До какво ще доведат новите санкции против Русия?

Pan.bg 09 авг 2014 | 23:23 views (3054) commentaries(9)
img ruvr.ru


Европейският съюз има намерение да разгледа пакет от икономически санкции против Русия. Наистина, за сега не е ясно на какво равнище ще се състои това разглеждане.

Някои страни-членки на ЕС вече заявили, че не е целесъобразно отново да се събират по този повод на среща и по-добре е да въпроса да се ограничи на равнище на посланици.


От „третия пакет” на антируските санкции вече е решено да бъдат изключени газа и газовото оборудване. В пакета ще влязат забрани за отделни видове финансови и банкови услуги, подписване на нови контракти в отбранителната сфера и продажба на техника с двойно предназначение. Но в ЕС вече заявили, че всичко това няма да се разпространява на по-рано подписаните контракти.

От своя страна министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров заявил, че санкциите против Русия са абсурдни и в процеса явно се намесили чиито „едностранни интереси”. Русия винаги се стремила „да направи само едно нещо: да намери начин да повлияе на ситуацията в Украйна за да преведе ситуацията от военното противопоставяне в руслото на политическите преговори в пълно съответствие с онези задължения, които са поели Русия, САЩ, и Украйна, заявил Лавров.

Твърдите санкции по отношение на Москва преди всичко ще нанесат удар по собствената икономика на Европа, казва експертът Павел Святенков:

- Европа едва започна да излиза от състояние на криза. Те ще се постараят да се ограничат с минимални санкции. И въобще може би нямаше да въвеждат никакви санкции, ако не беше натиска от страна на САЩ.

Експерти от Еврокомисията вече изчислили, че заради санкциите в този вид, в какъвто настояват САЩ, тази година Европа вече ще загуби 40 млрд. евро. В 2015 година такива загуби вече ще възлязат на 50 млрд. евро. Т.е. около 0,5% от годишния БВП на целия ЕС. При това става дума само за изнасяната в Русия продукция на военните отрасли и с двойно предназначение. Ако се вземе предвид другия износ и неизбежния отговор на Москва, то загубите многократно ще нараснат. Само Германия има с Русия търговски оборот от 80 млрд. евро годишно. От него пряко зависят около 350 хиляди работни места в Германия.

Именно като имат предвид всичко това, много руски експерти смятат, че зад санкциите се крие желанието на САЩ да прекъснат връзките на Русия и Европа и самите те да заемат икономическата и политическата ниша на Москва в ЕС.

Сега Вашингтон активно провокира нова „студена война” и се опитва да накара Европа да прекъсне отношенията по различни отрасли с Москва, е убеден главният редактор на списание „Геополитика” Леонид Савин:

- Прекъсвайки отношенията с Русия, Европа ще бъде принудена да се обърне за по-тясно сътрудничество със САЩ. И затова опитите да бъде възобновено трансатлантическото партньорство, да бъде установен нов формат на трансатлантизма или евроатлантизма непосредствено в Европа е цел номер едно в САЩ, която те си поставят, провеждайки такива режими на санкции.
Цялото: http://bulgarian.ruvr.ru/2014_07_28/Do-kakvo-shhe-dovedat-novite-sankcii-protiv-Rusija-9502/
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 9

 1. #1
  10 авг 2014, 01:32
   
  0
   
  0

  Новите санкции водят до добре познатото старо - ниско качества на живота на руския народ!

 2. #2
  Nash 10 авг 2014, 08:10
   
  0
   
  0

  Естествено е какво целят щатите. Те отдавна са банкрот а в ЕС все още има нормална икономика, която може донякъде да им продължи съществуването ако успеят да я "впрегнат" в техната "гнила" система... ЕС е една голяма пирамидална организация, на върха на която са посавени хора от американците. Тех изобщо не ги интересуват загубите от тези санкции във БГ или в някоя друга държава на съюза. Те са "войници" на чичо Сам.
  Ако Русия е хитра, би трябвало сега да се обедини повече с Китай и цялата Южна Америка на единен фронт против америка. И ударът трябва да е точно против долара. На сащ им трябват около 400 млрд. долара годишен приток на капитал "от вън" и ако не го получат - фалит! Трябва най-после този сатанински колос да бъде унищожен и тогава ще се прекратят войните и разните санкции.. Ще изхвърлим всичките някогашни американски "плъхове" - предатели от нашите правителствени стурктури и от тези на ЕС. И ако сме разумни, ЕС може да стане разумна организация за икономическо взаимно сътрудничество от НЕЗАВИСИМИ страни, без да е подчинено на някого другиго....

 3. #3
  KOREKTOR 10 авг 2014, 08:28
   
  0
   
  0

  До #1 Пуснато от

  Ти в Русия живял ли си?

  Не си?

  Е, тогава какво лопчиш с гъзъ си?

 4. #4
  бай Димитър 10 авг 2014, 14:01
   
  0
   
  0

  До какво водят?

  1.Загуби - за Русия, за ЕС (особено за някои като нас);

  2.Печалби - за САЩ, за Турция и др. (загубите на ЕС са тяхни печалби)буквално икономически;

  3.Доходи - на които си вадят хляба с антируска пропаганда;

  4.А ние горките ще лапаме мухите.

 5. #5
  У.Ф. 11 авг 2014, 17:33
   
  0
   
  0

  Бай Димитре, Нема а се пУашиш, сега е моментът да си намериш някой турски посредник, на който да си пласираш земеделската продукция, който от своя страна да я изнесе за любимата Раша. Така ще минимизираш загубите само до няколко процента (комисионните).
  Ако пък не си земеделец, което го подозирам, за какви мухи говориш?

 6. #6
  бай Димитър 11 авг 2014, 19:43
   
  0
   
  0

  Виж какво приятелю. Искренно ме развесели.

  Първо наистина подозренията ти, че не съм земеделец са оправдани. Пиши ме смотано гражданче на балкон расло. Така, че не се пУаша за земеделската си продукция.

  Идеята ти за турски посредници в търговията е свежа, но трудно реализируема на практика. Все пак пробвай да я пласираш на някой земеделски производител, ще се радвам ако направиш пари от това.

  Относно турската икономика, бъди рахат, тя не е само земеделие, притежава мощна индустрия и ще гледа да се пласира и с такива неща най-вече.

  Дай приятелю да си гледаме нашия национален интерес. Естествено не само краткосрочния.

  Иначе няма "любими" държави. Има съюзници и противници. Според интереса. Би трябвало да се интересуваме и от националния такъв.

 7. #7
  У.Ф. 11 авг 2014, 21:19
   
  0
   
  0

  Бай Димитре, подкрепям. И аз не съм земеделец, ама си мисля, че ние от средата на 80-те години сме все в някаква криза, та сега малко отгоре, малко отдолу, все ще се оправим някак. В сравнение с фундаменталния стратегически въпрос за ориентацията на Р.Б., като отправна точка за формиране на отношението ни към множество такива дребни въпроси като кризата в Украйна, въпросът за евентуалните дребни временни загуби от нЕкои санкции е направо миниатюрен и може да се пренебрегне. Някъде тука писах, че ще има известно преструктуриране, нЕкои фирми ще се преориентират, други ще фалират, за да създадат нови и така нататък, животът продължава с пълна сила. Голяма буря в малка чашка вода.
  Не ни е тези санкции основният проблем за това защо ни е нисък стандартът на живот в сравнение със страните с най-висок стандарт, ама да не бъдем максималисти, щото животът е кратък - може да не стигнем прекалено високите си цели в обозримо бъдеще, ако правилно ме разбираш.
  Ако не вярваш, питай бай Варимез.

 8. #8
  У.Ф. 11 авг 2014, 22:56
   
  0
   
  0

  Лоша новина:
  Правителството на Норвегия е решило страната да се присъедини към санкциите на Европейския съюз срещу руската икономика, въведени на 31 юли, съобщава пресслужбата на министерството на външните работи в Осло.
  Според външния министър Берге Бренде "мерките са реакция на нарушаването от страна на Русия на фундаменталните принципи на ООН".
  Решението за включване в санкциите срещу цели сектори е взето днес. Страната е член на НАТО, но не и на ЕС, и от самото начало на конфликта в Украйна подкрепя обвиненията срещу Москва, че е погазила основни принципи на международното право. Дори след трагедията с малайзийския боинг на 17 юли Русия "продължава да подкрепя дестабилизирането на източните райони на Украйна", се казва в официалното съобщение.
  Норвегия, която е член на Европейското икономическо пространство, въвежда между другото и лицензиран износ за Русия на стоки и технологии за петролния сектор, включително плаващи сонди за проучване и добив на нефт и газ. Спира се и дейността на норвежки фирми и банки с руските Сбербанк, ВТБ, Газпромбанк, Внешекономбанк и Росселхозбанк.
  Още преди това Русия засегна норвежкия износ на риба, рибни продукти и морски дарове с контрасанкциите от 7 август. По данни на руските митници през 2013г. този внос е възлизал на близо 1 млрд. долара.

 9. #9
  ukrainec 12 авг 2014, 11:44
   
  0
   
  0

  Аз съм живял в Русия 6 години . Такъв глад ще настане, че представа си нямаш.Преди се избиваха по опашките за сирене и месо-сега ще се избиват и за хляб !

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка