Сложната игра на Путин в Украйна

Pan.bg 26 юли 2014 | 21:29 views (3542) commentaries(11)
img e-vestnik.bg


Бриджит Кендал

Би Би Си

Путин отговаря на въпроси. Снимка: от тв екрана

Да си припомним края на март: президентът Путин присъедини Крим, но отрече да е използвал за целта руски войски.

Той прехвърли към украинската граница и постави в бойна готовност десетки хиляди руски военни. Настояваше, че Виктор Янукович все още е законен президент на Украйна, независимо че е избягал от Киев.

Той жигосваше новите украински власти като нелегитимни и неофашистки; при все това не одобряваше плановете им за предсрочни избори.

Той предупреди, че ако бъдат застрашени рускоезичните украински граждани (обитаващи според него изконно руски земи), може да използва правото, получено от парламента, и да насочи към Украйна войските на Русия.

Впечатлението бе, че говори от позиция на силата, използвайки всяка възможност да демонстрира мощта на Русия.

След три месеца обаче ситуацията изглежда различно. Позицията на президента Путин се промени. Каква е тя днес?

Да очакваме ли отстъпки?

Той сам си противоречи - признава участието на руски военнослужещи в анексията на Крим (някои бяха дори наградени с медали), но при това отрича руски военни да участват в събитията в Източна Украйна.

Обаче спря да нарича правителството в Киев незаконно, призна новия украински президент Петро Порошенко и започна преговори с него за мирно уреждане на конфликта.

Независимо че проруските въстаници неведнъж отправяха зов за помощ, той не осъществи заплахата за пълномащабно нахлуване в Украйна. Дори не подкрепи стъпките им за отцепване от Киев - нито референдума през май, нито провъзгласяването на самостоятелни републики.

Изненадващо той помоли руския парламент да отмени дадените му пълномощия за нахлуване на украинска територия.

Всичко това налага следното усещане: получил веднъж Крим, президентът Путин е сметнал, че ако продължи, ще трябва да плати твърде висока цена за действията си. А сега е дошло време за примирителни жестове с оглед кризата да приключи.

Дали е така - или Владимир Путин замисля по-сложна игра?

Поуките

Той има солидни мотиви да даде заден ход. Присъединяването на Крим бе популярно в Русия и затова, че мина кажи-речи безболезнено - обикновена, безкръвна смяна на властта.

Но положението в Източна Украйна е друго. Там се стигна до кървав, мрачен конфликт, който взема все повече жертви, създава нови и нови бежанци. Стигна се до война, която повечето руснаци искат да остане невидима за тях - и естествено да не засегне синовете им.

На този фон стремежът на президента Путин е да се представи като миротворец, без да плаши вече с военна намеса.

Украинското правителство впрочем също реагира на събитията в източните региони по-твърдо, отколкото очакваше Путин. Разбрал след Крим поуката, че за всеки опит да избегне конфликт може да плати с отнети земи, президентът Порошенко изпрати на изток армия, която да изтласка въстаниците, с цел да преговаря после от позицията на по-силния.

Западът също стана по-твърд и по-несклонен да прощава, отколкото е очаквал навярно Путин с оглед събитията от 2008 г.

Тогавашната кратка война между Русия и Грузия приключи с мирно споразумение, постигнато с помощта на държавни лидери от ЕС. По силата му две републики - Южна Осетия и Абхазия, станаха номинално независими, а реално - подвластни на Москва.

Владимир Путин може да е разчитал, че лидерите на ЕС ще направят преоценка на икономическите си интереси и ще стигнат до извода, че не могат да си позволят болезнена свада с Русия.

Всъщност обаче опитът от грузинския конфликт даде обратен ефект - анексията на Крим взе да изглежда като част от някакъв план.

Съответно ред страни от ЕС се разтревожиха, че президентът Путин смята да разшири Русия, като заграби нови територии. Този път повод за безпокойство е, че конфликтът вече не се развива в далечен Кавказ, а досами ЕС и НАТО. Оттук иде и консенсусът за нуждата от санкции - засега минимални, след време може би и по-сурови.

И друго нещо: западните страни май не са вече склонни да вземат думите на Путин за чиста монета. Скрил изпращането на руски войски в Крим, той изглежда неискрен, отричайки обвиненията, че в Източна Украйна има руски военни.

Днес е заподозрян и в други “маскировъчни” дейности - че дестабилизира ситуацията в Украйна с хитрост, използвайки бойци от паравоенни подразделения и доброволци, на които е разрешено да минават границата с тежки оръжия. Междувременно самият Путин, издигнал високо глас, зове Киев да спре своето настъпление.

Сърце на националист, ум на прагматик

Всичко ще зависи навярно от оценката на Путин дали Русия и населението й са готови да понесат нови санкции - нещо по-сложно, отколкото изглежда.

Въпросът раздели умовете в Москва на две противоположни школи. От една страна, националистите и консерваторите, включително хора, свързани с отбраната и сигурността, смятат Запада за враждебен и недружелюбен, приветствайки санкциите като шанс за раздалечаване от него.

От друга страна, прозападните либерали и апелиращите за реформи твърдят, че продължително скарване със Запада ще е катастрофа за руската икономика.

На чия страна е Владимир Путин? Подозирам, че заради сърцето си на националист подкрепя противниците на Запада - нищо чудно обаче прагматичният му ум да го тласка към реформаторите. И може би той умело използва въпросната раздвоеност.

Преди години бившият му треньор по джудо посочи пред Би Би Си сред основните черти в бойния стил на руския лидер умението изненадващо да се извърта ту вляво, ту вдясно и така да обърква противника.

Това изглежда е подходяща метафора, за да опишем и политическата му тактика.

Стратегията му най-вероятно предполага във всички бивши съветски републики да властват управници, които се чувстват длъжници на Москва и не могат да действат срещу нейните интереси. Такава е навярно ключовата представа на Путин във връзка със сигурността на Русия.

Щом обаче това е невъзможно засега, тактиката му цели може би тези държави да си остават слаби. Но как да постигне това?

В случая с Украйна единият начин е да направи известни отстъпки, за да избегне истински болезнени санкции на Запада, които биха ударили стандарта на хората в Русия, съответно рейтинга на Путин и шансовете му да бъде преизбран през 2018 г.

От друга страна, той може би и занапред ще се меси в събитията в Източна Украйна и не само там, стига да не среща твърде силна съпротива. За да отправи ясен сигнал, че с Русия и нейния лидер шега не бива, че трябва да се държи сметка за гледната точка на Владимир Путин.

БТА
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 11

 1. #1
  Смешници 26 юли 2014, 21:54
   
  0
   
  0

  Ха-ха-ха!Представител на най-лицемерната нация се оплаква от лицемерно отношение.

 2. #2
  random 26 юли 2014, 22:37
   
  0
   
  0

  Може ли някой да ми даде линка към оригиналната статия ?

  Също така, може ли линк към статията,където е посочено,че са използвани руски войски в Крим ?

 3. #3
  Nash 26 юли 2014, 23:43
   
  0
   
  0

  Вижда се, че статията (ако верно е от (ББСи) е писана от безграмотен кравар или "половин кравар", понеже ЮК е произхода на краварите там...
  Първо ми прави впечатление, че се манипулира читателя, че Путин едва ли не е "изплашен" от този запад и "санкциите" му...
  Не, Путин не е изплашен от тех. НО той е много добър прагматик и не иска да създава излишни проблеми на Русия, приценява от гледна точка, какво е най-добре за страната му от реалностите на света...

  "...Той сам си противоречи - признава участието на руски военнослужещи в анексията на Крим (някои бяха дори наградени с медали), но при това отрича руски военни да участват в събитията в Източна Украйна..." Е, това е супер манипулативно! Първо Путин заяви, че неговата армия, която е на Крим така и така, е помогнала на населението там да се ориентира в създалата се нова ситуация (военен преврат в Киев през февруари). А руска армия си имаше там на Крим, по действащ договор с Украйна. И за каква "анексия" става въпрос, когато имаше народен Референдум, който с мнозинство избра да стане Крим субект на Руската Федерация... Има и на запад нормални и умни хора, даже и свидетели на референдума, които доказват че:

  1. Референдума на Крим е бил демократичен, без насилие от когото и да е било. (Австрийски дедпутати от ЕС са свидетели даже...)
  2. Немски професори по международно право казват, че присъединяването му към Русия е ЗАКОННО. Точка!

  "...но при това отрича руски военни да участват в събитията в Източна Украйна..." Тука е манипулацията!!!! Факт е че НЯМА!! Има обаче руски граждани а може даже и военни, които сами са решили да помагат на роднините си във войната им за независимост от Киев. НО ОФИЦИАЛНА РУСИЯ НЕ Е ИЗПРАЩАЛА ТАМ ВОЙНИЦИ И АРМИЯ! Това е много по-различно... Защо тези "половин кравари" например не обвиняват щатите, че се намесват открито в събитията на Украйна а даже и ги предизвикват???? Нали вече признават, че в Киев има "съветници на ЦРУ" А също и на страната на официален Киев вече участваха американски военни частни фирми, като "Блак вотер" или както сега по друг начин се преименуваха...
  Те открито казват че са "инвестирали 5 милиарда долара за демократизирането на Украйна". Това не е ли намеса в чужда държава, ако се свърже още и с това, че краварите определиха Турчинов и Яйценюк като нови движещи нещата в Киев лица, още преди да ги "ИЗБЕРЕ" Радата???

  Какво толкова се напъват и осъждат Путин, какъв бил и какво бил предприемал? Той е държавен глава. И като такъв отговаря също и за сигурността на родината си. Не може да стои безразлично със скръстени ръце, ако нато и щатите около неговите граници се концентрират и свиват кръга...

  Путин в момента е един от най-добрите президенти в света! Кои други можем да посочим като такива??? Когато всичкте държавни представители в Европа например са се навели дълбоко и са си дали задника на краварите?

  Знаете ли какъв би бил "идеалният Путин" за краварите?

  1. Ако им развали пак армията и направи Русия слаба страна..
  2. Ако въведе педерастията в Русия, за да й намали населението (Същото се отнася да се позволи наркотиците да се разпространяват полулегално за да се отслаби и намали населението..)
  3. Ако направи медицината скъпа и недостъпна, за да се унищожава населението
  4. Ако й унищожи и индустрията и ги направи там народа си бедни, болни и нещастни
  5. Ако най-после ги покани официално да станат гоподари на Русия и с договори им даде всичките ресурси и всякакви права, да се разполагат с Русия...
  Ето това е "идеалният президент" за тях, не само от страна на Русия, ами и от всяка друга страна! Този, който им помогне да я поробят!

  Това е цялата истина и за това се изиграва по света целият този театър!!! Така, че не вярвайте на краварите всичките тези глупави текстове...
  Те са майстори на информационната война и заблудите. Не забравяйте, че не само Русия ами всички други по света са им цел...
  За тези които знаят английски, ви давам този линк на Джорж Карлин, той си го казва. Като американец, не може да не си познава страната!  В рамките на 3 мин. човека казва цялата истина.... "....Те са голям клуб, в който ние с вас не сме..." "...Те притежават всичко и са поставили политиците, да ни правят илюзията, че имаме право на избор. НО ние нямаме... " "Те ни подхващат още от детската юлка и не можем да се измъкнем..."...Ние продължаваме да ги избираме, а на тех не им пука за нас..."
  "..Образованието е никакво и няма да се оправи никога, понеже на тях им трябват само смирени работници, умни дотолкова, доколкото да обслужват само машините, но иначе да не се усещат, че са роби и да не се противят...." "...Играта е фалшифицирана и изглежда никой не го забелязва..."
  Само някои части от речта му..... Не гарантирам да е точен превода, понеже не съм професионален преводач.....

 4. #4
  И.М. 26 юли 2014, 23:55
   
  0
   
  0

  Снимката е трепач: "Никому нищо и ... пак виновни??"

 5. #5
  до 3 27 юли 2014, 10:59
   
  0
   
  0

  Ами като ти гледам критериите, наште за това всичките (политици) са хвалени и прехвалени от краварите, та те изпълняват всичките ти условия. Без значение, че са били мутри, комунисти, престъпници и всякакви други отрепки, за краварите всичко де що се продава е супер, само обаче някой да се дръпне и става Сатана.
  Това са им ценностите какво да се прави, те не са виновни, виновни са тези дето лягат под тях.

 6. #6
  Иванн 27 юли 2014, 12:46
   
  0
   
  0

  Много глупава статия. Стила не е много британски, ама кой ти знае

 7. #7
  Nash 27 юли 2014, 12:48
   
  0
   
  0

  До #5 Пуснато от до 3...

  Точно така "до 3". Който им исплълнява гадните планове по унищожение и ограбване, веднага бива хвален и държан на власт. Но ако се противи (както нап. Садам Хюсейн не иска да им даде доброволно страната си да я огабят или Кадафи сщо искаше да си продава нефта не за долари, такива веднага стават по всичките медии "сатани", "център на злото", "диктатори" и т.н... След това, когато са "хипнотизирали" вече целият свят с лъжите си, започват и в най-неблагоприятният случай война против този "диктатор" за "демократизация" на "бедният" му народ... НО какво става след това?
  "Диктатора" бива или убит или свален и съден и след това линчуван, на важните ключеви места в "освободената" страна идват техни марионетки (например като Яйценюк, Турчинов и т.н...), които ще изпълнят всичките им точки една по една, а те за самият народ там и даржава са фатални...
  Е, къде е обещаваната им "свобода" и "демокрация" напр. в Ирак или в Либия а сега вече и Украйна прецакаха....Това дето пишеш "до 3" показва, дали една страна вече е поробена от тях или още не е.... Ако краварите "хвалят" президенти и премиери, то това е само понеже те им испълняват техните планове в страната жертва... Дали е добре за народа в такава страна да намалява, понеже умират младите от наркотици, пиянство или от това че са се изпедерасили и не раждат повече нормално поколение? НЕ. Това е добре за краварите... На тех не им трябваме изобщо... Според тях, ядем бесполезно ресурсите на земята, които те по неизвестни причини си мислят, че са "техни" само...
  Дали е добре да нямаме нормална армия и сме слаби и зависим от тех? Естествено че не... НО е добре за краварите - така никога няма да можем да им се изплъзнем от робството, което не се вижда токова лесно, но ако анализираш всичко - се вижда и то доста добре...
  Сега се вижда като бял ден и това: Путин не им се подчинява и не иска да даде доброволно Русия... какво ли не "въртят" и "усукват", правят го "диктатор", "фашист", Русия - недемократична и т.н.. и какво ли не още - първият етап на операцията.. След това вече "затягат" нещата със санкции и в най-лошият случай и директно война за да го премахнат. НО война с помоща на много от поробените страни, на които им "набиват" в галвите, че те са "моротворци" , че те "освобождават руският народ от този демоничен диктатор..." и т.н... А да видим какво ще стане след като я "освободят"????
  Същото както в Ирак, Либия и къде ли не при другите техни жертви... И там ще се ограби всичко "легално" с разни от тех съставени договори, на власт ще "дойдат" някакви техни, дето ще провеждат геноцид на собственото си население. Ще се получават куриозни неща, закриват атомни централи, дето тока за населението е много по-ефтин, за да го накарат да купува техен ток, много по-скъп... Ще унищожават нивото на образование, медицината ще е недостъпна за много, лекарствата ще са скъпи за да могат хронично болните да си умират... С една дума "модерно робство", понеже ще обясняват всичко с това "ако имаш пари, нямаш пробёлеми", а който не е в състояние да изкарва много става жертва... В края на краищата в такава система малък процент от населението притежава всичко и управлява всичко зад кулистно.. А болшнството им слугуват.. Не казвам че изхода е "социализъм", "комунизъм" и т.н.. които пак са техни системи... НО за какво му е населението общество, в което постоянно те тормозят я за отопление зимата ти вземат баснословни суми и си принуден да го изключваш и мръзнеш, я в училище ти развалят възпитанието на детето ти и в най-лошият случай го правят наркоман...? Абе добре е една страна да си е независима от краварите или от други такива като тях...
  Ето сега този ЕС... Принуждават го краварите да прави санкции против Русия и то такива, които са против техникте икономически интереси. НО понеже от Меркел до Барозо или даже и "нашите там" са марионетки на краварите, те не могат да имат собствени решения... Така че може да се наложи да купуваме шистов газ от краварите, много по-скъп, може да се наложи наши - европейски армии да унищожават Русия и "диктатурата" там. И при всичките тези решения е изгодно за краварите а ние сме робите им....
  От както Путин дойде в Русия на власт и вече добре се справя, в Русия се опитва той и другите там да си работят за собствената страна а не за краварите... Опитват се тя да е силна и независима, сами да си определят бъдещето... Дори и да правят грешки, е много по-добре, отколкото президента на страната да чака от краварите да му казват какво да прави и да провежда антинародна политика....
  Ние като малка страна отдавна не определяме нищо сами... И за това народа мре, бяга по други страни, селата опустяха, наркотици по път и над път... Чужденци заграбват наши важни отрасли и си гледат само печалбата - ние не ги интересуваме изобщо.... Дори и някой да си каже, "..абе аз съм добре, имам много фирми, много ми работят и сам доста заможен и тука у нас..." Такива има, но ако цялата държава затъва то и с него няма да свърши добре... И ако расте и се развива много, то рано или късно ще се сблъска с интересите на истинските господари. А те са много силни и така и така ще им падне на колене... Да видим какво ще стане с тая решителна битка между Русия и краварите!
  Руснаците са решени да не се предават доброволно но и краварите са свикнали цял свят да им пълзи.... Може да стане голямо "меле" скоро... Но за немци, чехи, естонци, французи, българи и др. европейци е абсолютно глупаво и контрапродуктивно да помагат на краварите да унищожат и Русия.... Ако такова като Русия останат независими, то ще има някакв баланс с краварите и те няма да правят по света каквото си поискат вече....
  Ако ли ги поробят и при тях ще станат министри веднага някакви си педераси, както до скоро беше такав във Германия и геноцида и там ще започне.... Каква ни е изгодата пък на нас, да умираме в грабителска война на краварите с Русия????

 8. #8
  youtube 27 юли 2014, 13:36
   
  0
   
  0

  Уникальное архивное видео В.В. Путина. Он предсказал историю России.

  Прислушайтесь к каждому слову. Все что сказал В.В. Путин в этом видео - история.

 9. #9
  Hauptmann 27 юли 2014, 14:45
   
  0
   
  0

  По-добре кравар, отколкото крепостен мужик :)

 10. #10
  По-добре 27 юли 2014, 15:41
   
  0
   
  0

  По-добре руснак,отколкото халифат.

 11. #11
  Nash 27 юли 2014, 16:14
   
  0
   
  0

  Кой какво иска, това да има.... На мен лично руската култура и менталитет повече ми харесва, естествено след нашите разбира се, отколкото краварските... Прости хора, освен за пари, за нищо друго не мислят... На мен са ми много безинтересни краварите. Колкото и да се опитваш да намериш с тех някаква интересна тема, почти не се получава...
  Спомням си един филм, една рускиня караше Порше по Ню Йорк и искаше да се изкефи, да му даде малко газ а американеца я предупреди - "..не може, ще ни глобят веднага".. А тя възкликна, "..толкова пари, супер кола, ама никакъв кеф..." :)...

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка