Хюмън Райтс Уотч: Украинската армия безпрецедентно стреля с ракети по населението

Pan.bg 25 юли 2014 | 12:27 views (4331) commentaries(30)
img RT.com

Украинската армия използва ГРАД ракети да атакува гъсто населени райони в Донецка област, което е в нарушение на международното хуманитарно право, потвърди Хюман Райтс Уоч . Също така обвини бунтовниците, че използват тези области за прикритие.

Организацията по правата на човека, потвърди, че са извършени 4 ракетни нападения от страна на украинската армия, или от про Киевски паравоенни, по жилищни райони в или близо до Донецк, в резултат на което най-малко 16 цивилни са убити и много други ранени. Нападенията са извършени с ракетни установки ГРАД, нискоточни оръжия, които не трябва да бъдат използвани по населени места.

"Въпреки, че украински държавни служители и пресслужбата на Националната гвардия са отхвърлили, твърдението че са използвани ГРАД ракети в Донецк, разследване на Human Rights Watch на земята показва, че украинските правителствени сили са отговорни за атаките между 12 и 21 юли ," каза организацията в петък.

image

"Близостта на атаките стпрямо фронтовата линия прави малко вероятно, а в някои случаи невъзможно твърдението, че бунтовническите сили са отговорни за нападенията. В две от атаките, ракети паднаха точно или в близост до бунтовнически бази и контролно-пропускателни пунктове и по едно и също време са паднали в жилищни райони, което показва, че правителствените сили са отговорни ", се казва в доклада.

Киев постоянно отрича, че има отговорност за смъртта на цивилни в конфликта с въоръжените бунтовници в източната част на страната и обвинява за тези смъртни случаи самите бунтовници. Но за атаките, разследвани от HRW доказателствата ясно сочат към украинската армия.

"Украинските власти трябва да заповядат веднага на всичките си сили, включително доброволчески, незабавно да спрат да използват ГРАД ракетни установки близо до населени райони, а бунтовническите сили трябва да избягват разполагане в гъсто населени райони", каза Оле Солванг, старши изследовател на извънредни ситуации към ХРУ.

"Командващите офицери и от 2те страни трябва да разберат, че един ден, може да претърпят правни последици за действията си."

ГРАД е руско производство , ракетна установка, използвана от украинската армия, която изстрелва залпове неуправляеми ракети от тръби, монтирани на стойка. Оръжието има за цел да предизвика огромни щети на вражеските позиции. 1 ракета е способна да убие незащитен войник в радиус до 28 метра от попадението.image

image

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 30

 1. #1
  Nash 25 юли 2014, 12:47
   
  0
   
  0

  Тези се "активираха" най-после да "уотчват" и какво става в Украйна.....

  Ако поизчакт още малко, след това ще пишат "...ами украйнската армия стреля, тренира си военното изкуство в някакви безлюдни райони и по руини... "...Няма никакви нарушения на някакви си човешки права, понеже там няма изобщо хора..... "

 2. #2
  И.М. 25 юли 2014, 13:28
   
  0
   
  0

  Много манипулативно.
  "Хюман Райтс Уоч . Също така обвини бунтовниците, че използват тези области за прикритие."
  Заглавието можеше да бъде: "ТЕРОРИСТИТЕ ИЗПОЛЗВАТ НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА ЗА ПРИКРИТИЕ И ЦИВИЛНИТЕ ЗА ЖИВ ЩИТ", или най-добре нещо неутрално, например "Цивилните жертви са много".
  Тези от ХРУ вероятно минават през някакви курсове за подготовка, би трябвало да знаят, че вината за евентуални странични цивилни жертви пада върху страната, която използва населените места за прикритие. Ясно е като бял ден какво се случва в Донецка област. Един пропагандист на батальон от сепаратистите беше направил видеоклип за ужасите на войната, но клипът започва от неговата канцелария в сграда в едно от атакуваните селища. Ако беше в някаква палатка в гората или землянка на предната линия или някакъв войскови район в тила - о.к., но след като е в селото, какво се чуди, че във въпросното село бяха паднали мини?

 3. #3
  AIR 25 юли 2014, 13:35
   
  0
   
  0

  #2 Пуснато от И.М.

  "би трябвало да знаят, че вината за евентуални странични цивилни жертви пада върху страната, която използва населените места за прикритие."

  т.е. искаш да кажеш, че добрите краварчета, дето засипват с ракети собственото си население са невинни?

 4. #4
  Тик Так 25 юли 2014, 13:54
   
  0
   
  0

  #2 Пуснато от И.М
  Я ми кажи след като си преди сепаратистите в Украйна какво мислиш за бунтовниците в Сирия.
  На коя страна си имаш ли собствено мнение или ползваш мнението което САЩ ти налагат от медиите?????

 5. #5
  И.М. 25 юли 2014, 13:54
   
  0
   
  0

  До #3 AIR
  Колега, не ме карай сега да го ровя в коя конвенция точно го пише, защото се оказаха умопомрачително много. Чувал съм го на лекция по тия въпроси. Запомнил съм го, защото е имало вероятност евентуално да ми потрябва. Вече явно няма да ми трябва и нЕкои детайли ми убЕгват. Но по-любознателните могат да се поровят. Интересно е как точно се третира въпроса от международното право. Ама тя, Донецката република, дали е подписала някоя от тия конвенции, или карат както им дойде?

 6. #6
  Загрижен 25 юли 2014, 14:37
   
  0
   
  0

  И.М., Руснаците изкараха цялата втора световна война без да са подписали Женевската конвенция за военнопленниците, което обаче не им пречеше да имат претенции.

 7. #7
  Nash 25 юли 2014, 14:53
   
  0
   
  0

  Хей, тези "Донецка" и "Луганска" народни републики са си в къщи... Те защитават собствените си домове, жени, деца, училища и болници...
  Нападнаха ги, понеже те искаха да говорят на руски, искаха да гледат руски телевизионни канали, искаха да си четът репецтите на лекарствата на руски... И понеже не получиха никакви отговори от режима в Киев, който насила взе властта през февруари, те казаха, че се отделят и стават независими... Народни републики... Тогава централната власт ги обяви за терористи, сепаратисти и т.н.. и започна военната операция. НО вместо целенаправлено да се бори само против въоръжените, те започнаха да стрелят по градовете и селата и убиват повече мирно население, отколкото въоръжени бунтовници...
  Сега вече, според мен, нещата станаха необратими... Вече не е възможно да ги накараш никога повече да са в състава на тази Украйна. Единствено ще можеш, ако избиеш всичките там до един... Това са руснаци а те не се предават така лесно... Но да видим как тази Украйна, без пари останала вече и без индустрия, ще може да финансира още такава война? Тези са си в къщи. За сега не са тръгнали към Киев да вземат властта, но може да им хрумне и това и тогава и цяла Украйна може да стане още един "Субект на Русийската федерация" ... :)
  Е, тогава и ЕС и Щатите ще останат много приятно изненадани :)!

 8. #8
  АК 47 25 юли 2014, 16:02
   
  0
   
  0

  Защо чак сега започнаха да се обаждат тези, бе! Къде бяха, когато гориха живи хора в Одеса и разпъваха деца в Донецк, а? Педарести противни! Мамичката им мръсна!!!!!!!!!!!!!

 9. #9
  И.М. 25 юли 2014, 17:07
   
  0
   
  0

  До #7 Nash: "НО вместо целенаправлено да се бори само против въоръжените, те започнаха да стрелят по градовете и селата и убиват повече мирно население, отколкото въоръжени бунтовници..."

  В моя град, едно време имаше дислоциран един батальон - преден отряд на един полк от една дивизия. На многобройните тренировки и учения, които се правеха, батальонът се развръщаше на предварително подготвени позиции извън града на застрашеното направление. Не си спомням нито един случай да са разиграли укрепване вътре в самия град!

  Сещам се как Рим например падна в ръцете на американците през ВСВ. На италианците и на техните германски съюзници и през ум не им мина да се окопават в града и да стрелят от всяка къща и сграда. Поради това градът и цивилните му жители бяха запазени. В пълен контраст на Сталинград.

  Ще ви разкажа истински случай. Един приятел разказа как си кара колата в Обединените Арабски емирства и на един светофар спира на червено. Докато чака, един арабин го блъсва отзад. Съдът постановил арабинът да плати 90% от щетите, а моят приятел - 10%. Е ти за какво, питам го. Ами съдът прецени, че ако аз не съм бил в онзи момент на това точно кръстовище, инцидентът е нямало да се случи. И това било нормално за обичайното арабско право. В нашия случай, 10% от вината за цивилните жертви трябва да я отнесем към самите цивилни, защото ако те не са били там ... Всъщност на всеки цивилен там би трябвало да му протекат някакви биотокове в главата, като вижда въоръжени хора да се мотаят и да се укрепват по улиците, покривите и площадите. Чемодан, вокзал и ... където ти видят очите! (просто един от вариантите).

  И колега: "целенаправлено" - это по руски, на български е "целенасочено".
  Поздрави!

 10. #10
  Манго 25 юли 2014, 17:42
   
  0
   
  0

  до пост 5 Пуснато от И.М.
  Какви са тези глупости дето си написал. От това което казваш излиза, че ако някой се е скрил между цивилни аз мога спокойно да отида и да избия всички наред и после никой няма да ми търси никаква отговорност. Язък че държавата е харчила пари да те образова.
  Няма никакви подобни текстове в която и да е конвенция, по простата причина че това противоречи на правото на живот на хората. От друга страна подобен текст би направил избиването на десетки или хиляди невинни хора напълно законно, само защото сред тях се е скрил престъпник. И преди да вземеш да пискаш ще ти кажа нещо за тежестта на доказване: 1. отрицателни факти не се доказват; 2. фактите се доказват от този който се ползва от тях. Аз твърдя че няма и това не се доказва защото няма как. Ти твърдиш, че има и за да ти повярваме трябва да го докажеш като посочиш къде го пише. Аз или който и да е друг тук от форума нямаме зор да ходим да търсим някаква несъществуващи международни конвенции за да докажем, че ти си прав.

 11. #11
  Cyber 25 юли 2014, 17:46
   
  0
   
  0

  Загрижен.
  "Руснаците изкараха цялата втора световна война без да са подписали Женевската конвенция за военнопленниците, което обаче не им пречеше да имат претенции."

  Не знам какви точно претенции са имали точно руснаците, но явно те са били основателни.
  Отношението на германските войници към западноевропейците, се различава коренно от отношението към източно-европейците и славяните като цяло. За евреите да не говорим. Те в голямата си част са мирни граждани.
  Месец след началото на ВСВ руснаците предлагат с нота на Германия да се спазва споразумението от Хага, на което германците не отговарят.
  Официалното оправдание за жестокостта е било, че Русия не е подписала Женевската конвенция.
  В резултат по официални данни от 5 милиона руски военнопленници, около 3 милиона(58%) не са се завърнали.
  А от 3,1 милиона германци по различни данни са загинали между 0,5 и 1 милион, което в най-лошия случай е 35,8%.


 12. #12
  KOREKTOR 25 юли 2014, 17:53
   
  0
   
  0

  До #2 Пуснато от И.М.

  И.М.,

  Аз ли да ти казвам, че рано или късно при една война, а в юго-изтока на Украйна си е истинска война се стига до битки за градовете и върте в градовете.

  В древнстта още, обсадите на градове да не би да не е имало, в раното и късното средновековие.

  Че в 20 век битки за градове не е ли имало? Обсади на градове. През ВСВойна? Примери явно няма да са ти необходими.

  И в тези градове от древността до сега все :

  "ТЕРОРИСТИТЕ ИЗПОЛЗВАТ НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА ЗА ПРИКРИТИЕ И ЦИВИЛНИТЕ ЗА ЖИВ ЩИТ".

  През 08.08.2008 в началото като нямаше в Цхинвали джан джун въоръжен осетинец Саакашвилито защо засипа града с залпове от ГРАДОВЕ и срина града.

  Така започна по същество войната. Нахлуха кроманьонците и започнаха с Цхинвали.

  После естествено си получиха урока.

  Жалко, че и сега Вовата не действа така.

  Явно, че накакви яки игри играят големите.

  Ей го сега и с Боинга как се мотат още.

 13. #13
  ??????? 25 юли 2014, 18:19
   
  0
   
  0

  Все още немога да разбера в Украйна война ли водят или антитерористична операция (АТО)! Ако е война, коя държава е врага? Ако няма "държава-враг", то това гражданска война ли е? Ако е гражданска война, то местното население не са ли техни сънародници? Защо ги трепят с БМ-21 ГРАД
  А сега си представете, че София е в ръцете на терористи! Трябва ли остатъците от славната БА да унищожат (разрушат) Столицата и да избият половината от населението само и само да унищожат всички терористи?
  И последно: Ако това е АТО защо тя не се води от полицията, а са впрегнали армията в мръсна война? Не е ли работа на полицията да решава вътрешни проблеми (заплахи)?

 14. #14
  do И.М. 25 юли 2014, 18:31
   
  0
   
  0

  Искам само да попитам инициалите И.М., идват от "инфантилен мозък", " импотентен мозък"(разбирай неспособен да мисли, а не онова "другото") или "измит мозък", защото четейки писанията ти ми идват на ум само тези асоциации. Съдейки по болните ти амбиции да изкараш Путин и руснаците най-голямото зло на планетата се чудя дали някоя рускиня ти турила рога, че те яд толкова на тя или някой руснак те е направил рогоносец.

  Няма друго обяснение да вадиш от 10 кладенеца вода за да изкараш бялото-черно, какво ли не правиш, едва ли не това черно се вижда бяло на останалите, само защото сигурно(само според теб) е на много силно слънце и само ти можеш да видиш че е черно.
  Шепата фашуги от хунтата в Киев, съсипаха държавата под диктовката на краварите, избиха мирно население, колкото в големите граждански войни от миналия век, изнесоха сума ти органи за трансплантация, унищожиха инфраструктура и промишленост, западни международни организации вече тръбят за това, въпреки натиска от официален Фашингтон, а ти продължаваш да ми пишеш едно и също. Може би трябва да отидеш там да ти напълнят задника с олово, за да откриеш топлата вода.

  Всъщност има вероятност да греша и то много в гореписаното, т.е. да си на заплата някъде, тогава моля да приемеш искрените ми извинения за направилните квалификации и искрените ми поздравления за добре свършената работа!

 15. #15
  Свинско черво 25 юли 2014, 19:15
   
  0
   
  0

  Иванн-чо,Красновчо и ??????/Въпроско/!Не ми се крий зад въпросителните знаци,а се научи къде и кога се използват.Неграмотността ти е като инверсионната следа на ракетата "Бук" и се влачи като свинско черво след теб,та даже и когато биеш теманета в джамията.

 16. #16
  До "Прасе чърво" ???? 25 юли 2014, 19:35
   
  0
   
  0

  Свиньо, ти познаваш ли добре Чичо си (сам знаеш кой), който ти плаща да пишеш ругатни и обиди срещу всички различномислещи от теб и от него? Аз съм живял години наред в Киев и в събота се върнах, и познавам много хора от там. И съм против украинци да убиват украинци. Но тези които ти плащат не са славяни, а ги насърчават да се избиват един друг, защото парите които са ВЛОЖИЛИ В ПРЕВРАТА трябва да дадът доход.

 17. #17
  И.М. 25 юли 2014, 21:09
   
  0
   
  0

  Господа, само докладвах, че мен са ме учили при военни действия да не ползвам населените места за укрепени пунктове, дори това да е в България и да става въпрос за защита на собствена територия и собствено население. Не е хуманно! Явно в това отношение има развитие на военната наука от времената на средните векове и ВСВ.

 18. #18
  KOREKTOR 25 юли 2014, 22:09
   
  0
   
  0

  До #17 Пуснато от И.М.

  И.М.,

  Теб са те учили, но този който е срещу теб знае ли , че са те учили така.

  Явно не. Него го интерисуват градовете. И тогава какво правим.

  Чакаме го да се наиграе в града или кое и да е насалено място и да излезе от него и тогава.

  Ами ако не му се излиза оттам?

 19. #19
  KOREKTOR 25 юли 2014, 22:34
   
  0
   
  0

  До #17 Пуснато от И.М.

  И.М.,

  И не са един и два и три клиповете с кадри на трупове и жертви след минометен, артилерийски, ракетен и авио обстрели от Укрите по населени места и райони в които изобщо няма опълченци и не е имало.

  Това е по свидетелства на местни оцелели жители.

  А обстрелваните училиша?


  А обстрелваните болници?

  Ето онзи ден гледах клип с един рускоговорящ украинец. А бе дето викат голям българин як(на бой става въпрос). Ройон без опълченци, в който боеве не са се водили.

  Къщата му срината. Роднини загинали.

  И той казва нещо от рода:

  "До вчера бях мирен гражданин. От днес ме бройте за опълченец"

 20. #20
  До чЪрвото 25 юли 2014, 22:45
   
  0
   
  0

  Напразно си живял в Киев толкова години,щом не си разбрал,че украински народ и нация няма.Има опит за създаване на такива от 1991г.,но тоя опит е по-нескопосан от утопията FIROM.Нямаш и елементарна представа колко етноси,религии и деноминации са събрани насила в тая територия, и какви цивилизационни разломи пресичат тая земя.Пък и като чета виждам,че си позабравил българската граматика.То Камелия Тодорова забрави българския език за няма година в Кравария,пък ти... за толкава години,обяснимо е,но не е извинимо.

 21. #21
  И.М. 25 юли 2014, 22:55
   
  0
   
  0

  Господа, порових по конвенциите и Протоколите от 1977 г. Всички са в кереча:

  Едните не трябва да използват населените места за дислокация и опорни пунктове (точка 7 от чл. 51 от Първия протокол от 08 юни 1977 г. към Женевската Конвенция от 12 Авг 1949)
  http://www.icrc.org/applic/ihl/ihl.nsf/ART/470-750065?OpenDocument

  Другите не трябва да атакуват военни цели в населени места с оръжия, които не са високоточни (щом има цивилни жертви, и то много, значи не е трябвало) - точки 4 и 5 от същия член.

  Моля всички, които са загрижени за ситуацията там, да се съберем и да отидем там, да наритаме и едните и другите и да решим проблемите без заплаха за цивилното население. За записване - при АДМИНА. Поздрави.

 22. #22
  KOREKTOR 25 юли 2014, 23:43
   
  0
   
  0

  До #21 Пуснато от И.М.

  И.М.

  Поздрави за апелът ти накрая. Но дали е осъществим.

  А има ли да ни чуе някой.

  Аз си позволявам един друг апел да отправя.
  Апел към Света. Към съвестта на Света.

  Апел да се обединят всички нормални и мислещи люде и всички заедно да наритат задниците на всички които подклаждат такива братоубийствени войни. Тази не е първата и за жалост няма да е последната. Целта е следващата да е още по страшна. Следващата цел на тези ястреби е Русия и те не го крият. Сегашната ситуация в Украйна е само едно звено от веригата. След Русия ще е някой друг. После друг. И така до поставяне на световния ред.

  Някой ще кажат, тоя па пак с тези конспирации.

  Да така е . А си мислехме, че след бивша Югославия всичко ще спре и ще утихне.

  Е спря ли?

  Утихна ли?

  И мозъкът на тези ястреби се намира оттатък Атлантика. Техните задници трябва първо да се наритат.

  Те сами признаха, че американския департамент за това което ставаше и става в Украйна от 2004г официално до есента на 2013 са похарчени 5000000000 долара. И това е само официалното. Ами неофициалното само те си знаят.

  А от есента на 2013 досега лятото на 2014? Колко?

 23. #23
  И.М. 25 юли 2014, 23:52
   
  0
   
  0

  До #22 KOREKTOR: "И мозъкът на тези ястреби се намира оттатък Атлантика."
  А мозъкът на онези ястреби се намира в Москва. По Донецко наблюдаваме бая коджа равенство на ястребите. Ама третият закон на Нютон си действа винаги: На всяка сила ...

 24. #24
  KOREKTOR 26 юли 2014, 07:15
   
  0
   
  0

  До #23 Пуснато от И.М.

  И.М.,

  Да допуснем,че и в Москва има ястреби.

  Обаче московските ако правят нещо недобро, го правят за рехния си народ.

  А оттаткокеанските като вършат доказано зло го вършат абсолютно преобладаващо за сметка на останалия свят. макар ,че не се посвениха и собствения си народ да посегнат в името на пъклените си планове.

  11 Септември 2001 помниш ли го?

  И за да се изравнят заслугите на ястребите, ония от Москва колко хляб още има да ядат и сол да ближат!

 25. #25
  ??????? 26 юли 2014, 09:22
   
  0
   
  0

  Ама Вие още не сте ли се записали? Мястото за това не е при Админа а на много други места като това:
  http://mod.bg/bg/doc/EC/20140710_NachalnikShtab.pdf
  Най-смелите от този сайт могат да кандидаттват. Успехи!

 26. #26
  До 17 26 юли 2014, 09:34
   
  0
   
  0

  Теб когато са те учили, казаха ли ти, че войната с терористите е работа на полицията а не на армията. И още нещо:при военни действия освен да не ползваш населените места за укрепени пунктове, учиха ли те как да ги превземаш? Можеби с ядрено оръжие! Това би било по-хуманно!

 27. #27
  И.М. 26 юли 2014, 11:03
   
  0
   
  0

  До #26 До 17
  В моя пост #21 съм ти дал линк, чети и недей да спамиш.

 28. #28
  До И.М. 26 юли 2014, 11:31
   
  0
   
  0

  Линка ти е много хубав но се отнася за защита на населението от международен въоръжен конфликт. Там никъде не става дума за Анти-Терористична Операция, каквато води Украйна! И в допълнение терористите затова са и терористи защото не спазват международни конвенции А КАКВО ДА КАЖЕМ ЗА ЦЯЛА ДЪРЖАВА когато не ги спазва?

 29. #29
  И.М. 26 юли 2014, 23:34
   
  0
   
  0

  "Терорист" по принцип е доста мъгляво понятие от гледна точка на прецизното му дефиниране, защото няма пълно съгласие по този въпрос. Но НЕ са терористи, въоръжени хора, които са организирани и имат свой началник в някаква йерархия, както и такива, които носят оръжието си открито. Донецките сепаратисти определено са такива, независимо, че някои не са с униформи и не носят отличителни знаци.
  Желанието на Украйна да ги третира като терористи идва от това, че терористите не попадат под закрилата на никакви конвенции и всеки би могъл да ги застреля като кучета почти без да бъде обвинен за това.
  "А КАКВО ДА КАЖЕМ ЗА ЦЯЛА ДЪРЖАВА когато не ги спазва? "
  Ами сепаратистите, и те претендират за държава - ДНР. Явно там обичаите за водене на война са такива, конвенциите нямат значение.

 30. #30
  БОЛДОК 02 авг 2014, 19:30
   
  0
   
  0

  НИКОГА НЕ Е ИМАЛО ДАРЖАВА УКРАИНА. СЕГА ПРОСТО РУСНАЦИТЕ ЩЕ СИ ПРЕБИРАТ ПОДАРЕНОТО СЛЕД ВСВ ИЛИ 2-СВЕТОВНА.ОТ ЖУКОВ.РУСИЯ ДАЖЕ МНОГО ТАРПИ ПЕДЕРАСИТЕ И ГЕЙОВЕ ОТ САЩ. ИДВА ВЕЧЕ И ТЕХНИЯ РЕД.ЗАДАИТЕСИ ВАПРОС ИМАТ ЛИ ПАРИ АМЕРИКАНЦITE

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка