Украинците искат военно решение?

Pan.bg 01 авг 2014 | 23:51 views (3022) commentaries(15)
img dw.de


Решението на украинския президент Порошенко да не удължава примирието в източните райони на страната не е солова акция. Той прави точно това, което искат голяма част от украинците - военно решение на конфликта.

"Порошенко имаше две възможности: да продължи антитерористичната операция или да се реши на по-лошия вариант", написа във вторник във Фейсбук украинският блогър Дмитро Тимчук. Само за няколко часа постингът му събра над 7 хиляди одобрения. Малко преди това украинският президент бе обявил край на продължилото 10 дни примирие с проруските сепаратисти в района на Донецк и Луганск. Порошенко ги беше призовал да се изтеглят от Украйна, но тъй като те не пожелаха да се вслушат в апела му, президентът се видя принуден да направи следното изявление: "Те не се възползваха от шанса за постигане на мир. Затова преминаваме към офанзива. Ще освободим страната ни!".


"Мирът трябва да се извоюва"

В дните преди да обяви решението си Порошенко беше подложен на огромен натиск. Европейският съюз, и най-вече Германия, настояваха за продължаване на временното примирие. За това се обяви дори руският президент Путин. Настроенията в Украйна обаче са съвсем различни - хората, които мислят като блогъра Дмитро Тимчук, са много. По улиците и в социалните мрежи се чуват все повече гласове, които настояват за военно решение на кризата в Източна Украйна. Хилядите украинци, събрали се през уикенда на киевския Майдан, призоваха Порошенко да продължи операцията срещу сепаратистите, а няколкостотин бойци-доброволци го заплашиха, че ако продължи да се колебае, ще се обърнат срещу него.

Киевският активист Ихор Луженко е един от многото поддръжници на твърдия подход спрямо сепаратистите. В интервюза Дойче Веле той казва, че няма случай на успешни преговори с терористи, доказателство за което са отцепническото Приднестровие в Молдова и регионите Абхазия и Южна Осетия в Грузия. "Преговорите и примирието само затвърждават статуквото и укрепват допълнително позициите на сепаратистите", убеден е Луженко.

И сред политиците има немалко привърженици на военното решение на конфликта. "Мирът трябва да се извоюва", заяви преди няколко дни бившата министър-председателка Юлия Тимошенко.

Накъде гледат хората в Източна Украйна?

Настроенията на украинците зависят много от това в коя част на страната живеят, казва политологът Ихор Попов: "Повечето хора се информират от украинските медии и вярват, че на страната на сепаратистите се бият само няколко хиляди наемници. Оттук и убеждението им, че те лесно могат да бъдат победени с военна сила", казва експертът в интервю за Дойче Веле. Хората в източните райони обаче почти нямат възможност да приемат украинска телевизия. Остават им само руските канали, а те представят украинската армия като заплаха. Затова много от местните хора са на страната на сепаратистите и настояват за прекратяване на сраженията, казва Попов.

Тази нагласа бързо може да се промени, твърди на свой ред Борис Войнаровски от Института за социални и политически изследвания в Донецк. "Много от жителите на източните райони се надяваха, че с помощта на Русия животът им ще се подобри. Вместо това дойдоха въоръжени мъже, които не са особено вежливи", посочва експертът. В същото време обаче многото жертви сред цивилното население накараха мнозина жители на Източна Украйна да се обърнат срещу централната власт в Киев, казва още Войнаровски. Съвсем скоро, вероятно в близките дни и седмици, предстои да научим накъде ще се наклонят везните - към Москва или все пак към Киев.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 15

 1. #1
  iulian 02 авг 2014, 00:20
   
  0
   
  0

  Нямам думи

 2. #2
  МиГ 02 авг 2014, 00:35
   
  1
   
  0

  Статията очевидно е стара, защото все по-голяма част от украинците вече искат да се прекрати войната. Все повече масови безредици стават поради неподчинението за мобилизация. Мисля, че изтрезняването вече е започнало в не малка част от украинците.

 3. #3
  frankfurt 02 авг 2014, 04:24
   
  0
   
  0


  От ООН потвърждават, че Русия не е съпричастна към конфликта в Украйна
  От ООН потвърждават, че Русия не е съпричастна към конфликта в Украйна

  Нави Пилай. © Фото: ru.wikipedia.org/Ag?ncia Brasil/cc-by

  Заявлението на Върховния комисар на ООН по правата на човека Нави Пилай, че ООН не разполага с доказателства относно руски доставки на въоръжения за опълченците в Донбас, направено на 31 юли в Женева, не остана незабелязано в Москва и е оценено от руската страна като положително, съобщават от руското външно министерство.

  От външно министерство отбелязаха, че това още веднъж потвърждава, че обвиненията срещу Русия за ескалирането на конфликта в Украйна са необосновани и голословни.

  От ведомството изразиха недоумение, че конкретното заявление е било игнорирано от западните медии.

  Очевидно, че то не се вписва в целенасочената кампания по дезинформация, чиято цел е да се прехвърли върху Русия отговорността за ставащото в Украйна, - подчертаха от външно министерство.

 4. #4
  Взвод 40 02 авг 2014, 04:43
   
  0
   
  0

  Искат война! И като ги пратят там дезертират в Русия и майките им са доволни.

 5. #5
  Nash 02 авг 2014, 05:52
   
  0
   
  0

  #3 Пуснато от frankfurt

  Сила в ПРАВДЕ! (се казва на това в Русия)...

  "...От ведомството изразиха недоумение, че конкретното заявление е било игнорирано от западните медии...."

  Как да не го игнорират, когато всичките "западни медии" принадлежат на 5 човека само!!!!!
  В САЩ още от по времето на президента Вудру Уилсън (началото на 20 век) медиите са принадлежали и до сега принадлежат всичките на една шепа хора само...  Който разбере този американец (линка горе), свидетел на Първата световна война, ще разбере и много други ВАЖНИ неща за нашият свят !!! Който не знае немски и ангийски, да го преведе от преводач и ще разбере, че тия и сега искат да ни унищожат във война с Русия!!!!

  Не е ли страшно да знаем, че огромна маса западняци и американци, никога не получават ИСТИНАТА? И то от години....
  Тези хора без да искат, може да са ни врагове, понеже НИЩО не знаят, какво техните шефове правят по света??? Даже обратното, те ги лъжат в момента, че Русия "иска" да направи война, че Путин е "агресор", че Русия "сваля пътнически самолети" понеже е "фашистка", че трябва да се унищожи.... понеже е "ЗАПЛАХА" за целият свят.... !!! А ние знаем, че война с Русия днес означава ГИБЕЛ за огромна маса хора и цели държави! Трябва да се спре този идиотизъм, преди да е започнал!!!! Дори Русия да не е такава "демокрация" като западната, то тя сама, няма да направи никога световна война, ако не я напада никой!!!! А Нато вече я е обкръжило и чакат само повод, може и измислен, от производителите на оръжия!!!

 6. #6
  dogan 02 авг 2014, 07:07
   
  0
   
  0

  много добре е да се правят такива изявления докато не те викнат в армията ....след това на полето и в гората няма папкане, няма баня, но има стрелба по теб и нацапани гащи, захвърлено лично оръжие и техника и в един момент, след като се огледаш, ааааа то сме били на руска територия с вдигнати ръце .....интернет смелостта е хубаво нещо....но нека я има и под каската!

 7. #7
  Рефер енд Ум 02 авг 2014, 07:53
   
  0
   
  0

  След като майдановци изтрепаха толкова мирни хора в Източна Украйна, след като разни фашизирани елементи открито призовават унижощаването на населението на Луганска и Донецка области или поне на по-голяма част от него и след като тези хора са постоянно унижавани и унищожавани от т.нар. "руски македонци", разбирай украинци, то просто вече няма как да живеят в една държава. Да не забравяме, че хората от Източна Украйна защитават земите си, а онези от Нац.гвардия, които повечето са от Западна са реално завоеватели!

 8. #8
  Smarty 02 авг 2014, 11:06
   
  0
   
  0

  Ако тия братя знаеха какво искат, нямаше да се стигне до тук. Това неумно поведение когато нямаш интереси, нация, икономика и използваш всички позволени и непозволени средства да се "доказваш" или харесваш се нарича постсъветски синдром, който в комбинация с олигархичния феодализъм вероятно ще съсипе окончателно тази измислена държава. Но не бива да гледаме с присмех на ситуацията, защото родната олигархия и без война докара нашата държавица до същото дереже във финансово-икономически план и вероятно настоящата криза ще бъде перманентна в бъдеще

 9. #9
  Cyber 02 авг 2014, 13:49
   
  0
   
  0

  Това е публикувано в DW на 02 юли 2014 г.
  Така, че ситуацията и отношението на украинците отдавна вече са се променили.

 10. #10
  ukrainec 02 авг 2014, 15:49
   
  0
   
  0

  До #8 Пуснато от Smarty--Украинците искат две много прости неща :1)- Да се освободят от москалско (руско) робство. 2)-Да се освободят от комунистическо робство-толкова ли е сложно за разбиране ? Българите не са се освободили от комунистическо робство, а искат напредак!Това е все едно да влезеш в тоалетната и да действаш без да си си свалил гащите !

 11. #11
  ukrainec 02 авг 2014, 15:58
   
  0
   
  0

  Do #7 Пуснато от Рефер енд Ум----Ето ти едно изказване на един от тези москали които "защитяват земите на бабите си" : “Границите на Руския свят са значително по-широки от границите на Руската федерация. Аз изпълнявам историческа мисия в името на руската нация, суперетноса, скрепен от православното християнство. Както и в Кавказ, така и в Украйна аз се боря против сепаратистите, този път не чеченски, а украински. Защото има Русия, велика Русия, Руска империя. И сега украинските сепаратисти, които се намират в Киев, се борят против Руската империя.”

 12. #12
  И.М. 02 авг 2014, 19:18
   
  0
   
  0

  Русия иска ли война?

  Руснакът иска ли война?
  не питай тази тишина,
  в която братските могили
  войниците са приютили.

  Ти за това попитай тези,
  които в цинкови ковчези
  тук от земи съседски влачат
  стариците да ги оплачат.

  Попитай храбрите ПуссЛета,
  които днес из Кремъл шетат,
  с пагона си го украсяват
  и сопа „мирна” там развяват.

  Литовец питай и поляк –
  за тях кошмарът е руснак,
  попитай пролетта във Прага
  как мир със сила се налага.

  Унгарците попитай как
  войникът руски в руски танк
  из Будапеща мирно ХОРА гази
  от тях мира за да опази.

  Ще ти отвърне побелял
  финландец доста остарял
  как „мирно” руската войска
  там зиме драпа през снега.

  И братът белорусин даже
  намерил би какво да каже,
  че на изгаряща цена
  дари им братството Москва
  когато с ордата си зла
  Суворов палеше села.
  Попитай техните поля –
  кръв непокорна ги поля.

  Попитай ти Украйна братска
  защо от любовта славянска
  и от прегръдката на брата
  защита търси днес при НАТО.

  Миролюбивият Иван
  обстрелваше Афганистан
  и в градове, и във села
  не мир донесе, а беда.

  Деца, вдовици във Чечня
  руснакът иска ли война
  попитай и ще чуеш сам
  руснак как „миротворства” там.

  Грузинец винаги щастлив
  през сълзи днес ще премълчи,
  че от съсед „миролюбив”
  сега земята му гори !

  „Руснакът иска ли война?” –
  от Литва питай до Китай
  съсед дали един поне
  ще отговори твърдо: „Не!”

  * Автор - неизвестен (поне на мене)

 13. #13
  KOREKTOR 02 авг 2014, 20:32
   
  0
   
  0

  До #12 Пуснато от И.М.

  И.М.

  Всичко хубаво, ама с тези вехти протрити клишета къде си тръгнал.

  И точно пък за :

  "Грузинец винаги щастлив
  през сълзи днес ще премълчи,
  че от съсед „миролюбив”
  сега земята му гори ! "


  ли намери да лееш крокодилски сълзи.

  Да не би 080808 Путин да започна.

  Олекваш страшно с тези лозУнги.

  Ако започнем да редим дитирамби за твоите "миролюбиви" новогосподари то тогава Омировата "Илиада" по обем ще ни се стори рекламна диплянка.

  Тука пък точно такъв автогол си го нахендри, че от това повече няма накъде.

 14. #14
  И.М. 03 авг 2014, 01:30
   
  0
   
  0

  До #13 KOREKTOR "Олекваш страшно с тези лозУнги."
  Колега, много ме засрами ... Ама понеже съм почти сам тука, гледам да го издокарам откъм количество и се изкуших ... Прояви малко великодушно снизхождение.

 15. #15
  Teraflop 03 авг 2014, 20:06
   
  0
   
  0

  Огън,служба не остана!

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка