Под претекст за руска заплаха, НАТО настоява за повече бази в източна Европа

Pan.bg 27 авг 2014 | 22:24 views (2938) commentaries(15)
img rt.com

Под претекст за "явна" руска заплаха, НАТО настоява за "план за готовност", който ще доведе статуса на Студена война още по-близо до руските граници - дори въпреки възраженията от страна на някои членове на НАТО.

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви, че 28-членният военен блок, който се събира на среща следващата седмица в Кардиф, Уелс, ще се опита да преодолее вътрешната опозиция и да се съгласи с разполагането на военни бази близо до руската граница.

На фона на продължаващия украински конфликт, който пречупи страната по оста изток-запад , НАТО се готви да установи за първи път военни "приемни съоръжения" в страните от Източна Европа, включително Полша и трите балтийски страни: Литва, Естония и Латвия .

image
Най-голямата по големина рота от около 150 американски парашутисти от 173-ти пехотен батальон на американската армия, базиран в Италия пристигат на летището в Рига на 24 април 2014 г. (Reuters / Ints Kalnins)

"Ние имаме нещо, което вече се нарича сила за реагиране на НАТО, чиято цел е да бъде в състояние бързо да се разполага, ако е необходимо", заяви Расмусен в интервю за няколко европейски вестници. "Сега нашето намерение е да се развие това, което бих нарекъл острие в рамките на тази сила за бързо реагиране. За да бъде в състояние да предостави такива бързи подкрепления също се нуждаят от някои приемни съоръжения в приемащите държави. Това ще включва предварително позициониране на доставките на оборудване, подготовка на инфраструктурата, бази, централа. "

image
Британският външен министър по въпросите на външните работи и по въпросите на Британската общност Уилям Хейг (ляво) и генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен (дясно) представи логото за предстоящата среща на върха на НАТО в Уелс по време на семейна снимка на министрите на външните работи на страните членки на НАТО в централата на НАТО в Брюксел на 25 юни 2014 г. (AFP Photo)

В крайна сметка, според шефа на НАТО, е, че ще има "по-видимо присъствие на НАТО на изток."

Запитан дали ще има постоянно присъствие на НАТО в Източна Европа, той заяви, "Краткият отговор е" да ". За да се предотврати недоразумение, аз използвам фразата" толкова дълго, колкото е необходимо. "Нашите източни съюзници ще бъдат удовлетворени, когато видят какво всъщност представлява плана за готовност за действие. "


Расмусен, чийто мандат изтича на 30 септември, заяви, че новите сили на НАТО в Източна Европа може да бъдат "разгърнати в рамките на часове."

В същото време, Германия, вторият по сила член на НАТО, остава необвързан с плановете за специални действия на изток.

Това не е изненада, като се има предвид скорошното влошаване на отношенията между Вашингтон и Берлин.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 15

 1. #1
  OP 27 авг 2014, 23:15
   
  0
   
  0

  И на север съшо! Финландия и Швеция вече подписаха!

 2. #2
  наблюдател 27 авг 2014, 23:16
   
  0
   
  0

  В крайна сметка не Русия и САЩ ще ни ликвидират, а демографската катастрофа и циганизацията!
  А човек, дори и добре да живее като генерал С., винаги може да се орезили...

 3. #3
  Иванн 28 авг 2014, 05:35
   
  0
   
  0

  Империалистите твърдо са се побъркали. А нашите комунисти точно с тях ни направиха съюзници.

  А крещяха половин век за няколко национални катастрофи,точно те специалистите по националните катастрофи и бутането на империалистите в пропастта, точно тези безумци ни изправят сега не пред прага на катострофа, а пред прага на изчезването на българската нация. И после пак нека ни кажат, че запада и американците са ни виновни. А ние сме едни кротки и хрисими.....

  А кой ни бутна встрани от Русия? - пак америте, така ли? Гадове такива, о сетих се, вечните ни врагове турците ни разделиха с руснаците. Те са всъщност истинските гадове.Турците дойдоха в Министерството на отбраната и принудиха Генералния щаб да обърне оръжието ни срещу тези, които са ни го дали.

  И комунистите ги послушаха. И построиха полигона в Шабла, който лесно може да се превърне в база на НАТО срещу Русия.

  Всчки са виновни , само комунистите не са.

 4. #4
  Въййй 28 авг 2014, 08:25
   
  0
   
  0

  От една седмица не мога да спа- когато мине някой руски камион по улицата и изпадам в паника- да не би агресорите да са ни окупирали... Искам база на НАТО в двора си, та да спя спокойно... Амин!

 5. #5
  Енчо Добрев 28 авг 2014, 12:14
   
  0
   
  0

  Във всеки град - база. Така и Коректорът ще спи спокойно....Наздраве!

 6. #6
  Иванн 28 авг 2014, 15:09
   
  0
   
  0

  Навремето когато комунистите са искали тайно от народа да присъединят България към Съветския Съюз, съветските комунисти не са се съгласили. Днес обаче няма да има никакъв проблем. Българския народ в мнозинството си иска да сме с Русия. И трябва комунистическата партия и другите партии които са с тях да поведат кампания за присъединяване към Русия. И след това нашите оръжия ще се обърнат срещу империалистите, които сега водят натиска срещу Русия.
  И газта и нефта са дошли по домовете ни на безценица. А сега я се замислете какви луди пари даваме за бензин и нафта.
  Затова ги ненавиждам тези изманици комунистите. Добре, спряха комунизма , но защо трябсаше да ни водят при империализма. Всеки търси слънце, а не полярни нощи. А слъчевата светлина идва заедно а газта и нефта от една посока- Русия.

  Ето им сега запада, капитализма и империализма. И после пак нека комунистите да кажат че са най- справедливи и умни и първа грижа им е грижата за народа. Съсипаха държавата ни , откраднаха я и за десерт я направиха империалистическа.

 7. #7
  ukrainec 28 авг 2014, 16:12
   
  0
   
  0

  Аууу ! До сега не съм виждал екземпляр като тебе--Антикомунист-Антиимпериалист-Русофил-Путинист.Това е все едно СС Щурбанфюрер--еврейче !

 8. #8
  да 28 авг 2014, 16:37
   
  0
   
  0

  по-добре късно, отколкото никога.

  Дойде време и България да има натовски бази на територията си. 70 години комунистите /фашистите/ не позволяваха това да се случи

 9. #9
  Иванн 29 авг 2014, 01:29
   
  0
   
  0

  Колега ДА,в България е имало и има само две категории хора-истински хора с човешки облик и морал и комунисти, които не притежават такъв морал и живеят в подчинеността на съзнанието си на друга държава.

  Ако теоретично им се постави въпроса коя държава е по- добре да изчезне- тяхната, или Русия, без да се двоумят ще предпочетат да остане Русия. Разбира се, това е хипотеза, която не е далеч и от истинска теза.
  Да се говори за фашизъм в България е страшно примитивно. Но кое не е примитивно и пошло у нас.
  Имаме хем бвзброй паметници в името на комунизма,имаме и на антифашистите. Имаме и антифашистки съюз- днес, в европейска България. А нито фашизъм е бил построен, нито комунизъм. Имаше само комунистическа диктатура. И си живеем сред паметниците на българската глупост. А забравих- само българите имаме паметници на своите окупатори.
  Ето сега се приближава кръгла годишнина-70 години от обявяването на последната война срещу нашата страна. Някой да се готви да отбележи по някакъв начин това трагично събитие. Не, спокойствие и тишина. Сайта публикува Нотата за войната и не се намери нито един генерал и офицер, който да каже две думи.
  От многобройните сайтове , особено с военна тематика само нашия сайт прояви адекватна отговорност към нашата история. Да сме направили впечатление поне на някой военен, или такъв от запаса. Не, както каза един колега, мишоци сме и ни остава само плъхове да станем. Стотици офицери и генерали от ВВС четат сайта, някой да е казал ей Преславе, браво на теб, на твоя сайт се намериха хора, които проявиха исторически усет и достйнство, добраха се до този съдбоносен за
  целия народ и държава документ и го публикуваха. Браво! Всички заслужавате поздравления. Не, мишките са си мишки...

 10. #10
  Иванн 29 авг 2014, 06:54
   
  0
   
  0

  Драги Украинец,свалям ти шапка за многото ти точни коментари,но не ми приписвай епитети като русофил и путинист.

  Много те моля,повярвай ми-всеки,който се определя за русофиол си е чистокръвен комунист,само че се прави на нещо по-различно.Няма нито един български комунист,който да не е русофил,както и обратно.

  За Путин почти не говоря,защото е нищожество според моите морални разбирания.В нито една държава освен в България се изпозлват такива идиотиски названия-русофили,путинисти,рубладжии,коне,колони и какво ли не.

  Нито Русия е Путин,нито Путин е Русия.Но нашия народ и журналистите му са първосигнални и лиглоьвци.Дори и най-големия "антируснак" в света не гвоори такива тъпотии.
  Виж,за първите два епитета имаш силни основания,напълно си прав,моите разбирания са антикомунистически,защото се придържам към истината,а точно тя е против комунизма и комунистите. Няма нито едно обещание,лозунг и заклинание ,което комунистите са дали пред хората и да са го изпълнили.В нашата българска история е имало всякакви измами и насилия,но по-голяма измама и по-голямо насилие от това ,което комунистите упражнявааха 70 години няма и няма да има.

  Дали съм антиимпериалист?-добър въпрос.

  Първо,аз не съм убеден,че комунистическата теория за империзлизма е правилна.Не съм убеден,че запада и америте са империалисти. Понеже има много общи неща между политиката на Русия и САЩ,ако последните са империалисти,това означава,че и самата Русия е империалистическа.

  Но Щатите водят живота на планетата.Кой каквото и да каже,те са световния лидер.Може да са много лош лидер,но друг няма.

  Както много примитивни българи сега застъпват тезата,че българските опълченци са главния фактор за осовбождението на България от Турция.Пълни простаци са,не ми се иска да използвам тази дума,но това е убийствено идиотско.

  Без Русия и Рускяи император,нямаше въобше да има никакво опълчение.Принизяването на ролята на Руската империя в изгонването на турците означва само едно-подръжниците на тази теза заслужават да живеят и днес под някой гнет.

  Нито един грък и сърбин досега не е застъпил подобна теза,въпреки че и техните народи са освободени от Русия.


  Украинец,говоря само за Руско-Турската война,а не за последвалите политически борби.Русия несъмнено е имала негативни прояви и дори антибългарски,но точно тя ,заедно с Турция са основния фактор довел до провъзгласяването на Независимостта на България на 22 септ. 1908г от Княз Фердинанд.

  От новата ни история,точно Фердинанд е бил проруско настроен и е бил изключително внимателен към Русия.Посещавал я е няколко пъти.Точно той нарежда кръстник на Престолонаследника Борис да е руснак.Изпраща го за няколко седмици в Русия като юноша,който обикаля много градове и е посрещшан от руските власти и руския народ с изключително уважение.Подаръци,приеми,тържества,военни паради и мн. други.Българските комунисти всичко омърсиха,омърсиха и Фердинанд,омърсиха и Борис.Да извади някой тялото на погребан Български Държавен глава и да ....остави,не ми се говори.

  Я си представете що за мозък,що за разум,що за душа има някой,който разкопава гроба на Борис-Трети в Рилския манастир.Не,нито един комунист не си представя,те не знаят къде са.Кой би имал душа сега да разкопае гроба на Коларов или Димитров,или на Тодор Живков.Трайчо Костов като Държавен глава комунистите не го погребаха,а унищожиха тялото му след като го обесиха.

  Е,хора ли са това.Сина му Бойко Костов,човек ли е,който досега не каза една дума в зашита на баща си.Да,Трайчо е бил един от главните масови убийци,но бащата си е баща.Не сме народ,а..не знам какво.

 11. #11
  ukrainec 29 авг 2014, 08:56
   
  0
   
  0

  До #10 Пуснато от Иванн------------- Може и да не съм бил съвсем прав,като казах,че си путинист,но има някои русофилски недоразумения при тебе все пак--например Освобождението на БГ от турско побство.Това е дълга тема, по която 90 % от БГ народа е заблуден от комунистическата пропаганда,но все пак ,за сега ще кажа две думи:
  Когато България се освобождава,тя вече притежава национална автономия,религиозна свобода,собствена писменост,вестници,читалияа и т. н.Тези неща са извоювани от БГ революционерите а не от Русия.Предстояла е пълна автономия да получи БГ.Затова тръгват руснаците да я "освобождават"--защото ако БГ получи пълна автономия--няма да имат повод да нахлуят и завземат проливите.Толкоз за сега.

 12. #12
  Иванн 29 авг 2014, 17:32
   
  0
   
  0

  Украинец, борбите на българите за свои права са действително похвални, но те са ставали в рамките на Турската империя и с благоволението на турската власт. Твоята теза и тази на някои "новоспециалисти" напълно става невалидна ако си припомниш останалите територии, които не бяха освободени от Русия. Наши знаеш за въстанията след 1900 г. Или тези хиляди въстаници не са расбирали какво искат. Защо са искали и те да бъдат на нивото на освободените си сънародници. Ами защото турското владичество си е владичество. И турците биват изгонени чак след войните и ПСВойна.
  Умолявам те не заставай на страната на тези светотати. Загинали са десетки хиляди руски войници и офицери за освобождаването ни. Пресолявате манджата, повярвай ми.

  Ако българския народ в мнозинството си е тилков свободолюбив, той щеше да разруши паметниците на съветските агресори. Но това няма никога да се случи. Не сме народ ние и такива ще си останем.
  Ние сме народ дори и не на кръстопът. Виж само какво став в Министреството на отбраната. Министър да се занимава с пропагандата н друга държава, с случая Русия. Има си други служби, които следат кой и какво говори. И МО няма по закон да създава и обнРодва такив документи. Това не попада в прерогативите на това министерство. Постно, постно и сбъркано.


  Последно за Русия.Прави разлика между самия акт на освобождението на българите и политиката на Русия след това. Свободата си е свобода, политиката И е политика. Опитай се да не квалифицираш ходата, които коментират историческите събития. Аз нито съм русофил, нито русофоб. Това с детински категории , а не политически.

  Българите като цяло са несериозен народ. Езика в обществото ни е несериозен, наивен, глуповат. Кажи в коя страна някой пише за путлеристи, рубладжии и русофили. Или другите народи и общества не следят какво става в Русия и Украйна.

  Лиготини са ни обхванали отвсякъде.

  Нито държавата ни е истинск държава, нито народа ни е истински народ. Нито армията, нито офицерския кадър са истински, съвременни личности. Както един читател ги нарече хрантути.
  До Девети пък и до Десети никой не е имал наглостта да омаловажи освободителната мисия на Русия. Да, много български политици и публицисти са виждали какви възможности се крият зад тов освобождение- разбирали са имперската политика на Русия, но освобождението си е освобождение. И Захари Стоянов, Раковски, Каравелов и др. са били много прави, но друг освободител не сме имали и не сме могли да намерим.

 13. #13
  ukrainec 30 авг 2014, 08:36
   
  0
   
  0

  ДОСТОЕВСКИ : Помня, че още преди обявяването на войната бях чел в наши най-сериозни вестници предвиждания за шансовете в предстоящата воина и за необходимите разходи и излизаше, че безспорно, „навлизайки в България, ще бъдем принудени да изхранваме не само нашата армия, но и умиращото от глад българско население”. Лично съм го чел и мога дори да посоча къде съм го чел; та с така изградена представа за българите ние тръгнахме от бреговете на Фниския залив и на всички руски реки да проливаме кръвта си за тях – поробените и изтерзаните, и изведнъж видяхме китните български къщички с градинки около тях, цветя,’ плодове, добитък, обработена земя, която богато се отблагодарява за грижите, и като връх на всичкото по три православни църкви на всяка джамия — и ще се бием за вярата на поробените! „Как смеят!” — кипнаха мигновено оскърбените сърца на някои освободители, лицата им пламнаха от обида. „Ами ние сме дошли да ги спасяваме, значи те трябва да ни посрещат едва ли не на колене. Да, ама те не коленичат, те ни гледат накриво, даже май не ни се и радват! Не ни се радват на нас! Вярно е, посрещат ни с хляб и сол, ама гледат накриво, накриво!…”

 14. #14
  Ватманчето 30 авг 2014, 19:19
   
  0
   
  0

  Най-накрая/след 1990г/ САЩ пак успяха да настроят Европа/и света/ срещу Русия ! Девизът е "Русия е световна заплаха"! И тук някои искат бази в България.И знаете ли какво означава това ??? Означава -- ЦЕЛ на РУСКИТЕ РАКЕТИ ! По главите на тъпанарите.Дават всичко -- суверинитет, полезни изкопаеми, питейна вода, земеделска земя,/територия/,унищожиха индустрията, селското стопанство, образованието, здравеопазването,културата, спорта, продадоха народа, вкараха негри и мюсюлмани, направиха си частни банки с държавни пари, изгониха младите и специалистите, а сега ще ни направят и поле за война ! Следва народния гняв! Тогава ще изгубят всичко, което са откраднали и ще бачкат в затвора.

 15. #15
  Nash 30 авг 2014, 22:29
   
  0
   
  0

  Относно #14 Пуснато от Ватманчето
  Точно така Ватманче... Това се нарича "западна демокрация". Нашият народ не е нужен на никого. За това и стават всичките тези неща...
  Първо социализъм 45 години да им размъти главите а след това "див капитализъм" примесен с "ценностите" на ЕС и целите на Нато и какво става?
  Имаше България, няма вече такава страна....
  И аз не знам как да излезем от това състояние? (Но украйнците точно това искат, да стане и при тех... Наивници! )
  Практически вече е невъзможно. Ние сами не управляваме нищо. Ако искат американците и ядрени ракети ще разместят, даже няма и да разберем.

  "Хубавото" на демокрацията, е че при многото разни партии и групи уж спорят, уж търсят компромиси за да се намери най-приемливият вариант, удобен за всички, но на практика винаги става така, че някой с големите цели и/или пари отзад определя какво да става всъщност. И виждаме резултатите на практика...

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка