НАТО иска база по-близо до Русия

Pan.bg 25 юли 2014 | 10:10 views (4296) commentaries(35)
img Главнокомандващият обединените сили на НАТО в Европа Филип Бридлав предложил на Алианса формиране на база в Източна Европа по-близо до руската граница, за да може "бързо да се отговори на всяка заплаха от страна на Русия", пише днес британския Тайм.

Бридлав планира да предложи приготвяне на резерви - оръжия, боеприпаси и опаковки с храна, в случай на внезапно разполагане на хиляди войници на НАТО в базата в случай на криза.

Обмислят се няколко варианта за разположение на базата за бързо реагиране, но фаворит е полското пристанище Шчечин на брега на Балтийско море.

image

Руските медии предават, че Бридлав казал и че Северноатлантическият алианс трябва да положи повече усилия за предоставяне на гаранции на Полша, Латвия, Литва и Естония, за което е необходимо да се прехвърлят необходимите ресурси на изток.

ИТАР-ТАСС съобщава, че се очаква "въпроса за създаването на най-голямата база на НАТО в Източна Европа да се разглежда на предстоящата годишна среща на върха на Алианса", който ще се проведе в Уелс през септември.

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 35

 1. #1
  МиГ 25 юли 2014, 10:25
   
  0
   
  0

  Тази терористична организация с четири букви няма да се спре докато не направи 3-та световна ми се струва! Агресията от нейна страна е бепрецедентна!

 2. #2
  Nash 25 юли 2014, 10:39
   
  0
   
  0

  ...за да може "бързо да се отговори на всяка заплаха от страна на Русия"..."

  От Русия няма никаква заплаха... А, забравих! Има! Заплахата от Русия е, че тя иска някакво нормално общество, без войните, без педерастията, без свинските и птичи грипове, иска да не бъде и тя поробена, както всичките т.н. европейски страни... Та за това е "заплаха", ГОЛЯМА ЗАПЛАХА, за вълка, който пак е гладен... и все му е малко...

  Ако нямаше там никакви ресурси, ако беше някаква малка и изсушена територия като монголската пустиня и без никакви изгледи под земята там да има нефт или нещо друго, то тя нямаше да бъде НИКАКВА ЗАПЛАХА.... Щеше тогава обаче набързо някоя местна марионетка да им подпише "договор" за създаване на бази, от които пък Китай да бъде плашен и нападан, понеже Китай тогава щеше да е "ГОЛЯМАТА ЗАПЛАХА"... Там има какво да се ограби...
  Какво ли щеше да стане, ако всичките тези военни се осъзнаеха, че са марионетки, на някакви психично болни и е по-добре да работят нещо друго, отколкото да получават пари за убиване на хора за чужди интереси? Армия и военните да са специалисти е добре, но само в смисъл на защита и самоотбрана, но както казват някои сатирици в западна европа: "Нато вече защитава и това, което не ни принадлежи" (Фолкер Писперс)

 3. #3
  Иванн 25 юли 2014, 10:40
   
  0
   
  0

  Това са много примитивни и детински призиви
  МиГ,а нашата страна ще участва ли ,или ще си направи оглушка като през 1941г.

 4. #4
  Георги Ковачев_ 25 юли 2014, 10:55
   
  0
   
  0

  До №3: разбира се, че ще участваме - нали онзи, левент, президентът ни, вече ни писа доброволци.

 5. #5
  МиГ 25 юли 2014, 11:00
   
  0
   
  0

  #3
  Искренно се надявам нашата страна да не участва по никакъв начин в такъв фарс. Ако визираш фразата "винаги с Германия, никога срещу Русия" (казана ако не се лъжа 42-ра) се надявам нашите политици, след като самостоятелно не могат да мислят, поне да се сетят за този пример на Борис III.

 6. #6
  Nash 25 юли 2014, 11:05
   
  0
   
  0

  До #3 Пуснато от Иванн.....

  Hello Ivann !

  "... Това са много примитивни и детински призиви.."

  Нали винаги сте против комунистите, съветският съюз и т.н...? Можете ли, да ми обясните разликата между кумунистите и тези, които сега организират целият този театър по света? Разликата между тях и тези сега, които отиват в училищата и обясняват официално на детето ти (или внучето, не знам такъв сериозен човек като вас, на каква възраст е...?), че да си обичаш приятеля, е съвсем "нрмално" т.е. опитват се да преориентират децата, за да няма повече поколение...? Или разликата от тогава, когато зверствата са били по-примитивни и открити, а днес това става с много пари и повечко време, но за това пък става с ръцете на самите жертви? И не се вижда кои е "комуниста" отзад....

  Актуален пример Украйна: Виктория Нюланд призна на една оперативка през декември, миналата година, че са "инвестирали" 5 милиарда долара от развалянатео на СССР до сега, за "демократизирането" на Украйна... И какво беше това "демократизиране"? Касапницата, която наблюдавеме сега? Или ако имаше някой ваш роднина в малайзийскят самолет, когото свалиха за кеф в Украйна, сигурно и тогава щеха да бъдат моите разсъждения за вас "примитивни"...? Примитивни са тези, които им стават жертви на хипнозата, на масовите им лъжи в медиите. Някои даже тука във форума вече били избягвали да четат линкове с домейни .ру, и .су... Толкова е сладка хипнозата от линковете .com, че е по-добре да й се отдадем напълно и полека станем "не примитивни" както госпожата Jen Psaki? Ами желая успех по стълбицата на "развитието" :)!

 7. #7
  И.М. 25 юли 2014, 12:49
   
  0
   
  0

  Колеги, обръщам се към онези от вас, за които нац. сигурност на Россия е много по-важна от тази на другите страни, т.ч. и на някаква си България. Ако зависеше от вас, за да не получавате раздвоение на личността, сигурно отново бихте поискали от от сегашния СССР да ни приеме за Задунайски регион. Ама народът го е казал: на бодлива крава, господ рога не дава.

  Искам да напомня, уважаеми, и го запомнете, да не се повтарям: РБ е член на НАТО. Там решенията се вземат с консенсус. Да плюете против НАТО, означава да плюете против България.
  Нали знаете, колеги, как се третират във военно време ония, които обръщат пушките назад? Предатели! И нали знаете какво им се случва на предателите?
  До #6 Nash: "... тези, които сега организират целият този театър по света?"
  Наш ли си, техен ли си, "целият този театър по света" не може да се организира от един или едни актьори. И Русия определено не е зрител в този театър, а е основен играч (актьор), едно от главните действащи лица.
  И ние, след като сме избрали някаква роля в тоя "театър", трябва да си играем ролята, че само разваляме спектакъла.

 8. #8
  Nash 25 юли 2014, 13:14
   
  0
   
  0

  Отговор на #7 Пуснато от И.М....

  Естествено нас ни интересува сугурността на България и нашият народ преди всичко...

  Но ако се забъркваме в разни грабитеслки войни и както някои умници предлагат да се стационират и ракети с ядрени бойни глави на нашата територия, то ние вече ставаме сриозна цел за тези, срещу които са насочени тези ракети...
  И къде ни е сигурността тогава? Нима можем да реагираме сами, ако Русия реши да ги унищожи у нас, преди да са изстреляни?

  Не знам кой е "ваш" и кой е "наш", но ако мислехме повече за нас си, то едва ли бихме участвали в такива коалиции, които обслужват американската олигархия само.... Ние за тех сме аборигени! И се опитват да ни използват в което могат, нищо друго... А ако Русия при сериозна заплаха от страна на Нато започне да стреля и по нас, то ще бъде, понеже се явяваме техен враг, официално!

  Не смятам, че ако някой мисли за сигурността на България и нашият народ е предател! И занете ли И.М., защо във България няма разни "революции", "преврати" и т.н..? Ами защото вече сами сме се предали.... Имате 4 деца, писахте вече! А дали ще имате и внуци, зависи от това, доколко пропагандата на педерастията успее в нашата страна.. Това не е ли война? Населението да намелее, без един изтрел?

 9. #9
  И.М. 25 юли 2014, 13:46
   
  0
   
  0

  До #8 Nash
  Колега, имате някакви идеи за външнополитическата ни ориентация? Гледам и енергия не Ви липсва. Ами правете партия (или влизайте в някоя), вземайте властта и дерзайте. Какви ще ни направите? Неутрални може би, ама като Швейцария или като Албания?
  "Имате 4 деца, писахте вече!" Ей, не разбирате от хиперболи, само от параболи ...

 10. #10
  Георги Ковачев_ 25 юли 2014, 13:51
   
  0
   
  0

  Всеки, който е чел внимателно история, би забелязал, че всеки път когато сме били във съюз със държави, воюващи с Русия (или предшествениците и), сме приключвали със национални катастрофи.

  Да вземем например последните две световни войни - след първата резултата беше Нойския договор (доста сериозно са ни порязали), след втората - получихме 45 години социализъм.

  Защо смятате, че сега с НАТО да е по-различно? Та ако се стигне до екшън, Русия би ни окупирала само за да си осигури югоизточния фланг. И няма нищо на територията ни (нито на тези на "съюзниците" ни от НАТО около нас, BTW), което да я спре.

  Не знам за вас, ама аз хич не искам да гледам римейк на 9-и септември. Да се надяваме, че президентът ни ще развие гръбнак по някое време и ще спре да изпълнява това, което му нареждат от американското посолство и ще си припомни смисъла на думата "неутралитет".

 11. #11
  Георги Ковачев_ 25 юли 2014, 13:56
   
  0
   
  0

  Извинявайте, исках да кажа "югозападния фланг".

 12. #12
  Nash 25 юли 2014, 14:07
   
  0
   
  0

  Отговор на #7 Пуснато от И.М....

  "... И Русия определено не е зрител в този театър, а е основен играч (актьор), едно от главните действащи лица...."

  Дайте да погледнем фактите:

  1. Нима Русия нападна Ирак, унищожи порядъка там и големите американски компании след това подписаха договори да "източат" ресурсите на тази страна...?
  2. Ами Либия? Сигурно пак Русия и там нападна Либия, помогна да се убие Кадафи и след това участва в разделянето на плачката?
  3. Сирия?... Башар Ассад вече повторно беше избран от народа си, като президент.. НО понеже пречи на америкосите, то те продължават да наливат пари там във войната... И там има "борци от опозицията" от над 30 страни... Е, това ако пък е някаква нормална "опозиция"??? Там французите и немците обявиха, че от техните страни имало също по около 300 души (т.н. "Джихадисти"), воюващи против официалното правитеслтво на страната. Е, каква опозиция са тези пък? Нима са недоволни от правителството си? Нима Ассад да им е президент на тех?
  Парите и целите И.М., това е цялата работа...
  И каква беше ролята на Русия в тази "революция"? Ами Русия се постара да не се нападне масирано от щатите и унищожи напълно Сирия, както Ирак... Естествено и тука не беше абсулютно безкористно. Русия има в Сирия военна база...
  4. Щатите имат най-големият военен бюджет в света, повече откоколкото на всички други взет заедно
  5. Щатите имат стотици военни бази по света...
  6. Русия по времето на Путин започна да се въоръжава пак, понеже се изплашиха, че имат много ресурси а американците няма много да му мислят. Някой ден ще се появят на границите им и ще поискат да им вземат нефт-а, запасите от газ и всичко друго...

  И сега каква е ролята на Русия в този "театър"? Ами тя се е свила в отбрана. Обкръжават я, обвиняват я... Нима тя да е в Мексико и да обкръжава Щатите? Или ги обвинява я в свалянето на някакви самолети на чужда територия, я за намеса във военни действия в други, съседски страни...? Макар че при щатите има за какво да ги обвиняваш....

  Истината И.М. е една: Американската олигархия се стреми да ограби и подчини целият свят. И Русия е следващата й жертва по план. А после е Китай наред, ако оцелеем разбира се, след тази битка на Русия с тех и нато...

  А нашата роля в този "театър"? Ние сме глупавите, както винаги до сега... Ние ще участваме в такъв сериозен конфликт, за чужди интереси, на една от страните... И за какво да участваме пък ние? Какви интереси иамаме пък ние, ако целта е да се ограби и подчини Русия от американската олигархия?
  Е, да... Това е в голяма "полза" за нашият народ!!! Русия да бъде ограбена от американците.... А знаете ли какво ще стане след това, ако американците започнат да контролират и Русия?
  Ами те даже ще увеличат цената на газ-а. И от такава гледна точка, пак работим против себе си....

 13. #13
  BaiVan 25 юли 2014, 14:15
   
  0
   
  0

  до #7

  Не бъди циничен!!!

  Националната сигурност на България...Ти сериозно ли?
  " Да плюете против НАТО, означава да плюете против България." -Моля?
  Ако НАТО тръгне на война,ние с какво ще пазим НАТО?
  Обясни ми,как България ще пази НАТО?С какво?С кирки и лопати?
  Всеки военен съюз има срок на годност.

  Моля те,почети малко история,и като стигнеш до "колелото" се замисли малко..

 14. #14
  И.М. 25 юли 2014, 14:58
   
  0
   
  0

  До #13 BaiVan: "Ако НАТО тръгне на война,ние с какво ще пазим НАТО?"

  Бай Иване, НАТО - това сме ние, и ... вие също (само за онези дето смятат, че не попадат в това "ние").
  "Ако НАТО тръгне на война" - погрешно. Да се чете: "Ако ние тръгнем на война". Едно и също е. И ако гледате позитивно ще се сетите, че ако "ние" не искаме да ходим на война, то и НАТО няма да ходи, защото, както ви казах някъде, решенията там (всъщност тук, при нас, в НАТО) се вземат с консенсус, демек, пълно съгласие, ще рече, и ние да сме съгласни.

  "... ние с какво ще пазим НАТО?" - грешка. Да се чете: Ние как ще се пазим? Ами ще използваме Българската армия - това е. Каквато е - такава е. Колкото е - толкова е. Важното е да е от сърце. И ако гледаме позитивно, въпросът се трансформира в това "Как да направим БА по-боеспособна, по-модерна, по-голяма, дотолкова, щото да не се страхуваме?

  Хайде господа, аз ще ви оставям, отивам да свърша малко работа, да взема едни пари, от тях да платя едни данъци, та от тях да засилим малко и БА. Всичко е навързано, както виждате. Поздрави!

 15. #15
  KittyHawk 25 юли 2014, 15:54
   
  0
   
  0

  Защо НАТО да не може да направи база в страна членка на алианса ? Какво от това , че е до Русия . Както те си стовариха преди 2 месеца 50 000 армия до Украйна така и НАТО може да си направи база в Литва , Латвия или Естония ! Нали е на територията на алианса , не е в Грузия , Украйна или Монголия та да има за какво да вдигат врява ! Както вие писахте скоро , какви са те че да държат сметка на Путин къде си държи армията на собствена територия . Ами сега ще е същото ! А Nash искам да ти задам един въпрос - Ако не дай си боже стане военен конфликт между НАТО и Русия , ти би ли воювал срещу руснаците или би решил да дезертираш ? Просто от повечето ти постове имам чувството , че ще направиш второто . Както преди бяхме в варшавския договор сега сме в НАТО и независимо дали ти харесва или не все пак трябва да си изпълниш задълженията . Прост пример БА 1944 преди 9 септември се би за немците , а след това против тях , а със сигурност не всички са били върли комунисти но все пак са изпълнявали дадените им заповеди !

 16. #16
  Nash 25 юли 2014, 16:39
   
  0
   
  0

  До #15 Пуснато от KittyHawk...

  "...Ако не дай си боже стане военен конфликт между НАТО и Русия , ти би ли воювал срещу руснаците или би решил да дезертираш ?..."

  Мисля, че има единствено смисъл да се воюва с противник, който нас ни напада, България. Стреля по нашите градове, по детски градини, болници... и убива роднини и съседи...Тогава няма проблем да умреш без да ти мигне окото, ако си прерязал гърлото на някой чужденец, дошел в нашият двор да ни убива нас.... и някои техен те застреля...

  А защо да воювам за интересите на американците в евентуална война с Русия? Какво ми е направила Русия? Да не би да е нападнала домът ми или България? Плюс това, да ме е питал някой дали искам да съм в това Нато?

  Честно казано преди, когато бяхме във Вършавският договор имах чувството, че армията ни действително е за това, за да се защитаваме от евентуални врагове.... А днес целта й е да защитава целите на американците... Защо да мрем ние по полетата затова, че олигархите в щатите искат да стават по-богати като "привханат" още и руските нефт, газ и т.н... ? Малко им беше при другите жертви до сега....
  Който иска да вземе чужди неща, да ходи сам там в Русия и се опитва да им го вземе...
  Аз изобщо вече не им вярвам на фалшивите пропаганди... Знам че ще въртят и ще го усукват за да се докаже че Русия е "агресорът" и тя ги е нападнала тех и т.н.... Ама това всичкото е техен специалитет както за войната в Ирак и къде ли не още....
  Не смятам, че ми е дълг да служа на американските олигархи а още повече да си дам живота за тяхната алчност!!!
  Ами ти? Готов ли си да умреш някъде в Русия, за да може Джорж Сорос да прибави още някой и друг милиард на сметката си?

 17. #17
  Nash 25 юли 2014, 17:14
   
  0
   
  0

  До #15 Пуснато от KittyHawk...

  Не се забавиха много.... (линка по-долу..) За какво си говорихме преди малко? Вече търсят друг начин да докажат "агресията" на Русия...
  Оказа се, че ония в Киев, не бяха в състояние да направят операцията с Боинга както трябва и вместо да падне на руска територия, падна на украинска... И нищо не се получи... Жалко само за пътниците. За тях - обикновен разходен материал....

  http://www.foxnews.com/politics/2014/07/24/obama-administration-russia-firing-artillery-at-ukraine-military-targets/

  KittyHawk нима предлагаш в една евентуална война с Русия и ние да сме такъв глупав "разходен" материал?

 18. #18
  И.М. 25 юли 2014, 17:16
   
  0
   
  0

  До #16 Nash
  "Какво ми е направила Русия? Да не би да е нападнала домът ми или България?"
  Ами Крим какво е? Изконно българска територия! Точно по тази именно причина Крим е бил обещан на България при благоприятно развитие на събитията. И всичко това е било съвсем неотдавна.
  Да те разбирам ли, че в случая трябва да се чувстваш дълбоко засегнат?

 19. #19
  И.М. 25 юли 2014, 17:34
   
  0
   
  0

  П.П. В моя пост #18 имам предвид при включване на България във ВСВ Крим е бил обещан на нас като "изконно българска територия".

 20. #20
  random 25 юли 2014, 17:44
   
  0
   
  0

  И.М. то и НАТО обещаха да не се разширяват на изток, но виж положението сега.

  Иначе браво Nash ! Може би най-смисления коментар, който съм чел тук досега.

 21. #21
  Сун Дзъ 25 юли 2014, 18:23
   
  0
   
  0

  Ако преди 1400 години Крим е бил български,сега вече не е и няма нужда да ламтим за чужди земи.Това е все едно да искаме от всички наши съседи земите ни от времето на цар Симеон или цар Иван-Асен.Опасно,глупаво и нереалистично- по-добре да си организираме държавата ,която имаме да стане по добра от Швейцария и те ще поискат сами да се присламчат към нас.И Хитлер беше обещал на цар Борис заграбените от Ньойския договор земи ,че и повече,ама резултата беше плачевен за нас.Не щем нищо чуждо!

 22. #22
  Nash 25 юли 2014, 18:38
   
  0
   
  0

  ....#18 Пуснато от И.М.

  "...Ами Крим какво е? Изконно българска територия! ..."

  И.М. аз не съм историк и не съм чак толкова запознат, кой, кога и какво ни е обещавал.. Наскоро около събитията с Русия и Крим разбрах, че там имало българско население и даже си мислех да отида някой ден и да видя какви са там и как по какви исторически събития са се оказали там....?

  НО по време на нашето социалистическо минало, пък и след 1989-а насам, никога не е ставало (сериозен) въпрос, че Крим бил наш?
  И ако е така: "..Изконно българска територия!.." то е трябавло още Тодор Живков тогава да се е договорил със съветското ръководсво да ни го върнат... Тогава поне имахе добри отношения с тях. А то какво? Крим беше също територия в СССР, после пък остана в Украйна а сега Русия го взе, понеже го смята за техен. И сега ако искаме да стане наш е практически невъзможно, понеже ще имаме и Украйна и Русия като спорни страни, на кого да е...? Най-добре е да се пита народа там, къде и към кого искат те да са. Но доколкото знам, там не живеят само етнически българи ами има и татари и други националности...
  Честно казано, не се смятам обиден за Крим, понеже не съм никога и предполагал, че е наш... Пък нали имаше и референдум там?
  Те поискаха с мнозинство да отидат към Руската Федерация... Когато се поуспокоят нещата ще отида там на морето и да видя на място "нашите" там... От тях може да разберем истинската им история, а не това, което се пише по книгите... тех винаги ги манипулира някой.....

 23. #23
  :-) 25 юли 2014, 19:57
   
  0
   
  0

  Фридман от Стратфор е далеч по-конкретен за Украйна в геополитическото театро, което се разиграва в момента в Украйна.

  Ето ви няколко карти именно от Стратфор:

  http://www.istinski-pari.com/news.php

  Нито в Ватикана(Партията–Църквата)/Лондон(Полицията-Банката)/Вашингтон(Армията - не случайно фашата е зад говорителя на Конгреса ;-))(Властовото трио на "Запада"), още по малко Брюксел си правят илюзии за целта - планетарно господство на всяка цена, решава проблема кой плаща сметката ;-).

  Така, че би следвало пак да отворите прашните книги на Макиндер, Хаусхофер и Савицки и да си "опресните" знанията, ако ги имате разбира се ;-). Давах връзки назад и на руски и на английски, четете. Другото е част от информационната война, което си е част от играта разбира се. И медииите са информационните армии и дивизиии на фронта на информационната война. Както е известно, на информационния фронт, смущенията биват не само пасивни а и активни - справка Хибини над Доналд Кук ;-))).

  А проблема колко "европейците" ни смятат за такива е спорен, ако не ми вервате питайте ги сами - повечето не знаят къде е София но смятат, че вие сте длъжни да слушате "Брюксел" ;-).

  Така, че лафа България в Европа и с Русия е меко казано неточен, макар и казано от "величество".

  Проблема е, че след Освобождението, поне официално, нямаме българска "царска" кръв на престола, така че "величеството" е пристрастно. Да не говорим, че кирилицата е "неестествен" език сред латинските езици на Европа, както и "китаицата" и "арабицата" ;-))).

  Абе проблеми има дори една двуезична Канада с двата си посестрими езика - френския и английския, камо ли Европа. Поинтересувайте се от "езиковата" политика на Квебек например ;-))).  Апропо пак ще го напиша за бавноразвиващите се:
  КОМУНИЗМА Е ЕВР(ОП)ЕЙСКА ИДЕОЛОГИЯ, не е руска нито китайска. Факт който следва да се подчертава ДЕБЕЛО е че именно КОМУНИЗМА установява както в Русия така и в Китай - ГРЕГОРИАНСКИЯ КАЛЕНДАР !!!

 24. #24
  KittyHawk 25 юли 2014, 20:19
   
  0
   
  0

  #16 Пуснато от Nash
  Но беше готов да воюваш ако през варшавския договор бяха нападнали СССР ! Каква е разликата ??? Нападат саветите и ние се включваме да ги защитаваме , ама сега ако стане същото няма да го направиш . Съжалявам но за мен това си е чисто предателство !

 25. #25
  KittyHawk 25 юли 2014, 20:23
   
  0
   
  0

  до Nash
  "Какво ми е направила Русия? Да не би да е нападнала домът ми или България?" A сега смени Русия с НАТО и ми отговори ако бяха нападнали Русия ти щеше ли да отидеш ако те бяха пратили ??? и "Плюс това, да ме е питал някой дали искам да съм в това Нато?" а нас някои пита ли ни дали искаме варшавския договор ?????

 26. #26
  Любо-питко 26 юли 2014, 02:29
   
  0
   
  0

  Дядо ми е преживял Освобождението през 1877 г. Седнал на коляното му с часове слушах разкази за "московците", за техните "шашки" и "маждраци" (кавалерийски пики, за който не знае). За офицерите, които са живели в хана на пра-пра дядо ми. И в детското ми съзнание се оформи една неизтребима обич към великата страна, чиито чеда със своите "шашки" и "маждраци" са прогонили вековните поробитрли...
  Когато през април 1944 г. над Пловдив паднаха няколко бомби, цялата ни рода се евакуира в Бачково, в една "чорбаджийска" къща. През една юлска нощ се събудих от някаква суетня. Майка ми, двете ми лели, баба ми, бяха застанали пред отворения прозорец. А на север небето се разгаряше в оранжево-червено зарево, което ту се усилваше,ту намаляваше. И думите на баба ми: "Господ да ги убие, проклети АНГЛИЧАНИ, съсипаха Пловдив!"
  На следващия ден се разбра, че е ударено летището Марно поле до Карлово, а то, Пловдив и Бачково са горе-долу на един меридиан. Затова женурята са решили, че гори Пловдив. И хич не им е светнало, че ако бомбардираха Пловдив, Бачково (18 км по права) щеше да се тресе от тътена на взривовете.
  Но думите на баба ми така дълбоко заседнаха в детското ми съзнание, че всичко англо/американско остана за мене враждебно. След три курса по английски (с отличен успех), с който се справям доста добре, винаги най-напред питам предстоящия ми събеседник: Sprechen Sie Deutsch?
  По-нататък от историята разбрах, че всичките злини на българите от Кримската война до днес носят клеймото Made in UK/USA. И когато СССР взриви 51-мегатонния "Иван", бях много Любо-питен с пергела да проверявам на картата колко "Ивановци" са нужни, за да изчезне островната империя...

 27. #27
  :-) 26 юли 2014, 02:33
   
  0
   
  0

  Ами не става да отричаш ОВД(Варшавския Договор) след 89-а и после да приемеш НАТО, това е още по-голямо лицемерие и от "приемането" на ОВД.

  Тогава сме сред победените, нямаме избор - т.е. не са ни го дали победителите от ВСВ, той кой ли победител ти дава да избираш ?

  Днес победени ли сме, или как ;-)???

 28. #28
  Nash 26 юли 2014, 05:34
   
  0
   
  0

  За всяка кауза може да се намери логика! И тия вйни, граждански, освободителни, грабителски, локални, регионални, световни и т.н... винаги са били предварително организирани и планирани добре от някои господа. По бойните полета умират милиони, войници, офицери и мобилизирани... В тила и в градовете и там няма прошка.. И за какво е цялата тази "дъндания"? Какъв е дълбокият смисъл?
  За тези, които умират, има само някакъв смисъл ако се отбраняват. А другите от другата страна - биват хитро използвани... А за тези, които са ги организирали и предизвикали - парите и властта!

  Една позната предлагаше много прост метод, как да се отърве човечеството от войните:
  Да се натоварят всичките плановици, олигархи, ястреби и т.н.. които не могат да минат без война на космически кораби и да се откарат на друга планета :)....

 29. #29
  Ватманчето 26 юли 2014, 21:27
   
  0
   
  0

  До 7 - ИМ : В голямо заблуждение си , ако мислиш, че решенията в НАТО се вземат с консенсус ! Кратко и ясно -- всички решения се вземат от САЩ, а несъгласните/от НАТО/- се принуждават да го подкрепят ! ПП: Навремето, след като ни разбиха армията---ген.Стоян Андреев попита един натовски генерал/не си спомням името/: Защо сега, след като сме в НАТО - армията ни е по-слаба? Отговор: За да не ви дойде някога на ум -- да бъдете срещу нас !

 30. #30
  Nash 26 юли 2014, 22:37
   
  0
   
  0

  До #29 Пуснато от Ватманчето...

  Браво Ватманче...!!! Ето един патриот, който си казва истината...!

  Че тука по-горе имаше спор, дали сме предатели, ако не отидем да воюваме на страната на Нато, когато нападнат Русия с цел да ги унищожат, както Ирак, Либия и т.н... подчинят и ограбят ресурсите им...
  Ако щатите винаги сами решават в това Нато, то ние какви сме там? Статисти и васали... Някой, чиято роля е безмълвно да им се подчинява и
  им "вади горещите кестени из огъня, за да могат те спокойно после да ги изядът"! Ами сорри, под патриотизъм разбирам единствено ако, не дай Бог, се наложи да се отбраняваме от някого си. Нас България, а не да водим грабитеслки войни на чижди територии...
  НО да тичаме да служим на някакви си американски олигархи, които искат да ограбят и Русия с наша помощ, това не е патриотизъм ами заблуда, която в неблагоприятен случай, може да доведе пак до някоя национална катастрофа... Не се ли учим от историята си до сега?

 31. #31
  И.М. 26 юли 2014, 23:42
   
  0
   
  0

  До #30 Nash
  Значи, предлагаш да излезем от НАТО и сами да се грижим са себе си? Ама знаеш ли защо другите страни са вътре, повечето по-богати от нас? Защото колективната отбрана излиза по-евтино! Е, има някои неудобства, ама това е като да живееш на квартира с още някой съквартирант, сравнено с това да живееш в собствена къща с двор.

 32. #32
  Nash 27 юли 2014, 01:21
   
  0
   
  0

  До #31 Пуснато от И.М....

  Това е трагедията, че сме слаба страна... С 5 човека и слаба икономика, без ресурси - нищо не става...
  Пък и да искаме, никой няма да ни пусне да "излезем" от Нато... Дори и някой да се опита, ще го отстранят и пак ще сложат някоя техна марионетка, да им подписва всички договори, каквото му сложат пред носа...
  Факт е, че ние сами не сме в състояние да си отстояваме интересите в сегашният свят. Още повече нашето население иска да живее на висок стандарт, да има колите на запада, да може да пътва по света без проблем. Но ако им се възпротивим, те ще ни смачкат веднага с разни санкции и няма да устоим. Военно също вече сме нищо...
  Ако излезем от нато, то няма да ни остане нищо друго, освен да търсим други съюзници за да сме защитени.... И кои остават? Само Русия, дето е в състояние да им противоречи... И що годе е силна... НО това няма да се хареса на много наши граждани, понеже си носят "обидите" от социализма... Те смятат, че Русия е виновна за "нашият социализъм"... Но вижте Гърция? Те не са били никога "социалистическа страна", да не би да са супер голяма сила днес? Капитализъм днес имаме в почти целият свят, но не всички са добре... Така, че няма никаква гаранция, ако сме били винаги капитализъм, че сега щяхме да сме като Швейцария....

  Май нямаме много избор във военно отношение: Или оставаме в нато и приемаме това, което е, или се отказваме от тех, но трябва да търсим някой друг силен съюз, който да ни гарантира националната сигурност!

  Аком останем в нато, то трябва да внимаваме да не сме "пушечно месо". Например ако те започнат някаква унищожителна война по техна причина, например с Русия, то трябва да се стремим да намалим негативните последици за страната ни. Не знам как изглеждат договорите ни с нато и дали е възможно да се откажем от някоя техна операция, ако така приценим за добре за нас? Ако може, аз бих се отказвал от завоевателните им войни, но ако се наложи да се отбранява найкоя от страните членки, то това е друг въпрос, там трябва да участваме... Такъв уж е официалният смисъл на нато... Взаимно да се защитаваме...

  Трябва да станем силни! В такъв свят, в който само силата се цени, не ни остава нищо друго!!!!

 33. #33
  И.М. 27 юли 2014, 01:38
   
  0
   
  0

  До #32 Nash
  "Само Русия, дето е в състояние да им противоречи..."
  Колега, просто се спри малко. Мини повече на режим "приемане", отколкото на "предаване". И като начало се опитай, когато мислиш за България, тотално да се абстрахираш от Русия. По-нататък, като започнеш да се ориентираш "къде сме ние",може и да надаваш (ама много предпазливо) по едно ухо какво става там, ама само така - за сведение. Още по-нататък животът ще ти подскаже.
  Ако не ти хареса съветът - извинявам се. Дадох го с пълното съзнание, че не е хубаво да се дават съвети, когато не ти ги искат.
  Лека!

 34. #34
  Nash 27 юли 2014, 13:39
   
  0
   
  0

  До #33 Пуснато от И.М.

  Колега И.М., вече сме на "ти", като стари приятели. И на мен ми е по-добре така, нищо че често имаме различни мнения, така даже е по-интересно...
  Да, аз пиша по някоя и друга страница, но и чета тука в пан, в руските, английските и немските страници по света...
  Защо толкова често става въпрос за Русия? Ами понеже тя сега е наред в палановете на краварите...
  А с Русия много са се опитвали насила да я унищожат и са губили. За БГ е важно също какво ще стане там. Не, че е добре пак да сме с Русия или да сме им подчинени по някаква форма. Ами, че нещо ми подсказва, че предстоят съдбоносни месеци пред нас.... Краварите вече ще минат към по-сериозни стъпки. Вижда се и от това, какви неща се "случват" в Украйна и около Русия... вече и западни граждани пожертваха...
  Тези предложения или както ги наричаш "съвети", са разсъждения, кое е по-добре и за БГ... Нормално е всеки да мисли и има мнение. Ако сме една истинска демокрация, то всичките мнения и разсъждения се вливат в едно и така става една здрава държавна политика...
  Естествено всеки по отделно не може да има някакво абсолютно мнение, което изведнъж да е толкова пасващо на всички, че веднага всички да го одобрят... За това съм много наясно, че и моите разсъждения са само едни от многото... Някои може да мислят като мен, други напълно противоположно. Трети - нещо съвсем друго... Това е нормално...
  Специално ти колега, имаш нещо негативно отношение към Русия? Това също е нормално... Русия също не е "светец" на международната сцена и също прави грешки... Тя също е била поробвана, подлагана на геноциди и т.н... НО сега в това противостояние е добре за България ако краварите не я поробят... За това и аз съм на такава позиция. Пък защо ли цял свят да им принадлежи на тех, краварите???
  Русия си е страна, дето си има самобитен език и култура и няма смисъл да им се налагат други ценности...
  България е нещо друго. Ние сме малки и винаги някой ни е управлявал и направлявал...понеже не сме били в състояние да им се опълчим и останем независими... За съжаление е факт.... При Иван Асен 2 и при Симеон сме били велики държави... А след 1396-та година насам никога не сме били абсолютно суверенни... В сегашният свят е добре ако лавираме в политиката и сме хитри... Иначе няма да оцелеем...

 35. #35
  аненербе 27 юли 2014, 18:54
   
  0
   
  0

  Ако сега имахме на власт Стамболов други песни щяхте да пеете вие ... безродници!

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка