Трагедията в Украйна като „операция на замаскиране”

Pan.bg 10 авг 2014 | 22:23 views (4362) commentaries(34)
img ruvr.ru


Докато Западът използва украинската криза и конкретно трагедията с малайзийския Боинг, за да ожесточи натиска върху Русия, в друг конфликтен регион – в Близкия Изток – лъха на война.

Но за разлика от предишните случаи този път въвеждането на израелска армия в ивицата Газа не предизвика особен шум в световните столици. Там са твърде заети с Украйна и Русия. Тъкмо на подобно информационно „замаскиране” и разчита Израел, смята нашият репортер Пьотър Искендеров.


Операциите на „замаскиране”- когато за намаляване на отзвука от собствените действия се използват шумни събитие на други страни и региони – традиционно широко се използва в геополитиката.

Подобна практика най-нагледно се прояви през 1995 г. на Балканите, където едновременно лъхаха конфликтите в Босна и Херцеговина и Хърватска. Хърватското ръководство в тесен контакт с НАТО разработи план за блицкриг срещу Република Сръбска Крайна на хърватските сърби. А за да отвлекат вниманието на световната общност, в информационното пространство чрез извънредни пресконференции, репортажи и други формати беше „хвърлена” информацията за спътниковите снимки, уж доказващи масовите убийства в босненска Сребреница. Вярно, на самите снимки се виждаха само някакви землени неща и като цяло имаха твърде неопределен характер, както, впрочем, и много видеоматериали, които сега САЩ публикуват за Украйна. Но главното беше направено: европейската общност започна да говори за масови гробове в Сребреница и следващата антисръбска операция на хърватската армия мина в информационните бюлетини на втори или на трети план и дори получи свое „морално” оправдание.

Така че израелските власти не са пионери в сферата на информационното маскиране на действията си. Те само твърде умело използват западните, преди всичко американските, образци.

Заради справедливостта ще кажем, че в западните столици все пак се забелязва разбиране на пропагандната и геополитическата игра на Израел. В частност, по данни на парижкия вестник Le Parisien, правителството на страната сне въведената по-рано забрана за провеждане в Париж на демонстрации на солидарност с палестинците. През това време, според съобщение на източници в Брюксел, в ръководството на ЕС вече мислят „да окажат реален натиск върху Израел” заради последните му действия в региона.
Цялото: http://bulgarian.ruvr.ru/2014_07_28/Tragedijata-v-Ukrajna-kato-operacija-na-zamaskirane-9490/
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 34

 1. #1
  OP 10 авг 2014, 22:56
   
  0
   
  0

  Май не е баш така. Дори в гугъл нюз Украйна отдавна не е в списъка на водещите новини. Точно обратното - конфликта в Газа е на първо място, а обсадените в Донецк са извън полезрението независимо от настройките на езика! Явно не остана място за съчувствие след като свалиха цивилен самолет.

 2. #2
  Krasimir Dimitrov 10 авг 2014, 23:47
   
  0
   
  0

  Отворко, пак ли изпъкваш като цирей на гъз? Никоя международна организация не е оповестила окончателни данни, освен заинтересуваните сащ,укрите и ти!До кога ще лаеш като пинчер?

 3. #3
  У.Ф. 11 авг 2014, 01:02
   
  0
   
  0

  Значи, доколкото разбирам, пак се изживяват за жертви? Никому нищо и пак ... виновни? Болни мозъци.

 4. #4
  abe 11 авг 2014, 02:11
   
  0
   
  0

  **********************************

  Коментарът е цензуриран, не е по темата. Admin

 5. #5
  voyageur 11 авг 2014, 05:50
   
  0
   
  0

  "настройките на езика" - тук усещам някаква сексуална едностранчивост , но вероятностно " забиберонена "...!Кой да ти каже...!

 6. #6
  KOREKTOR 11 авг 2014, 07:33
   
  0
   
  0

  Коментарът е цензуриран, не е по темата. Admin

 7. #7
  иностранный инструктор 11 авг 2014, 08:56
   
  0
   
  0

  Запорожские партизаны разгромили колонну Нацгвардии, взят в плен иностранный инструктор

  В ходе короткого боя был взят в плен довольно немолодой человек в камуфляжной форме без знаков различия, уточняет портал.
  Задержанный не смог ответить на вопросы, задаваемые на русском, украинском и немецком языках.
  «В отличие от недавно пойманного под Шахтёрском голого негра, пытавшегося скрыться в темноте от настигающих его ополченцев, этот кадр обладал вполне европейским лицом!», — рассказал источник издания. Партизаны решили передать пленного в штаб с тем, чтобы в последующем его можно было обменять на кого-нибудь из пленных бойцов Новороссии.

 8. #8
  OP 11 авг 2014, 09:34
   
  0
   
  0

  Абе кво стана с героичните братушки и особено главатарите им? Нещо изчезнаха, притихнаха, укриха се. Гиркин, Бородай... има ли такива още? Уж песни се пееха за тях и изведнъж няма никой! Прожекторите включени, а миманса празен! Публиката иска да изръкопляска, ама няма на кого.

  *******************

  Коментарът е цензуриран, не е по темата. Admin

 9. #9
  Медия 11 авг 2014, 11:19
   
  0
   
  0

  Специално нашите медии в последните новини не споменават нищо за Украйна. Обяснявам си го, че новините оттам са за хуманитарна криза, украинската армия не воюва с опълченците а се е съсредоточила в усилията да направи невъзможен живота на населението .Без ток, вода, постоянен обстрел.Сякаш има спуснат план - всеки ден да има определен брой убити и ранени, бежански поток към Русия, сриване на бита от всякакъв характер. Явно, че в Киев не считат тези хора за украинци. Така е действала турската армия при потушаването на Илинденското въстание.Озверени от загубите и след като не могат, а и не е удобно да се изложат на огъня на илинденци, отиват и палят близкото българско село, трепят, изнасилват.Хр. Силянов точно го е описал в спомените си.

 10. #10
  KOREKTOR 11 авг 2014, 11:28
   
  0
   
  0

  До #8 Пуснато от OP

  OP-ко,

  *************

  Па много си навътре в лидерите на юго-изтока на Украйна бе.

  Много учудващо *************. Бря.

  *******************

  Та и Гиркин и Бородай са си живи и здрави ********.

  Нещо друго да желаеш *******?

  **********************

  Коментарът е цензуриран, заради обиди/нецензурни изрази. Admin

 11. #11
  Ковпак 11 авг 2014, 12:28
   
  0
   
  0

  *********, врещенето не променя факта, че Русия има армия само за парада на 9 май. Та кога, ако не сега, когато избиват твоя народ, наемниците на Коломойски ритат хора и ги отвеждат като добитък никой не го е грижа.Нито могат, нито искат, нито оставят някой който може да направи нещо.Да ти *** и геополитиката!

  Коментарът е цензуриран, заради обиди/нецензурни изрази. Admin

 12. #12
  Девоатин 11 авг 2014, 12:49
   
  0
   
  0

  ,,Нецензурирани'' изрази! Там убиват бели и красиви хора, деца като ангелчета, ти искаш цивилизовани изрази.И на Вас да Ви Е.П.М !

 13. #13
  KOREKTOR 11 авг 2014, 13:03
   
  0
   
  0

  #11 Пуснато от Ковпак

  Ковпак,

  Ако не греша в предценката си и ако разбирам праилно думите ти донякъде ги споделям и тях и болката ти.

  Наистина всичко мина границите.

  И зверствата на хунтата и волското търпение на Русия.

  За мене обяснението е само едно. А то според моето мнение, че и Русия и Питин не са убедени, че огромната маса жители на юго-изтока желаят и са готови да воюват за свободата си.

  Не може от население повече от 7 милиона да се наберат едва около 10-15, хайде 20 хиляди боеспособни мъже и това с попълнание от доброволци от Русия и къде ли не. За същото постоянно говори и Стрелков (Гиркин).

  Виждаш ли по снимките и клиповете от градовете и селищата колко млади и боеспособни мъже стоят от страни и си киризят и си гледат сеира.

  Джиткат си колите по Донбас и Луганск и околностите и после се сърдят , че падали снаряди и им пречили да карат.

  И това при толкова много жертви сред деца, жени , старци и съвсем беззащитни хорица.

  Щом и това не стряска още доста маса народ какво да се надяват другите на Русия и на Путин.

 14. #14
  KOREKTOR 11 авг 2014, 13:20
   
  0
   
  0

  #11 Пуснато от Ковпак

  Ковпак,

  Извини ме, че пак се включвам.

  А за десетките хиляди дебилчета от футболните агитки на изток от Днепър какво мислиш. Това са етнически руски младежи с майки и баши етнически руснаци от Днепропетровск, Харков, Николаев, Запорожието, Мариупол и още и още.

  Хайде на запад от Днпър няма да коментирам макар,че и там е същото поне до Киев.

  И от тези десетки хиляди така наречени фенове руснаци поне 80% са по на 18-19 и нагоре години годни за оръжие. Годни, но масата от тях са от контингента на "Правий Сектор" и подобни уроди и зверове и стрелят срещу опълченците и майките и бащите си и братята си.

  За всичко това ли да праща Путин да гинат други руски младежи.

  Поне аз съм много раздвоен в мнението си за всичко това.

  Така е и в руските форуми в голяма чает от коментарите.

 15. #15
  ! Коректор 11 авг 2014, 13:45
   
  0
   
  0

  Сигурно! Тези нагласи го превръщат от освободител в окупатор, докато в Крим при 90 % подкрепа просто е ясно за всички.Показват млад мъж, избягал със семейството си в Русия.Човека откровено казва, че размислил и решил да не става опълченец, защото има три деца.В тази ситуация, Русия също трябва да ги обстреля и градове и сепаратисти и урковци и да се оплакват на когото си искат.

 16. #16
  KOREKTOR 11 авг 2014, 14:00
   
  0
   
  0

  До #15 Пуснато от ! Коректор

  Аз за подкрепа на идеята кати идея не се съмнявам в масовостта и. Ето на референдума 80 и нагоре %-ти бяха за независимост на НОВОРУСИЯ.

  Само,че от тези 80 и нагоре %-ти боеспособното мъжко население го няма в окопите. Това е проблема.

  А може би тези мъже не са в окопите и поради пасуването на Русия.

  Та от там дори и оръжие няма от държават Русия. Ако има някакво движение то няма нищо общо с ДЪРЖАВАТА Русия. Всичко е на доброволна основа и интусиазъм.

  Кой знае може би нещата стоят като проблема с кокошката и яйцето.

 17. #17
  Енчо Добрев 11 авг 2014, 15:20
   
  0
   
  0

  До ОР, казват, че тези Гиркин, Бородай и другият там Стрелков са изпечени, професионални терористи. Дали е така, не знам, може би Коректоро е наясно. За мен са просто изроди.

 18. #18
  У.Ф. 11 авг 2014, 17:16
   
  0
   
  0

  Господа, ситуацията в Украйна е само демонстрация на безкрайните възможности на г-н Путин за дестабилизация на тази страна с подкрепата му за сепаратистите. Той никога не е имал планове за осъществяване докрай на целите на сепартистите, а по-скоро за отвличане на вниманието на световната общественост и в частност на Украйна от анексирането на Крим. Ако сред сепартистите е имало някакви идеалисти, които са се надявали на решителна намеса на Русия, едва ли не на открита война между Русия и Украйна, много са се лъгали. Те са пожертвани откакто са се хванали на хорото. Военната помощ от Русия беше за да се държат колкото се може по-дълго. Нищо повече.

  Но като цяло, заглавието е верно. Става въпрос за операция за замаскиране, но това, което трябва да се замаскира е КРИМ, а не някакви евреи, за които на г-н Путин му е през "Топол"-а.

 19. #19
  KOREKTOR 11 авг 2014, 17:23
   
  0
   
  0

  До #17 Пуснато от Енчо Добрев

  ***************************

  Коментарът е цензуриран, заради обиди/нецензурни изрази. Admin

 20. #20
  KOREKTOR 11 авг 2014, 18:05
   
  0
   
  0

  До #17 Пуснато от Енчо Добрев


  Енчо,

  Я ти човеченце , ако си в състояние, ями дай дифиниция що е това терорист и още повече пък професионален терорист.

  А сега да те видим като си толкова отворен и комтентен по въпроса.

  Чакам те да докладваш. Целия съм изпълнен от трепетно очакване ДимИтров.

 21. #21
  Девоатин 11 авг 2014, 18:21
   
  0
   
  0

  При създалата се обстановка нямаше да е лошо Гиркин, Биркин и подобни да са терористи.Защото, както са изоставени само тероризъм им остава, ако имат здрави гащи. А може и да извъртят друг номер.Спешно да поканят НАТО да въведе умиротворителни войски в Донецк и Луганск. А такива като Енчо са се ориентирали правилно на времето.Все пак една мастия отива при този, който е потентен.След като на СССР му увисна оная работа, хората с усет към цивилизацията бързо си пласираха задните части на друго място.Щото ако чакат на Путю, само ще се надяват, че ще я свърши някаква.

 22. #22
  Енчо Добрев 11 авг 2014, 18:26
   
  0
   
  0

  Правилно, Девоатин, логиката тук е жеуезна. Коректорке, не разбирам, кака, що е то дИфиниция иначе бих дал, дащен съм. Поздрави!

 23. #23
  KOREKTOR 11 авг 2014, 18:45
   
  0
   
  0

  До #22 Пуснато от Енчо Добрев

  Енчо Добрев,

  Ти не само , че от "дИфиниция" нищо не вдяваш, ами от съвсем НИЩО нищо не вяваш.

  Хайде щом не разбираш щое това "дИфиниция" тогава дате пробваме с това да дадеш дай дЕфиниция що е това терорист и още повече пък професионален терорист.

  Продължавам да те чакам да докладваш. Отново целият съм изпълнен от трепетно очакване, пардон Добрев.


 24. #24
  MW 11 авг 2014, 19:00
   
  0
   
  0

  До № 20
  Дефиниции:
  ТЕРОРИСТ - несъгласен с политиката за световно господство на САЩ, налагано чрез сила.
  ДЕМОКРАТ - съгласен с политиката за световно господство на САЩ, готов да бъде техен роб и да продава интересите на собствения си народ в името на "ВЕЛИКИЯ ГОСПОДАР".

 25. #25
  OP 11 авг 2014, 19:02
   
  0
   
  0

  Абе Коки, верно ли че лидерите на донецките терористи избягали от специалните части на холандците? Ква стана тя? Еврогейовете дойдоха и мужиците побегнаха!

 26. #26
  SUH 11 авг 2014, 19:13
   
  0
   
  0

  Орчо, не чети само украински СМИ, има и друга инфо, там са си. И Моторолата се върна барабар с младата си булка, ама ти сигурно незнаеш кой е той.

 27. #27
  SUH 11 авг 2014, 19:15
   
  0
   
  0

  Апрорпо по дифиницията на Кофето Янан терористите са си баш нац.гвардията.

 28. #28
  SUH 11 авг 2014, 19:16
   
  0
   
  0

  Според дефиницията на Кофи Анан за тероризъм се касае при онези действия, които са насочени към причиняването на смърт или телесни повреди на цивилни лица, а не на воюващи, с цел да се сплаши населението или да се принуди международна организация или правителството да извършат или да не извършат нещо. При това не е необходимо да се дискутира дали държавите биха могли да се обвинят в тероризъм, тъй като неограничената употреба на въоръжена сила от страна на държава срещу цивилно население вече е забранено от международното право.[

 29. #29
  СА - 2 11 авг 2014, 19:18
   
  0
   
  0

  По нашите телевизии намаляха и изчезнаха новините от Украйна, защото заключението на малайзийските експерти не отговаря ня евроатлантическата задно ориентирана политика на родните водещи медии. А ОР май е прав. Лидерите са избягали, преоблечени в женски дрехи.Кой иска да го обесят в Хага!?

 30. #30
  Мунчо 11 авг 2014, 19:39
   
  0
   
  0

  Пичове, само си чешете клавиатурите. Разсъждавайте! Разсъждавайте!!!

 31. #31
  KOREKTOR 11 авг 2014, 19:43
   
  0
   
  0

  До #25 Пуснато от OP

  OP-ко.

  А ти тъпаче нещастно продължавай да си вярваш в таласъми нидерландски и получавай от кеф нощни полюции.

  Искаш ли да ти дам линкче с вчерашна снимка на Стрлков (Гиркин) в Донецк как награждава опълченци.

  Даже е в много ведро настроение.

  Ех конски, конски. Страшно си тъп конски.

  Те ша знаш нидерландците са най свирепире войни да ти кажа.

  Щото са най-напушени с трева.

  Ех дебиле, дебиле. Жал ми е за теб дебиле OP-ко

 32. #32
  SUH 11 авг 2014, 19:43
   
  0
   
  0


 33. #33
  до Мунча 11 авг 2014, 19:45
   
  0
   
  0

  Правилно те е обесил дядо Вазов в края на романа. За да разсъждаваме се иска разсъдък, а откъде такъв у назе. Ние сме военни!

 34. #34
  Енчо Добрев 11 авг 2014, 22:56
   
  0
   
  0

  Лелееее, добре, че го има Коректора та да се посмеем. Благодаря ти, че си тук и всяваш нотка на разнообразие в сивото ми ежедневие! Поздрави!

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка