразумението. Дълго време нямаше дори превод на текста на националните езици. Затова пък имаше Майдан. И така – кой печели от него?
Цялото: http://bulgarian.ruvr.ru/2014_06_29/Koj-specheli-ot-Majdana-9435/
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 7

 1. #1
  KOREKTOR 12 юли 2014, 21:49
   
  0
   
  0

  А сега НАЗДРАВЕ с ХОХЪЛСКА горилка и с МОЛДОВАНСКО вино и да са живи и здрави потърпевшите, да на кажа
  прееб...н.ите

 2. #2
  SUH 13 юли 2014, 00:15
   
  0
   
  0

  А и да не забравяме дружина полска

 3. #3
  Иванн 13 юли 2014, 12:10
   
  0
   
  0

  Обърнете внимание на изречението, че Молдова и Южна Буковина са влезли в състава на СССР. Решава една държава и народа й да влезе в състава на друга и влиза, ама гостоприемство. Но с излизането не е е толкова лесно. Излязоха, когато. СССР умря.
  Като съветския разузнавач Ким Филби. На драго сърце дойде в Съюза, но когато поиска да излезе не му разрешиха. Три пъти се жени се, пропи се и чак като почина стана свободен.

 4. #4
  Nash 13 юли 2014, 13:17
   
  0
   
  0

  ЕС е СССР-Версия 2. И тогава никой не е питал народа какво иска и дали го иска.
  Интересното е следното: Страни, които вече са в ЕС и то не от скоро, не могат да съществуват там равноправно а то такова нещо не е и възможно.
  Народите са рзлични. Едни предпочитат да седят на масата по цял ден, ядят и пият, танцуват а други си лягат в 6 часа вечер, че утре ще стават рано за работа... Гърците наскоро рисуваха Меркел като Хитлер с известните му мустачки и свастиката на национал-социалистите. Ама какво им е виновна Германия, ако техните там държавни структури са некадърни или корумпирани? Ако техният менталитет е да се греят на слънце и пият узо, докато немеца освен за работа и пенсия за друго не мисли. Виновна ли е Германия, че футболистите й играят добър футбол?
  Ами капитализма е близък до природата. Така и така има "ядене" и унищожение на едни, за да останат други...
  Какво ще стане с тия "новите" в този ЕС?
  Ами "ядене" и унищожение, ако те самите не са в състояние да изядът и унищожат тези там.....
  И този Порошенко например... Може да си е 100 пъти супер олигарх от изтока, но на запад ще го смачкат и ще му счупят врата като на пиле...
  Онези са доста обиграни и някой, който от 20 години е успял да откраде или използва създалата се обстановка, за да присвои някакви богатства, индустрии и т.н.. може да си е супер мен там на изтока, за запада той едно месо само - дебело парче месо, което ще глътнат за закуска само....
  Така че, кой ще е печелившият от Майдана?

 5. #5
  KOREKTOR 13 юли 2014, 13:22
   
  0
   
  0

  До #3 Пуснато от Иванн

  Иванн-е,

  Ти как мислиш Джулиан Асанж ще бъде ли волна птичка във Великата Британия?

  Иванн-е,

  Ти как мислиш Едуард Сноудън ще бъде ли волна птичка във УСА-та, ако го върнат руснаците?

  Така, че не рИви на чужди гробове.

 6. #6
  Хохольчик 13 юли 2014, 15:19
   
  0
   
  0

  Но всем известно, что от любви до ненависти — один шаг. Лучше всех подлую украинскую натуру знают русские, поляки и, конечно, земляки, то бишь сами украинцы. Процитируем дословно Т.Г. Шевченко, год 1851.

  Хохол останется хохлом,
  Хоть ты пусти его в Европу.
  Где надо действовать умом,
  Он напрягает только ж…пу.

  И потому-то на Руси
  Завещано аж Мономахом:
  Связаться, боже упаси,
  С тремя — жидом, хохлом и ляхом!

  Коварен жид, хотя и слеп,
  Кичливый лях похуже бл…ди!
  Хохол же — съест с тобою хлеб,
  И тут же в суп тебе нагадит!

  Смею предположить, что степень украинской «благодарности» Америке в перспективе не будет иметь пределов. Ирак, Сомали и Ливия смогут отдохнуть.


  http://army-news.ru/2014/07/lichnoe-mnenie-remarki-na-ukrainskuyu-temu/

 7. #7
  Хайде пак 13 юли 2014, 15:35
   
  0
   
  0

  Иманн-чо Красновчо,хайде пак да ни освободиш от простотиите ти.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка