Целта на преврата в Киев беше Крим

Pan.bg 03 авг 2014 | 17:58 views (4893) commentaries(24)
img wordpress.com


Какво се разиграваше зад кулисите на преврата през февруари в Киев на последвалите събития в Крим и неговото присъединяване към Русия?

Както става в тези случаи, онова което не се вижда е решаващо и едва ли някога ще се разбере.


За какво става дума?

Държавният преврат извършен в Киев през февруари, имаше конкретна цел – да бъде неутрализиран руският Черноморски флот, базиран в Севастопол, да бъде денонсиран към 15 май договорът между Украйна и Русия и там да влезе флотът на САЩ.

Каква беше хронологията на събитията.

На 22 февруари в деня когато Янукович беше лишен от власт, американска група кораби спешно влезе в Черно море през Босфора. Именно този флот трябваше да заеме мястото на руския Черноморски флот на базите в Крим. В Москва имаха достоверна информация за готвения преврат и за заплахата за жизнените интереси на Русия в рамките на глобалното противопоставяне със САЩ и НАТО.

Преди това, на 18 февруари украинският парламент беше превзет от националистическата партия Свобода и нацистите от Десния сектор. На 22 февруари Янукович беше принуден да напусне Киев, като властта в парламента беше завзета от прозападни „хунвейбини“. По същото време за глава на тайната служба на Украйна /УСБ/ беше назначен Валентин Наливайниченко, който е и американски гражданин.

Разбира се, напълно „случайно“ още на 13 февруари една от четирите американски морски групировки, начело със самолетоносача „Джордж Буш“ напусна базата в Норфолд и се отправи към Егейско море.

Този кораб има 102 000 тона, 90 самолета и хеликоптери на борда. Съпровожда се от 16 военни кораба, крайцери, есминци, три атомни подводници.

На 22 февруари, денят, в който Янукович беше лишен от власт, американската група бойни кораби влезе в Черно море през Босфора. Това беше нарушение на договора от Монтрьо от 1936 г., разрешаващ да преминават през Дарданелите само военни кораби до 45 000 тона. Но военното министерство на Турция е дало разрешение на преминаване на американския флот. Именно той трябваше да заеме мястото на руския Черноморски флот на базите в Крим.

Американците очакваха, че Крим ще избере демокрацията и с радост ще ги посрещне. Но хората излязоха на площадите на Севастопол и след няколко дни обкръжение на парламента беше изпъден премиерът Анатолий Могилев. На негово място беше избран Сергей Аксьонов, лидер на проруските сили.

На 6 март парламентът на автономния Крим съобщи, че се отказва да се подчинява на Киев и че ще проведе на 16 март референдум за обединяване на Крим с Русия. Това унищожи американските планове.

На 6 март задачата на самолетоносачната групировка на САЩ беше анулирана. Беше дадена нова заповед – да се върне в Анталия, в турската база, и там да чака. Само есминците Truxtun и Donald Cook бяха изпратени за разузнаване към бреговете на Северен Крим от 7 до 22 март под предлог на съвместни учения с Румъния и България. Руската страна чрез медиите съобщи, че Donald Cook е пристигнал с цел да научи действията на антените, свързани с космическия център на Черноморския флот и мрежата на военни сателити ЕЛИНТ, работещи в електромагнитния спектър. Тази сложна съвременна система позволява на Крим да получава данни за радарите и навигационните системи за американския флот, самолетите на борда и ракетоносителите.

Руските бойни самолети бяха принудени да блокират действието на Cook. Последва описаният подробно инцидент с облитане от два руски самолета Су-24МР 12 на Cook на ниска височина, симулиране на бойна атака, блокиране на системата Иджис на крайцера на САЩ чрез руска бордова система за блокиране на честотите 12-18 Хц. Освен това руските специални служби бяха уверени в присъствието на борда на американския кораб на 6 групи командоси, всяка от 16 души, готови да доплуват под водата до брега, за да извършат в Крим саботаж, взривове в градския транспорт в час пик, взривяване на газови станции прикриване като битови инциденти. Нагнетяването на терора в навечерието на референдума трябваше да доведе до срив на числото на гласувалите и обявяване на резултатите за недействителни.

За да спре тези акции руският спецназ трябваше да проведе превантивни операции. Резултатите от референдума са изяснени – 99,7 гласуваха за Русия. Американският флот получи заповед да прекрати своята мисия, напусна Егейско море и се отправи към Бахрейн.

За Русия военната база в Севастопол има особено важно значение. Неотдавнашното модернизиране на черноморския флот предвижда 20 съвременни кораба, сред които шест подводници, фрегати, ракетоносители и др. Флотът има крупна групировка от войски за бързо реагиране – въздушни десантчици и морски пехотинци. Освен това действа и въздушна флотилия за транспортиране от 135 самолета за прехвърлянето на 80 000 войници т 49-ти и 58-ми военен корпус. Тази групировка има една цел – борба с тероризма в Средиземноморския басейн, Африка, Близкия Изток, чак до Персийския залив.

Още по-мощен е невидимият флот. Това е центърът за командване на космическите полети, съществуващ от съветски времена. В неговата история са записани пусковете на Салют, Союз, Союз-Аполо. Днес центърът получава данни от радарите на ракетно-локационните системи от типа Воронеж-М в радиус 6000 км, центърът получава и информация от сателитите за ранно предупреждение, които откриват пуска на ракети от всякакъв вид, както крилати, така и балистични. Нарушение на функционирането на центъра, като сериозна пречка на САЩ в Близкия Изток и Централна Азия беше една от главните цели на Пентагона. Това вероятно беше и основна цел на преврата в Киев – елиминиране на космическия център като пречка за САЩ, НАТО и Израел в Черно море, Източната Средиземноморие, Кавказ, Централна Азия, Персийския залив и Европа. Влизането на Украйна в НАТО е вторична цел, но САЩ и НАТО не успяха.

Битката за Крим започна и завърши бързо. Започна битката за Източна Украйна, която е много по-сложна.

Автор: Красимир Иванджийски
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 24

 1. #1
  МиГ 03 авг 2014, 18:43
   
  0
   
  0

  И другаде преди известно време четох, че американците са били подготвили диверсионни групи за акции в Крим. Като съм чел, че дори е акостирала една група в Крим, но след случката със Су-24, губят връзка с тях и след това не се знае какво се е случило.

 2. #2
  mokshich 03 авг 2014, 18:44
   
  0
   
  0

  интересен автор е този, в тази си статия говори, че американците са причина за всичко лошо и те са го започнали, а в тази: http://strogosekretno.com/231/21/%D0%9E%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BF%D0%B0%D0%BB%D0%B8-%D0%B4%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D1%80%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0.html , отново американците са виновни, но този път пък руснаците + китай са организирали украйнската криза, за да навредят на американците. :)

  да не говорим, че в последните си статии говори за ядрена война и как да се защитим.. :)

  не мисля, че Крим някога е бил цел на който и да било, най малкото щяха да са доста по-сериозни съпротивите и на самата Украйна спрямо Крим. не пасва също така и с днеш публикуваната статия в ПАН за Меркел и споразумението за признаване на Крим.

  по скоро битката в Украйна е за нейната газопреносна мрежа + достъпа на ГАЗПРОМ до ЕС пазара.

 3. #3
  Cyber 03 авг 2014, 19:07
   
  0
   
  0

  Май автора наистина е доста объркан. И на мен ми се вижда доста долно краварите да си направят база в Крим, че и диверсанти да пратят.
  Черноморския руски флот трябваше да се изпари без бой в такава ситуация. И самолетоносача няма право да влиза в нашето море. Никъде освен в заплахите на Парубий не се пише, че е влизал.
  В основата са имперските интереси на краварите да притиснат Русия, заради твърде бързото израстване. Китайците вече ги изпревариха,а на ред бяха ЕС + Русия. Иономическите ползи са само в добавка към главната цел.

 4. #4
  abe 03 авг 2014, 19:24
   
  0
   
  0

  колко мъка има по този свят божеее...

 5. #5
  zlpetrov 03 авг 2014, 19:53
   
  0
   
  0

  Абе къде е Костов ?

 6. #6
  Мърморкото 03 авг 2014, 19:54
   
  0
   
  0

  Бре, не си спомням на 100%, но все пак ми се струва, че самолетоносача бе стигнал само до някое гръцко пристанище, май беше Пирея... Само фрегатите влязаха, една по една, и френски разузнавач и още имаше, но не и самолетоносача.

  Все пак ми се струва, че мериканците такова грубо нарушение на договора-Монтрьо не биха направили в тази обстановка. Е, те са нахални, повече от нахални, но не са и чак толкова глупави.

 7. #7
  Nash 03 авг 2014, 20:12
   
  0
   
  0

  Французите и немците си "избиха зъбите" с Русия, сега е ред и на краварите да си "счупят главата"...

  По време на ВСВ немците са имали даже и летящи чинии и са ги стационирали малко преди и след войната в Антарктида в базата им 211 (Нойшвабенланд). А после американците са се опитали да я превземат, операцията "Хай Джъмп", но немците са ги разбили само за някакви си 20 минути са им разказали играта. Но какво е станало след това с тази немска база 211 е малко неясно??? Някъде пишеше, че след време немците там са разбрали, че Германия вече е "паднала" и не им харесва да живеят в ледовете и са се предали на американците и са им дали тези супер технологии... Но защо сега американците не ги използват или показват?
  И тука е странното: Като немците са имали такава супер техника, защо все таки са загубили ВСВ?

 8. #8
  rus bg 03 авг 2014, 20:24
   
  0
   
  0

  Ne I'm mina nomera na amerikancite... Do nqkolko godini I NATO shte se raztyrii... Loshoto e che nqmame armiq I razpadnee li se NATO shte zapochnat lokalni konflikti za prerazpredelenie na teritoriq.. I iujna Bulgaria si zaminava v tyrsko...ne se li name so pak dqdo Ivan..

 9. #9
  капитанче 03 авг 2014, 22:15
   
  0
   
  0

  Нескопосна статийка. При повече от 200 бази по цял свят точно Севастопол им трябва на американците, щото е вътрешно море, без излаз освен Босфора, който държат турците, т.е американците. Смях в залата.

 10. #10
  Krasimir Dimitrov 03 авг 2014, 22:31
   
  0
   
  0

  хора , не виждате ли очевидното? След фашиския преврат в Украйна, Крим трябваше да стане американска база. Американците организираха тилови структури да подготвят Крим за приемане на американски военни кораби! Ако това беше станало, край с Руския Черноморски флот. Това, че Крим премина към Русия уби 2 мечти на сащ - не могат да котролират Черно Море и разполагането на ядрени ракети в Украйна се обесмисля.

 11. #11
  И.М. 03 авг 2014, 23:47
   
  0
   
  0


  Този клип е много информативен по въпроса за Крим и Украйна!
  Инджойвайте се, развлекайтесь и дано ви минат някакви биотокове под шапките!
  (както виждате, и аз следя руските сайтове)

 12. #12
  И.М. 04 авг 2014, 00:07
   
  0
   
  0

  Още в първото разказно изречение неизвестният автор ни казва, че онова, което е било решаващо, нито е станало известно засега, нито ще се разбере в бъдеще.
  По-нататък неизвестният автор се опитва да ни светне по въпроса и ние да разберем какво всъщност е било решаващо от позицията на човек, на който всичко му е ясно, но няма право да говори и да дава "да се разбере".
  Е как да четем по-нататък след уговорката още в първото изречение? Нещо като: В документ с гриф "Стого секретно от особена важност" (известен само на г-н Путин) е казано, че ...
  Абсолютно несериозно!

 13. #13
  И.М. 04 авг 2014, 00:13
   
  0
   
  0

  П.П. Извинявам се, видях го и автора - г-н Иванджийски - това не променя смисъла на разсъждението по-горе, даже го доказва.

 14. #14
  Nash 04 авг 2014, 00:55
   
  0
   
  0

  #11

  Изгледах този филм, но мога да кажа, че този автор Дмитрий К. няма представа за какво говори или е платен от някого...

  1. Русия в монета се намира във война със щатите и покрай тях и с европа
  2. Постоянно измислят някакви си санкции, тя е виновна за всичко, без никакви доказателства
  Даже и сваленият малайзийски самолет й приписват, нищо че Украйна е изменила курса и височината му, нищо, че около него е имало укр. военни самолети, нищо че опълченците не са били в състояние да свалят самолет на 10 км височина и т.н... Няма никаква логика!!!

  Целта на тази война е ясна. Америка иска да си запази световното господство! За такава голяма цел, такъв залог като унищожението на Украйна, отслабването на Европа или финансирането на някой "изкукуригал," неуспешен журналист като този Дмитрий К. в Москва, да направи този ефтин клип нищо не значи....
  НО ИСТИНАТА Е ЕДНА! Америка е злото в този свят. Не е Русия, не е Европа, не е Сирия, не е Либия, не е Плестина, не е Ирак, не е Иран, не е Китай....
  Когато се срине този голям боклук, тази сатанистка държава, нашият свят ще отвори друга страница в историята си!
  Мене ако питате, ако си бяха останали индианците там на тази територия, щеше да имаме чудесни приятели оттатък океана. А сега там са някакви изроди, които унищожават нашият свят, само понеже са побъркани на темата ВЛАСТ и АЛЧНОСТ!
  Който от колегите не вярва, да отиде и поживее там! Иванн тука излиза с аргумента, че децата и поколенията на всичките съветски и български комунисти били отишли там да живеят, а това значело, че те били добре ориентирани и там било добре за живот!
  Там е безкултурие, насилие, простотия. Това даже не е народ и нация, колкото и да показват това знаме, те са просто събрани от кол и въже...
  Техната "мулти -култи" сиреч многокултурност, която искат да ни наложат и на нас в Европа, води до истинско унищожаване на нашите национални култури и традиции. Който не вярва, да отиде в Париж и Берлин, ще види тази "чернота" и тези "цигански" квартали в центровете на тези някога красиви европейски градове. НО америка иска и ние тука в европа, да станем като тех - безкултурни идиоти и "умни" като техната Jen Psaki...
  Трябва да се осъзнаем, кой ни е "приятел" и кой "враг". Не трябва винаги да правим една и съща грешка... Повтарям за кой ли път:

  Хора забравете щатите! За тях ние сме просто поредните идоти, които ще бъдат използвани, доколкото е възможно за техните им цели, нищо друго!!! С това не искам обаче да кажа, че трябва непременно да станем пак подчинени на някого другиго, като Русия например!
  Трябва да си имаме достатъчно национално самочувствие да си отстояваме нашите си интереси с когото и да е било! НО къде е някогашният български дух, на нашите герои, като Ботев, Левски, Караджата...? Нашите днешни политици са проститутки, които си дават задника, на всеки, който им залепи 50 евро на челото! Дойде оная мумия МакКейн в София и веднага се спряха работите по ЮП. Хей, не можахме ли да му покажем среден пръст и да си гледаме нашите национални интереси, а? Нима ще умрем от глад, ако не слушаме тези американци?
  Докато сме продажни, нищо няма да излиза от нас!

 15. #15
  Krasimir Dimitrov 04 авг 2014, 01:30
   
  0
   
  0

  Им, какво доказваш с това видео? Чиста пропаганда, нямаща нищо общо с истината! И 10 поста да пишеш, един след друг, не си убедителен а жалък! Я дай клипове за убийствата на майдана, кой управлява фашистката хунта в Киев и кой води войната там? Твоите господари не ти позволяват да виждаш такива неща! Повечето хора в сайта мислят за България и не ги интересува разни чужди итереси, най вече краварски. Достатъчно дълго време си патиме, 25 години от американски интереси и трябва да променим нещата! Такива провокатори като теб са спирачка за България! Ти защитаваш идеологията на бившите комунисти, сега капиталисти, че интереса клати феса?

 16. #16
  И.М. 04 авг 2014, 02:12
   
  0
   
  0

  До #15 Krasimir Dimitrov
  Определено ме бъркаш с някой. Аз не ви приканвам за любов към Щатите или който и да било друг, освен България. Що се отнася до НАТО - ние сме членове и сме част от него и мисля, че не е допустимо да говорим за него с риториката отпреди 1990 г. - плюем по себе си.
  Просто ви провокирам мисленето. Като гледам по-горе Nash има ясни признаци на освестяване (пост #14). За тебе не мога да кажа същото (засега).
  Лека нощ. Утрото е по-мъдро!

 17. #17
  Krasimir Dimitrov 04 авг 2014, 02:42
   
  0
   
  0

  До № 16.
  Много си нагъл! Какво мислене провокираш? Просто водиш американска пропаганда! Ти кава любов имаш към България? От твоите писаници не виждам нищо смислено, камо ли родолюбие! Лъжеш , много лъжеш и водиш пропаганда!

 18. #18
  ASGARDIAN 04 авг 2014, 06:22
   
  0
   
  0

  Nash-мяш чемодань-вокзал-роССия.и не слагай в кафявата си рубладжийска уста Ботев, Левски,Стамболов ,З.Стоянов които ни учеха никога със сРусь

 19. #19
  Иван Бориславов-2 04 авг 2014, 06:32
   
  0
   
  0

  През XVIII век двама европейски монарси, останали в Историятя с прозвище ВЕЛИКИ - Петър I (Русия) и Фридрих II (Прусия), в различно време заявяват, че бъдещето на Европа и респективно на света, зависи от приятелството на двата велики народа - руснаци и германци. През ХХ век, страхувайки се за властта си над половината свят, англичаните правят всичко по силите си двата народа да са врагове (Първа и Втора св. война). Ако диктаторите не бяха толкова мнителни, резултатът от ВСВ можеше да е друг, САЩ щяха да са резерват за олигофрени, а България да е сред водещите сили в Европа. Краварите сега са взели ролята на англичаните и искат от една страна Обединена Европа, доминирана от Германия и от друга страна Русия, отново да са смъртни врагове. В момента разиграват картата "Украйна" точно с тази цел. Дано Меркел и Путин са по-умни от Фюрера и Бащицата...

 20. #20
  Nash 04 авг 2014, 07:11
   
  0
   
  0

  #16 Пуснато от И.М.

  И.М. от няколко поста тука е трудно да се опознае някой. Аз съм скитал по света достатъчно. Не само Русия ми харесва с нещо. И в Швейцария ми харесва уредеността на градчетата, въздуха на южен Тирол, чистата вода на баварските езера във Германия и т.н., но все пак съм стигнал до извода на шопа: "От дом, по-добро нема" :) ! Където и да си, каквото и да правиш, си оставаш българин! И това не е свързано с разни политически убеждения. Това, националността и етноса на човека е нещо дълбоко в него! Не зависи и от икономическата му успешност и как живее. Евреите например казват: "Аз съм американец от 50 години, но еврейн от хилядолетия". И използват америка за техните си цели! Де такова национално чувство у нас? Евреите са също малко на количество, но се "държат" като народ и са успели даже да "обуздаят" и щатите. Ние сме също малко и много излязоха да живеят по света, след 1989-та. И проблема който виждам е,че българина малко е "уплашен", много нямат самочувствие, други са се "юрнали" да стават "богати" и се кланят и слугуват на материалните количества. Като национална политика никакви ни няма. Време е да се осъзнаем, че животът ни като държава, зависи от това, кои ни ръководят и дали мълчаливо даваме постоянно съгласие на това, което правят.
  Един път прибирайки се от летището седях с един холандец в автобуса и си говорехме. Минава контрола. Аз му казвам, "гледай сега какво ще стане"! Той не ме разбра и ме погледна в недоумение, а аз му кимнах с глава към една групичка цигани, стоящи около нас, около 6 човека бяха...
  Контролата мина при нас и ни провери а около циганите мина и си замина, все едно, че няма хора на тяхното място. Холандеца пак ме гледа и се чуди, даже ме пита, дали тези работят за автобусната фирма :)? Казвам му, не бе човек, тези са привилигировани във България. Ако аз и ти нямахме билети, контролата щеше да ни глоби, щяха да ни се развикат по селски, но тези цигани се возят безплатно.
  Във Германия, Швейцария или Холандия нямаше да им пука изобщо, дали си черен или бял. Нямаш билет - глоба, който и да си. А във БГ сме стигнали до абсурда, да позволим на циганите да ни се качват на главите. Трябва да имаме към тех същото отношение, както към българите. Законите трябва за всички да са равни. И какво малцинство са те? Та те скоро ще са повече и от нас. Аз не бих слушал евросъюза и да им правя изключение. А който от тези "отворени" европейци ми каже нещо относно "интегриране на малцинства", малтретиране и т.н.. бих му натоварил един влак с цигани и стоварил в Париж да се опитват да ги интегрират и "не малтретират" там.... Трябва да си отстояваме нашите си интереси с когото и да е било... БГ не е и толкова бедна! Дори да се опитват и нас да ни "възпитават" някои със санкции, то няма да умрем от глад. НО европейците скоро ще разберът, че света днес е много по-свързан и отворен и ако с тях не ни изнася, можем да станем "приятели" с Китай например и да получаваме от там ефтини компютри и телефони а от Русия ефтин газ, ако те не го искат ами искат да си останат "приятели" с щатите и почнат да купуват шистов газ 3-пъти по-скъп от руският.
  Те и сега правят грешка с Русия. Ние сме тука в Европа съседи и можеше да живеем по-добре, ако не се подчинявахме на американците за всичко.
  Темите са дълги, но целта е ясна. Да си отстояваме нас си, понеже иначе ще се загубим!

 21. #21
  Nash 04 авг 2014, 07:29
   
  0
   
  0

  До #18 Пуснато от ASGARDIAN

  Нещо не си разбрал колега! Чемодан и вокзал ще имам скоро и ще се кефя пак в Русия, но какво общо има това и с някаква "кафявата си рубладжийска..." ? Какво имаш в предвид?
  Аз съм си българин и мога да скитам по света и да ми харесва където и да е и не съм се продал до сега на никой!
  Понякога защитавам тука интересите на Русия, понеже виждам, че щатите и ЕС се отнасят несправедливо а това засяга обаче и нас, понеже "седим в една лодка"! Ако краварите започнат война с тях, как мислиш - какво ще стане с нас?
  Нали 1986-та един глупав атомен реактор в Чернобил гръмна и ядохме заразени салати няколко дена, понеже комунистите не ни казаха навреме. А сега ако има нещо подобно, щатите са далече и не им пука за нас, ние ще се тровим тука взаимно!
  Така, че нито са ми плащали руснаците да им подкрепям политиката, нито съм някакв си фашист, намека ти горе "кафяв" ...??. Това дето мисля е от чисто личен и национален интерес. Казвал съм и го повтарям. харесват ми много страни по света, едни с едно - други с друго... Но това не значи, че непременно сам вербуван от някого си! Хей, аз имам достатчно самочувствие да си кажа ако Русия ми даваше много пари да ви лъжа тука, нямаше да ми пука изобщо - щях да ви кажа! Какво му пука, да не би руснаците да разберат, че сам ви казал?
  А фашисти има по света - това са щатите, Украйна и ЕС отива натам.... Но и това е дълга тема.....
  Приятен ден!

 22. #22
  Nash 04 авг 2014, 10:40
   
  0
   
  0

  Украйнската армия май се предава вече? Дезертират и бягат в Русия масово?

  http://news.mail.ru/politics/19087002/?frommail=1

 23. #23
  николай димитров 04 авг 2014, 17:26
   
  0
   
  0

  да си спомним,за миналите ирак и либия преди да ги "демократизира"нашият най нов приятел /сащ/ни дължаха над три милиарда долара които ги загубихме,а сега какво е:ужас,също и завод терм/за производство на скоростни кутии на трактори/били с двойно преназначение -хайде 2000 човека на улицата

 24. #24
  stiga be 04 авг 2014, 18:25
   
  0
   
  0

  Айде стига с тази глупава руска пропаганда!!! Нормални ли сте да публикувате такива глупости - някой щял да вземе черноморския флот на Русия. Обама И Меркел по цял ден само за Черно море, Севастопол и Созопол си мислят. Събудете се и стига слушахте безумната руска пропаганда.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка