ГЕРМАНИЯ ПРЕДУПРЕЖДАВА: ГУБИМ РУСИЯ!

Pan.bg 25 ное 2014 | 17:05 views (7403) commentaries(29)
img Предупреждавам: ''Губим Русия!''

Спрете санкциите! Русия трябва пак да стане уважаван партньор на Запада, а руските граждани да почувстват, че са добре дошли в Европа. Този призив отправя Мартин Хофман от Германо-руския форум в статия за "Тагесшпигел".

"Това е алармен звънец. Той би трябвало да пробуди онези политици, които сляпо се доверяват на превъзходството на Запада. Както и онези, които са убедени, че Западът най-после трябва да тропне по масата и да затегне санкциите дпълнително. Това е и предупреждение към онези умерени източни политици, които, малко наивно са убедени, че не е възможно да има нова война, защото в крайна сметка разумът ще надделее.

Предупреждението отправя човек, който не е нито с "леви", нито с "десни" разбирания, и който не претендира да разбира или да обяснява поведението на Русия и на президента Владимир Путин, пише авторът на статията Мартин Хофман и пояснява: В годините на Студената война, аз, западногерманецът, следвах славистика и от 25 години работя с руското гражданско общество. Тоест с хора, които в името на общия интерес се ангажират в културата, екологията, науката, политиката и икономиката.

Тъкмо либералните елити са разочаровани от европейското поведение

При това ще загубим не само ръководния елит около президента Путин, а цял народ - един велик, европейски мислещ народ. Народ, който много цени Европа като цяло и особено Германия, и то независимо от преживянато през двете световни войни и Студената война. Това е народ, който участва в освобождаването на Германия от фашизма, и който даде голям принос за това германците днес отново да живеят единни и свободни. Този народ днес се отвръща от нас. Същият народ, който винаги се е надявал да бъде приет от Запада, да бъде ценен и уважаван наш партньор.
image
И нека никой след това да не казва, че не е знаел какво става. Днес ситуацията е по-различна, но в никой случай не е по-добра от тази по времето на Студената война. През 80-те години никога не съм усещал подобна емоционална уязвимост и толкова силно дезилюзиониране. По-голямата част от руснаците днес се чувстват нечути и неразбрани. Те са разочаровани от Запада и не желаят да бъдат вечните губещи.

Някой може да възрази, че Путин не е народът, и че конфликтът в крайна сметка беше започнат именно от Русия, а руснаците станаха жертва на една безпрецедентна пропагандна кампания. За нас, на Запад, несъмнено е твърде странен и неприемлив техният силно емоционален и патриотарски маниер на информиране на обществеността. Но нека не се заблуждаваме: ние губим тъкмо онези, които винаги са обръщали погледа си към Запада - най-вече либералните елити се чувстват разочаровани и засегнати от онзи образ на Русия, който налагат западноевропейските медии и публични дискусии.
[Западните санкции още повече обединиха елитите около Путин]

Западните санкции още повече обединиха елитите около Путин

Пропускаме това, че стратегията на Запада, доколкото изобщо има такава, максимално улеснява задачата на руската пропаганда. Имам предвид санкциите, които руснаците възприемат като наказание и заплаха; отказът на Запада да води диалог с Русия като равен с равен; нашата надменност да твърдим, че притежаваме по-извисени духовни ценности от техните; а също и проявите на двойни стандарти. Тази политика работи за създаването на невиждан досега здрав съюз между руския народ и властта и подготвя почвата за всички, които искат да използват този съюз за някакви собствени цели.

Ние трябва да направим първата крачка!

Който познава този народ, знае добре, че за руснаците залогът е много по-голям от благосъстояние, геополитика, газ или петрол. Почти няма руснак без свои близки или приятели в Украйна, които изведнъж се оказаха безкрайно отдалечени.

И почти няма руснак, който да не е загубил близък човек във войната срещу нацистка Германия. Тези травми са дълбоко вкоренени у руснаците, предизвикват у тях силни емоции и разпалват страхове, чиято сила никой на Запад не подозира. Така германците изведнъж отново се превръщат в нацисти, а приятелите - във врагове.

Не трябва ли тъкмо ние, германците, които толкова пъти сме били облагодетелствани от историята и от Русия, сега да проявим кураж и да направим първата стъпка? Да спрем да отправяме упреци, да обвиняваме и да прокарваме нови "червени линии", за да изпълним собствените си прогнози. Време е за действия и то бързи!

Призовавам всички отговорни политици на Запада да се намесят! Руснаците реагират много по-силно, отколкото си мислим, на символи, жестове на уважение и помирение. Нека заложим на политиката на засиления диалог на всички нива - в политиката, икономиката и обществото. Днес повече от всякога имаме нуждата от диалог. Икономическите санкции трябва да паднат. Руските граждани трябва да почувстват, че са желани в Европа. Нека не проиграваме този капитал на мира и справедливостта през 21 век."

Авторът на статията, публикувана в берлинския "Тагесшпигел", е изпълнителен директор на Германо-руския форум и член на ръководството на инициативата "Петербургски диалог".
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 29

 1. #1
  Teraflop 25 ное 2014, 17:10
   
  1
   
  0

  Германците са прави.Губим Русия!

 2. #2
  ukrainec 25 ное 2014, 17:24
   
  0
   
  1

  Аз пък си го преместих в другия крачол .

 3. #3
  фълко 25 ное 2014, 17:40
   
  1
   
  0

  Утече запада да се пренасощи към културни връзки с ислямска държава

 4. #4
  изповед за немците 25 ное 2014, 17:44
   
  0
   
  0

  Западът никога не е разбирал правилно Русия. И сега някой се се бил изказал да помислят какво павят и т.н...

  Управлението на Германия изобщо не е от германци а е в САЩ. И Меркел и Стайнмайер и който и да е друг от "уж важните" там, нямат изобщо думата, каква политика официално ще заеме Германия, по който и да е въпрос. Този "загрижения" е прав разбира се, но кой ще го чуе?

  А разните фашисти тука от рода на "украйнеца" бяха учтиво помолени да не пишат глупости повече. И цялата фашистка Украйна все още съществува отделно на картата, понеже Русия все още търпи всичките онези американски боклуци в Радата. Ако му писне на Путин, за няколко часа ще ги прегази та чак до Полша... И САЩ и Нато само ще подсмърчат. Не разбраха ли, че на руснака му е все едно, жив ли е или мъртав? А тези западняци са свикнали на топло по етажите да пият кафе по цял ден пред компютрите и си мислят, че да водят война с Русия е лесно.... Пак ще им смачкат муцуните, както някога на дедите им... но този път няма да се появи някой Горбачов повече и ще имат да сричат руски в училище поколения напред....

 5. #5
  KOREKTOR 25 ное 2014, 17:45
   
  0
   
  0

  До #2 Пуснато от ukrainka

  ukrainkata,

  Ти па какво ще местиш ма ПАТКО ТЪПА ХОХЪЛСКА?

  Онази вкиснатата ли?

 6. #6
  finlandia 25 ное 2014, 18:04
   
  0
   
  0

  пак ли ще пишат рибентроп-молотов как ще се казва
  ларвов-геев

 7. #7
  руснак 25 ное 2014, 18:18
   
  0
   
  0

  До ukrainec
  Премести си го по-отзад,па си го нахакай сам,че да на дойда АЗ!!!

 8. #8
  Иванн 25 ное 2014, 18:22
   
  0
   
  0

  "Това е народ, който участва в освобождаването на Германия от фашизма, и който даде голям принос за това германците днес отново да живеят единни и свободни."-??? старнно твърдение  Истината е съвсем друга.Нито един народ не е обявявал война на други народи,нито пък ги освобождавал от нещо.И нито един народ не е подписвал Договори за ненападение,дружба,приятслтво и др.

  Нито германския народ е обявявал война на съветския,нито съветския на германския.Нито германския народ е искал да освобождава съветския,нито съветския да освобождава германския.

  Отделно от това,никой народ не е започвал война срешу "германския фашизъм",**********************.Пък и не може един народ да прави такива неща.А държавата какво прави в такъв случай-стои и гледа какво прави народа(народите).Решават народите да са приятели-ОК,договори,целувки ,прегръдки,коктейли,Кремъл,Больщой театър.

  Решата народите да се избиват-ОК,Брест,Киев,Смоленск,Москва,Сталинград,Курск,Ленинград,Варшава,Белград,Будапеща и Берлин.

  Решава някой народ да вземе част от територията на друг народ-ОК,взема го,прави референдум и го присъединява съвсем спокойно към своята територия.Какво прави неговата държава-стои и съзерцава.


  Решава народа в Източна Германия да строи Берлинската стена-ОК,строи я.Решава да я събори-ОК,събаря я.И всичко ова под погледите на държавните служители......

  Наивност и глупост,нищо повече.

  Ха сега любопитните нека отворят документа за аката на Капитулацията на Германия от 9 май 1945г и да намерят къде е записано,че съветския народ е победил "германски фашизъм".И после нека да стиснат ръката на автора на статията за "Тагесщпигел" и такива като него.

  Коментарът е цензуриран, заради обиди/нецензурни изрази. Admin

 9. #9
  ukrainec 25 ное 2014, 18:29
   
  0
   
  0

  До № 4--"Не разбраха ли, че на руснака му е все едно, жив ли е или мъртав?"
  Какъв ли живот живее един народ,че да му е все едно дали е жив или мъртав.Твойта мисъл много добре охаректаризира живота в Русия.На нас обаче не ни е все едно и затова сме в НАТО !

 10. #10
  DIV 25 ное 2014, 18:46
   
  0
   
  0

  Предлагам да не храним троловете.
  Запомнете: те искат да ни извадят от равновесие.
  Да бъдем по-сдържани!

  Ребята, давайте жить дружно!

 11. #11
  системите 25 ное 2014, 18:48
   
  0
   
  0

  Всеки народ сам си прави системата или ако е продажен или слаб, дуги му я правят, както на тях им е угодно.. На руснаците системата си е тяхна а на укайнците в момента системата се определя от САЩ, понеже са продажни много....

 12. #12
  Мъжът на украинеца 25 ное 2014, 18:49
   
  0
   
  0

  До #2ukrainec

  Абе жено мънина!С коя ръка го премести като

  непрекъснато лъскаш бастуните на костов и хомодебила Енчо Добрев...

 13. #13
  Инструктор-пенсионер 25 ное 2014, 19:11
   
  0
   
  0

  Колеги, МОЛЯ ВИ, не обръщайте внимание, не коментирайте, дори не четете изобщо разни боклуци като "Костов, Украинеца и т.н."
  Разберете, че най- лошото за тях е да НЕ ИМ СЕ ОБРЪЩА ВНИМАНИЕ, те се хранят от вашите коментари.
  Моля не им доставяйте това удоволствие!

 14. #14
  Файн. таймс 25 ное 2014, 19:59
   
  0
   
  0

  Време е Западът и Украйна да предложат сделка на Путин

  25 Ноември 2014

  Джон Торнхил, в. Файн. таймс


  Една военна мъдрост гласи, че армиите трябва да водят войните, които могат, а не тези, които искат. Добре ще е западните лидери да вземат предвид тази максима при конфронтацията си с Русия.

  Тормозенето на Владимир Путин на неотдавнашната среща на върха на Г-20 в Бризбейн може и да ги е изпълнило с топъл морален блясък, но това не направи кой знае какво за постигането на мир в Украйна. Политиката на жестикулирането не може да замени една смислена стратегия, която да подходи към най-тревожната заплаха за европейската сигурност от края на Съветския съюз.

  Западните лидери с право санкционираха Русия за едностранното й прекрояване на международните граници. Руското анексиране на Крим и намесата в Източна Украйна върнаха анархията в Европа. Подобна агресия нямаше как да бъде оставена без отговор.

  Обаче макар и санкциите да бяха необходимо наказание, те се оказаха неефикасни като възпиращо действие. Те не промениха поведението на Русия, всъщност може само да са го влошили. Въздействието им бе да повишат популярността на режима и да укрепят хардлайнерите в Кремъл, които се наслаждават на изолацията.

  А сега накъде? Реализмът сочи, че е време Западът и Украйна да се опитат да сключат сделка с Русия. Налагането на санкции и заплахата за бъдещи такива осигури необходимите средства за влияние. В името на стабилността на Украйна Западът трябва да използва това влияние, за да постигне дипломатическото решение, което може, вместо идеалното решение, което иска.

  Главният приоритет на Запада трябва да е да помогне на една процъфтяваща и безопасна Украйна да се измъкне от сътресенията. Това е огромно предизвикателство. Украйна обаче никога няма да успее с една враждебна Русия до границите й (и вътре в границите й), която е решена да я скопи като политическа и икономическа същност.

  Един възможен отговор би бил Русия да бъде накарана да се изтегли. Това обаче няма да стане без започване на Трета световна война. Западът не е готов да разположи войски в защита на Украйна, нито, поне засега, е склонен дори да доставя тежко въоръжение на Киев.

  Нещо по-лошо, Западът не осигурява необходимата финансова подкрепа, за да се избегне изчезването на украинската икономика в черна дупка. Прогнозите са тя да се свие с над 7 процента тази година и надвисва заплахата от изпадане в неплатежоспособност.

  Протоколът от Минск, споразумението за примирие, подписано през септември от Русия и Украйна под егидата на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, дава основата за всеобхватна политическа сделка.

  В икономическата област Киев трябва да направи така, че търговските му сделки с ЕС да не развалят отношенията му с Русия. Преди конфликта Русия поемаше една четвърт от украинския износ. Русия също има съществен интерес от икономическото съживяване на Украйна: нейните банки и износители понасят тежки загуби в един от най-важните за нея пазари.

  Западът трябва също да отговори на желанието на Путин да се обсъди структурата на сигурността в Европа. На Путин трябва да се припомни, че колективната самоотбрана на НАТО означава именно това, особено в балтийските страни. Западът обаче трябва също да приеме, че НАТО няма да обхване Украйна. Би било неразумно алиансът да настоява за приемането на толкова разделена страна.

  Разбира се, няма гаранция, че Путин би приел и изпълнил такава сделка. Целта му може да е фактическото разцепване на Украйна. Москва скъса подписания от нея Будапещенски меморандум от 1994 г., в който се гарантира независимостта на Украйна и до момента не спазва Протокола от Минск.

  Но както писа Джордж Ф. Кенан в прочутата си статия “Х” във “Форин афеърс” през 1947 г. за сдържането на съветския експанзионизъм, “исканията (на Запада) за руската политика трябва да се изразяват по такъв начин, че да се остави възможност на Русия да отстъпи без това да навреди на руския престиж.”

  Като се имат предвид настоятелните твърдения на президента на Русия, че в Източна Украйна няма руски войски, би трябвало да е достатъчно лесно те да изчезнат като по магия. Ако Москва отхвърли предложена сделка, вече ще е време за препрочитане и прилагане на останалите препоръки на Кенан. Тогава ще се завърнем към света на противопоставящите се сили и политиката на сдържане.

 15. #15
  abe 25 ное 2014, 20:02
   
  0
   
  0

  Един вид Германия е като родител на непослушно дете и по всякакъв начин се опитва да му помогне... гледа да не пропадне. Отново.

 16. #16
  за админ 25 ное 2014, 20:21
   
  0
   
  0

  http://m.blitz.bg/news/article/304381

 17. #17
  военен 25 ное 2014, 22:11
   
  0
   
  0

  Добре де,ако Русия врътне кранчето на газта и нефта какво става с еврогейскят съюз.Колко ще издържим година, може би две ами после накъде.

 18. #18
  Ха-ха! 25 ное 2014, 22:28
   
  0
   
  0

  За кво ги ручате жабетата бре! Не ви ли е ясно, че големите винаги се разбират, рано или късно, щото ако не се разберат всички вкупом си отиваме...Пък за нас да не говорим, ние и без да се репчиме, вече сме много вътре...И краят му се не види!

 19. #19
  Ха-ха-ха 25 ное 2014, 23:30
   
  0
   
  0

  Teraflop, този титан на мисълта, както винаги се изказва супер яко!
  Костов, който е баннат от дестина дни, продължава да витае като зъл дух в съзнанието на доста форумци и да смущава покоя на душите им...
  Военен,да, "ще издържим година, може би две", но управляващите на руския народ не могат да издържат без shoping /пазаруване/ в Лондон, Париж и Берлин повече от месец-два!
  Голям смях пада в този сайт!

 20. #20
  KOREKTOR 26 ное 2014, 07:27
   
  0
   
  0

  До #19 Пуснато от Ха-ха-ха

  Ха-ха-ха,

  Нали знаеш кои се хилят и кикотят на собствените си ТЪПОТИИ.

  Или не знаеш?

  Дебилите бе. Дебилите.

 21. #21
  За едно е прав! 26 ное 2014, 11:30
   
  0
   
  0

  За едно авторът е прав - наистина е време за сделка! И двете страни си показаха рогата, сега е времето да седнат и да се разберат.
  Но като цяло статията е направо по детски глупава наивна, и за пораден път показва до колко необозрим за западът е начинът на мислене на руснаците и руското общество...

 22. #22
  МОгливия Албион 26 ное 2014, 11:48
   
  0
   
  0

  И на Запад,и на Изток хората които знаят,че Германия и Русия много повече години са били съюзници и партньори.....,са малцинство.След разгрома на Наполеон Германия,Русия и Австро-Унгария са съюзници в т.нар. Свещен съюз,а по-късно през същия 19-ти век са съюзници в Съюза не тримата императори.Тоя съюз крепи цял век в Европа да няма общоевропейска война подобна на Наполеоновите войни.Руската династия Романов е от немски произход,а Екатерина-Велика преди да стане императрица е немска принцеса.Последният руски императар и кайзер Вилхем са роднини.През 20-те и 30-те години на 20-ти век между СССР и Германия има сътрудничество в търговията,промишлеността и обучението на кадри,в т.ч. и военни,както и договора Молотов-Рибентроп.Някой все успява през 20-ти век да насъска Русия и Германия една срещу друга и да лови риба в мътна вода.Страда цяла Европа с изключение на един мъглив остров и братовчедите му отвъд Атлантика.Дано на немците им е дошъл акълът да не стават за пореден път пионка на мОгливия Албион!

 23. #23
  RT 26 ное 2014, 11:50
   
  0
   
  0

  Относно коментар 8:Не е имало фашизъм в Германия ли?!E това е прекалено!!!Тука модератори има ли или не?

 24. #24
  Иванн 26 ное 2014, 19:42
   
  0
   
  0

  "цензурните думи и обиди",които Преслав е премахнал са че "германски фашизъм" не е имало.

  Доводите ми са следните:

  -в Германия никога не е имнало фашистка партия
  -след 1933г. на власт при напълно демократични избори идва НСДАП-Национал-Социалистическа Германска Работническа Партия,подпомогната от ГКП-Германската Комунистическа Партия против СДПартия на Ернст Телман
  -НСДАП също е патия на работническата класа и съшщо се застъпва за строителство на социализма
  -Съветския Съюз не натрушава дипломатическите си отношения с Германия(Третия Райх),а дори ги засилва,особено през 1938-39г.когато и подписва договорите си.
  -пресата в Германия не говори за никакъв фашизъм
  -лидерът на Гермаските нацисти и по- късно Канцлер на Германия,Адолф Хитлер никога не говори за никакъв фашизъм,а за националсоциализъм
  - самия той никога не се е опредлял за "фашист".
  - на срещи,конгреси,митинги и др.германските национал-социалисти никога не са говорили за никакъв фащизъм
  - символиката в пропагандата на НСДАПне е фашистка,а нацистка.Знамена,плакати,лозунги,призиви...
  -особено тази във Вермахта и др. военизирани институции


  Който не вярва,нека да посочи нещо "фашистко" в Германия,различно от нацисткото.

  После болшевиките пък измислиха някакъв "хитлеризъм",а след това и "сталинизъм".
  Нарекоха Германия "хитлеристка",а Съветския Съюз "сталински".Това е противно на историческата истина.


  Преславе,призовавам те най-риятелски-учи,учи и пак учи.Пропагандата не е история.Историята е наука,докато пропагандата не е .Ти си специалист засега само по пропагандата.Не е лошо,положително е,тя има своите стойности ,не е за пренебрегване,но и историята има свои,дори по-силни.

  Но ако се облегнем на германската пропаганда след 1933г,тя е убедително нацистка,и в никаъв случай фашистка.

 25. #25
  реметалак 26 ное 2014, 21:21
   
  0
   
  0

  до ,,иванинн,,-я прочети определението за думата ,,фашизъм,,и тогава коментирай

 26. #26
  Хитлеровият фашизъм... 26 ное 2014, 22:40
   
  0
   
  0

  Доколкото ми е известно, фашизмът е общество, в което управляват крайно десни, малко на брой супер богаташи - олигархи.
  Дали ще се стигне до фашистка диктатура, зависи дали гражданите ще започнат да протестират против този наложен режим - управлението на малката група богаташи.
  Днес също в много страни управляват постоянно олигархите, но пък успяват да "замажат" положението с показването на някакви си избори. Е, и?
  Какво като има избори? Ако след това дошлите на власт правят това, което им диктуват олигархите, каква е тази система? Фашизъм естествено, макар и в по-лека форма (без диктатура, понеже гражданите вярват, че уж изборите определят, кой да е на власт :). Блаженни са вярващите :)! ). И в САЩ и в западна Европа управляват безспорно богаташите, в това няма никакво съмнение!

  Германия може и да не е имала по времето на Хитлер фашистка партия, но определящо е, дали "задкулисието" - олигархите там, са "дърпали конците" и Хитлер е бил марионетка? Той е бил беден, не е ясно, дали е бил някакакъв харизматичен талант и така да е успял да стигне толкова високо във властта или богаташите са му помогнали и за това ги е слушал след това? А може и двете да са били? Богатите да са го използвали....

 27. #27
  Мъжът на украинеца 26 ное 2014, 22:58
   
  0
   
  0

  До#19 Ха-ха-ха да му го нахакам

  Абе дебил недохакан!Откъде знаеш,че костов е баннат?Няма такова нещо-костов е ник ползван от админа ПРЪЧлав да дразни русофилите и свестните армейци!Не му прави чест!Общо взето тук не повече петнадесетина умни, начетени и с интелект посетители вземат отношение по темите
  Политика
  Армия
  Национална сигурност!
  Всички останали са -тъпи и неграмотни тролове -любимци на ПРЪЧлав...

 28. #28
  Сун Дзъ 26 ное 2014, 23:26
   
  0
   
  0

  Хитлер признава за свой учител и духовен баща Мусолини -основателя на италианския фашизъм!Така ,че хитлеровия нацизъм е разновидност на италианския фашизъм.

 29. #29
  украинофил по убеждение 27 ное 2014, 11:16
   
  0
   
  0

  До #27 Пуснато от Мъжът на украинеца
  Тъпунгер,ти до сега щом не разбра,че админа е русофил,какво да говорим повече за умствените ти възможности?

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка