ЛОШО: ПУТИН-"ОТКАЗВАМЕ СЕ ОТ ЮЖЕН ПОТОК, БЪЛГАРИЯ ПРОПУСНАХТЕ МНОГО, ПОИСКАЙТЕ СИ ПАРИТЕ ОТ ЕС!" ХАЙДЕ СЕГА ПЛЕВНЕЛИЕВ ДА НИ ДОКАРА ОБЕЩАНИЯ ГАЗ!

Pan.bg 01 дек 2014 | 20:52 views (12648) commentaries(153)
img Извънредно! Путин спира "Южен поток" заради България! Турция ще е газов партньор на Русия (обновена)
Автор: ПИК
(заглавието е на ПАН.БГ)


При настоящите условия Русия не може да започне строежа на проекта "Южен поток". Това заяви руският президент Владимир Путин.

"С оглед на това, че до момента не сме получили разрешение от България, смятаме, че Русия в тези условия не може да продължи реализацията на този проект. Имам предвид това, че сега трябва да се започне строителството на този тръбопровод в Черно море. Ние не можем да започнем строителството на морската отсечка, докато не получим разрешението от България", уточни той, цитиран от БГНЕС..

Русия не може да започне строителството на морската отсечка от газопровода, да достигне българския бряг и да спре. "Това е нелепо, мисля, че всички го разбират", отбеляза Путин, добавяйки, че Русия ще бъде принудена да преразгледа своето участие в този проект.

Той също така благодари на турските партньори за подкрепата, която те са оказали за осъществяването на "Южен поток".
image
Смятаме, че позицията на Европейската комисия не беше конструктивна. И ако Европа не желае "Южен поток" да бъде построен, значи той няма да бъде построен, подчерта Путин. "Ние ще насочим нашите енергийни потоци към други региони по света, включително ще ускорим реализацията на проектите за втечнен природен газ", каза още той.

Според него самият факт, че Русия ще бъде принудена да изнася своите ресурси за други пазари и в резултат на това Европа няма да получи тези обеми от Русия, не отговаря на икономическите интереси на Европа и нанася щети на сътрудничеството.

Путин предложи на България да поиска от ЕС да я обезщети за изпуснатите ползи по проекта "Южен поток".

"Ако България е лишена от възможността да се държи като суверенна държава, то нека те поискат от ЕК пари за пропуснатите печалби, защото само преките доходи за българския бюджет от транзита щяха да възлизат на не по-малко от 400 млн. евро годишно", заяви Путин.

Руският президент даде да се разбере, че Москва е била напълно готова да започне изграждането на газопровода. Той добави, че Русия е готова да построи още един тръбопровод за осигуряването на потребностите на турската икономика от синьо гориво и да създаде на границата допълнителен газов хъб.

"С оглед на растящите нужди на Турция ние сме готови не само да разширим "Син поток", но и да построим още една тръбопроводна система, за да задоволим растящите потребности на турската икономика. А ако бъде сметнато за целесъобразно, да създадем на турска територия, на границата с Гърция, и допълнителен газов център за потребителите в Южна Европа", подчерта Путин.

От срещата между него и турският президент Реджеб Ердоган стана ясно, че Москва и Анкара са се договорили за строителството на морски газопровод с капацитет 63 милиарда куб.м газ.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 153

 1. #1
  нема газ! 01 дек 2014, 21:19
   
  1
   
  1

  Започваме да духаме.

 2. #2
  Роберто Кавали 01 дек 2014, 21:21
   
  1
   
  0

  Ай, чИститУ!

 3. #3
  Astrooskar 01 дек 2014, 21:21
   
  1
   
  0

  "Ако България е лишена от възможността да се държи като суверенна държава, то нека те поискат от ЕК пари за пропуснатите печалби, защото само преките доходи за българския бюджет от транзита щяха да възлизат на не по-малко от 400 млн. евро годишно"-Айде да ни е честито!Естествено у нас могат само да разграбват,разграждат,режат и съкращават!!!Те това го могат най-добре,тоя почти 1 милярд лв. на година,е ние сме богата държава,можеме да си го позволиме,ще резнеме оттук,ще резнеме оттам и готово!

 4. #4
  BN 01 дек 2014, 21:23
   
  1
   
  0

  А така сега ще му ядем главата щото сме много хитри,Боко тиквата и компания ще забият надгробния кръст на България. Алтернативаите са -спират газта от Украйна и сваляме гащите пред Турция. Браво направо ми иде да ви се и___ра на тъпите продажни кратуни.

 5. #5
  Опорна червена линия ... 01 дек 2014, 21:31
   
  1
   
  0

  Уважаеми "Опорна червена линия...", като се правиш на журналист - info@pan.bg
  Подай си CV-то, ще те наемем на работа. Абсолютно сериозно.
  Админ.

 6. #6
  KOREKTOR 01 дек 2014, 21:31
   
  1
   
  0

  ""С оглед на растящите нужди на Турция ние сме готови не само да разширим "Син поток", но и да построим още една тръбопроводна система, за да задоволим растящите потребности на турската икономика. А ако бъде сметнато за целесъобразно, да създадем на турска територия, на границата с Гърция, и допълнителен газов център за потребителите в Южна Европа", подчерта Путин."

  Те отдавна го казаха руснаците. Като не искате ПРЕЗ ВАС, алтернативи бол.

  Само после DEMOPEDERASIKUS TAPAKUS в България да не рИват после що на Турция и Гърция руснаците продават за толкова газа, а на нас за пъти повече. Ами ей за това защото сте ПАТКИ (по-редно е с "У" да бъде)ТЪПИ.

  А още по лошото ще е, че май ще я докараме да купуваме газ от турци и гърци като спре транзита през ХОХОЛСКО, а от там и през българско.

 7. #7
  Наско 01 дек 2014, 21:32
   
  1
   
  0

  Жална ни майка с такива управляващи,още по жалко за децата ни.

 8. #8
  Тони 01 дек 2014, 21:44
   
  0
   
  1

  Ура!!!
  Сега остава да се откажат и от белене! :)

 9. #9
  Чичо Чандо 01 дек 2014, 21:56
   
  1
   
  0

  То се знаеше, че ще я докараме дотам, че и оттам. Чакайте още коледни "подаръци" от дедо ви Мороз!

  Когато Гошо Тъпото, Койчо Коев, Спиро Пияницата, Калин Каръков и Кутьо Кутсузов се сберат в една тумба, беж да ви няма, през три планини в десета! Тикварницата отдавна е за затваряне, щото и тиквеникът, и баницата, и зелникът отдавна са изядени. Брех мааа му само, тук съде луди останахме!

 10. #10
  KOREKTOR 01 дек 2014, 21:58
   
  0
   
  1

  До #8 Пуснато от Тони

  Тончо,

  Я ПИКЛЬО бегом при мамито,че пак си напълнил памперса отзаде та овуня всичко наоколо.

  И сополите от мутричката ти да избърше.

 11. #11
  Мазен Которак депутатин 01 дек 2014, 22:11
   
  0
   
  1

  Който си има дебела козинка и сланинка ще изпролети! Останалите пилци ще ги броят наесен, ако междувременно, ние котораците не сме ги изпапали! Ей много бройлери ще се наредят на шиша зъмъс, за да се сгреят от студа, зер газчица ще има само за гриловете. Хруп костички, препечини, хруп крилца, мазни трътчици и шейгунчета... Мляс-мляс, мяу!

 12. #12
  xxxxx 01 дек 2014, 22:19
   
  0
   
  1

  Нали декември щяхте да полагате тръби по дъното на Черно Море или рублата така се обезцени, че вече е скъпо 51 рубли за долар :)

 13. #13
  либераст дермократ 01 дек 2014, 22:33
   
  0
   
  1

  аве, ни трябна да мислим за доклада на еврокомисията че ще изпуснем тридесет милиона

 14. #14
  bash delibash 01 дек 2014, 22:48
   
  1
   
  0

  Все още разчитам на здравия разум на президента Путин,не на нашия,неговия здрав разум отдавна е изгубен!Имало едно време един държавник които беше казал ,кои съм аз да не преклоня глава пред ресурсите на Русия и да лиша моята страна от просперитет и създал народа с помощта на своите братя лека и тежка промишленост закупил самолети и всичко това закупил и заменил за чушки и домати.Според вас кои постъпва така.Така може да постъпи само един съпричастен към съдбата на един народ друг народ когото с чиста съвест аз и сега мога да нарека свой братя.Братя защото сме започнали заедно своя път и в исторически и генетичен план.Но ще дойде ден когато всеки ще отговаря за действията си пред своя народ,ако междувременно не избяга като предател или се отрече от всичко което е сторил и казал като нечестивец.А на президента Путин трябва да му благодарим за това че не слага под един знаменател българските продажни политици и Българския Народ.Пропуснахме една възможност(нема проблем плевнелиев ще дръпне едно газопроводче,засега не е пробвал само на остров Тамбукту).Бог да е с нас.

 15. #15
  тралала 01 дек 2014, 22:56
   
  1
   
  0

  Това е ужасяваща новина за нас. След като проекта за нов АЕЦ рухна, сега пада и Южен Поток. България е изправена пред сериозен проблем - ТЕЦ-овете ни са амортизирани, АЕЦ Козлодуй е с руски реактори и руско гориво /без Южемн Поток може да ни извиват ръцете както си поискат/. Нямаме пари да строим дори един блок в АЕЦ Козлодуй. Очертава се да "започнат" проблеми по газопровода за нас през Украйна. Русия стъпва здраво в Турция и ще получи лостове да пречи на транзит на азърбейджански газ. Какво следва? Шеврон и к*р за Добруджа. Цените за ток ще скачат главоломно, което е смъртоносно за доста предприятия у нас, да не говорим за обеднелия краен потребител. Кошмар!

 16. #16
  грифин 01 дек 2014, 23:48
   
  1
   
  0

  КОЙ КАКВОТО СИ ТЪРСИ , РАНО ИЛИ КЪСНО СИ ГО ПОЛУЧАВА....НАРОДНАТА МЪДРОСТ:като си знаеш халя, не гони Михаля...НО НИЕ ВСИЧКО ,,можем" НО НИЩО НЕ ЗНАЕМ ,ЧЕ И НЕ СЕ УЧИМ :: КОГАТО АТОВЕТЕ СЕ РИТАТ ПАТЯТ....,,умните""МАГАРЕТА...ХАК НИ ДА СМЕ МИСЛИЛИ!!!!

 17. #17
  Аноним 01 дек 2014, 23:54
   
  1
   
  0

  През 1997 г. се отказахме от Син поток и турците го прибраха. Сега се повтаря същата история. Защо ли се получава така?

 18. #18
  ХОРОШО 02 дек 2014, 00:04
   
  0
   
  1

  НЕ НИ ТРЯБВА НИ АЕЦ БЕЛЕНЕ,НИ ЮЖЕН ПОТОК! ХА НАЗДРАВЕ!

 19. #19
  приходящ 02 дек 2014, 00:18
   
  0
   
  1

  "ОТКАЗВАМЕ СЕ ОТ ЮЖЕН ПОТОК" - Днес е хубав ден за българската демокрация!
  А на таварищ Путин, бих задал следния въпрос - кои пари, по-точно, бе таварищ, да поискаме? Тези, дето щяхме да вземем назаем от руска банка, за да ги дадем на местни петоколонници да строят (разбирай - да крадат), да плащаме заема чрез транзитните такси къде 25 години, па след това като потекат едни реки от мед и масло... мани-мани.
  Ама то след 25 гОдин, я камилата, я камиларя. Имаше една приказка, не си спомням чия - "По-добре врабче в ръката, отколкото сокол в небето" - та и нашата трябва да е такава.
  Има и още един аспект, който може би умишлено се пропуска - За чий йух ни е още един газопровод, при условие, че вече си имаме такъв, и то 100% българска собственост??? Жан Виденов такъв-онакъв, но това, което не може да му се отрече е, че се опъна на Кремъл и благодарение на това сега газопроводът е Българска собственост, респективно транзитните такси (каквито и да са те) и в момента постъпват в бюджета. Може би това негово действие беше една от причините неговите съпартийци да му спретнат таква кенеф-капия.
  В крайна сметка, истината е една - България (да се разбира като държавата България, а не шайката обирджии, захапали гърлото на народа) няма никакъв интерес от строежа на този безумен проект, освен, разбира се, обслужването на руските интереси.
  И в тази връзка, всеки един трябва да даде ясен отговор пред себе си - в Европа ли иска да бъде или в Северна Азия?

 20. #20
  тралала 02 дек 2014, 00:38
   
  0
   
  0

  Има и нещо хубаво все пак - протестите срещу добива на шистов газ ги слагаха под знаменател - платени от Кремъл. Сега вече няма как да са платени от Кремъл! Не на добива на шистов газ! Не на унищожаването на българската житница - Добруджа! Вън Шеврон от България! Да опазим България чиста!

 21. #21
  RamonM 02 дек 2014, 00:39
   
  0
   
  0

  Хайде да не се тюхкаме сега. Това беше един дълъг и естествен процес който доведе до това положение.
  1. Запада направи всичко възможно да предотврати Русия да стъпи на Балканите. Единствената проруска страна на Балканите е Гърция в момента и тя е силно изолирана на юг. Оттам се контролира от мощните американски и турски военни бази. А, да забравих за Сърбия, горката - ни море, ни територия, нищо не решава, така че можем и да я подминем. В случая България действа като Нане и Вуте със Сърбия - "Не сакам на мен да ми е добре, сакам на Вуте да му е зле." Така че ролята си България блестящо изпълни - хем ние ще страдаме, хем и Сърбия, хохо какво постижение.
  2. Запада направи всичко възможно да останем бедни, да съществуваме само в изгода на САЩ и германия. И , да, Германия намаза отново от нас. Единствените губещи ще бъдем ние от Евросъюза, а Турция се оформя като регионален Китай - растяща икономика и и силна военна мощ. Сега Турция ще преразпределя газа за Европа, ще си доразвива икономиката и ще бие целия Евросъюз след някое и друго десетилетие.
  3. Турция може да си позволи такава външна политика, защото е най-мощната държава на НАТО в Европа и не е в Евросъюза, нито иска вече да бъде там. Освен че турците са много добри дипломати и политици., за разлика от цялатa гвардия лукови глави която ни води тук до сега от 89та година насам.

  Можете да се поздравите всички русофоби, включително и тия в Киев и в Брюксел - Турция надхитри всички ни. Ердоган е политик от класа.

 22. #22
  грифин 02 дек 2014, 00:42
   
  0
   
  0

  Не ми е работа,но като ,,глупавичък"да попитам ,ТУРЦИЯ за къде е тръгнала,сигурно и тя против ИНТЕРЕСИТЕ СИ!!!Защо трябва разрухата и затриването на БЪЛГАРИЯ да се оправдава с едно благодарствено потъпване по рамото.....или ,,захарче "като на маймунката от цирка

 23. #23
  МиГ 02 дек 2014, 00:53
   
  0
   
  0

  Честито на всички, които искат желаят разпадането на държавата и робуването на чуждите интереси! Днес направихте още една голяма крачка.
  Нищо де, утре ще купуваме газ от Турция и ще се замозалъгваме, че бил...турски. Е, ще плащаме малко повече, няма да взимаме пари от транзит...но какво от това. Нали ще се бием в гърдите колко сме били "независими от Русия". Като бай Ганьо в банята - Булгар. Булгааар! И половин Европа ще се сме колко плиткоумен е този Булгар и как изпусна питомното за да гони дивото.
  Народен съд трябва за всичките национални предатели били във властта и докарали България от средна европейска държава до просяка на ЕС!!!

 24. #24
  приходящ 02 дек 2014, 01:07
   
  0
   
  0

  До #21 Пуснато от RamonM:
  "Единствената проруска страна на Балканите е Гърция" - да бе, де тоя късмет някой друг да ни вземе палмата на първенеца :(.
  А по отношение на твърдението, че "Запада направи всичко възможно да останем бедни", чудя се струва ли си да се коментира такова откровено невярно твърдение? И все пак, да кажа, че не "лошият" Запад ни докара до това дередже, а веригата от знайни и незнайни "другари", дето изсмукаха, че и продължават да смучат де що може от тая нещастна държава. И техния генезис не е в посолствата на САЩ, Англия, Франция или Германия - той е в сградата на бул. "Драган Цанков", №28.
  Чудно ми е и друго - като как "Германия намаза отново от нас"? Освен с хранителните хипермаркети, друго не се сещам, ама на мен ми е простено - нали съм един прост чобанин, не е нужно да доказвам писанията си. Виж, вие - Ентелигенцията - трябва! Та ако може, така - по-подробно...

 25. #25
  RamonM 02 дек 2014, 01:39
   
  0
   
  0

  приходящия, представи ми списък на всички заводи и фабрики , които ЕС са построили или помогнали на БГ да построи за 25 години.

  Също така представи списък на цялото военно оборудване което сме получили от Нато или ЕС.

  Колко е безработицата в БГ?
  Какви са социалните надбавки за трудещи се и безработни? ( само за инфо - в Белгия получаваш 700 евро като безработен и безплатна храна,в много случай пожизнено )
  Какви са цените на продуктите и режийните и каква е средната заплата?
  Колко души са бездомни в БГ ? имаше ли бездомни преди 1989?
  Защо всеки българин има собствена къща или апартамент строени и закупени от преди 1989 и колко са успели да си купят след това?
  Защо маса българи емигрират на Запад и колко от Запад емигрират в България ( щото е много добре)?

  само тогава има смисъл да разговарям с теб.

  А, сега , само мога да кажа , да и Германия, и Австрия, и Англия, и Франция са много прави като не искат да има такава държава като нас на Балканите. Ние сме невероятни тъпаци, буквално пречим на всички със съществуването си и простотията си и сме даже самоубийствени, които искат да повлекат и други със себе си - истинска държава камикадзе.
  Чудя се просто отде се взе толкоз простотия у нас ?

  Значи , на следващия оранжев митинг който ще устроите, не забравяйте да помолите САЩ да ни бомбардират. Като либийската "опозиция". Някакви забрадени тетки правиха фалшиви видеоклитпове като си друсаха мобилните телефони и снимаха чернокожи работници, които уж ги нападали и били някаква армия на Кадафи и после ги разпространиха в интернет, та даже ги въртяха по всички европейски канали - РТЛ и тям подобни. И докато ни бомбардират, не забравяйте да поискате да намерят Плевньо и Боко и да им забият по един прът в задниците, както направи "опозицията"в Либия c Кадафи. Това ще е единственото достйно дело което би се осъществило под ваше давление.

 26. #26
  До #24 02 дек 2014, 01:46
   
  0
   
  0

  " И все пак, да кажа, че не "лошият" Запад ни докара до това дередже, а веригата от знайни и незнайни"бла бла бла ...

  Скъпи, ти май забравяш какво поиска МВФ от нас 1989. Що за простотия е това?

 27. #27
  Износител 02 дек 2014, 02:05
   
  0
   
  0

  До #25 Пуснато от RamonM

  Ами ходи в НСИ и питай кои заводи и фабрики изнасят годишно за 43 милиарда български стоки в чужбина. Всичките са с модерни западни технологии, а не Савецки

 28. #28
  Списаревски 02 дек 2014, 02:10
   
  0
   
  0

  Хайде хаирлия да е! Сега вече ще купим една ескадрила модерни самолети, вместо да загробваме милиарди народни пари в безумния проект ЮП!

 29. #29
  критикуващият 02 дек 2014, 04:26
   
  0
   
  0

  #25 RamonM

  Браво RamonM! Ние действително сме специалисти по самоунищожение. И няма значение вече, дали при ЮП, при рязнето на "старите" съветски оръжия, или дори това, дето сме били изнасяли стоки за 43 милиарда,(според #27 Износител).

  Няма какво да спорим тука дали сме щели да имаме полза от Нато и ЕС. За последните 25 години РБ стремително потъва. И това се вижда от всеки, който даже и като приходящият да е толкова про-западно ориентиран.
  Нато и ЕС може и да не са ни директно виновни, но нали се опитваме да живеем по техните правила, в т.н. демокрация.

  Оказва се, че техните правила за тех са си добри а за РБ са унищожителни?
  И от този износ на стоки за цели 43 милиарда, къде е ползата за страната ни като цяло? Да са построили много нови училища, много нови къщи по селата хората? Селата на РБ са пълна катастрофа. Младите са избягали и всичко там е на доизживяване. В капитализма ползата от индустриите, банките, от всякаква дейност отива първо в дълбоките джобове на собствениците, акционерите, една част в джобовете на държавните чиновници и политици, които винаги се опитват да използват събраните данъци на първо място за тях си. За народа и републиката остава малко.

  Проблемът е, че българинът с манталитета си при демокрацията не може да оцелее като народ, понеже е брутален егоист. Освен някаква диктатура, както социаолистическата например, друга система не мже да ни накара да мислим за просперитета на целият народ и нация.
  Всеки робтае, че "потъваме", но не е ясно докопае ли се и той до местенце, дето може да се "лапа" от общото, без да му мисли много ще си "пълни гушката". А това в много случаи унищожава огромни средства на цялата държава. Кого го интересува?
  Ето влизането ни в Нато беше свързано с унищожението на натрупаното ни оръжие. Е, може и да е било "старо", "не по стандартите на Нато", но все пак имаше и в случай на война щеше да ни свърши дбра работа. А Нато ни разоръжи напълно и сега вече е опасно да се мисли, ако не дай си Боже на Турция й хрумне да ни присвои, както северен Кипър, на никой на запад и на Нато няма да им направи изобщо впечатление... Ако бяхме с Русия, "добра" тя или "лоша", първо щяхме да сме въоръжени до зъби и второ в такива случай Русия щеше да ни избави от нападателите.
  Западът, САЩ и Нато няма да си мръднат и пръста за нас, ако сега някой реши да ни завладее. (Нали и Гърция и Турция са натовски страни, Нато ме спря тогава Турция да вземе част от Гърция на Кипър). Бъдете сигурни в това!
  Те тръбят, че Русия била единстеният "опсен враг" за тях. Но куриозното в случая е, че ако Русия ни превземе, то има по-голяма вероятност да оцелеем като отделен народ, като култура, като отделна страна - дори и пак ако сме в някаква си форма на диктатура.
  Демокрацията ни унищожава и още малко години ни остават, докато напълно не изчезнем от картата. Териториите ни естестено ще ги има още, но какви ли "мургави" ще ги населяват, какви ли езици ще говорят, каква ли чалга ще слушат, каква ли история ще учат в училище?

  Май учителите им ще казват: "Преди нас, тука тези земи са били населявани от някакви си смотаняци, които сами се самоунищожиха и така сега ние живеем тука..."

 30. #30
  RamonM 02 дек 2014, 04:57
   
  0
   
  0

  Do #27

  Това че положението на Българската икономикa се е влошило след 1989 до сега а не обратното е вече азбучна истина.

  ето какво пишат някой от най-консервативните издания на запад за българия в последно време :


  BBC: "Economy: Bulgaria is one of the EU's poorest countries. Organised crime and corruption have deterred investors and hindered growth" issue 2014

  Bloomberg Businessweek/By Charles Kenny/ November 07, 2014 /:
  "The early 1990s were filled with hope that the economies of Eastern Europe and Central Asia would boom once they were freed from the shackles of state control. In fact, the economic performance of the former Eastern bloc has been pretty grim—for some countries, worse than under communism. That’s a lesson in the messiness of change, but it also highlights why economic growth is only a partial measure of progress....

  ...According to World Bank figures, the low and middle-income countries of Eastern Europe and Central Asia as a region have increased their average GDP per capita 43 percent since 1990. That’s slightly better than Sub-Saharan Africa but worse than South and East Asia, Latin America, or the Middle East and North Africa. For 25 countries in the former Eastern bloc, the per-capita GDPs of 13 (containing most of the region’s population) have expanded more slowly since 1990 than the global average. Of the 165 countries for which the World Bank has data, Russia’s GDP per capita (measured in purchasing power parity) was 33rd highest in 1990 and 42nd highest in 2013. Ukraine dropped from 55th to 93rd. Bulgaria and Latvia dropped one spot, Romania four, and Hungary eight. Poland did manage to climb 16 spots, to 45th richest, but it was very much in the minority. While Albania, Poland, Belarus, and Armenia have more than doubled their income per capita since 1990, six countries in the region are poorer than they were that year, including Ukraine and Georgia.


  ...It isn’t just compared with countries in the rest of the world that growth rates across much of the former communist bloc are disappointing—it’s compared with their performance under communism.

  The Maddison project has historical data for 46 economies covering 1939, 1989, and 2010. That includes Bulgaria, Hungary, the former Yugoslavia and its successor states, and the former USSR and its successor states.

  In 1939, Bulgaria was the 36th richest of the 46 countries.

  It climbed to 21st richest by 1989

  and reached 30th richest by 2010.

  The USSR was in 27th place in 1939. It reached 24th place by 1989, before the successor states as a group fell back to 34th by 2010.

  ...post-Communist countries have performed badly—and some of the countries that have adopted the most liberal policies have seen the weakest growth. "


  Bulgaria-An Icon of the Post-Socialist Freefall

  Today, in 2013, the Bulgarian economy is in massive contraction under capitalism's neo-liberal 'shock therapy'. Bulgaria is now the lowest-income post-socialist state, with the highest levels of economic emigration in Europe, reflective of capitalism's 'race to the bottom' in the EU. As one author noted in 2009: "Capitalism's failure to lift living standards, impose the rule of law and tame flourishing corruption and nepotism has given way to fond memories of the times when the jobless rate was zero, food was cheap and social safety was high".[5] Many Bulgarians who were born in the 1970's and before view the socialist period as "a golden era" compared to today. There is a popular current Bulgarian joke about a woman who wakes up and runs about her house at night in panic, looking into the medicine cabinet, the refrigerator and then out the window into the street. Relieved, she returns to the bedroom. Her husband asks her, "What's wrong with you?" "I had a terrible nightmare," she says. "I dreamt that we could still afford to buy medicine, that the refrigerator was absolutely full, and that the streets were safe and clean." "How is that a nightmare?" the husband asks. The woman shakes her head, "I thought the communists were back in power." North America/East Europe digest

  Само че предполагам че си достатъчно неук за да не можеш да прочетеш и това.

 31. #31
  Do #27 02 дек 2014, 05:37
   
  0
   
  0

  Какво изнасяте бе, цървули? Аз живея от 30 години на Запад и нищо не съм видял до сега да се продава тук произведено в БГ. Освен някакви скапани парцали в H&М и кой знае на каква робска заплата и условия произведени в БГ. по-зле и от Индия. Разказвали са ми хора от провинцията като си ходя до БГ. Всеки път като се върна заварвам някоя нова вила вдигната и цели квартали опустошени и в София и в провинцията . Едно време нямаше къде човек дa хвърли патерица из наште поля и да не попадне на посеви, овошки, житя. Всичко е опустошенооооо!!! Срам ме е като ми идват гости от чужбина да им покажа какво е oстанало. Англичани ме посещаваха преди 1985 и бяха във възторг. Сега ме е срам да им покажа циганията по Черно Море. Не на циганите, нашта родна българска свинщина .

  Е това е българина - ще продаде майка си и баща си за да се повози на мерцедес. Ще си загроби родината за да му дадат някой американо самолет 10та ръка. Ще убие брата си за да се снима до некой западняк на селфи. Ние сме едни политически курви. Това сме. Оставихме се да ни ръководят най-големите идиоти - с конкурс да ги избираш няма да попаднеш на такива екземпляри като Тиквата и Плевньо. И армията ни е същата и народа. Народ който е търпял 500 години да го тъпчат ,за който идва Руския Император за да го спаси а той му плюе в лицето. Ние сме едни нищожества и такива ще си останем. Дано ни затрият по-бързо че да не се мъчим да живеем в тоя срам. Всичко живо се е захласнало по лъскавото и крякащото. Един Левски да се намери сред нас - 1000 Поп Kръстьовци ще се намерят да го гътнат. Е, това сме.

 32. #32
  Smarty 02 дек 2014, 05:56
   
  0
   
  0

  Чакайте, много бързо се о....оцапахте - лошото тепърва предстои............

 33. #33
  KOREKTOR 02 дек 2014, 07:35
   
  0
   
  0

  До #27 Пуснато от Износител

  Износител,

  А бе ТЪПАНАР ДЕМОПЕДЕРАСКИ,

  А бе БУНАКО ТЪП,

  Къде го видя този износ за "43 милиарда български стоки в чужбина".

  Това само в НСИ може да го видиш.

  Какво може да изнесе България и какво количество бе ПЛОНДЕР СЪДРАН. Някой и друг парцал ушит на ишлеме за чужди фирми и това е.

  Никой извън България и българите в чужбина не консумира български стоки бе ИДИОТ.

  Тов дето ти го разправят , че запагняците це пукат да се тъпчат с наши сирена, меса и вина го говори на ПРОСТАТА си кратуна ТЪПА.

  Ти ДЕБИЛЕ не виждаш ли ,че вече и тоалетната ни хартия е вносна бе.

  Какво изнасяш навън бе ОТВОРКО. Ти български кораб в българско пристанище видял ли си скоро бе да товари нещо за износ. Няма и да видиш, защото няма какво да товари. Корабите с години не се прибират в България и екипажите се сменят със самолети по цял свят. Ншщо няма за износ и нищо няма за внос по обемно.

  Всичкия алъш вериш ни е десетина тира. 100 да са 200 да са тировете. Какво значат едни тирове пре кораби и влакови композиции.

  Ти тъпако знаеш ли , че преди години корабите се застояваха в България максимум 7-10 дена и пак навън пълни. И не бяха 10-ната корита на Киро ГЕЛОСАНИЯ, а са били сума десетици. Има хора които да кажат колко са били точо.

  Бил бил изнасял ТЪПАКАЪТ. Грънци изнасяш.

  Ти скоро в магазин на големите вериги влизал ли си бе. Я погледни на щандовете за плодове и зарзават българско ще намериш ли. Чесън български няма. За какво друго да говорим.

  Износител бил. Виж ако изнасяш л@йна може и да си.

 34. #34
  Teraflop 02 дек 2014, 09:06
   
  0
   
  0

  Плевнелиев ще ни докара пушеци и разрушения,а не газ.

 35. #35
  Мърморкото 02 дек 2014, 09:20
   
  0
   
  0

  Ако някой е чакал да стане нещо друго, след като вече 2 години се ослушваме да духне тол вятър (а май и повече години да вяха...) - жестоко се лъже.

  А след 34 коментара повече няма какво да кажа...

 36. #36
  МиГ 02 дек 2014, 09:25
   
  0
   
  0

  Я малко ми припомнете колко е военния ни бюджет, че отхвърляме с чиста ръка 400 млн евро? Дали тези пари почти не покриват бюджета? И после нямало пари за това, нямало за онова. Ами как ще има като сме п.тки!

 37. #37
  Киро 02 дек 2014, 09:58
   
  0
   
  0

  Оставам с впечетлението че лошия тон и обидните квалификации на един коректор умишлено се толерират от екипа на сайта. Не че нещо но оставя лошо впечатление от сайта.

 38. #38
  Едно ми е интересно! 02 дек 2014, 10:10
   
  0
   
  0

  Защо на никой не му прави впечатление нещо, което мен лично ме вбесява - газопровод на българска територия но РУСКА СОББСТВЕНОСТ! На такъв филм не съм съгласен - газопровода на българска територия да бъде БЪЛГАРСКА СОБСТВЕНОСТ и това е! Всичко друго си е пак загуба на суверенитет, каквото и да казват!

 39. #39
  реметалак 02 дек 2014, 10:36
   
  0
   
  0

  до ,, Едно ми е интересно!,,ама ние суверенна държава ли сме !!!! за пръв път го разбирам от теб!!!-Държавният суверенит?т (на френски: souverainet? — върховна власт) е неотчуждаемо юридическо качество на независима държава, символизиращо нейната политическо-правна самостоятелност, висша отговорност и ценност като първичен субект на международното право; необходимо за изключителното върховенство на държавната власт и предполагащо независимост от властта на друга държава; възникващо или изчезващо по силата на доброволно изменения на статуса на независимата държава като цялостен обществен организъм; обусловено от правовото равенство на независими държави и стоящо в основата на съвременното международно право.[1]

  Суверенитетът е изключителното право да се упражнява върховна власт над географски регион или група от хора (напр. нация или племе). Обикновено правителството или друго политическо представителство осъществява суверенните права, въпреки че в някои случаи тези права се упражняват от един човек. Монарх, който управлява суверенна държава, може да бъде наричан суверен на тази държава. Като понятие суверенитетът се определя като върховенство, независимост и самостоятелност на властта на определена държава във вътрешните и външните и? работи. Основа на суверенитета е правото на нациите за самоопределение. Суверенитетът е основен принцип на международното публично право, отразен в Устава на ООН.

 40. #40
  Smetka 02 дек 2014, 10:59
   
  0
   
  0

  Как ги сметнаха тези 400 милиона евро на година ?
  До колкото си спомням нямаше да получим нищо следващите 25 години. След това ще е доста трудно да се правят сметки, защото имаме амортизация на съоръженията, развитие на технологиите и изразходване на находищата...

 41. #41
  за админ 02 дек 2014, 11:13
   
  0
   
  0

  http://www.svobodnoslovo.eu/2014/12/02/ал-симов-българия-няма-да-има-газ-но-ще/

 42. #42
  ХОРОШО 02 дек 2014, 11:22
   
  0
   
  0

  "Едно ми е интересно", МНОГО СИ ПРАВ! НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ДОПУСКА РУСКА СОБСТВЕНОСТ НА ГАЗОПРОВОД НА БЪЛГАРСКА ТЕРИТОРИЯ!
  И нямаше да получим нищо следващите 25 години, няма никакви "400 милиона евро на година"!
  А щом родоотстъпниците се пенят нещата са точни!

 43. #43
  xxxxx 02 дек 2014, 12:57
   
  0
   
  0

  Preslavе, публикувай и това за да сме обективни! И на малките деца им е ясно, че ние не сме виновни, нито за Южен Поток, нито за НАБУКО.

  Об этом журналистам сообщили анонимные собеседники в Брюсселе, попросив не ругать за срыв проекта «маленькую Болгарию».

  http://top.rbc.ru/business/02/12/2014/547d7d4bcbb20f378a0eceaf

 44. #44
  Оги 02 дек 2014, 13:17
   
  0
   
  0

  Това е тотална провокация от страна на Путин!
  Никой не знае, а и няма подписан договор за транзит за да се говори, че имаме пропуснати ползи.
  За 2-3 години този проект се оскапи с има няма 2 милиарда долара,от 2 милиарда та на 4 милиарда, само и само да не вземем нищо и то заради далаверите на някои наши политици в сговор с руснаците. Голямата уж "лапаница" за България щеше евентуално да дойде след около 15 години в размер на около 50 милиона евро на година, при максимално напълнена тръба от транзитни такси, след като се изчистят инвестициите!
  Всичко е политика и далавера за някои хора, а за България един голям ..й!

 45. #45
  РРРР 02 дек 2014, 13:23
   
  0
   
  0

  А къде отидоха 160 милиона евро, които правителството на Орешарски отпусна за този проект????!!!!

 46. #46
  Георги Ковачев_ 02 дек 2014, 14:29
   
  0
   
  0

  Според него самият факт, че Русия ще бъде принудена да изнася своите ресурси за други пазари и в резултат на това Европа няма да получи тези обеми от Русия, не отговаря на икономическите интереси на Европа и нанася щети на сътрудничеството.

  Прав е човекът - Русия има ресурсите, други кандидат-купувачи, освен ЕС, бол. Така че от гледна точка на Русия няма логика да се съобразява с условията на ЕС - продажбите могат да бъдат реализирани и другаде. Ако ЕС иска ресурси от Русия - това ще става при руските условия.

  Единствения губещ в ситуацията ще е ЕС, а най-големия губещ от ЕС ще сме ние. Отново.

 47. #47
  доволен сеирджия 02 дек 2014, 14:40
   
  0
   
  0

  Тук има всякакви експерти във форума: военни, политически, експерти по отбрана и сигурност,енергийни, бизнес експерти, експерти по геополитика, икономически експерти, експерти по русофилия/фобия, експерти по американофилия/фобия и всякакви знайни и незнайни експерти и всички те са събрани в способностите, знанията и уменията на господина КОРЕКТОР, кой види се е сложил всички в джоба си. Ерудит отвсекъде!

 48. #48
  МиГ 02 дек 2014, 14:44
   
  0
   
  0

  Някои да не се правят на ударени, много добре знаят за какво иде реч относно тези 400 млн евро. А ако не се сещат, по-зле за тях. А и не са само тези пари, отстъпка за газта и т.н. Добър пример е Германия. Постоянно се оплакваме, че газта на Германия е по-евтина от колкото нашата. Ами така е, Германия има директна връзка. Ние като нямаме - ще плащаме скъп газ. И ще сме изцяло зависими от трети страни.
  Съгласен съм с мнението, че най-големите губещи сме ние!

 49. #49
  Cyber 02 дек 2014, 14:51
   
  0
   
  0

  Според официалния сайт акционери в "Южен поток" са:
  50%– OAO Gazprom (Русия)
  20%– Eni S.p.A. (Италия)
  15%- EDF (Франция)
  15%– Wintershall Holding GmbH (BASF Group) (Германия)

  Нали се сещате, че ако тази тръба тръгне през България, краварските подлоги в Украйна ще останат без печалба, защото американците няма да могат да си разиграват коня.

  Оги, не те знам какъв специалист си и от къде ги вадиш тези години и печалби, но като приходящия и ти стреляш напосоки. Спомни си сенаторите на коя държава лично дойдоха при Орешарски и го накараха да спре проекта, още преди санкциите на ЕС.

  http://ureport.bg/16630/2014/06/08/politika/bulgaria/oresharski-sprya-yuzhen-potok-sled-sreshta-s-makkeyn/

  Спомнете си къде работи сина на Джон Байдън, кои изкупиха украинската енергийнопреносна мрежа и кои имат интерес от спирането на проекта.
  http://www.standartnews.com/biznes-kompanii/sinat_na_dzho_baydan_stava_shef_v_ukrainska_kompaniya-237676.html

  http://www.dnes.bg/business/2013/01/25/ukraina-i-shel-podpisaha-za-dobiv-na-shistov-gaz.178443

  http://alarmanews.com/%D1%81%D0%BF%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82-%D0%BD%D0%B8-%D1%8E%D0%B6%D0%B5%D0%BD-%D0%BF%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%BA-%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD/

  Май са същите, които натискат арабите за цената на суровия петрол.

  А онези 160 милиона, които кабинетът Орешарски НЕ отпусна бяха за държавна гаранция от наша страна.

  Искате да със соросоидни опорни точки да ни убедите, че Германци, Французи и Италианци, акционери в проекта са глупаци.
  Лижете си там каквото ви подават, прибирайте си заработеното, но не ни правете на балъци.
  Няма вечни врагове и вечни приятели, има вечни интереси.

 50. #50
  Do #43 02 дек 2014, 15:17
   
  0
   
  0

  Хей, анонимен перверзник, точно мненията на олигарха Прохоров ли ще ни учат на това как да се борим срещу олигархията? Земи си заври РБК-то отзад.

 51. #51
  Иванн 02 дек 2014, 15:39
   
  0
   
  0

  Ето,нека сега видят комунистите какво значи малка и безпомощна държава да е подчинена на по-голяма и по-силна.Същото беше когато се строеше комунизма под ръководството на Съветския Съюз.Някой да помни случай,в който България да е взела позоция,различна от тази на съветската.


  Затова единственото спасение-да си траем и да се рпавим,че нищо не виждаме,нека големите да се оправят

 52. #52
  RamonM 02 дек 2014, 15:46
   
  0
   
  0

  Нали не искате руснаците да ни командват в БГ? Е, сега ще ни командват турчолята и словашките селяни с руска газ през украинските тръби. Е, за това беше цялата работа. Е, за това положиха цялата си енергия чукундурите на Герб и останалите идиоти около тях - да направиm услуга на Украйна и Турция - " най-демократичните" страни в Европа.

  Сега да ви разясня за какво става дума и защо Украйна и турция искат да са първи на веригата, където щяхме да бъдем ние.

  Собствеността на тръбите остава за РФ. Това е повече от идеално, защото така никой не може да влияе повече върху покупко-продажбата на това съоръжение от БГ, нито от ЕС. Сигурно Ердоган не се е сетил за това, а, като си знаe собствените хиени и американото дето му диша във врата да добара нещо кактo обикновено . С оня чукундур - кокаинисткото синче на Джо Байгън.

  Страната първа по веригата закупува газа на най-изгодна цена и трупайки резерви може да го препродава, както правеха досега, сетете се кой - Холандия. Те като стари хиени не си поплюваха да продават рускa газ за десеторно по-високи цени. Ние като скромни и играещи по правилата можехме да печелим 3-но както се полага.

  Никой повече не може да добара тръбите от вън - територията е наша, тръбите са собственост на Русия. Защо изведнъж се натиснаха и други да имат собственост върху тръбите на наша територия и това не ви смущава? Който плаща за проекта, той притежава и тръбите. Точка. Ако БГ плати за изграждането ще имаме и ние участие.

  Но мен ми се струва че май добре стана че Руснаците овреме се отказаха от нас - наще олигарси щяха да направят същото като оная украинска кокошка Тимошенко.

 53. #53
  KOREKTOR 02 дек 2014, 16:28
   
  0
   
  0

  Коментарът е цензуриран, заради обиди/нецензурни изрази. Admin

 54. #54
  Първа атомна 02 дек 2014, 16:31
   
  0
   
  0

  На вниманието на износителя - все още изнасяме и нещо печелим главно благодарение на Нефтохима, Козлодуй, Марица-Изток, Неохим, КЦМ и т.н. които са "савецки" заводи и централи. Като ликвидираме и тях тогава ще цъфнем като майски рози.
  Що се отнася до приходите които отивали за изплащане на инвестицията - ние придобиваме собственост без да вложим нищо. Освен това договориха част от приходите веднага да отиват в бюджета още от първата година. За Белене ни предлагаха, ако не искаме също да не даваме нито стотинка за инвестиции и да получаваме ток на цена доста под пазарната.

 55. #55
  KittyHawk 02 дек 2014, 17:02
   
  0
   
  0

  До 54
  Я ми кажи какво печелим от Лукойл ??? Ти наясно ли си, че тази "печелившата" фирмичка няма внесен и 1 лев данък от печалба за 10 години. Всяка година е едно и също: Приходи от 8 милиарда а печалба няма! Били на загуба даже...

  Та пак те питам :КАКВО ПЕЧЕЛИМ ОТ ЛУКОЙЛ ???

 56. #56
  KOREKTOR 02 дек 2014, 17:16
   
  0
   
  0

  До #55 Пуснато от KittyHawk

  KittyHawk,

  Ти помниш ли шефът на Лукойл с кго си играе каруцарския белот най-редовно?

  Цяла България знае, само ти не си наясно.

  Нали БОКО и ВАНЮ ЕГН-ето щяха нещо да ги затварят, лицензи да им взимат.

  Данги дунги. Нали и те са на софрата.

  Е без да претендирам за "ЕКСПЕРТНО МНЕНИЕ" както твърди "доволният свиркаджия" защо така ми се струва, че точно Лукойл има нещо общо повече с едни батковци зад океана отколкото с руснаците.

  Нещо такова бях чел преди време. Ако някой е чул нещо подобно оже да сподели.

 57. #57
  KittyHawk 02 дек 2014, 17:24
   
  0
   
  0

  Коректор много съм наясно, че тиквата е замесен там! Ама какво да го споменавам пожарникарчето . Аз питам какво е печелившото на Лукойл? Тва е най долнопробната фирма в цяла България ако тези отрепки си плащаха данъците до сега, пари не за самолети ами поне два самолетоносачи трябваше да имаме!

 58. #58
  KittyHawk 02 дек 2014, 17:38
   
  0
   
  0

  Ся да ти кажа нещо още по фрапантно за тази фирмичка. Лукойл по принцип взема нефт сорт УРАЛ. Та този нефт цената на международните пазари върви със закъснение от 1-2 дена спрямо другите. На 28 ноември цената на всички нефтове пада с над 10 % но на Урал все още не. На 29 цените на бензина и дизела в всички държави които ползват друг нефт пада с 10% (нормално) На 30 ноември урал пада с 10% с лекото си закъснение . На 1 декември цената на бензина и дизела в България се качва средно с 0.5 стотинки (???) На 2 декември цената пада с 1 стотинка (???) Та Коректор я ми кажи как да не ги мразиш тези свине?

 59. #59
  KOREKTOR 02 дек 2014, 17:40
   
  0
   
  0

  До #57 Пуснато от KittyHawk

  KittyHawk,

  Те, че укриват данъци укриват, но това не им пречи да са на печалба. Въпросът е къде отива печалбата?

  Това е валидно за всички чужди инвиститори и концесионери. особено последните. Там е куче влачи диря няма. Да са живи и здрави Дънди.

  Та за Лукойл-а. Май е много повече американски отколкото руски.

 60. #60
  антиглобалист 02 дек 2014, 17:45
   
  0
   
  0

  Изгледайте това, цялото и тогава ще разберете много повече и за този проект.  Русия в момента се опитва да се измъкне, но няма да е никак лесно. Вече й обявиха информационна, идеологическа, икономическа и финансова война. Тя
  може в произволен момент да се певърне и в "обикновенна" и тогава всичките тези спорове около ЮП ще ни се сторят много незначителни.
  Ние обаче сме 100% жертви.

 61. #61
  KittyHawk 02 дек 2014, 17:50
   
  0
   
  0

  Коректор ако ще да са и марсианци, тези боклуци нямат работа тука. Д си хващат дърмите и от дето са си дошли (САЩ ли, Русия ли, не ме интересува)

 62. #62
  до KittyHawk 02 дек 2014, 17:58
   
  0
   
  0

  KittyHawk хиляди българи мислим така, НО няма как да изгоним всичките кървопийци!

  Дайте реално предложение. как да стане и да ги изгоним. Те ни унищожиха икономиката и армията, народа ни сам избяга половината от тука и как да се борим против враг, който е убедил доста българи, че ни мисли "доброто"? Колко още смятат американците за "демокрация"?

 63. #63
  Сорос 02 дек 2014, 18:03
   
  0
   
  0

  24 души, препоръчани от компании на Джордж Сорос влизат в украинското правителство

  24 души, предложени от компании, занимаващи се с набирането на професионални кадри и експерти, свързани с унгарския милиардер Джордж Сорос ще влязат в състава на новото украинско правителство


  Базираните в Унгария компании за набиране на професионални управленски кадри и експерти Pedersen & Partners и Korn Ferry предложиха на украинското правителство избор измежду 185 потенциални кадри, които да влязат в състава на правителството и да ръководят ключови ресори в страната. Дотук се стигна основно заради липсата на квалифицирани кадри в Украйна.

  По-голямата част от предложените кандидати са украинци, живеещи в Канада, САЩ или Великобритания.
  След проведени интервюта 24 от кандидатите са одобрени да заемат държавни постове. Имената им обаче се пазят в тайна. За сега се знае, че четирима от тях ще оглавят министерството на земеделието, а други четирима ще са в министерството на финансите. В най-важните министерства.
  Renaissance Foundation , глобална мрежа от консултантски центрове, ръководена от американския 30525милиардер от унгарско-еврейски произход Джордж Сорос е спонсорирала набирането на тези кадри. Голяма част от организаторите на т.нар. „Евромайдан“са дългогодишни „ученици“ в Renaissance Foundation, обучавани чрез семинари и получавали известни финансови инжекции. Сорос призна неотдавна, че неговия Renaissance Foundation е „допринесъл повече от всяка друга организация за демократичните промени в Украйна“. На 16 юни, 2014г. украинския президент Петро Порошенко бе на среща, организирана от Renaissance Foundation с основателя на „Отворено общество“ (ляво). На тази среща Сорос уведоми, както пише в официалния сайт на украинския президент, че ще създаде екип от съветници, които да влязат в състава на бъдещото правителство. Нещо, което както виждаме, се случва днес.
  Компанията е спонсорирала търсенето на кандидати, които да влязат в украинското правителство с $82 000 долара, които са били платени на двете унгарски компании. Украинското законодателство не позволява чужденци да заемат постове в правителството и държавните служби, за това президента Петро Порошенко започна да лобира пред парламентаристите за поправки в закона, които да допуснат това. Ако това не стане нарочените кандидати ще трябва да приемат украинско гражданство в краен случай. Двойното гражданство не е позволено в Украйна.
  Ръководителя на Украинската Централна Банка Валерия Гонтарева призова за същото, изтъквайки че в ръководството на ЦБ на Украйна трябвало да има чуждестранни експерти.

  „За съжаление украинското законодателство не ми позволява да наема чуждестранни граждани в екипа на централната банка.“, оплака се Гонтарева.
  „Украйна е изправена пред големи предизвикателства – сложна ситуация в икономиката, агресия от Русия, нуждата от ключови реформи и усилия, фокусирани в борбата срещу корупцията.“, това пък заяви заместник-ръководителят на президентската администрация. Той добави, че в новото украинско правителство трябвало да има „западни професионалисти с опит в публичната администрация“.

  Междувременно, Натали Ярешко, американски гражданин от украински произход и главен ръководител на Horizon Capital – частен инвестиционен фонд с активи, възлизащи на над $650 млн.долара е сочена за фаворит за нов финансов министър на Украйна според проучванията на журналистите от украинския Kyiv Post.
  Но най-шокираща е кандидатурата за вицепремиер на страната…бившия президент на Грузия Михаил Саакашвили, който е всеизвестен послушник на Вашингтон и понастоящем се изхранва в САЩ като преповдавател в неособено реномиран американски университет.
  Ситуацията силно напомня на начинът, по който беше „подреден“ и служебния кабинет след преврата и свалянето на Виктор Янукович. Тогава изтекоха телефонни разговори между Виктория Нюланд (помощник държавен секретар на САЩ, която се прочу с репликата „ЕС може да си го начука“) и Джефи Пайет – посланик на Съединените щати в Украйна. Случайно или не, именно лицата и длъжностите, които предлага, че трябва да заемат госпожа Нюланд влязоха в състава на служебното правителство. „Мисля, че Яц (Яценюк- бел.ред.) е нашият човек. Той има икономически и управленчески опит. Той е човекът.“, заявява в телефония разговор с Пайет Виктория Нюланд. По-късно именно Арсений Яценюк оглави служебния кабинет.

  https://alterinformation.wordpress.com/2014/11/29/24-%D0%B4%D1%83%D1%88%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%8A%D1%87%D0%B0%D0%BD%D0%B8-%D0%BE%D1%82-%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D0%B6%D0%BE%D1%80/

 64. #64
  ако мога, изчезвам веднаг 02 дек 2014, 18:07
   
  0
   
  0

  Чета ко-ментарите и злорадствам. Истински българи сте. Яжте се. Което остане от вас, ще го ядат враговете...

 65. #65
  ХОРОШО 02 дек 2014, 18:33
   
  0
   
  0

  ДО №62
  Хиляди българи, след като мислят така, могат да направят много ефикасно противодействие - не зареждайте горива от "Лукойл" и неговите купувачи, а само от "Ромпетрол" и "Еко"! При това, с еднакви цени горивата на последните са много много по-качествени от Лукойлските!
  Русия официално влиза в рецесия от 2015, но доставките през Украйна за България ще продължат...

 66. #66
  KOREKTOR 02 дек 2014, 18:39
   
  0
   
  0

  До #65 Пуснато от ХОРОШО

  ХОРОШО, ХОРОШО,

  Ето ги къде били експертните мнения.

  Ало-о-о-о-у-у-у, "доволният свиркаджия",

  Къде спиш бе КЕЛЕШ ДОЛЕН?

 67. #67
  ukrainec 02 дек 2014, 18:56
   
  0
   
  0

  За създалия се батак са виновни тези БГ политици-комуноиди,които обвързаха енергийно България с рисковата държава-бензиностанция Русия.Те са прибрали навремето огромен бакшиш да ни вържат към потъващ кораб.
  А някой коментираше по горе,че ЕС и САЩ нищо не били построили в БГ !Ами как да построят като наште "политици" пускат само компании,които им дават милиони в джобовете!Те искат бакшиши даже от хора които искат да строят домове за сираци и бездомни!

 68. #68
  KOREKTOR 02 дек 2014, 19:05
   
  0
   
  0

  До #67 Пуснато от ukrainka

  ukrainkata,

  А бе ПАТКО ПРОСКУБАНА РАЗЧЕКНАТА,

  Дай ся първо да се разберем ти що за П_ТКА си.

  ХОХЪЛСКА П_ТКА ли си, българска така ли си?

  То, че си П_ТКА, П_ТКА си , но да разберем каква.

 69. #69
  ukrainec (Lviv) 02 дек 2014, 19:14
   
  0
   
  0

  Коректорче,ами според тебе Обама каква народност е?
  Баща му от Кения,майка му от Ирландия ?
  Аз например казвам,че е Американец-защото е роден в Америка и е израсъл в Америка.
  Според твоята терминология(за която имаш поставена диагноза),аз съм патка Българо-Хохълска.

 70. #70
  KittyHawk 02 дек 2014, 19:29
   
  0
   
  0

  65
  Кви ти ромпетроли и екото. Като гледам цените и на тях не са паднали, а уж вземат бензина от Гърция. Та да се омитат всичките. Дори аборигените от Зимбабве им намалят цената на бензина след като пада цената на нефта, а тука пръст в гъза за всички. Ебал съм им педерастиите на Лукойли ромпетроли и тъй подобни Изроди !!!

 71. #71
  Serzhe 02 дек 2014, 19:56
   
  0
   
  0

  Вот так вот братушки, гнать надо было вам пиндосов в шею

 72. #72
  kesha 02 дек 2014, 20:03
   
  0
   
  0

  mde tuki umnee vas raz v 100

 73. #73
  Една подробност: 02 дек 2014, 20:05
   
  0
   
  0


  Южен поток за руснаците не е приоритетен. Това вече го казаха ред специалисти. Южен поток има повече политически отколкото икономически смисъл. И, да, ред руски и западни специалисти по въпроса, казват, че Русия възнамерява да използва проекта като политически коз.

  Това какво означава? Това озбначава че Русия няма да се съгласи да попадне в каквито и да било капани за да бъде шантажирана чрез газоснабдяването си. В момента Русия има достатъчно добри договори с огромни страни в Азия като Китай , Индия и Иран. Предложението което направи на Турция е политичеки триумф на Путин над ЕС и САЩ. В момента Путин просто държи Ердоган на верижка, а не обратното. А Ердоган хич не се и дърпа. Аз лично предполагам че точно поради тази причина не се е наложило да говорят за Сирия. От сега нататък Путин ще диктува какво да се случва там, а не САЩ.

  Защо Ердоган се съгласи? защото видя че САЩ отново го пързалят. Той си трайкаше и поддържаше техните главорези на ИДИЛ , които те му натресоха и се надяваше на Кюрдестан - малка територийка която ако беше овладял се надяваше да прекрати постоянните набези на кюрдите върху себе си. Та и Сирия можеше да му падне. Сега, когато паднаха маските той залага на друго. И е много вероятно точно използвайки тази златна възможност да замени Китай в Европа.

  Твърде вероятно е в най-скоро време Ердоган да прекрати снабдяването и коридора на ИДИЛ заради този договор. ИДИЛ ще бъдат в последствие доунищошени от Сирийската армия и кюрдите , както и от Ирак. А България междувремнно може да седи и да гледа. Сега снабдяването в Европа от газ зависи от турция. ХАХАХА. Никога нямаше да се сетя за това. Браво Путин!

 74. #74
  RamonM 02 дек 2014, 20:15
   
  0
   
  0

  Едно нещо мога да ви кажа само: Ердоган може да е всякакъв но не е Тиква! Знае си изгодата човека. И това е златната възможност на Турция да си го върне тъпкано на предвзетите еврогейски идиоти.

  България освен че загроби себе си с този отказ загробва Сърбия, Унгария, Чехия и Австрия. Е , затова казвам че сме държава камикадзе.

 75. #75
  до 65 02 дек 2014, 20:27
   
  0
   
  0

  "Русия официално влиза в рецесия от 2015..."
  Ае Нострадамус, ти ли си ве, как така, само рецесия, невъзможно, ние залагаме на много повече, от кога те търсим да кажеш как ще се разпадне Русия?

 76. #76
  Миро миротвореца 02 дек 2014, 20:47
   
  0
   
  0

  ,,Южен поток пред провал,,.

  Спомням си една мисъл на един герой:Лошо Седларпв,много лошо.

 77. #77
  RamonM 02 дек 2014, 20:55
   
  0
   
  0

  Драги, вие не разбирате какво означава този договор на Tурция с Русия. Това означава че Русия просто може да спре доставките през Украйна и да използва Турция за достваки в Европа . В много близко бъдеще. Така че съветвам кокаинистчето на Джо Байгън да се опита да си вложи скапаните хартийки в Турция. А Украйна до 1 година може да забрави за транзита в Европа и да почиства от време на време ръждата в тръбите си.

  Колкото до падането на рублата...инересен момент. Всички са се опулили нататък а не виждат какво става със златото о среброто. За всички които искат да избегнат падането и на долара и на рублата ( щото те се убиват в момета един друг) съветвам да купуват тези 2 метала.

 78. #78
  RamonM 02 дек 2014, 21:42
   
  0
   
  0

  Источник: Вести.ру
  "Если Эрдоган примет предложение Москвы о формировании энергетического альянса, во внешней политике Турции будут большие перемены. До сих пор Анкара служила Западу транзитным маршрутом поставок энергоресурсов в обход России. США и ЕС поддерживали эту схему, считая что она поможет снизить зависимость континента от российского сырья."

 79. #79
  грифин 02 дек 2014, 21:50
   
  0
   
  0

  Всичко се случва тук,днес и когато те молят, мисли ,защото когато ти мине времето и почнеш ти да молиш...СИ ПЛАЩАШ...Да сме живи,здрави и оптимистично настроени за СРЕЩАТА НА 9 .12.2014

 80. #80
  Cyber 02 дек 2014, 22:24
   
  0
   
  0

  Не знам какво действително са се уговаряли Путин и Ердоган, но сега са на ход краварите.
  Следва да видим, дали Турция ще им клекне, както това направихме ние на тримата им сенатори.

 81. #81
  Do#80 03 дек 2014, 00:23
   
  0
   
  0

  Не, няма да клекне. Ердоган иска реванш пред ЕС за 15 години баламосване и унижения. Иска да им натрие носовете. Турция има традиция на независима и неутрална политика и много добри дипломати. Спомнете си какво каза Ердоган за Обама в навечерието на визитата на Путин "Някой на 12 000 мили разстояние се опитва да диктува на Турция? Каква наглост." Турция става главния пропусквателен пункт за газ за Европа(това което щяхме да сме ние, тъпаците, на които РФ даде тази възможност просто щото сме "славяни"и "православни". РФ нищо не печелеше от нас. А сега печели много повече ) и са 2рата сила в НАТО, освен че имат и граница с РФ. САЩ никога няма да посмеят. Най-много да заформят някоя идиотска розова революцийка като миналото лято. И нищо няма да излезе. Турция от нищо не се плаши. Най-малкото от ИДИЛ - та те са техни хора...:))

 82. #82
  copy€ 03 дек 2014, 03:05
   
  0
   
  0

  Европа в близките 20-тина години ще има нарастваща нужда от природен газ (материали за това - бол). Реднеците и еврогейците се надяваха да се отърват донякъде от "Газпром" с масиран добив на шистов газ в Полша и Украйна. В Полша нещата се разсъхнаха поради невъзможност за добив на промишлени количества на приемлива цена. В Украйна основното находище е с център Славянск. "Шел" наскоро прекрати проучванията там и си вдигна дърмите, защото изобщо не е известно какво ще стане в този ареал.
  Откъде може да дойде газ в Европа? От Азербайджан и Туркменистан например. Този газ трябваше да мине през Турция. Сега Турция стратегически се ангажира с Русия и очевидно газ от Централна Азия няма да дойде.
  За Русия това беше дюшеш. Тъпанарската политика на еврозелките и нашите подлоги да отлагат и да слагат всякакви препятствия пред ЮП беше изцяло в изгода на Русия. Сега тя вместо да похарчи ок. 23 млрд. долара за построяването на ЮП, ще похарчи няколко пъти по-малко, защото трябва да построи само подводната част до Турция с почти 3 по-малка дължина, отколкото до България. Оттам нататък грижата е на посредника (Турция) и потребителите (европейските държави).
  Русия се съгласи Турция да бъде прекупвач на газа и да го препродава на цени, каквито тя намери за добре. Това също е дюшеш, защото е още едно важно обвързване на Турция с Русия и препятствие пред азербайджанския и туркменистанския газ.
  Планираната тръба през Турция е със същия капацитет като тази, която трябваше да влезе в България - 63 млрд. куб. м годишно. Всички потенциални европейски потребители ще могат да си го купят от Турция.
  ЮП ще го бъде, при това с много по-малко разходи и не по-малки печалби за Русия, с много повече условности за Европа и с тотално натрит нос на Украйна и най-вече България.

 83. #83
  приходящ 03 дек 2014, 10:10
   
  0
   
  0

  Световната новина за отказа на Кремъл от "Южен поток" изненада мнозина. Не обаче и финансиста Илиян Василев, който знае защо малка България бе посочена като основен препъни-камък по трънливия път на руската тръба.
  Финансистът Илиян Василев, бивш посланик на България в Москва, не е изненадан от неколкократното споменаване на България в анонса на Путин за края на "Южен поток": „Подобни приказки се изговориха преди няколко години и по повод изграждането на газопровода „Син поток“ между Русия и Турция. Тогава също се казваше, че отказът на България бил основната причина да бъде избрано алтернативно трасе за първия газопровод по дъното на Черно море“, спомня си Илиян Василев и допълва, че както тогава, така и сега решението дали тръбите с руски газ ще минават през България е зависело от външни фактори.
  Същинската причина за края на "Южен поток"
  „Истинската причина за отказа от „Южен поток“ са новините от Русия и котировките за нефта на световните пазари. На фона на безспирния срив на рублата изпълнението на проект, чиято стойност достигна астрономически висоти, стана невъзможно дори при най-оптимистичните сценарии - това от една страна. От друга Русия вече получи пари от Китай за съвместните им енергийни проекти и сега трябва да пренасочи възможностите си за инвестиции към азиатските си начинания „Алтай“ и „Силата на Сибир“. Не без значение са и сериозно намалелите приходи на „Газпром“, които издават не само текущите затруднения на концерна, но и дългосрочна тенденция към намаляване на цената на газа и на количествата, които монополистът ще добива и продава. Истината за финансовото състояние на Русия излиза постепенно на повърхността и вече никаква геополитика на Кремъл не би могла да я игнорира“, посочва финансистът.
  "Путин пак се обърка"
  Нещо не е наред в сметките на Путин, според които България щяла да губи по 400 милиона евро годишно заради пропиляната възможност „Южен поток“ да преминава през територията ?, отбелязва Илиян Василев и твърди, че по време на визитата си в България през 2008 година руският президент пак е бил заблуден от сътрудниците си с невярна информация за ползите на България от „Южен поток“: „Тогава Путин говореше, че годишно България щяла да печели от преноса на газ между 2 и 3 милиарда долара. Споменатите вчера загуби в размер на 400 милиона евро годишно са абсолютно хипотетична величина, защото „Газпром“ не се е обвързвал пред София нито със задължителни количества за транзит на газ, нито пък с тарифите за преноса му. За мен остава пълна загадка как са били направени изчисленията за българските загуби, цитирани от Путин“, посочва Василев. От гледна точка на газовия баланс на България проектът „Южен поток“ няма никакво значение, твърди финансистът. „Нещо повече: проектът носи на страната негативи, защото досега получавахме руски газ по стари и амортизирани газопроводи, за които не плащаме нищо. Но за новите тръби на „Южен поток“ вече бяхме започнали да си плащаме“, казва финансистът.
  Газовият покер на Кремъл
  „Руснаците никога не са си представяли, че „Южен поток“ може да работи по европейски правила. Затова те дори не стартираха процедурата за дерогация (изключване - б.а.) от европейското енергийно законодателство, каквато извършиха за газопровода „Опал“ - сухопътното продължение на „Северен поток“ през територията на Германия. В този смисъл „Южен поток“ е средство за натиск, а не икономически обоснован проект. Нонсенс са и сценариите, които шефът на „Газпром“ Милер чертае за навлизането на „Южен поток“ в Европа през Турция или за превръщането на Гърция в някакъв разпределител за руски газ в Европейския съюз. Идеята на Милер, че в Гърция „Газпром“ ще може да заобиколи Третия енергиен пакет на Евросъюза, е повече от наивна. Освен това гръцкият пазар е ограничен, а в страната няма нито едно голямо газохранилище, с което да се осигури ритмично поемане и подаване на газ към други страни. Финансирането на проектирания към Италия Трансадриатически газопровод пък изпитва сериозни затруднения“, посочва Василев.
  Тактиката на Путин
  Според финансиста, приказките на Путин и Милер за причините, предизвикали края на „Южен поток“, имат само една цел - да оправдаят пред руснаците факта, че поредният голям проект на страната им трябва да бъде спрян. А всъщност причината за провала са погрешните икономически и политически разчети на руските управници. „Путин има проблем да комуникира новини, в които изглежда като неуспял управник. В такива случаи той винаги чертае някаква виртуална алтернатива, която да опази образа му на силен, мъдър и непобедим държавник. Верен на тази тактика, Путин постави вчера България в ролята на губеща страна, окачи на Брюксел табелата “Главен виновник” и очерта хипотезата как Турция и Гърция щели да спечелят от изключването на България от газопровода“, резюмира Василев казаното от Путин в Турция.
  Финансистът допълва, че в приказките на руския президент всъщност няма нищо ново. „Тук става дума за старата изпитана тактика „Разделяй и владей“, както и за познатия прийом да се настройват едни държави срещу други. Смятам, че анализите за кончината на „Южен поток“ трябва да почакат, защото не е ясно какво реално значение и практическо приложение ще имат високопарните изявления на Путин и Милер от вчера“, заключава Илиян Василев, бивш посланик на България в Русия.

 84. #84
  KOREKTOR 03 дек 2014, 10:37
   
  0
   
  0

  До #83 Пуснато от приходящ

  пърдящ,

  Ей ОТВОРКО ТЪП,

  Първо вземи да си оточниш на себе си и наподобните на теб ГОВЕДА това НЕКАДЪРНО НЕДОРАЗУМЕНИЕ Илиян Василев какво е в крайна сметка.

  1. Бивш несполучил дипломат-посланник ли е?

  2. Неусъществен финансист ли е?

  3. Менте енергиен експерт ли е?

  Аз със сигурност мога да тикажа, че не е нито едно от трите точки.

  Със сигурност е едно само. И тое , че това КЕЛЕМЕ И ЛЕКЕ ДОЛНО е на американска ясла и е едно от менте остриетата им за шистовия газ.

  Така, че моля такива пишман експерти по всичко по-далеч от нас.

  Разбра ли ОТВОРКО?

 85. #85
  ukrainec (Lviv) 03 дек 2014, 10:57
   
  0
   
  0

  Коректорче,току що прочетох цитатите на приходящия и направо да ти кажа са размазващи.Размазващи в смисъл.че размазват путиноидите и тяхното скимтене ,че видите ли БГ е виновна за спирането на Южен поток.Става ясно ,че виновна си е Русия и Путин.
  Сега остава да се въргалят нокаутираните путиноиди както Кобрата се въргаляше на ринга в Хамбург.

 86. #86
  ЕС 03 дек 2014, 10:58
   
  0
   
  0

  Ма разбира се, какъв ще да е тоя Илиян Василев, някакъв си бивш посланик в Русия(Коректорец, посланик се пише с едно "н", само за сведение :))? Ма че бил дипломат, ма че бил икономист, това какво значение има, щом го мерим с вселюбимия на този Форум КОРЕКТОР (не мога да го напиша с по-големи букви :)) Та нашичкият форумен рицар громи и разобличава всякакви псевдо-светила, особено когато не следват официалната линия на Адолф Путлер. Той е на всяка манджа - мерудия и на всеки украинец/европеец/американец/танзаниец/марсианец най-големия враг и немезис. Той знае две и двеста и е от всички най-известен. Той е народното самосъзнание,верен син на Клета Майка България.
  П.С. Уважаеми г-н Панчелиев, съжалявам, че отидох офтопик от темата, но "Изкушението КОРЕКТОР" е наистина неустоимо! :D :D :D

 87. #87
  KOREKTOR 03 дек 2014, 11:04
   
  0
   
  0

  Коментарът е цензуриран, заради обиди/нецензурни изрази. Admin

 88. #88
  KOREKTOR 03 дек 2014, 11:18
   
  0
   
  0

  Коментарът е цензуриран, заради обиди/нецензурни изрази. Admin

 89. #89
  ЕС 03 дек 2014, 11:20
   
  0
   
  0

  Не, не, Коректорец, нямам никакво желание да навлизам в глупави спорове с теб. Човек спори с мислещи и разумни същества, а до сега, откакто следя този форум, ти не си проявил такива качества. Просто не можах да издържа на изкушението да ти пусна едно фитилче, да видя дали ще го захапеш. Ти го лапна със замах. :D
  Живей си спокойно и продължавай да громиш вразите на Клета Майка България! А аз ще си доставям удоволствието да сеирджийствам твоите коментари. Поздрави! :D

 90. #90
  приходящ 03 дек 2014, 11:26
   
  0
   
  0

  Коментарът е цензуриран, заради обиди/нецензурни изрази. Admin

 91. #91
  KOREKTOR 03 дек 2014, 11:56
   
  0
   
  0

  Коментарът е цензуриран, заради обиди/нецензурни изрази. Admin

 92. #92
  KOREKTOR 03 дек 2014, 12:03
   
  0
   
  0

  Коментарът е цензуриран, заради обиди/нецензурни изрази. Admin

 93. #93
  приходящ 03 дек 2014, 12:18
   
  0
   
  0

  Коментарът е цензуриран, заради обиди/нецензурни изрази. Admin

 94. #94
  KOREKTOR 03 дек 2014, 12:29
   
  0
   
  0

  Коментарът е цензуриран, заради обиди/нецензурни изрази. Admin

 95. #95
  Амнезия?!!! 03 дек 2014, 12:47
   
  0
   
  0

  На 15 ноември 2012 г. България подписа окончателно инвестиционното решение за строителството на газопровода "Южен поток". Подписите си под договора сложиха премиерът Бойко Борисов и председателят на Управителния съвет на "Газпром" Алексей Милер.

  Днес в Народното събрание Бойко Борисов заяви, че все още не може да се добере до договора за "Южен поток". Никой от нас не е прочел цифра колко България ще спечели и откога, каза той.

  На 15 ноември тогавашният премиер Бойко Борисов заяви: Преговорите бяха тежки. Затова ние сме постигнали цена, която е малко по-висока от тази на Германия, на държавите, които не влагат милиарди евро в разработка на газово находище в Русия. Ако и ние извадим няколко милиарда, то няма да плащаме такава цена.

  Днес /15 ноември 2012/ подписахме окончателно инвестиционно решение и трябва да кажа, че България заедно с нас пристъпва към реализирането на проекта, заяви от своя страна председателят на Управителния съвет на "Газпром" Алексей Милер след подписването на споразумението /15 ноември 2012/ за "Южен поток". Това означава, че това е окончателно съгласие между двете страни да започнат строителната дейност, каза Милер и поздрави всички с това знаменателно събитие. България се превръща в един най-големите транспортьори за подаване на руски газ към Европа. Това издига статута на България като играч на пазара на доставки на газ, каза още той. Доставките на руски газ ще започнат през декември 2015 г. С нашите български колеги работихме в един напрегнат график. Всички задачи са постигнати в точно поставените срокове, каза Милер.

  От своя страна икономическият министър Делян Добрев заяви, че дължината на трасето на "Южен поток" е 540 км с 59 км отклонение. "Общо над 900 м са тръбопроводите. Имаме три компресорни станции с приемна станция на брега на Черно море. Входната точка е южно от Варна, северната точка е при границата със Сърбия. След старта на експлоатацията на газопровода няма да сме зависими от други държави, през които минава газът, той ще постъпва от Русия направо в България. Господин Милер е прав, че между България и Русия ние изграждаме една газова граница с този проект.

  Със сигурност ще имаме допълнителна сигурност на доставките. България е последната от държавите, участващи в проекта, която подписа окончателно "Южен поток". Всички държави към момента са взели окончателно решение и могат да продължат с останалата фаза от развитие на проекта", добави тогава министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев. Той коментира, че приходите, които получаваме по съществуващата газопреносна система, ще продължим да ги получаваме най-малко в същия обем. Количества газ ще продължат и то с по-голям обем да текат и към Гърция, и към Турция, каза Добрев. 96. #96
  XXX 03 дек 2014, 12:50
   
  0
   
  0

  Абе какво толкова ги мислим другите?

  Русия така, Путин иначе? Вижте ние на какво дередже сме:

  1. Армия практически няма
  2. От някогашните производства, вече почти нищо не е останало
  3. Има някакви фирми, частен сектор, които се спотайват повечето в "сивият сектор" за да не плащат данъци
  4. Народът ни като цяло не е добре, затова по-младите и по-способните напуснаха и продължават да напускат "потъващият кораб"
  5. Това, че уж има някакви си успешни и богати хора, малък процент може би до 3% от населението, не ни спасява от ГИБЕЛ, като народ, държава, автентична култура, оцеляла до сега при какви ли не други сътресения през вековете
  6. ЕС и Нато може и да са ни "приятели", но тенденцията на РАЗРУШЕНИЕТО ни си остава, какво от това с кого сме?
  7. На власт, които идват или не могат да се справят с правилното направление на държавата, или са предатели и работят за чужди интереси
  8. Уж сме демокрация, има избори, НО какво от това? Някога беше "социалистическа диктатура", по която много роптаят и критикуват, но тогава еднозначно като народ, армията и като цяло бяхме къде, къде по-добре. Няма какво да се лъжем. Които са живайли и по онова време, добре знаят как беше.... Новото поколение - нищо не знае за тогава!

  Демокрацията показа точно какви сме: Народ, който ако е свободно оставен - се САМОУНИЩОЖАВА

  Е, какво ме интересува Путин, САЩ, НАТО и ЕС и подобните, когато НИЕ СЕ СТОПЯВАМЕ???? Първо да можем ние да си стъптим пак на краката, пък тогава да съдим другите! Има ли някакви разумни предложения КАК ДА ГО НАПРАВИМ?

  Ако няма, ПРОДЪЛЖАВАМЕ ДА ПОТЪВАМЕ!

 97. #97
  DDT 03 дек 2014, 13:13
   
  0
   
  0

  Започвам да си мисля, че този КОРЕКТОР е някой от администраторите на сайта, след като никой не го санкционира за неспазване на КОРЕКТНИЯ тон в сайта.

 98. #98
  copy€ 03 дек 2014, 14:43
   
  0
   
  0

  /стенограма от МС - 7.11.2012г/
  ДЕЛЯН ДОБРЕВ: "Уважаеми господин министър-председател, уважаеми колеги, предоставям на вниманието Ви за разглеждане настоящия доклад относно Окончателно инвестиционно решение за проект „Южен поток“ на територията на Република България.
  Проект „Южен поток“ е международен проект за строеж на газопровод, в който участват държавни институции и държавни и частни фирми от Австрия, Франция, Германия, Италия, Гърция, България, Сърбия, Унгария, Словения и Русия.
  Основната цел на проекта е, при постигане на приемлива доходност за инвеститорите, да се доставя природен газ от Русия за удовлетворяване на растящото търсене на природен газ в Европа.
  В допълнение, проектът ще стимулира икономически растеж, ще създаде нови работни места в България, ще увеличи гъвкавостта и надеждността на доставките на природен газ за България и Европа и ще намали риска от прекъсване на доставките на газ.
  Проектът „Южен поток“ за България стартира със Споразумение между правителството на Република България и правителството на Руската федерация за сътрудничество при създаването на газопровод за транзит на природен газ през територията на Република България, подписано на 18 януари 2008 година в София (ратифицирано със закон, приет от 40-то Народно събрание на 25 юли 2008 година).
  През ноември 2010 година са подписани Споразумение между акционерите и Устав на съвместна проектна компания „Южен поток България“ АД, учредена през декември 2010 година, с акционери „БЕХ“ ЕАД и ОАО „Газпром“ и при съотношение на дяловете в компанията 50:50.
  Между „БЕХ“ ЕАД и ОАО „Газпром“ е сключено Споразумение за предпроектно проучване на 25 октомври 2010 година, с уточнени базови схеми за трасетата и обеми природен газ, при капацитет на газопроводната система от 63 млрд. куб. м/г., с оглед резултатите от предпроектното проучване в съответствие с чл. 4, изр. второ на Междуправителственото споразумение.

  В предпроектното проучване са разгледани и оптимизирани, при общ капацитет на входната точка на газопровода от 63 млрд. куб м/г, няколко алтернативни варианта за трасе на газопровода на българска територия с алтернативни разпределения на обемите газ в западна посока – Сърбия, и в южна посока – Гърция, на базата на които е направено остойностяване на капиталовите и операционните разходи и технико-икономическата обосновка и оценка на различните варианти.


  В обобщение, към момента може да се очертаят следните основни технико-икономически показатели за проекта:
  Към настоящия момент конфигурацията на газопровода е с дължина на основния газопровод приблизително 540 км и с отклонение към Провадия от 59 км, 3 компресорни станции: КС Варна – на 2-ия километър, КС Лозен – на 210-ия километър и КС Расово – на 642-ия километър със съответни лупинги към основния газопровод, с технически капацитет от общо 63 млрд. куб. м/г. при пълното развитие на проекта, а планираното разпределение на обемите газ по направление е, както следва:
  - 41 млрд. куб. м/г. нови обеми природен газ в направление Сърбия от входната точка в района на Галата до изходна точка в района на гр. Заечар на българо-сръбската граница;
  - 22 млрд. куб. м/г. се транспортират от входната точка в района на Галата до изходната точка в района на КС Провадия, от които:
  - 17,8 млрд. куб. м/г. не са нови обеми, а понастоящем транзитираните обеми газ през България по действащия Транзитен договор до 2030 г. (14 млрд. куб. м/г. към Турция, 3 млрд.куб. м/г към Гърция и 0,8 млрд. куб. м/г. към Македония), които с въвеждането в експлоатация на „Южен поток“ се пренасочват на вход на „Южен поток“ и от КС Провадия нататък се транспортират по българската система;
  - 2,5 млрд. куб. м/г. са нови обеми в направление Гърция, които от КС Провадия нататък се транспортират по българската система;
  - 1,6 млрд. куб. м/г. се залагат условно като количества за България, които на КС Провадия се предават към българската система.

  ...................................
  Първо, по отношение на целевия срок на откупуване на инвестицията, в съответствие с чл. 8 от Междуправителственото споразумение, в протокола е предвидено, че целевият срок на откупуване на инвестицията ще бъде не по-дълъг от 15 години, считано от началото на търговската експлоатация на газопровода на българска територия. Изрично е записано, че под срок за откупуване се разбира всички капиталови разходи за проекта да бъдат възстановени до 15-ата година от началото на търговската експлоатация на газопровода.
  Второ, по отношение на базовия период за достигане необходимото ниво на вътрешната норма на възвръщаемост на собствените средства страните са съгласували, че базовият период ще бъде 25 години. Базовият период започва да тече от издаването на разрешение за експлоатация на газопровода.
  Трето, вътрешната норма на възвръщаемост, заложена в протокола е 8% (номинален) от собствените средства на страните, вложени в проекта.
  При спазване на изискванията относно проектното финансиране и при невъзможност за стопроцентовото му осигуряване, ОАО „Газпром“ ще осигури средствата за покриване до 30% съгласно Акционерното споразумение от 2010 г. на собственото участие на „БЕХ“ ЕАД, без това да изменя равното дялово участие на „БЕХ“ ЕАД като акционер, при което отпуснатите средства за покриване на самоучастието на „БЕХ“ ЕАД ще се връщат чрез дивидентите от дейността н „Южен поток България“ АД. В Протокола е записано, че конкретните условия относно финансирането ще бъдат уредени с допълнение към Акционерното споразумение, където подробно ще се регламентират и уредят механизмът за покриване на самоучастието на „БЕХ” ЕАД и дивидентната политика на компанията.
  Договорката относно финансирането на проекта е особено важна за българската страна, тъй като по този начин на българската страна няма да се налага на етапа на подготовката и изграждането на газопровода да изразходва и рискува значителни по размери инвестиционни средства. На практика, при тази договорка тежестта и риска относно осигуряване на цялостното финансиране на проекта за изграждане на газопровода остава за ОАО „Газпром” като съдружник. „БЕХ” ЕАД ще покрие самоучастието си от дивидентите от дейността на „Южен поток България” АД, след като тя започне търговската експлоатация на газопровода.
  .................................................. .
  Предвид гореизложеното за приемането на положително инвестиционно решение за проект Южен поток на 9 ноември 2012 г. е необходимо да бъдат изпълнени следните дейности от плана, като условия за приемане на окончателно инвестиционно решение:
  Първо, избор на препоръчан вариант на трасе – изпълнено.
  Второ, разработени Финансово-икономически модел и Бизнес-план за проекта – изпълнено.
  Трето, подписване на договор за доставки на природен газ за България, включително по Южен поток.
  Останалите дейности по плана могат да бъдат пренесени за изпълнението и след окончателно инвестиционно решение.
  Приемането на инвестиционното решение за проект „Южен поток” е етап от реализацията на дългосрочното сътрудничество от съществено значение по смисъла на чл. 12, т. 13 от Правилника за реда за упражняване на правата на търговски дружества с държавно участие в капитала, приет с Постановление №112 на Министерски съвет от 2003 г.
  Изграждането на газопровода „Южен поток” е в съответствие с приоритетите на Програмата на Правителството на европейско развитие на България за развитие на енергетиката чрез повишаване сигурността на енергоснабдяването за българската индустрия и население, чрез диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ. Международният енергиен проект „Южен поток” е подкрепен и в т. 93 от Стратегията за национална сигурност на Република България, приета с решение на Народно събрание от 25 февруари 2011г., обнародвана в Държавен вестник, бр. 19 от 8 март 2011 г.
  Тук искам да уточня, че на среща миналата седмица в понеделник между всички страни, участващи в проекта „Южен поток”, с комисаря по енергетика господин Йотингер всяка една от страните заяви подкрепата си за проекта и своето намерение да вземе окончателно инвестиционно решение.
  Предложеният проект на Решение на Министерски съвет няма да доведе до пряко и/или косвено въздействие върху държавния бюджет, поради което не е приложена финансова обосновка в съответствие с чл. 35, алинея 1, т. 4 от Устройствения правилник на Министерски съвет и на неговата администрация.

  По настоящия проект на решение на Министерски съвет не се налага да бъде изготвена справка за съответствие с европейското право, тъй като също не е акт от категорията на посочените в чл. 35, алинея 1, т. 3 от Устройствения правилник на Министерски съвет и на неговата администрация.
  Предвид гореизложеното предлагам Министерски съвет да приеме решение за одобряване на настоящия доклад със следното решение:
  Първо, одобрява доклада.
  Второ, министърът на икономиката, енергетиката и туризма да даде разрешение на „Българския енергиен холдинг” ЕАД за приемане на окончателно инвестиционно решение при посочените в доклада условия. Благодаря.
  БОЙКО БОРИСОВ: Днес отидете и запознайте Икономическата комисия в Парламента.
  Приемаме точка 25.
  Добрев, още един път до подписването огледайте всички детайли, за да бъде максимално прозрачно, точно, ясно и в унисон със закона."

 99. #99
  някой си 03 дек 2014, 15:24
   
  0
   
  0

  Нашият голям Български проблем е, че много разбираме от чуждата работа, много я обсъждаме и затова не можем да вършим както трябва своята собствена. Тук много се възхвалява постигнатото преди 10.11.1989г., но какво всъщност беше то? Каква беше тая икономика и колко жизнена бе тя? Говорят ми някои за селското стопанство. Колко много сме били произвеждали. Да, произвеждаше се, но когато трябваше да се събира реколтата кой го правеше? Старците в обезлюдяващите села, учениците, студентите и войниците с безплатния си труд. Започнал съм с такива бригади от 11-годишен, от 5-ти клас. Леко-полеко, четейки за ужасяващия зле платен детски труд при капитализма започнах да си задавам въпроса - защо зле платеният детски труд при капитализма е експлоатация, а безплатният детски труд при социализма е благо и възпитание. По-късно, вече поотраснал се чудом чудех защо имаме само един завод за автобуси, само един завод за камиони, само един завод за автомобилни гуми и т.н. Светилата на соц.икономиката казваха, че не трябвало да има конкуренция - тя била нещо лошо, типично за прогнилия капитализъм, а пък при нас е планова икономика. При капитализма има фалити, а при соца - не. Още по-късно разбрах, че си има начин да се избегне това. Много простичко - вземаш от печелившите предприятия и наливаш в губещите. Между другото и при финансите нещата стояха горе-долу така. Една банка обслужва предприятията и едно ДСК - гражданите. Пак никаква конкуренция.Да ама при соца имаше работа за всички, ще ми кажат някои,и всичко беше евтино. 1. Соц. икономиката беше относително затворена в рамките на СИВ и част от страните в т.нар. 3-ти свят. Разплащанията макар и договаряни в преводни рубли, на практика се извършваха в натура. За церта се съдаваха и външно-търговските организации и търговският обмен се извършваше от тях. Нямаше пряко договаряне 2. Заплатите на интелигенцията бяха смешно ниски. В това отношение приоритет имаха бачкаторите по заводите, военните и милиционерите. 3. Безплатен високообразователен труд от деца, студенти и войници. 4.10% ергенски данък за неженените работещи. 5. Учението във ВУЗ и казармата не се признават за трудов стаж - за мъжете с висше образование това са 6-7 години от живота. 6. Авансови вноски за нова лека кола в размер на 1500,00 лева, което си беше чисто безлихвено кредитиране на Мототехника - за ладите се чакаше до 10 и повече години. И всичко това, и колективизацията с издевателствата на партийните активисти над обикновените селяни-земеделци, и национализацията с изтребването на подготвените и оцелели в конкуренцията промшленици, и индустриализацията с погубването на обработваемата земя и българското село, ставаше по примера на Великия Съветски съюз и с неуморния труд и жестокост на нашенските комунисти. Днешната демокрация и капитализъм е дело на техните потомци. За да не се създаде национална предприемаческа прослойка, те изградиха престъпна мрежа от бивши спортисти, милиционери, прокурори, следователи, съдии и данъчни. Тая система съществува и до днес и убива всичко свободно и перспективно. Затова нашите предприемчиви хора и нашите деца ни напускат, направо бягат оттук. Едното си дете вече изучих в Англия и то ще остане там. Да даде Господ и другото ще го последва. Аз съм обикновен човек, но имах примера на дядовците и прадядовците си, съсипвани от войни и комунизъм и винаги просперирали с труд и умения. Спрете да мрънкате и да се оплаквате. Всеки може стига да си напъне мозъка. А за руснаците не тъгувайте. Русия е новата Византия. Открай време бленуват за Константинопол и Дарданелите, и няма да спрат пред никаква подлост за да ги докопат. Разделят ни, за да ни владеят. Ние сме на пътя им...

 100. #100
  Първа атомна 03 дек 2014, 15:46
   
  0
   
  0

  До Кити Х.
  Нефтохима е най-големия износител от България в момента и е "савецки" завод преработващ руски нефт, също като АЕЦ и т.н., а нали това ни било сега успеха, че много изнасяме щото от запада ни били построили заводи.
  От Запад ни реновираха две централи на Марица-Изток които нищо не могат да изнесат щото им много скъп тока и само товарят допълнително сметките на нашите потребители.

 101. #101
  другият 03 дек 2014, 16:00
   
  0
   
  0

  #99 някой си

  "....За да не се създаде национална предприемаческа прослойка, те изградиха престъпна мрежа от бивши спортисти, милиционери, прокурори, следователи, съдии и данъчни. Тая система съществува и до днес и убива всичко свободно и перспективно...."

  Колега, точно така е и на запад и в САЩ! "Нашите" в Англия и Америка живеят по-добре от разликата в стандартите. И там банкерската мафия е "хванала" всичко вече. Полицията, армията, правната система е направена според тях, на тях да им е добре. Отпускат някои и други варианти за "нормалните" хора, за да имат телефончета, коли, за да ги лекуват успешно и подобни, но те са мафията на власт в кап-страните. Не се залъгвайте! Отидете и поживейте там 10-ина години и ще разберете за какво Ви говоря!
  И социализма не е кой-знае каква социална система, но тогава бяхме повече във РБ, имахме добра армия, престъпността не беше в такъв размер, както днес. Днес държавата и мафиостските структури са се срастнали и това е във всичките кап-страни, не само тука!

 102. #102
  Таратанци 03 дек 2014, 17:39
   
  0
   
  0

  Аман от путиноидна пропаганда

 103. #103
  някой си 03 дек 2014, 17:55
   
  0
   
  0

  #101 другият
  Колега, при соца точно армията ядеше необосновано голям дял от БВП на страната. И нашите комуняги, както и съветските им началници живееха в животинския страх, че омразният капитализъм всеки момент ще ни нападне и ще унищожи великият ни обществен строй. Къде ти - при всеки инструктаж преди въоръжения наряд дежурния завъшваше с думите "врагът не спи". Всички знаехме кой е врагът - набиваха ни го в главите от деца. Безплатната медицинка помощ и образование също си имаха цена - мизерни болници, недоимък, просташко отношение на персонала и никакъв шанс да бъдеш компенсиран за това. Много добре знам какво е на Запад. Знам също така, че преди 10.11.1989г. огромната част от народа мечтаеше да избяга там от социалистическия рай, но за съжаление имахме много добри гранични войски и ДС. Да, там има неравенство. Виж, при соца всички бяхме равни, но както казваха народните ни мъдреци - зевзеците, някои са по-равни. Тук обаче нещата опират до принципи. Първо този, който отива там не трябва да очаква да го сполети веднага благополучието. Трябва да можеш, да си търпелив, да си по-добър от местната конкуренция, да си упорит и да преглъщаш несправедливото отношение, т.е. сила на духа. Паднеш ли трябва да станеш веднага, иначе ще те смачкат. Пробиеш ли обаче, имаш карт бланш. Капитализмът е система, в която успява предпримчивият, силният духом, интелигентният и конкурентноспособният. И честно казано, най-качествените от моите познати, които отидоха там успяха! Някои може и да не са съгласни, но социализмът е строй, претендиращ постигане на равенство с похватите на феодализма. До последния му момент съществуваше институцията на жителството. Помните ли го? А помните ли защо при соца съпрузи трябваше да се развеждат, та да си запазват наследените жилища? А разпределението след завършване на ВУЗ? По-равните отиваха в големите градове, а само равните - някъде из задните части на географията. Оръдията на труда бяха собственост на държавата. Казват било държавен капитализъм. Е, думата капитализъм трябва да отпадне. Беше си феодализъм, макар и по-мекичък. При капитализма винаги се е наблягало на индивидуалността, при соца тя беше подчинена на общността. На капиталиста са му нужни тесни специалисти - висококвалифицирани работници и служитили. Обратното соц гурутата изискваха всестранно развити личности. Там капиталистът залага своите пари, имоти, репутация и ако щете и живот. При соца бюрократът-феодал и естествено член на Партията залага чуждото. Известни са стотици, че и хиляди случаи на самоубийства на разорени предприемачи-капиталисти. За всичките си години при соца не чух за нито един директор, самоубил се защото не е изпълнил плана. При капитализмът отделният човек е инвестиция и затова е ценен. При соца той беше колелце в огромната държавна машина, което може да бъде сменено когато се повреди. Най-добре си го е казал пролетарския поет "Аз паднах, друг ще ме смени и толкоз. Какво тук значи някаква си личност." С такова разбиране любимите на толкова от пишещите тук руснаци дадоха толкова жертви през войната. Маршал Жуков: "Солдаты не жалеть! Бабы других народят." Та руснаците не са ми пример за подражание. Колкото до банките - те са необходимото зло. Разбира се, може да пестите 20-30 години за нова кола и да си я карате като пенсионер. Със заем от банка обаче е по-лесно. А ако няма банки - има частни лихвари (да пази Господ). Същото е и с жилището. Проблемът е, че хората като правило се надценяват и не си правят добре сметката. Дори да им е провървяло за момента с добра работа, животът винаги може да се обърне. Обвинете тогава и магазинерите, че предлагат промоции и с това подтикват към покупки. Така ще трябва да признаем правотата в съжденията на средновековните попове: "Жените са творение на дявола, защото изкушават мъжете".

 104. #104
  KOREKTOR 03 дек 2014, 18:33
   
  0
   
  0

  До #103 Пуснато от някой си

  някой си,

  А бе отворко дървенфилософ,

  Само един въпрос на база твой цитат:

  "Капитализмът е система, в която успява предпримчивият, силният духом, интелигентният и конкурентноспособният."

  А защо тогава повечето интелигентни хора силни духом не са особено просперирали?

 105. #105
  другият 03 дек 2014, 20:10
   
  0
   
  0

  #103 някой си

  Колега, помня всичките тези извращения на реалният социализъм. Но Вие малко сте идеалистично настроен по отношение на запада и САЩ.
  Ясно е, че онази система няма да се върне повече и така е добре. НО ние не можем да тъпчем на едно място. И тази система никак не е идеална. Нали точно заради това, от алчност на някои, сега сме изправени пред опасност от нова световна война?
  Не Ви рекламирах соца а само Ви дадох няколко линка (горе в #101 ), да ги изгледате, за да се убедите, колко е "добър" капитализма и то в най-добре развитите страни. Не говоря за Африка, дето и там е капитализъм, а за страните на ЕС и САЩ.
  Доколко човекът бил "ценен" в капитализма, ми става малко смешно. Там само използват хората, както и в социализма. Когато преставаш да им носиш пари/доходи те изхвърлят на бунището и друг ти заема мястото (Подобно на системата на Сталин: "Какво тук значи някаква си личност!", а при Сталин "войник" :)). Сега сме изправени отново до ръба на унищожението, заради този "добър строй" - капитализма и алчността и властолюбието на богатите!
  Имам приятели евреи а един от тях наскоро на едно парти ми казваше: "...Не са виновни евреите, разните кланове и банкерски фамилии, управляващи света, а човешкият фактор. Хората са такива, че всичките се стремят да имат много, да имат власт, да са важни и да стоят над другите. Това ще ни унищожи..."

 106. #106
  някой си 03 дек 2014, 20:58
   
  0
   
  0

  #104 KOREKTOR
  Драги ми KOREKTOR, да си философ не е лошо. Гърците например много се гордеят със своите. Дървен или не, досега съм написал много по-смислени неща от теб. От всичко постнато от теб по-горе и съдейки по лексиката ти, маниерът ти на водене на спор, аргументите и обобщенията ти, много ми напомняш за повечето от фатмаците в казармата. Голям си простак наистина. Как успяваш да го постигнеш? Когато пиша за успелите, аз имам предвид онези, които познавам лично или чиито постижения са пред очите ни всеки ден и за жалост не тук в България. Доходът на глава от населението за съответната държава е относително добър показател за просперитета на хората в нея. Намери си статистиката, ако можеш. Но винаги се намират във форумите такива като теб, готови да залеят с помия и простотия инакомислещите. Прощавай, сигурно се изразявам твърде сложно като за теб, но за мен нивото ти е падение. Ако ти си бъдещето на България, Бог да я пази. Толкова за теб - повече не заслужаваш.
  Разберете хора, онова отпреди четвърт век вече го няма и няма да се върне. Самите руснаци, които ни го натресоха не го искат. У.Чърчил е обичал да казва: Този, който в настоящето твърде често поглежда в миналото, рискува да изгуби бъдещето. Не правете трагедия от ЮП. Никъде няма черно на бяло договорени цени за транзита на газ. Путин говори за 400 млн. долара годишно, а руската подлога Р.Овч. днес се изхвърли със 750 млн. долара годишно. Ех, не са си стиковали позицията предварително другарите. А какво КГБ имаше едно време... През 90-те години на миналия век водих дела с/у руски фирми в АС (арбитражен съд) при ТПП (търговско-промишлена палата) на Руската федерация. За руснаците трябва да знаете, че при техните договори винаги има една много съществена уловка. Тя е в тълкуванието на ключовите понятия и думи. Може да имате перфектен, по ваше мнение договор, но после когато те получат своето, а трябва да вземате от тях се започва с тяхното си тълкуване и така налагат на другата страна да играе по техните правила. Договорът за строителство на ЮП, както и на АЕЦ Белене не са изключение от това правило. Пак ще го кажа - за да се развива обществото има нужда от конкуренция. ЕС иска да създаде такава при ползването на тръбата, за да се защитят интересите на потребителите. Да ни се даде шанс да избираме доставчик, което естествено ще влияе и на цената, и на качеството на услугите. Руснаците не искат това. Тяхната политика се основава на диктат и извиване на ръце. Тръбата трябва си е само тяхна и или приемаш, или отказваш. Сравнете сега ситуацията с банките. Някои имат по-високи лихви и такси, други имат по-ниски. В момента работя в банка и имаме повече рефинансирания от други банки, отколкото нови кредити. Това прави конкуренцията. На обратния полюс - ЕРП-тата. Разделихме страната на три и във всяка част пуснахме по едно. Местен монополист, сиреч феодал. Всички знаем какви услуги предлагат. Няма значение, че са западни фирми. Конкуренцията е закон Божи в икономиката. И който го погазва си пати.

 107. #107
  путин х.йло 03 дек 2014, 21:14
   
  0
   
  0

  ла ла ла ла
  http://www.videobox.com/movie/76527169/black-russians

 108. #108
  Гошко 03 дек 2014, 23:35
   
  0
   
  0

  Коментарът е цензуриран, заради обиди/нецензурни изрази. Admin

 109. #109
  Андрей 04 дек 2014, 00:19
   
  0
   
  0

  Боже, если ты есть, спаси и сохрани Болгарию! Смотрю, и поражаюсь, сколько в комментариях ненавистников Путина и России. Да откуда вы беретесь?! Такое впечатление, что Болгария хреново живёт только от того, что существует Россия? Когда уже сломается печатный станок в Америке, который печатает вам заработную плату?! Когда уже отсохнет рука, дающая вам деньги? Когда уже ваши мозги взорвутся от ненависти к России? Придёт время, которое расставит всё по своим местам, и каждый ответит по своим делам! Россия давала вам возможность заработать кучу денег на ровном месте. Единственное условие, которое надо было принять, это оставить в собственности ТРУБУ и ИНФРАСТРУКТУРУ, с помощью которой газ перекачивается. То есть, за 400000000 в год, получая эти деньги КАЖДЫЙ год!!! вдумайтесь! нужно было продать немного Болгарской земли для прохода трубы. Да вы, пока Россия строить будет, заработали бы еще и на этом. Однако, ваше правительство, которое ВЫ ВЫБИРАЕТЕ, которое живет на ваши налоги, решило не давать вам зарабатывать. Решило, что Болгария и дальше будет говно ложкой хлебать, вместо вкусного супа. А самое интересное, ЕС не хочет компенсировать вам эти средства!!! Хотя именно ЕС подтолкнуло правительство Болгарии выступить ПРОТИВ газопровода. Во всех аналлах истории будет записано, что Болгария ОТКАЗАЛАСЬ получать 400000000 КАЖДЫЙ год, в угоду ЕС. Лишь бы против России! Лишь бы против Путина! Вашему правительству наплевать на своё будущее! Вам наплевать на своё будуще. :(

 110. #110
  copy€ 04 дек 2014, 01:54
   
  0
   
  0

  Руският президент Владимир Путин заяви от Турция, че Русия се отказва от трасето на „Южен поток” през България. Защо? Защото България блокира проекта, прекъсва трасето, отрязва Сърбия, Австрия, Италия и още много страни в Източна и Южна Европа от този най-пряк път на руския газ. Има ли основания? Има, защото от 2011 г. досега на няколко пъти позицията на България рязко се променя: ще строим, няма да строим, ще строим, няма да строим. Служебното правителство на Близнашки и министър Щонов спряха проекта. Бойко Борисов през Септември, преди изборите, казва, че ще строим, сега под натиска на президента Плевнелиев и на САЩ, страхливо спря проекта. Е, не може до безкрай това напред-назад. Проектът трябваше да завърши в края на следващата 2015 г. Нали разбирате, че има и чисто технически срокове за изпълнение. И нещата трябва да са сигурни. Руската позиция е разбираема. На тяхно място всеки би направил нещо подобно.

  Позицията на Путин разтресе не само България, но и Европа. Сигурен съм, че има държави, за които слагането на черен кръст върху „Южен поток” не е лоша новина. Но защо не се мисли за другите страни? Докато Северна Африка, Близкият изток, периферията на Европа горят в реална енергийна война, то България е в центъра на геополитическата нова студена война. Икономическите процеси нямат спирачка и когато някой затапи конкретен проект, тогава се намират други пътища и решения. Руският газ ще стигне до Южна Европа, но заобикаляйки България. Кой печели от това? Не сме ние! Със сигурност не сме ние!

  Най-голямата жертва на водената от Барозова Европа политика срещу Русия е превръщаната в най-бедната страна в Европа – родната ни България. Брюкселската политика към нас е с постоянни заплахи и наказания, отрязване на възможности да водим самостоятелни политики, съобразени с държавния ни интерес. И гузно негонено бягат. Още преди да си поискаме от Брюксел компенсации за огромните пропуснати ползи от спрения „Южен поток”, тичат да ни съобщят, че сме нямали правни основания да искаме компенсации. Като нямаме правни основания, политически и икономически имаме ли, граждански имаме ли?

  Ако процедурите около проекта не са наред, то те следва да бъдат оправени. Защо се отрязва такава възможност? Очевидно е тенденциозно. Проектът в България има издадено разрешение за строеж, има създадена фирма изпълнител, проектната и техническата работа са в много напреднала фаза. И на всичко това сега искат да се сложи кръст. По искане от Брюксел. Е, тогава те са страна в конфликта и следва да поемат загубите. Не е ли логично и справедливо? Щом отрязват толкова много активи за България и много други страни, то те следва да поемат и пасивите.

  „Северен поток”, под въздействието на външните геополитически сили, също видя свят със затруднения. Но е факт. Там газта също е руска, но проблеми няма. По тези тръби се захранват икономиките на Северна, силна Европа. Южната тръба трябваше да даде живот на конкурентноспособността на южните европейски държави в това число и България. Новият проект ще облагодетелства Турция, вероятно и Гърция, и Италия, ще стигне и до Австрия, а ние да останем изолирани в нищото, до нас ще е наказана и Сърбия. Без възможност за съживяване на икономиката ни, с преки загуби всяка година над 400 мил. евро. Това прилича на ритуално убийство! Кое е божеството? Това е въпросът, на който ние най-после трябва да си дадем ясен отговор. И да си изработим самосъхранителна политика – ясна и смела, когато е необходимо.

  България има възможност да е важен кръстопът на Европа с Азия и Близкия изток. Но май ще останем извън всякакви пътища. От транзитна газова страна, от износител на ток, се превръщаме в напълно енергийно зависима страна, вносител на всякакви енергоресурси.

  Самото изграждане на тръбопровода на територията ни щеше да открие много работни места и то в по-бедната и обезлюдяваща се част на страната. Доза свежа глътка въздух за много хора и селища.

  Щяхме да се върнем на геополитическата сцена, макар и като малък, но важен играч. А сега излизаме от всякакви игри и оставаме беден зрител. Страна без икономика, без армия и видно без интерес от Брюксел дали сме живи или умираме. Това е ясна заплаха за националната ни сигурност, държавен суверенитет, национално бъдеще.

  Както виждаме, това отваря вратата на опасния проект ТТИП. Трубадурите му като г-жа Кунева – човекът, който преди 10 години с лека ръка зачеркна АЕЦ „Козлодуй” – веднага заяви, колко хубаво нещо е ТТИП. Например, доколкото е врата за отваряне към Добруджа за добив на шистов газ и унищожаването й като житница на България. 111. #111
  copy€ 04 дек 2014, 01:59
   
  0
   
  0

  В цялата тази ситуация се ражда и един въпрос. КЪДЕ е БОЙКО? Човекът, който през първия си мандат не слизаше от медиите, днес го няма, крие се в сянка. Той се е скрил дълбоко. Опитва се да избяга от отговорност за всички антибългарски решения, които второто му правителство прие само за един месец. Фокусът се прехвърля върху министрите му, както и върху коалиционните му партньори. Борисов сякаш не знае какво се прави и не е участник. Но дали този опит да заблуди аудиторията ще успее? Много е пошло. Отговорността е негова, не виждам как ще се измъкне от нея. След като погреба проекта АЕЦ ”Белене”, сега г-н Борисов погребва „Южен поток”.

  Тук не говорим за елементаризиране на проблемите, нито за идеологизирането им като русофилски или русофобски. Става въпрос за интересите на България, дали ще се развива или ще продължава да загива. Защото, предвид историческите различия между Русия и Турция, съседката ни не можем да я обявим за русофилска. Но пък с готовност поема проекти като изграждане на газопровод и атомна централа в партньорство с Русия. Правят го, защото имат стратегическо мислене и защото икономическият интерес показва положителните страни на такъв тип проекти.

  Вярвам, че при бърза и адекватна реакция от българското правителство, проектът „Южен поток” може да бъде продължен и осъществен. Надявам се самата Русия да предпочита партньорство с европейска и славянска държава, а не с непредвидим партньор като Турция, особено в сътрудничеството им с джихадистката Ислямска държава.

  Опасността е, че ако не успеем да върнем проекта, това ще е престъпление срещу страната ни, срещу бъдещите поколения. Не вярвам да ни го простят?. 112. #112
  RamonM 04 дек 2014, 03:28
   
  0
   
  0

  Не видях до днес по западните телевизии да се обсъжда това изобщо. Всички алтернативни медии обаче са го отразили и се сипят страшни упреци към българските политици "които си мислят че управляват тази страна"( цитирам). Главните телевизии обаче си трайкат. Същото стана преди с Полша. Въртяха, сукаха, пързаляха руснаците, накрая РФ построи Северния поток и Германия в момента и Холандия ( която има огромни залежи на собствен газ) не само че не се отказаха, а приеха с гоовност и намазаха страхотно. Та, да ви кажа всички в Евросъюза са равни, но явно има някой по-равни от другите. За Германия и за Холандия не важат никакви енергийни пакети, но за България важат. Овце, в БГ, събудете се! Докога ще търпите да ви мачкат по този начин? Не виждате ли че правителството работи за чужди държави , не за нашата? Отрязахме половин Европа, сега турците ще командват парада. Както досега го командваха Германия и Холандия. На всичкото отгоре нашето правителство е взело заем от газпром и трябва да връща парите. Ха сега де. Докато не излезнем по площадите и не се развикаме нищо няма да се промени. Аз, лично го виждам така : до 3 години БГ ще е на енергиен режим като в Киев. И тогава, някоя зима, ако е останал още някой с незамръзнал мозък може и да иде да повика пред парламата за да се постопли.

 113. #113
  RamonM 04 дек 2014, 03:42
   
  0
   
  0

  copy€,

  бърза и адекватна реакция НЕ от българското правителство, А ОТ НАС ! Ние трябва да протестираме, иначе Боко ще ни баламосва още 4 години - каже едно, прави друго.

  Западна Европа нарочно искаше да се съобразим с техния новоизлюпен енергиен пакет, защото тръбите не минаваха през тяхна територия. Ако инаваха през Франция, Италия или Австрия първо, никой нямаше да направи нищо на въпрос . Не виждате ли че западна европа е против източна? Те са даже дикриминатори спрямо Ирландия, Португалия и Гърция, какво остава за нас тук, дето не ни броят за хора.

  знаете ли на какви гледки съм присъствал? Белгийски шеф на авиокомпания крещи и даже бие (!!!) някой от своите клиенти българи защото им беше взел парите, а полета не можеше да се осъществи и компаниятa фалира. Мисля че се казваха bexxx или нещо такова. После пътувах с автобус през Австрия с българи, спряхме за вода и тоалетна на една станция , австрийците ни гледаха като че ли сме добитък - с презрение и oтвращение. Хората се бяха наредили за някой сандвич , а те се държаха грубо с тях. Ония - нищо,гледат австрийската селянка с възхищение и приемат гадния сандвич. идва мой ред и реших да им натрия носовете. първо им заговорих на английски с американски акцент и само дето темане не ми направиха. После смених на фламандски и ония вече решиха че съм господ. казаха ми да седна и да почакам на маса да ми сервират(!!!)Е, това е картинката.

 114. #114
  някой си 04 дек 2014, 13:44
   
  0
   
  0

  Овце, в БГ, събудете се! Докога ще търпите да ви мачкат по този начин? Не виждате ли че правителството работи за чужди държави , не за нашата?
  Леле, мале! На оружие Братя! Преди 2 дена гледах вечерните новини на RTR ТВ Планета. Тъкмо Путин обяви край на проекта ЮП и ТВ водещите съобщиха, че в България вече имало масови протести по тоя повод. Или руснаците избързаха, или това беше окръжно №... към техните си хора за бунт. После се показаха физиономиите на БСП лидерите, патетично тъжни и смазани от шока. Национална трагедия с други думи. Абе вие големи хора ли сте какво? Путин ви изигра номера на игнорираната селска мома: Ти ма нищйеш и слушаш другити, ама аз шъ взйема да пристана на Ирдоганя и шъ ръзбирйеш ти колку многу си загубил. Нема да намйериш ти такваз кът мйен, а ха! Вие пък взехте, че му се вързахте. Тичай Бойко в Брюксел, че изпуснахме таз хубост невиждана! А после когато хубостницата ти дофтаса в къщата само с една бохча дрешки и като почне да ти се разпорежда като царица, ти идва акъла в главата ама е късно. Появи се и Андрюша от Русия. И той сватосва и акъл ни дава да вземем момата, че и зестрата ни обещава: Единственное условие, которое надо было принять, это оставить в собственности ТРУБУ и ИНФРАСТРУКТУРУ, с помощью которой газ перекачивается. То есть, за 400000000 в год, получая эти деньги КАЖДЫЙ год!!! вдумайтесь! нужно было продать немного Болгарской земли для прохода трубы. Така де - оставете ни тръбата, оставете ни инфраструктурата, продайте ни земята, пък после ще договорим и цената. Тук е уловката - стръвта, това са 400 млн. долара годишно. Вие първо налапайте, пък после ще почнем да си приспадаме и накрая ще излезе съвсем друго. Вместо цяла кола с чеиз, едно вързопче с дрешки. Аз лично този филм вече съм го гледал. После като се почнаха едни приказки по руските медии, че видиш ли на, тръбопроводът през Турция щял да бъде по-евтин щото отсечката по морското дъно била два пъти по-къса и т.н. Да, ама за земята по морското дъно не плащаш. Плащаш за тая дето е на сушата. Пак от опит знам, че турците в Турция не са като нашенските. Ония са търгаши до мозъка на костите. Имам състудент - турче от Кърджали, който през 1989г. емигрира в Турция и сега е адвокат в Истамбул. Та си разменихме няколко мейла по въпроса за отчуждаване на земя за обществени нужди в Турция. Тогава разбрах, че Анадолските камъняци ще струват на руснаците в пъти повече от нашенския чернозем. Освен това ония там няма да се оставят да ги заглавичкват с приказчици - дайте първо да договорим строителството, пък после ще се разберем колко да ви плащаме. Накрая нещата пак опират до външните граници на ЕС. То и гърците, ако си спомняте, ритаха и скачаха срещу икономиите и порядките дето им наложиха, пък после като видяха, че ще им спрат кранчето взеха, че се кротнаха. Не забравяйте, че ЕС започна наказателна процедура против нас и ако бяхме продължили, щяхме да плащаме солидни суми. Те щяха да се удържат от субсидиите за земеделските ни производители, от помощите за енергийна ефективност и от програмите за развитие. Ние щяхме да изгубим незабавно стотици милиони реални пари годишно срещу хипотетичните 400 млн. долара на Путин. Тогава щяхме да ревнем пък, че сме изтървали питомното за да гоним дивото. Ние сме в съюз - икономически и политически. Твърде сме малки, за да се опитваме да променяме правилата в него. Ако искаме независимост - добре, да напуснем този съюз. Независимостта обаче си има цена - готови ли сте да я заплатите?

 115. #115
  ukrainec (Lviv) 04 дек 2014, 16:08
   
  0
   
  0

  До #114 Пуснато от някой си

  БРАВО,ОТЛИЧЕН КОМЕНТАР !

 116. #116
  другият 04 дек 2014, 16:11
   
  0
   
  0

  Абе за какво ни е този ЕС?
  Само ни определят живота, както едно време СССР, даже по-зле. Онези ни купуваха поне компотите и чушките и ни въоръжиха тогава доста добре армията, а тези сега? Само ни извиват ръцете! Да бягаме по-бързо от тях. Суверенитета струва естествено, но ако си роб, то не си човек!

 117. #117
  другият 04 дек 2014, 16:17
   
  0
   
  0

  #115 ukrainec (Lviv)

  ukrainec , глупаво същество си ти!

  Бягаш от зависимостта на Русия, но приемаш робството на ЕС и САЩ?

  Робството си е робство, независимо кой ти е робовладелецът!

 118. #118
  ukrainec (Lviv) 04 дек 2014, 16:29
   
  0
   
  0

  Ти си умно същество,но сигурно си старо умно същество,защото забрави да кажеш по горе следното:
  Преди да станем зависими от Русия,тя същата ни обяви война,окупира ни,изби 70 000 хиляди българи,взе им земята,фабриките и цялото имущество и ги пусна да пасат 45 години в един безнадецден комуноиден строи.

 119. #119
  другият 04 дек 2014, 16:29
   
  0
   
  0

  #114 някой си

  Не мога да разбера, защо ли все смятаме, че някой друг ще ни дава пари? Ако някой ти дава нещо, то не мисли, че е от "добра воля"! Американците са казали:

  Тhere is no such thing as a free lunch!

  Омръзна ми от тази робска психика. По-добре по-бедно и да разчитаме само на себе си, отколкото да сме чужди подлоги!

 120. #120
  другият 04 дек 2014, 16:38
   
  0
   
  0

  #118 ukrainec (Lviv)

  А САЩ и ЕС го правят с пиниз! Нали по соца имахме повече граждани от сега? А сега е една цигания. Изглежда на циганите ЕС и САЩ им влияят демографски много по-положително! А разликата между разстрела на хххх хиляди или демографското унищожение е, че народът при второто не вижда коя е причината и си мисли, че сам така е решил, понеже бил беден....
  Циганите плюскат и се множат само! А на нас: Къде ни е армията? Къде е образованието сега? Къде е културата, която пропадна в чалгийските изпълнения? Къде ни е младото поколение? Къде ни е индустрията? Скоро и в РБ педерасите ще сключват граждански бракове и осиновяват деца (ако изобщо има от някъде)!

 121. #121
  ukrainec (Lviv) 04 дек 2014, 16:55
   
  0
   
  0

  Do #120 Пуснато от другият
  Аз причината ти я посочих,ти пак питаш !
  Ти кат скочиш от петия етаж,колко време след това ще се въстановяваш? Това беше комунизмзт моето момче-скок от петия етаж.

 122. #122
  copy€ 04 дек 2014, 17:00
   
  0
   
  0

  Всички са в матрицата по провала с проекта "Южен поток" - Бойко Борисов, Росен Плевнелиев, Сергей Станишев, Пламен Орешарски, Близнашки и Щонов, отново - Бойко Борисов. Това е жалката истина!

  И сега дълго и напоително ще ни занимават с приказки от "1001 нощ".

  Кой? Борисов? Той ли е нямал достъп до документацията за "Южен поток"? Моля ви се…

  Вижте част от хронологията, т.е. припомнете си я:

  Още през 2009 г. Бойко Борисов е поискал спиране на споразуменията за "Южен поток" и забавянето на проекта с няколко години. Същата година, още в първия ден на първия си премиерски мандат замрази реализирането на всички руски проекти в българската енергетика. По думите му за руски газопровод могат да се застъпват само агенти на Москва, пише руско издание.

  На 15 ноември 2012 г. изпълнителният директор на "Газпром" Алексей Милер и Михаил Андонов – изпълнителен директор на БЕХ подписаха договора за окончателното инвестиционно решение за проекта "Южен поток" на българска територия. На събитието присъстваха тогавашният премиер Бойко Борисов и енергийният министър Делян Добрев.

  Началото на строителството на българския участък от "Южен поток" беше дадено официално на 31 октомври 2013 г. със символична заварка на две тръби при с. Расово, на 30 км северно от Монтана.

  Сергей Станишев по принцип подкрепяше проекта "Южен поток", но нищо не направи за ускоряване на строителството му. По-важно му беше мнението на Брюксел, а не българския интерес.

  Когато ГЕРБ се върне на власт в България, ще прекрати договора с изпълнителя на строежа на българското трасе на "Южен поток", заяви през юни т.г. от Вашингтон Бойко Борисов, където бе на работно посещение. Според него след формирането на общ съюз между ЕС и САЩ могат да преговарят и за доставките на втечнен газ от Америка в зависимост от нуждите на европейския пазар.

  Заради неспазване на европравилата за обществените поръчки през лятото на 2014 г. срещу страната ни бе стартирана наказателна процедура от Брюксел.

  Васил Щонов, служебен министър на икономиката и енергетиката в кабинета "Близнашки": "Мое писмо спря проекта "Южен поток".Той обясни, че е изпълнил решение на експремиера Пламен Орешарски, който още на 31 юли 2014 г. е заповядал писмено /след срещата му с 3-ма американски сенатори в София-бел.р./ на тогавашния министър Драгомир Стойнев да спре изпълнението на проекта. Стойнев не взел мерки и когато Щонов поел поста и се запознал с документите на 11 август изпратил писмо до БЕХ и до "Газпром", че спира изпълнението на проекта.

  На 1-ви декември 2014 г. Владимир Путин обяви от Анкара спирането на проекта "Южен поток" и договореностите си с Турция.

  На 3-ти декември Бойко Борисов помоли народните представители да се вземе решение за спасението на проекта, ако той е изгоден и замина за разговор в Брюксел с Жан Клод Юнкер.

  За изброените основни играчи подозираме с "обосновано предположение" , че изпълняват задачи отвън, като сделка за оставане във властта. Е, кой колкото устиска… Да не забравим и подгряващите екипи срещу проекта - министри, членове на правителствата, ръководители на държавни ведомства и дружества, "експерти" и медии, които упорито създаваха шум в преговорите за "Южен поток". През всички тези години на акробатичните ни премятания между "строим" и "прекратяваме" те играха поддържащи роли основно срещу газопровода. Като клеймосваха защитниците на проекта и на националния интерес като "троянски коне на Русия в ЕС", проводници на "руското влияние през тръбата", поставящи в риск европейското ни членство, като рубладжии, поставящи на изпитание евроатлантическите ни ценности - все щампи от русофобския фолклор.

  И сега - какво? Когато се обърна колата, в андрешковски стил, същата тази гилдия от корифеи запяха в хор срещу решението на Москва да премести "Южен поток" по маршрут през Турция. Извън България. И се разтичаха по телевизии, при депутати и до Брюксел да се обясняват.

  Ето как:

  На 1-ви декември 2014 г. Владимир Путин обяви от Анкара спирането на проекта "Южен поток" и договореностите си с Турция.

  На 2-ри декември т.г. вицепремиерът Томислав Дончев обяви: Очакваме ЕК да защити българските интереси, тъй като губим от спирането на "Южен поток".

  Теменужка Петкова, министър на енергетиката в кабинета Борисов 2:"Определено България ще загуби от това, че този проект няма да се реализира".

  На 3-ти декември Бойко Борисов помоли народните представители да се вземе решение за спасението на проекта, ако той е изгоден.

  ЕК никога не е била против изграждането на проекта, само е настоявала за спазването на европейското законодателство, поясни на 2-ри декември т.г. на пресконференция Ана Итконен, говорител на Европейската комисия по въпросите на енергетиката. Не съществува правна рамка за компенсации заради спирането на проекта, добави тя.

  Брюксел? Той просто се покри.

  След като ни плашеше със санкции, ако случайно си позволим да вземем самостоятелно решение " в нарушение на европейските правила", на Третия енергиен пакет, сега изведнъж се оказа, че ЕК не била страна по преговорите за "Южен поток". И не само това - нямало да има компенсации за България за пропуснати ползи от проваления проект. Ако тръгнем да си искаме такива, евентуално. Предизвестен отказ.

  Всички ни предадоха- и политиците ни, и еврочиновниците от ЕК.

  Ние, обикновените българи, също имаме вина. Не разбрахме, не надигнахме глави и гласове в тази унизителна сага, в която ограбиха надеждата ни за поне елементарна сигурност и национална значимост.

  Няма изход. Ако има светлина в тунела, тя е май от идващия насреща влак, както се казва в такива случаи. Няма да ни е за пръв път. Фарсът с големите проекти се повтаря. Системната грешка е във властта в България - все по-алчна, все по-невежа, все по-подкупна.

  Тежко ни оттук нататък… 123. #123
  copy€ 04 дек 2014, 17:05
   
  0
   
  0

  Българската дясна интелигенция не е наред с главата. Честно. Човек ги гледа по телевизията - едни такива мощни, вресливи, псевдокултурни, всезнаещи и не очаквам да преливат от такава вселенска тъпотия. Тия пичове така и не разбраха, че пътят, по който са поели, води към тяхното икономическо самоунищожение.

  В деня, в който Владимир Путин обяви спирането на "Южен поток", очаквах дясната интелигенция веднага да осъзнание, че това е космическа заплаха за техните доходи, дори и да проводят делагация в състав Огнян Минчев, Иво Инджев и произволен автор от "Дневник" в руското посолство на тайна среща, за да молят Русия да се откаже от своето намерение за прекратяване на прословутия проект.

  Защото в секундата, в която "Южен поток" изчезне от хоризонта, победата на кървавия путински ботуш над сатанинските орди от рускини и над корупционния газ за народните маси ще може да бъде обявена шумно с кратък коктейл в американското посолство. Но в мига, в който гордите евроатлантически и прогресивни сили на другия ден страдат от почетен махмурлук и сънуват как ги коронясват почетно за мистър "Европа" 2015, американското финансиране ще се изтегли по бързо от US-самолет над Сирия.

  И си представете само тази гнусна ситуация. Гордата дясна интелигенция, активните борци срещу заплахата от световния путинизъм, героите от софийските кръчми, антитерористичните заклеймители на народната душа ще трябва да си търсят истинска работа, да кретат едвам-едвам на средна работна заплата и да проливат сълзи за доброто старо време, когато грантовете течаха като руски газ по турски тръбопровод.

  А точно това ще се случи. Когато "Южен поток" стане проблем на други държави, а България остане горд рай на ценности, студ и високи сметки за ток, тогава финансирането ще се насочи в някоя друга геополитическа посока и ще настане световна трагедия. Нивото на интелектуалност рязко ще се понижи. Сутрешните блокове ще останат без своите ежедневни експерти, които да ни обясняват, че самото присъствие на Русия в Европа е дело на Сатаната, а Путин закусва с бебешка кръв, защото е един немодерен, изостанал тиранин, който не ги чатка тия големите световни ценности, които водят вече трета неуспешна война. Представете си в каква духовна пустиня ще се превърне тази страна, лишена от ежедневното прозводство на свърхинтелект, щедро подплатен с грантови ресурси и тихата благословия на мениджмънта на "Америка за България".

  Когато парите от Америка спрат, това ще е национална трагедия, защото, без любимото си чудовище, десницата не е в състояние да функционира като човек, който си е пил хапчетата. Какво друго ще им остане като кауза? Ще бъде една скука, една световна нищета, една празна държава, където вече няма да има кой да ти даде кинти да плюеш, защото вятърът, който идва от Русия, изпълва душата на българите с неатлантически чувства и ще настоява истинският десен да не ходи на работа в такива дни, за да се предпази от порочната зараза.

  С други думи - дясната интелигенция жестоко се прецака. Сега съм убеден, че тайно стискат палци изявленията на Путин да са били част от някакъв световен пазарлък, че да могат да избутат криво-ляво до пенсия, без да полагат презрения пролетарски труд, на който са обречени другите лузъри. В края на краищата нима си истински интелктуалец, ако не си усвоил поне един грант в живота си, не си дал интервю, в което да оплюеш православните дебили, сред които живееш и поне един път не си целувал ръката на американския посланик у нас. А когато "Южен поток" го няма и коктейлите в посолството ще бъдат разредени, и изобщо творческата атмосфера, която витае във въздуха, ще се стопи като хамбургер от "Макдоналдс", оставен на слънцето.

  Заради това трябва да знаете - "Южен поток" тези дни се сдоби с неочаквани привърженици.

  Те няма да си го признаят, но по въздишките ще ги познаете. 124. #124
  copy€ 04 дек 2014, 17:11
   
  0
   
  0

  Народното събрание не можа да излезе с обща позиция за това с каква задача да натовари Борисов в Брюксел за разговорите с председателя на ЕК по въпросите на проекта „Южен поток“. Липсата на позиция не е изненада. Изненада е, че Борисов пита парламента за това какво да прави, обикновено той дори не информира НС какво е правилвБрюксел. Борисов е упплашен от тона на Путин в Анкара, нормално е всички български политици да са уплашени. Българският бизнес е разярен и тепърва ще го показва.

  А днес е късно да се прави обща позиция на НС и е късно каквото и да се говори за „Южен поток“. Русия не се е борила за България и ЕС, оказа се, че след късогледата позиция на САЩ и ЕС, Русия се е обърнала към Турция и това е огромна, несравнима победа за руската страна, отколкото България. Загубата на Турция за САЩ ще бъде една от историческите загуби на президента Обама.

  Това, което Борисов днес трябва да направи е - да разбере има ли питане от министър-председатяля Г.Близнашки до тогавашния председател на ЕК Барозу за това да се спира ли „Южен поток“ ? Ако Г. Близнашки е позволил на министър Щонов да спре с официално писмо до Газпром проекта, то тогаваБлизнашки трябва да се поведе под отговорност в ЕС и в България. Министър Щонов трябва да каже кога, как и с какво е уведомил президента Плевнелиев и целия Министерски съвет, който носи и колективна отговорност по Конституция за писмото си до НЕК и Газпром от 11 август 2014 г. Кога и как Президетнът и Министерският съвет са одобрили неговото действие. С кого са се консултирали президентът и министерският съвет. Даже и да се докаже, че Щонов е дейстнал сам, това няма значение, отговорността е обща. Правителството на Плевнелиев ще трябва да отговори как е взело това решение без парламент. Конституционният съд трябва да се попита по казуса как и с какви правомощия се вземат държавни решения от такъв ранг.

  Обществеността и днешните политически институции, особено българският парламент, трябва да потърсят отговорност за това защо никой от т.н. служители по пи-ар на Министерския съвет, Президента, Министерството на икономикана и туризма не са уведомили обществеността, че официално, повтарям ОФИЦИАЛНО! , с надлежния документ, а не с приказки или вътрешни административни писма, които от години циркулират по проекта из отделните ведомства, е прекратил „Южен поток“.

  След като Борисов изясни как министър Щонов е уведомил партьорите си от Австрия, Италия, Сърбия, Русия и всички заинтересовани, че ще пише такова ОФИЦИАЛНО писмо, тогава българските институции трябва за продължат това разследване. Няма нужда от парламентарна комисия, има нужда от активност на отделни парламентаристи и държавни служители, които могат да стигнат до изясняване на поведението на министър Щонов, на Г. Близнашки и Р.Плевнелиев.

  Трябва да е ясно, че едиствено писмото на служебния министър Щонов от 11 август от 2014 г. дава основание на Русия да търси други партньори, без да уведоми никого от партьорите си по „Южен поток“, които са членове на ЕС.

  На президента Плевнелиев, на минпреда Георги Близнашки и на състава на служебното правителство, и отделно на министър Щонов, трябва да се търси политическа и административна отговорност за нанасяне на огромна щета върху националната сигурност и българската икономика.Мисля, че по този казус нашите американски приятели ще подкрепят търсенето на отговорност на българските политици, които нанесоха огромни геополитически щети на САЩ. Българският бизнес трябва да поиска обезщетение от тези политици, защото ЕК няма нищо общо с обезщетения.

  Борисов днес в Брюксел трябва да провери кой и как от българска страна е взаимодествал с европейските си партьори и с ЕК. Останалите приказки са само пълнеж и прикритие за виновните –Плевнелиев, Близнашки и Щонов. Трябва да се разбере те на кого са били лобисти и срещу колко. Борисов да ни каже, той днес управлява ДАНС и МВР. За да се подготви за пътуването си във Вашингтон,което предстои. 125. #125
  Бойко Б. 04 дек 2014, 17:56
   
  0
   
  0

  До ukrainec
  Кой кога и колко е избил в България ние тук знаем пo-добре от теб. Знаем кой е разстрелвал малолетни, кой и плащал 50 хиляди лева за човешка глава и кой ни докара до три национални катастрофи. Знаем кога 80 % от българите са живеели в жилища от кирпич и са ходели с цървули.
  Ти не ни баламосвай за миналото, а кажи сега какво да правим с нефта и газа дето ще ги добиваме в Черно море на загуба шото цените им се сринаха.

 126. #126
  copy€ 04 дек 2014, 17:57
   
  0
   
  0

  И на третокласниците вече е ясно, че няма Брюксел, няма ЕС, НАТО, няма Берлин, европолитика, Меркел, Оланд, лидери дрън-дрън.
  В момента Европа е колония на САЩ, а нас продажните външни и вътрешни запАдни мекерета ни съсипаха умишлено 1997 с изкуствената финансова криза /каквато в момента пробват в Русия/, за да ни набутат в тази колония с една-единствена цел - да им изпълняваме мръсните поръчки на задокеанците и да го отнасяме като бушон. Доста страни вече се усещат в какво са се забъркали, опитват се да лавират и да не изпълняват лесно и с козируване инструкциите на сатанистите - Унгария на Орбан, Словакия на Фицо, Чехия на Земан, Словения, Гърция......трудно е да се освободиш от задушаващата хватка на атлантическата върхушка, но поне опитват.
  Тук за пореден път "матриалът" избра партиите, които го доведоха до дъното, унижиха го до немай-къде, а скоро и ще го погребат окончателно като предадат територията на Ердоган, затворят вратата и заминат при своите имоти и офшорни банкови сметки.
  Единствената партия, която от създаването си 2005 година сочеше тази опасност, разкриваше планомерното ни съсипване и сочеше правилната политика, бе демонизирана чрез слугинажните и подкупни медии, а лидерът й бе охулван със скалъпени компромати и съдебно преследване, така характерни за евро-атлантическата шайка.
  При тези темпове на оглупяване и продажничество, вкл. и сред така претенциозната и "чувствителна" интелигенция, демонстрирано и от тукашните форумни тролове, България не я виждам въобще като държава до 10 години, освен.....
  Освен при пристъпване към това, за което призова и Морфов. Въпреки че и той е сред тези, които допуснаха многогодишната политическа вакханалия. Незабавно радикално остракиране на евро-атлантическата слугинажна пасмина, обхванала и стиснала като сицилиански Октопод Родината и най-вече София на жълтите павета. Като се започне от политическия запАден слугинаж през захранващите го финансово олигарси, клакьорските НПО-та и техните Хуб.Умн.Инт. мажоретки.

 127. #127
  ukrainec (Lviv) 04 дек 2014, 18:53
   
  0
   
  0

  До 126 Пуснато от copy€
  Извинете,с господин Сидеров ли говоря ?

 128. #128
  Do 114 04 дек 2014, 19:18
   
  0
   
  0

  Каквито и глупости да говориш не можеш да промениш следните факти:

  Средна работна заплата в Северозападна Европа - бруто 3000, нето 2000, минимална - бруто 1500, нето 1300 ЕВРО НА МЕСЕЦ .(на калпак )
  Разходи(минимални) за домакинство на семейство от 2,5 човека средно (x 2 заплати в семейство - режийни , храна , транспорт и телекомуникативни услуги ) 1000евро на мин.3000 и средно 4000 нето
  В България: минимална 140 евро на месец, средна 400 на човек . Разходи за домакинство от 2,5 души е 200 евро на минимален доход 280 и среден 800 евро на месец .

  Фактически истинските разходи са много по-големи, тук се говори за минимума на минимумите. Фактически разходите на Запад са около 2000 евро на домакинство от 2,5 човека на месец, а в България - от порядъка на 500 евро за домакинство от минимално 400 и средно 800 ( в най-добрия случай), та и повече. На едно западно семейство на минимум доходи остават 1000 евро на месец извън най-нужното. На семействата в България на минимум доходи ( а те са болшинството) не само че нищо не остава, те са или винаги на минус или просто не могат да си позволят купища неща. На семействата на средни доходи остават около 400 евро в идеалния случай.

  Разликата е +1000( запад) към под -100 и нататък ( БГ) ( т.е.- нищо и в заеми до гуша) остатък за минималните доходи на реални разходи и 2000( запад) към 400 (БГ) за средните доходи на семейство . Огромната част от минимални доходи на запад се пада на емигрантски семейства ( алохтони ), а среднистите са кореняци западняци и някое и друго рядко изключение от т.нар. алохтони.

  Това не е случайно. Поддържа се нарочно такава разлика с помощта както на нашите синьо-розови компрадори, така и със западен указ. Идеята е това положение да не се променя към добро а да става все по-трудно в източна Европа и по-охолно в Западна. И това не е защото те са имали колонии, а ние не.

  Какви колонии е ималa Финландия? Или Швеция ?Или Гърция ( там положението е средно между БГ и запада)? Холандия ( с всичките и колонии) преди 1944 е била много по-бедна от БГ преди 1944. Хоратата са продавали децата си в проституция и робство и е било въпрос буквално на оцеляване там . Обяснението за сегашното свръхохолство на запад са огромните външни заеми на глава от населението. И това не е направено по икономически причини само но предимно по политически. Цяла Западна Европа е в джоба на J.P. Morgan и sie Така и бедността в България не се дължи само на икономика но най-вече е политически обоснована. Помнете ми думата - тук няма да стане никога така охолно както е там докато сме в ЕС и в Нато. По-скоро ще обеднеем задружно и от двете страни на Берлин. Ние живяхме по-добре преди да сме в ЕС и в Нато и това е азбучна истина. И други държави в Европа живеят доста по-добре без да са членки на Нато или ЕС. Така че членството в тези съюзи не е залог за подобряване. Това е доказано. А бедността на Изток ще се поддържа тъй както се поддържа кастовата социална система в индия.Изтока трябва да е по-беден от запада.това е главната идея и тя неотклонно се осъществява за цели 25 години.

  Германия и Холандия се обогатиха 10тократно от Северния поток, докато Полша загуби. Сега Турция ще се обогати 10тократно а България ще загуби. Това са все стратегически победи за Запада ( Турция е също западна военна сила) и стратегически загуби за източна Европа. Ние в БГ дишаме, пърдим и серем само заради Запада. Това е нашата функция. А лайномета трябва да е в посока на Изток, точно така , good boy. знаеш си урока.

  Пълна глупост е да се говори че Русия ще загуби от това че ще продава на Германия и Турция а не на България или Полша. Русия се къпе в газ, нефт, злато и диаманти. За тях тези газопроводи са от стратегичеко значение , а не от икономическо. Сега Турция и Германия ще командват в източна и централна европа, и това също се трактира като победа на Гемания над многовековната съперница Франция. Франция също губи от разрива с Русия. И това също не е случайно че се оказва такъв натиск върху марионетката им Оланд. Освен това Турция доказа отново че е много по-независима даже от Германия по отношение на САЩ. Това е може би най-независимата страна в региона по отношение на САЩ ( доколкото може да има такава независимост). САЩ нямат нищо против Западна Европа да зависи сега изцяло от Турция. Както на времето Английската Империя не е имала нищо против цяла Източна Европа да е в Турски ръце и да върши набези над Централна Европа. Идеята в Евросъюза не лежи върху коопериране и сътрудничество а на многовековно съперничество и в това няма никаква промяна.

  За Руснаците отказа на България да сътрудничи с тях е от стратегическо значение само за тези чиито кораби днес са в Черно Море и не принадлежат на нито една страна от региона. Това е всичко. Техните напъни няма да доведат до нищо. Сега Русия отново доминира Черно Море, а Турция няма да участва в никакви кръстоносни походи натам. Със България щеше да е по-лесно да си върнем спокойствието в региона , без Бългаиря - оставяме вратата отворена за по-нататъшен конфликт, в който пострадалите ще са отсам , както винаги. Така беше по време на Кримската война в 19 век, и ПСВ , така ще е и сега.

  Продължавайте да клакирате на масоните от Правителството ни и Парламента ни. Те са сигурните кукли които ще ни доведат отново до крах. Те вече ни доведоха.

  Един компютърен чиновник или програмист няма да усети това. Напротив - най-голямото постижение е че HP дошли в БГ, хохо, голема работа, това грее само тях и никой друг а както знаем те са малко. това го усещат хора с други професии в България, мнозинството, включително и част от гореспоменатите които не са си сдъвкали и мозъците в процеса.

  Така че да се говори докъде сме напреднали щото вече се продавало Iphone и Windows в БГ е просто смешно. Ние получихме огледални дрънкулки в замяна на територията си. Точно както се е покорявала америка от Западна Европа в 17 век.

 129. #129
  приходящ 04 дек 2014, 19:57
   
  0
   
  0

  Денят Х - в който Президентът Путин отчете гравитацията
  Малцина нации в света могат да се позволят да правят бизнес от геополитика. Русия е една от тях. Ако си достатъчно голям и достатъчно дълго време упорстваш в своята цел, то напълно е възможно да "изкривиш" пазара и да прехвърлиш на по-малките си партньори рисковете, а съхраниш за себе си ползите. Ако не стане - губиш, но осчетоводяваш загубите като геополитически разходи - за славата и гордостта на Родината. Както стана известно в Турция вече близо 5 милиарда долара са "отлетели" в името на проектната слава на Кремъл. Но това, което Русия може да си позволи да загуби не е по силите или по мярата на страни като България. Затова е изключително здравословно да се поддържа дистанция от геополитически гравитационни полета в което малките обекти неизбежно се всмукват.

  Слава Богу, че сме в ЕС и НАТО и можем да спрем негативни за нас тенденции и процеси, нещо което е много трудно да направим в двустранен план.

  Анонсът, който направи президента Путин не може да се третира като изненада за специалистите. Версията на Кремъл за Южния газов коридор винаги се стремяла да неутрализира и "припокрие" западната версия и маршрути. Още преди десет години проектът "Син поток" се стремеше буквално да залее Турция с природен газ, за да няма място за конкурентни газови потоци към Европа през Турция. Много експерти, в това число и руски, предупреждаваха, че рано или късно геополитическите амбиции на Путин ще трябва да се приземят и да отчетат гравитацията. Точно това стана в Турция тези дни.

  У нас болшинството политици - привърженици на проекта -, така и не успяха да стигнат до прагматичния и професионален подход. Останаха на равнище партийни мантри и религиозно суеверие - проектът е изгоден, защото е изгоден. Никакви отклонения от Вярата, никакви въпроси, никакви отговори. Ще получаваме транзитни такси, наши компании ще спечелят.

  Забележете, проектът няма финансов модел, няма тарифна структура, няма обвързващи договори за изкупуване, няма и гаранции от руска страна за приходите ни - наши и на другите страни в проекта. Не е нужно човек да е магистър по корпоративни финанси за да направи прозаични сметки по стария изпитан метод на майстор Кольо Фичето - от едната страна "имам да давам", от другата "имам да вземам".

  Беззаветно верните привърженици на реализацията на "сляпо" на Южен поток носят отговорност за близо 3,5 милиарда лева загуби по предишните геополитически флиртове на Първанов и Овчаров - предоговорения газов договор през 2006, проекта Бургас-Алекснадропулис и проекта АЕЦ "Белене". Не виртуални, а доказани и инкасирани от българската държава. Ако си изпълнителен директор на банка и причиниш подобни загуби и фалит - защото това е състоянието на българската енергетика в момента именно поради посочените загуби - не само, че незабавно си уволнен, но и губиш правото да заемаш подобна длъжност пожизнено - нещо като професионална лустрация. Губиш и моралното право да даваш съвети и да коментираш от името на обществения интерес професионални теми.

  Не и у нас, в енергетиката, не и ексминистър Овчаров, не и експрезидент Първанов.

  До тук, нещата някак можеха да минат през иглените уши на обществения скепсис, но дойде часът на истината и на големите разходи - само морския участък струва близо 10 милиарда долара /вече 14 милиарда по последни данни/.

  Изправен пред най-големия си провал във външната политика - разрива на отношенията си със Запада - да се налага Русия да влиза в Европа през Турция !?! - и провала на Южен поток - президентът Путин се опита да замаже своя гаф и прехвърли вината на "най-слабото" звено във веригата - България - с една набързо съшита с бели конци класическа интрига. Няма как по друг начин да бъде тълкувано предложение за алтернатива на Южен поток през Турция.

  Верните на Кремъл медии стартираха вълна от антибългарски внушения, последваха агресивни изказвания по интернет форуми и в социалните мрежи. Както и прогнозирах проруските кръгове в България грабнаха информационните оръжия и откриха залпова атака срещу правителството. Линията на агресия бе подета лично от президента Путин с думите, че България е загубила своя суверенитет, че не може да отстоява своите национални интереси и че трябва да съди Брюксел, защото губи "сигурни" 400 милиона евро на година.

  В суматохата и щумотевицата забравихме да направим реална оценка и анализ на ситуацията, в това число и на изходната предпоставка - а именно, че се налага да се заобиколи Украйна и Словакия.

  Защо?

  Защото Русия на Путин наложи без доказателства мнението у нас, а и в много страни в Европейския съюз, че Киев "краде" газпромовския природен газ. Някак пропуснахме доказателствената част за това. Моите руски колеги твърдят и аз им вярвам, че това е откровена лъжа. След монтирането преди години на измервателните и контролни устройства, които в реално време дават информация за газовите потоци през Украйна и в газовите хранилища на нейна територия - няма нито едно доказателство за несакнциониран отбор на газ от украинска страна. Помните ли, Газпром заплашваше, че ще отнесе въпроса в арбитраж, ще съди Украйни и нищо - просто информационен и пропаганден шум.

  Сега Нафтогаз съди Газпром за надплащане за природен газ след 2010 година за много милиарди долари с много сериозни шансове да спечели. Контраискът на Газпром е за неплащане на вече фактуриран газ, но не и за несанкицониран отбор.

  Тоталната информационна завеса за случващото се в Украйна - което бе ключов тезис за идеята за нейното заобикаляне - попречи да забележим реалните и тревожни факти, които поставят енергийната ни сигурност под реална и най-вече непосредствена заплаха. През последните три месеца, за пръв път от незапомнени времена, се наблюдава реално и устойчиво намаляване на налягането по транзитните трасета, което изцяло се дължи на причини на руска територия и по-специално на намален добив в основното находище в Западен Сибир, което захранва украинския транзит - Надим-Пур-Таз. Газпром обяснява това с технически прицини - без да ги уточнява.

  Докато ни занимават с грандиозни геополитически проекти за десетки милиарди долари Газпром пропуска да инвестира в рехабилитация на газопреносната си система и най-вече в разработката на нови находища и устойчив добив от съществуващите чрез интензификация и увеличена производителност. Но затова трябват западни технологии и участие на западни сервизни компании, а те напускат страната или са в режим на санкции.

  В същност цялата тази пиар дейност на президента Путин и шефът на Газпром Милер цели да отклони вниманието от вътрешните проблеми на компанията и сривът в нейната достоверност като сигурен доставчик на газ за Европа. Факт, който ще изпитаме още в края на зима, особено ако е дълга и студена, пред вид на рекордно ниските буферни количества в украинските газохранилища.

  Но да се върнем на изявлението на президента Путин. Едно е сигурно - то е грижливо пресметано и прецизно таргетирано като информационна атака срещу ЕК и най-вече България. Руският президент не прави случайни изказвания, още по-малко на чужда територия. Факт е, че гледайки пресконференцията му си припомних поведението на руската дипломация по време и след българското Съединение, когато всячески е подтиквала турския султан да изпрати войски в България за да накаже българите за дръзновението да извършат Обединение на страната си без "добро" на руския цар.

  И днес новия руски "цар" пристига на посещение при съвременния турски "султан" с щедри дарове, за да "накаже" информационно България.

  За целта Милер направи отстъпки, за които у нас само можем да мечтаем - германски цени на природния газ за Турция. Ако към тях се добавят и дисконтите, които Газпром изпълнява за да погаси отсъдени по арбитраж компенсации за надплатен газ, то реалните "германски" цени се движат между 320-340 долара. Ние плащаме около 410 долара за хиляда кубически метра. Уж сме стратегически партньори, от нас се иска да се "опълчим" на Брюксел, а ни третират по-зле дори от Украйна. Украинците не само плащат по-евтин газ, но имат всички шансове да спечелят арбитражното производство в Стокхолм, като върнат цените под 300 долара.

  Газовата терапия на България, която предшестваше анонса от Анкара, започна с аванс от повече от месец с намаляване на налягането, което Булгартрансгаз и Булгаргаз упорито не забелязваха. Отново с едничката цел да не накърнят имиджа и интересите на стратегическия ни партньор по Южен поток. И пак поради същата причина нашия енергиен истамблишмент не смее да поиска ревизия на договора и цената, за да може да намалим цените на природния газ и парното у нас. По-лесно им е да поискат от ДКВЕР увеличение на цените и да прехвърлят разходите на данъкоплатците и потребители.

  Хем "партньорите" доволни, хем правителството на Бойко Борисов изправено пред кошмара си от февруари миналага година и енергийни протести. Става дума за много повече пропуснати ползи от наша страна отколкото тези виртуални 400 милиона евро, за които говори президента Путин. И това е надлежно доказуемо.

  По начина, по който беше изложена концепцията за заобикалянето ни през Турция и Гърция, личи, че това е по-скоро пиар, отколкото детайлно разработена концепция. Идеята, че Европейската комисия ще прави разлика между навлизането на нова транзитна инфраструктура с руски газ през Гърция или България е абсурдна. Още по-абсурдна е тезата, че нов капацитет за 63 милиарда кубически метра ще намери търсене и реализация, при положение, че нито Турция, нито Италия имат нужда от подобни обеми - техните пазари са преситени от конкуриращите се и диверсфицирани потоци.

  Насипната идея за алтернативен Южен поток през Турция - ще се разпадне още при първата среща с реалностите на турския газов пазар. Тези 16 нови милиарда кубически метра които ще минават през Черно море, не са ново потребление, а просто пренасочване на транзита от Трансбалканския газпровод. Само това е достатъчно за да разберем открития антибългарски характер на политиката на президента Путин и обосноваността на предложението ни да съдим Русия за нанесени щети и пропуснати ползи във връзка с проекта Южен поток и пренасочването му през Турция.

  България ще се лиши от близо 100 милиона долара транзитни такси, годишно ако спре транзита през наша територия на руски газ.

  Несъстоятелна е и тезата и надеждата, че Турция ще позволи на Русия да блокира достъпа на азерски или иракски газ за Европа. Не случайно цялото говорене то темата от Анкара дойде от руска страна - нито Боташ, нито турския президент се ангажираха с версиите на Путин и Милер. Наблюдателите не пропуснаха да забележат напрегнатостта на руския президент и преднамереното мълчание по темата на президента Ердоган.

  Истинската причина за отказа от „Южен поток“ са новините от Русия и котировките за нефта на световните пазари. На фона на практически неконтролируемия срив на рублата изпълнението на проект, чиято стойност достигна астрономически висоти, стана невъзможно дори при специфичния геополитически прочит на Кремъл. Финансовите отчети и инвестиционните програми на Газпром са в рубли и докато сривът на рублата има относително по-слабо изражение за проекти на руска територия, то за проекти извън Русия ефектът е убийствен. Сметнете сами - Южен поток започна със стойност 20 след това 27, а днес е над 50 милиарда долара. Това накара основния европейски партньор Ени да заяви, че ще излезе от проекта. При очертаващите се тенденции на валутния пазар след няколко дни този проект ще струва над три трилиона рубли!?

  От друга страна, Русия вече получи пари от Китай за съвместните им енергийни проекти и сега трябва да пренасочи ограничените си инвестиционни възможностите си към проекта "Силата на Сибир", Алтайския газопровод и разработката на двете находища - Чаянда и Ковикта в Източен Сибир. Без тях цялата концепция на Путин за стратегическо партньорство с Китай срещу Запада потъва в небитието.

  Не без значение за отказа от Южен поток са и сериозно намалелите приходи на „Газпром“ от продажби на газ в Европа - както по отношение на количества, така и цени. Погледнете последните финансови отчети на Газпром и котировките на неговите акции. Истината за финансовото състояние на Русия излиза постепенно на повърхността и вече никаква геополитика на Кремъл не би могла да я игнорира.

  Добрата новина е, че при текущите тенденции и политика президента Путин едва ли ще задържи достатъчно дълго на власт за може да влияе по един или друг начин на развитието на инфраструктурата и енергийната сигурност на страните от Югоизточна и Централна Европа. В този смисъл той успя да се самомаргинализира.

  Още по-добрата е, че България може да получи значително по-големи и устойчиви ползи ако престанем да разчитаме на виртуалната реалност на Южен поток и се съсредоточим върху прагматични и достъпни проекти по диверсфикация на източници и маршрути извън контрола на Газпром и Русия.

  Защото природния газ отива там не където политиците решат да преминат едни или други тръби, а там където има потребление и търсене.

  Дори и ако спрат транзита на газ през Трансбалканския газопровод ще имаме изключителна възможност по същите газопроводи чрез реверс да доставяме неруски газ за Украйна, Молдова, Словакия при това в количества които надвишават текущия транзит за Турция и Гърция. Вече се работи по интеграцията на интерконекторите с Гърция и Търция по трасето на Набуко и съществуващите интерконектори на България с Румъния и Сърбия, което ще даде възможност не само за равностойно натоварване на нашата газопреносна мрежа трасета, но и реална диверсфикация и значително по-ниски цени на природния газ.

  Както добиващите азерски и иракски газ компании търсят достъп до пазарите на Централна и Източна Европа, така и всеки доставящ газ през Турция ще търси достъп на трасетата през България. Факт, който никакви геополитически конструкции не могат да пренебрегнат.

  Както руснаците казват "святое место пусто не бывает".

 130. #130
  copy€ 04 дек 2014, 20:02
   
  0
   
  0

  И тъй, Европейският съюз „победи” Путин, като го принуди да спре „Южен поток”. Поне така твърдят повечето западни медии. Това са абсолютни глупости. Фактите говорят друго. „Гамбитът с тръбите” ще продължава да предизвиква масирани геополитически сътресения из цяла Евразия дълго време. Преди няколко години Русия планира „Северен поток” – вече функциониращ, и „Южен поток” – още в проект, да заобикалят ненадеждната Украйна като транзитна страна. Сега Путин планира нова сделка с Турция, за да отговори на „неконструктивния подход” (по негови думи) на Европейската комисия.
  За да вникнем в същината на нещата, трябва да познаваме историята. Преди няколко години следях активно войната между „Южен поток” и „Набуко”. „Набуко” в крайна сметка се оказа пълен провал. „Южен поток” в крайна сметка може и да пребъде, но само ако Европейската комисия започне да разсъждава трезво (не разчитайте на това).3600-километровият „Южен поток” трябваше да бъде завършен през 2016 година, стигайки до Австрия, Италия и Балканите. „Газпром” притежава 50 процента от него заедно с италианската ENI (20 процента), френската ЕDF и германската Wintershall, която е дъщерно дружество на немската компания BASF (15 процента). В момента тези европейски енергийни гиганти не сияят особено. От месеци „Газпром” и Европейската комисия се пазаряха в опит да стигнат до разумно споразумение. Но в крайна сметка Брюксел предвидимо сам се закопа.Русия все пак ще прокара газопровод през Черно море, но сега той ще е отправен към Турция и ще доставя същото количество газ, което беше предвидено за „Южен поток”. Да не говорим, че ще изгради нов хъб за течен природен газ в Средиземноморието. Така „Газпром” няма да е похарчила 5 милиарда на вятъра. Пренасочването на газопровода е напълно логичен бизнес ход. Турция е вторият най-значим клиент на „Газпром” след Германия. По-голям дори от България, Унгария и Австрия, взети заедно.Така Русия ще разработи единна газоразпределителна мрежа, способна да пренася природен газ от всяка точка на страната до всички хъбове по нейните граници.Тя за пореден път се убеди, че може да търси реален и доходоносен растеж на пазара си в Азия и най-вече в Китай, а не в уплашения, стагниран, опустошен от икономии и политически парализиран Европейски съюз. Развиващото се стратегическо партньорство с Китай предвижда Русия да разгърне в Китай мащабни инфраструктурни проекти като язовири и газопроводи. Това е бизнес с остър геополитически обхват, а не просмукана от идеологии политика. Руският „неуспех”?Турция също удари в десетката. Не само заради сделката с „Газпром”. Москва ще изгради цялата ядрена индустрия на Турция, няма да се ограничава само с развитието на турската търговия и туризъм както преди. Нещо повече, Турция е на път да стане член на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) – Москва се старае това да се случи възможно най-скоро. Това означава, че Турция ще заеме привилегировано място като главен център на Евразийската икономическа общност и разбира се, на новия „път на коприната” на Китай. Европейският съюз блокира Турция? Турция обръща погледа си на изток. Това е евразийската интеграция в движение.Вашингтон се старае да създаде нова Берлинска стена от прибалтийските републики до Черно море, за да „изолира” Русия. Сега идва ответният удар на Путин, който опонентът му изобщо не е очаквал. И то точно отвъд Черно море.Ключов турски стратегически императив е тяхната държава да се превърне в задължителен енергиен кръстопът между Изтока и Запада – като през нея да минават иракски петрол и природен газ от Каспийско море. Петрол от Азербайджан вече тече през Турция, благодарение на задвижения от Клинтън и Збигнев Бжежински нефтопровод „Баку–Тбилиси–Джейхан”. Турция освен това ще е на пътя на Транскаспийския газопровод, ако бъде построен (шансовете в момента не са големи), който ще доставя природен газ от Туркменистан до Азербайджан, а след това ще минава през нея с крайна цел Европа.Ответният удар на Путин, постигнат с един-единствен ход, направи така, че глупавите европейски санкции да засегнат само ЕС. Германската икономика вече страда сериозно от изгубения бизнес с Русия.„Брилянтната” стратегия на ЕС се върти около така наречения Трети енергиен пакет – проект от закони, които предполагат, че газопроводите и газът, който се доставя по тях, трябва да бъдат собственост на различни компании. Целта на този пакет винаги е била „Газпром”, която притежава газопроводи в множество държави от Централна и Източна Европа. А целта вътре в тази цел винаги е била „Южен поток”. Владимир Путин и китайският му колега Си Дзинпин Сега България и Унгария – последната впрочем винаги е била против „стратегията” на Европейската комисия – трябва да обяснят на гражданите си причините за фиаското и да продължават да оказват натиск върху Брюксел. Все пак те ще изгубят цяло състояние, да не говорим за огромното количество газ, след като „Южен поток” вече е извън картинката.С две думи, Русия ще продава дори още повече газ – на Турция, а ЕС, притискан от САЩ, е ограничен в това да танцува като обезглавен петел из мрачните коридори на Брюксел, чудейки се какво го е ударило. Евроатлантиците се връщат към вечната си роля – да прилагат нови и нови санкции, докато Русия печели още и още злато.Наблюдавайте летящите копияИграта изобщо не е приключила. В близко бъдеще много променливи ще се пресичат.Стратегията на Анкара може и да се промени, но за това има слаба вероятност. Президентът Ердоган – султанът на Константинопол, вижда в лицето на халиф Ибрахим** от „Ислямска държава” противник, който се опитва да открадне неговото моджо. Така че Султана може да пофлиртува с укротяването на неоотоманските си блянове и да върне Турция към външната й политическа доктрина, която проповядва „нулеви проблеми с всички съседни държави”.Саудитската династия е като камила в Арктика. Смъртоносната й игра в Сирия винаги е опирала до промяна на режима, така че да може да бъде прокаран нефтопровод от Сирия до Турция, спонсориран от династията. Така ще бъде ликвидирана идеята за тъй наречения Ислямски нефтопровод през Иран, Ирак и Сирия, който ще струва 10 милиарда долара. Сега саудитците виждат как Русия се готви да удовлетворява всички енергийни нужди на Турция. И номерът с „Асад трябва да се махне” няма да мине.Американските неоконсерватори също подострят своите копия. Вероятно през ранните месеци на 2015 година Конгресът ще одобри Украинския акт на свободата. С две думи, Украйна ще се превърне в сериозен съюзник на Щатите извън НАТО, което на практика означава своеобразно присъединяване към Алианса. Следваща стъпка – още по-агресивни провокации към Русия от страна на консерваторите.Възможен сценарий е и васалите/пуделите, като Румъния и България, след натиск от Вашингтон да предоставят пълен достъп на флота на НАТО в Черно море. Кого го интересува, че това ще наруши международните споразумения за този морски басейн, които засягат и Русия, и Турция.Остава и фактът, че слабите Балкани скоро ще бъдат подчинени на капризите на Анкара. Въпреки че Брюксел държи Гърция, България и Сърбия в усмирителни ризи, по отношение на енергетиката те ще започнат да разчитат на добрата воля на Турция.За момента нека оценим степента на геополитическите сътресения. Ще последват още, и то когато най-малко ги очакваме. Турският президент Реджеп Ердоган * Пепе Ескобар е бразилски журналист, кореспондент на Asia Times (Hong Kong), анализатор на RT и TomDispatch, пише по проблеми на Централна Азия и Близкия изток, следи събитията в Афганистан и Иран.** Абу Бакр ал Багдади, самопровъзгласил се за халиф Ибрахим, е лидерът на групировката „Ислямска държава в Ирак и Леванта”.

 131. #131
  някой си 04 дек 2014, 22:16
   
  0
   
  0

  #128
  Уважаеми Високочели опоненте, благодаря че бяхте тъй любезен да ме просветите за стандарта на живот на клетите западняци, щото вероятно си мислите, че си нямаме близки там, и че тук в бантустана го гледаме само по телевизията. Щях да подмина описанието на някои съфорумци за отношението на тия колонизатори към тях в чужбина, но ме подбъзихте и ще отговоря. Много съм ходил по Европа, но като турист или на гости при приятели (което пак си е същото). Е как пък никой не ме наби на летище, не ме гледа накриво в пъбовете или в алпийските хижи. Никога не съм се срамувал или избягвал да кажа, че съм Българин. И когато го казвам го правя ясно и отчетливо и гледам човека отсреща право в очите. И шефовете ми са белгийци. Никой не ме е бил досега, нито пък ми е повишавал тон. Образовани и възпитани хора с маниери. Вярно е, че си падат по икономиите и сега върша толкова работа, колкото са вършили трима преди мен, но аз пък съм си работяга и не се оплаквам. Виж обаче само в Москва съм попадал в престрелка. Беше декември 1993г. когато бях на дело в арбитража. Намира се на ул.Краснопресненская набережная, а тя е точно на гърба на парламента им (за тия дето ще си помислят, че им ръся фантасмагории). Пучът на Руцкой и Хазбулатов с/у Елцин. Точно там, в Москва съм виждал най-унилите лица на хора по улиците и в метрото, биещи дори тези в София.
  Ще ме прощаваш драги, но не съм клакьор. Нямам нито финансова, нито духовна потребност от това. Просто отивам някъде, гледам забележителности, интересувам се от културата и начина на живот на местните хора, споделям с тях каквото ги интересува и бариерите падат. Накрая анализирам преживяното и оставям впечатленията си. Позоваваш ми се на историята. Ами хайде да те видим тогава! От всичко, което съм чел и съпоставил по отношение на Русия, Източния въпрос и войните в Европа, извличам едно основно заключение. Независимо дали говорим за Царска Русия, СССР и ОНД-РФ, те винаги крият истинската цел на своите политически действия. На преден план вадят една кауза, а всъщност преследват друга. Кримската война - официално поводът е отказът на турския султан да предостави на Русия, така да се каже ексклузивните права върху Божия гроб. Истинската цел са проливите. Имало ли е това последици за нас българите? Имало е. Руската дипломация тогава е била на позицията, че Константинополският патриарх е единственият легитимен духовен водач на всички християни в Отоманската империя и е подкрепяла всячески фанариотите. Въобще не ги е било еня, че върви процес на погърчване на българския народ. Чак след поражението на Русия в тая война политиката им се променя, но през това време НАШИЯТ БЪЛГАРСКИ НАРОД, сам и без външна помощ си извоюва автокефалната църква. Между другото, я си задай въпроса - защо след като лятото на 1854г. руската армия е на Дунава, няма поток от бежанци накъм братската Русия, както е било през 1828г.? От тия няколко десетки хиляди българи, преселени в пустеещата тогава Бесарабия от Дибич Забалкански, къде доброволно, къде доброзорно, 2000 души все пак успяват да се върнат и да раскажат на останалите под Отманския гнет за прелестите на Царска Русия. Резултатът - през следващата война желаещи за преселение няма! Пък и не са успели да минат Дунава и да си отмъкнат такива.
  Сега ще стигнем и до сакралния за всички русофили и рубладжии момент - Руско-турската освободителна война. Всички знаем какво я предшества - Априлското въстание и Цариградската конференция. На последната на практика са очертани етническите граници на българския народ. Всички ни окайват и жалят и ето на, появява се Русия с маската на освободителка. Не съвсем. Благодарение на кръвта и жертвите на НАШИЯТ БЪЛГАРСКИ НАРОД, Русия получава уникалният за времето си шанс да подеме поредната си война с Турция, без коалиция срещу себе си, нещо повече - в коалиция с Румъния. Издигнатата кауза е благородна - освобождението на изстрадалия Български народ. Западът си има обаче едно наум. Руските щения са им известни отдавна. Руските царе още след падането на Константинопол през 1453г. се обявяват за наследници на Византийската империя и твърдят, че Руската империя е Третият Рим. Може да го прочетете на много места. На всички им е ясно каква е истинската цел на Русия. Освободителната мисия е като смокиновото листо на статуите. Крие нещо, но всички се досещат какво. Затова преди войната има дипломатически совалки и на руснаците им се поставят ясни условия - няма да ви пречим, но няма да превземате Цариград, няма да създавате на територията на бъдещата България силна славянска държава и няма да държите в нея окупационни войски повече от две години. Войната свършва и в Сан Стефано се подписва мирен договор с голяма България и клауза, че руските окупационни сили ще останат 10 години. Русия се облажва с Молдова (взета от Румъния) и територии в Кавказ. За компенсация Румъния получава Северна Добруджа с изцяло българско население и като капак на всичко балканската кучка на Русия - Сърбия затуй, че в самия край на войната най-сетне е пленила турския гарнизон в Белград получава Нишкия санжак с огромен превес на българско население. Така нашата Освободителка щедро награждава заслужили и незаслужили с изконно български земи. Естествено руските емисари веднага почват да се месят активно в българския политически живот, подкрепяйки едни срещу други - знаете го онзи римски принцип. По- просветените са чели за режима на пълномощията.
  Западът реагира - имаме споразумение и то трябва да бъде изпълнено. Орязват ни територията и това боли. Но в същото време и Руската армия трябва да се изтегли. Я си представете сега, че това последното се бе случило 10 години след Освобождението? Мен ако питате, въобще нямаше да се случи и тогава. В.Левски щеше да бъде прав: Този, който ни освободи, той ще ни и пороби. Тези думи на Апостола дори Високочелият не може да ги оспори. Записани са и са навеки в народната ни памет! Най-вероятно на един по-късен етап щяхме да бъдем анексирани, както Австро-Унгария анексира Босна и Херцеговина през 1908г. А до Проливите е ръка да подадеш. Няма да се спирам на борбата на нашите истински герои - бившите революционери и опълченци докато изгонят най-сетне руските императорски емисари от България с техните сплетни и интриги. В един от руските сайтове някакъв урковец се питаше, защо България се управлявала от русофоби. Ами ето защо: Княз Ал.Батенберг въобще не е русофоб. Той е племенник на руската императрица и е участник на доброволни начала в Освободителната война. Батюшката не го е искал като редовен кадър във войската си. Не го е одобрил за наш княз, но нашите поборници дето не са сеплашели от турските ятагани, не се плашели и от казашките нагайки, взели че избрали него. Ах какво нахалство, височайше оскърбление и черна неблагодарност. Ние ви освободихме, а пък вие не искате да ни се подчинявате. Така стигаме до Съединението. Правим го без да се допитаме до новия Батюшка Александър III и отново оскърбяваме височайшата особа. Великият българин Стамболов си изиграва добре картите. Турция протестира, но не желае да ни напада. Тогава Батюшката и изтегля офицерите на бъргарска служба и насъсква срещу нас балканската си кучка. Тя яде бой и бяга с подвита опашка. Какво да правим тогава, ами да им спретнем едно превратче с V-та си колона офицерите-русофили. Княз Батемберг в крайна сметка абдикира и губим един наистина добър княз. С него историята ни вероятно щеше да е съвсем друга. Нов княз? Батюшка ни натрапва един разорен грузински княз Николай Мингрели. Ясно че е руска подлога отвсякъде. Захари Стоянов го нарича развратен черкезин. Високочелият може да е на друго мнение, но аз вярвам на Бачо Захария, съвременник е и е доказан родолюбец. Ние искаме датския принц Волдемор. Принц от сой - син на краля на Дания и е племенник на сегашната руска императрица. Принцът първоначално приема, но Батюшката се е заинатил като магаре на мост - Мингрели та Мингрели. Е, най-накрая идва Фердинанд. Батюшката се цупи още няколко години, па накрая му минава и се пренася в отвъдното.
  Уф писна ми да седя пред компютъра. И в Русия и в СССР винаги са вземали дейно участие при избора на управляващи в България. От известно време обаче полосата котка със звездички им минава пътя. Хайде Високочели, обърни сега ти руския лайномет на Запад. Друг път може да продължим.

 132. #132
  copy€ 05 дек 2014, 00:30
   
  0
   
  0

  Българската социология има традиция на повече от 40 години младежки изследвания. В този период ние наблюдавахме четири отчетливо различни поколения. Първото поколение е на 50-те и 60-те години. Това е поколението на Пеньо Пенев - поета с ватенката.

  За тази генерация е особено типичен образът на мигранта. България по това време е селска страна. В началото на 50-те години над 80% от българите не ползват вътрешна тоалетна. Тогава изпъква образът на младия човек, който

  напуска селото и отива в града

  получава образование, започва работа на строежите, започва да живее в нови условия. Това поколение е изключително конформистко.

  Бях доста разочарован, когато в едно изследване зададохме въпроса: "Правили ли сте предложения за отстраняване на недостатъци в обществената дейност?". Оказа се, че повечето от младежите дори не са забелязали изобщо съществени недостатъци. Това в известен смисъл е най-социалистическото поколение. Макар че и при него има пробиви - това е т. нар. непукизъм /липса на интерес към обществените проблеми/ в края на 50-те. Това поколение също така стои далеч от меркантилността. В мотивите на тези хора за миграция от едно място към друго представата за дохода беше на пето място. На първо беше възможността да се влюбиш, да се ожениш и младежкият начин на живот.
  Поколението на 70-те и 80-те е това на

  синовете на мигрантите

  Всъщност от социалистическото строителство най-облагодетелствана беше младежта. Тя получи образованието, тя получи новите професии, тя получи градския начин на живот. В условията на онази социална система можеше да се предполага, че по-нататъшното развитие ще бъде все по-социалистическо. В действителност се получи доста по-различна картина, защото синовете на мигрантите вече възприемаха градските условия, образованието и новите професии като даденост. Като изходна точка, а не като нещо постигнато. Те пожелаха повече младежки начин на живот, повече свобода. Свободата се изрази в този младежки начин на живот и първата територия на свободата беше човешкото тяло. Възникна свобода на прическата, облеклото, свободата да слушаш определена музика, свобода на биологическите контакти на тялото, сексуална разкрепостеност.

  В края на 70-те беше публикувано заключението, че израства ново по-освободено поколение и следващият етап ще бъде социалната инициатива. Партийната политика се съобрази с това и включи "жизнерадост и дръзновение" в лозунга на БКП.
  През 80-те се достигна нова точка - работата беше вече не в личната свобода на прическата, а в колективната свобода - появиха се младежките спонтанни групи. Това изпъкна на преден план и беше най-важният феномен през тези години - младежките субкултури.

  През 1989 г. започнаха промените и падна Берлинската стена.

  През 90-те дойде поколението на прехода

  Най-важният факт беше това, че младите хора сякаш първи почувстваха и осъзнаха мащабната промяна - как центърът на тежестта се премества от държавата към гражданското общество. Беше поразително, че още тогава изследванията показаха, че младежите предпочитат да работят в частна фирма за разлика от възрастните. Това положение се запази и занапред.

  Въпросът за моралните добродетели започна да се изследва в края на 70-те години, но най-резки пломени станаха през прехода. Забелязахме как започват да се рушат традиционните добродетели, описани от Иван Хаджийски в неговата "тройца" - трудолюбие, скромност и пестеливост. Пестеливостта започва да се измества от жизнелюбие. Скромността пък започна да намалява още през 70-те. Рязка промяна се забеляза веднага след промените, когато в България започна да се развива, както казваха, "див капитализъм". Този капитализъм раждаше - използване на всякакви средства, пробивност и безсърдечност. Обществото, в което сме сега, вече не е на дивия, а на регулирания европейски капитализъм, чиято главна черта е конкурентността. Разширява се палитрата от възможности за напредък и кариера. Скромността беше регламентирана в социалистическото общество и с това, че думата "кариеризъм" беше абсолютно отрицателна. Да те нарекат "кариерист" беше тежко обвинение. Сега мотивацията за израстване и развитие е включена в моторната система на обществото. След 1990 г. настъпи срив на социлизационните механизми - и това отличава България от страни като Полша и Чехия, където Католическвата църква и преди, и след комунизма беше важен социлизационен фактор. Българската православна църква не можа да влезе в тази роля, даже самата тя се оказа разделена и силно проблематизирана. Социлизационните фактори - училището, казармата, църквата, семейството, загубиха ефективност в началото на промените.

  Поколението на прехода преживя втори миграционен бум - този път не от селата към градовете, а от българските към европейските и световни градове. Днес само 14% от младите хора не мислят за емиграция. Това не означава, че всички ще емигрират, но означава, че се колебаят и събират сили.

  Сега наблюдаваме четвъртото - следпреходно поколение.

  Миграционният бум е отминал, но виждаме, че съществен става стремежът към преместване в самата страна. Това вътрешно разместване се дължи на натрупалите се огромни различия между регионите в България. Има ново много важно разделение - регионалното разделение в страната. Между тези региони съществуват изключителни различия - младите хора от Северозападна и Северна Централна България
  гледат към столицата, а не към чужбина
  Първото преходно поколение от 90-те

  прилича на дете на разведени червени и сини родители

  Тази генерация се стреми към гражданското общество и частната сфера, но тя попи и дефектите на българския вариант на прехода - стремежа към далавера. Сегашната младеж също е ориентирана към частната сфера, но хората, които ориентират към бизнеса, са по-различни. Ориентацията към бизнеса вече не е фокусирана главно върху далаверата. Променя се и отношението към Европа - тя престава да бъде цел, а заедно с това спира да бъде идеализирана. Няма съществена почва за евроскептицизъм сред младите хора - но това не означава, че се гледа безкритично към Европа. В образа на едно поколение ние виждаме бъдещето. В сегашното виждаме равносметката на прехода, оценена от новото поколение.

  От поставените през 90-те цели - пазарна икономика, демокрация, правова държава, ЕС - пазарната икономика е постигната. Демокрацията, която е силно идеализирана през 90-те, сега предизвиква разочарование. Преди двайсет години младежите посочваха като водещи ценности пазарната икономика и демокрацията. Сега поставят на първо място свободата. Разочарованието от състоянието на демокрацията е генерационно, левите и десни младежи са еднакво разочаровани. Интересно разделение съществува на Балканите около политическата ориентанция на младежта. В Хърватия, Албания и Косово левите и десните младежи са по равно. В България и Македония десните са два пъти повече от левите. Въпреки това между тях няма различие в общото им недоверие към институциите. Партиите са най-голямото разочарование на младите хора. Левите много по-малко се доверяват на партиите и нямат своя партия. Те в доста по-малка степен припознават и своя медия.

  Като цяло сегашната младеж разграничава пазарната икономика от пазарното общество и е направила крачка напред в еманципацията. 133. #133
  copy€ 05 дек 2014, 00:36
   
  0
   
  0

  България в момента се намира в изключително драматична ситуация, тъй като в близост до нас се води война. Но не от типа на онези войни като Първата и Втората световна. Сегашната е различна и ние сме част от нея.

  А това, което интелигентно и рафинирано наричаме санкции срещу Руската Федерация е понятие, което прикрива същността на водената война - информационно – психологическа, икономическа, хибридна, наречете я както искате. И в случая България се намира на страната на САЩ. Подчертавам – на САЩ, не на Европа. Защото със смяната на ръководството на ЕС, с поставянето на поста дипломат номер едно на Федерика Могерини, бивш външен министър на Италия, нещата не са същите каквито бяха по времето на Барозу и Катрин Аштън. В какъв смисъл? Знаете, че при самото назначаване на Федерика Могерини, новият ръководител на европейската дипломация, тя бе критикувана за меката си позиция по отношение на Русия, че била проруски настроена. Не бих казал, че е така. По–скоро тя се вписва в процеса на отрезвяване в Западна Европа. Може и да няма пряк резонанс, все още, но там, на почти всички високи управленски нива започват да разбират, че стават курбан на САЩ. И бавно, като мощна, но поостаряла ескадрила, се опитват, доколкото могат, да коригират курса в посока на националните си интереси.

  Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции, т.нар. TTIP, за което се водят преговори между САЩ и ЕС, по същество има за цел да изсмуче от Европа жизнените сокове и да ги пренасочи към САЩ. Защо ли? Защото, ако погледнете 10% от износа на САЩ представлява високотехнологичната продукция, 20% - храни, селско стопански продукти и 70% - услуги. Очевидно е, че САЩ са загубили мощния индустриален потенциал, който имаха, особено в първите десетилетия след Втората световна война. Даже в последно време излязоха едни много любопитни цифри. Ние всички сме свикнали да твърдим, че Китай е страна, която е фабриката на света, че дава ниско технологична продукция, а голямата наука, високите технологии са в САЩ, в Западна Европа. Само че така беше.

  Извън щампите на инерционното мислене, бих искал да обърна внимание, че в момента 10% от износа на високотехнологична продукция на САЩ отива в Китай, а Китай изнася в САЩ 20% такава продукти. Т.е. Китай в момента вкарва в САЩ много повече високотехнологична продукция, отколкото САЩ в Китай. В областта на научните публикации Китай отдавна е изпреварил САЩ. В сферата на патентното дело нещата са почти изравнени и в следващите няколко години Китай ще изпревари САЩ. И сега, Трансатлантическото споразумение има за цел да върне обратно в САЩ не само капиталите, не само инвестициите, но една голяма част от тези високи технологии, от този научен потенциал, който има все още Западна Европа. Защо? Защото след падането на Берлинската стена САЩ изконсумираха Централна и Източна Европа, а и бившия Съветски съюз. Но понеже РФ започна да сe еманципира, да връща своята геополитическа субектност, прекрати изтичането на капитали, с които бяха свикнали американците, в момента единственото място, което става за усвояване са страните от Европа.

  И именно тук можем да разберем нашите политици дали са пряко обвързани със САЩ или са наистина европейци. В понятието "евроатлантически ценности" би трябвало много внимателно да се вгледаме, защото, убеден съм, европейският интерес не съвпада с американския. А България, за съжаление, както казва народът, се прави на по–католик от папата и е по-проамериканска, отколкото голяма част от нашите мощни партньори и съюзници в ЕС. Така че в този план, особено като наблюдавам външната политика на България, установявам, че между министрите на външните работи ,по поредност на заеманата длъжност, Николай Младенов, Кристиан Вигенин и сегашния Даниел Митов няма абсолютно никаква разлика. Различието е само в квалификацията им.

  Българският народ натрупа опит, разбра, че зад всички хубави, благи думи, които чухме през последните 25 години обикновено се крие някакъв користен интерес, който има и национална проекция. Не може интересът на САЩ, например, да съвпада изцяло с българските национални интереси или, например, с националните интереси на Франция, Германия... Българите започнаха да стават подозрителни. Информационната война върви с пълна сила по медиите и в мрежата. Отдавна и в Интернет човек вече не може да бъде убеден, че това, което чете е истина.

  Преди няколко месеца е правен опит в преводача на Гугъл да се напише: "Сталин не е тиранин", а излиза: "Сталин е тиранин". Би трябвало преводът, независимо какво си написал, да бъде политкоректен, нали? Но, ако напишеш: "Обама не е тиранин" си излиза, че Обама не е тиранин. Друг случай - имаше сигнали от граждани в Западна Европа, пожелали да чуят речта на Путин в Милано – ами не могат да я намерят. Защото има филтри в Интернет, вкарали речта му в параграфа "непристойни записи" в youtube. Виждате, че глобалната медийна среда е изключително драматична и напрегната, а хората с времето разбраха, че често пъти стават жертва на най-обикновени манипулации.

  Проблемът с шистовия газ не е нещо откъслечно и само за себе си. Голямата атака срещу въглеводородите е факт, особено - износът им от РФ. Едно от оръжията на американците е точно шистовия газ. За него се твърди, че би могъл да замести руския природен газ и по този начин да се получи прословутата диверсификация. В момента Русия изнася природен газ за Европа по тръбопроводи на определена цена. За шистовия газ все още няма необходимата инфраструктура. Той може да се транспортира с танкери, но тях ги няма. А преди танкерите са необходими терминали, където газта да бъде обработена, за да може да се пусне по тръбите и да тръгне към промишлените обекти и потребителите. Все липси, за чието попълване се изисква време. А дотогава какво правим?

  Наскоро се запознах с едно проучване - какво ще стане, ако утре руснаците спрат газта за Европа. Оказва се, че има 4 страни, които на практика ще се окажат в драматична ситуация още в първите 30 дни. Между тях е и България. Държавите, които са по – далеч от руските тръби в Западна Европа като Испания, Великобритания, Португалия, които получават около 10% руски газ, могат да изкарат много повече, до десетина месеца. Но след това, поради факта, че ще получават газ на по–висока цена, конкурентоспособността на тяхната индустрия, на производството им ще се свлече надолу. И не само според мен, именно това е целта на американците - да вдигнат нивото на собствения си просперитет за сметка на европейския. Как?

  Има предположение, че след като индустрията в Европа стане неконкурентоспособна, тя може да се устреми на запад. Както навремето тръгна към Китай, особено що се отнася до високотехнологичните производства.

  Анализатори правят паралели с периода, когато съзнателно, чрез политически договорки, бяха намалени цените на петрола - според някои обяснения именно заради това се бил разпаднал Съветския съюз. Сега, обаче, да се прави подобна аналогия е абсолютно невярно и ще ви кажа защо. САЩ имат ресурс да поддържат тези ниски цени - знаете, че имаше договорка между Саудитска Арабия и американците, но така те могат да издържат някъде около 6 месеца. Но когато съществуваше Съветския съюз, тогава го нямаше мощен Китай. А днес Китай е огромният съперник на САЩ, не само в икономически план. Китайците имат силна и настъпателна политика в югоизточната част на Азия и в момента. Сваляйки цените на въглеводородите, които изнася и Руската федерация, американците намаляват постъпленията в бюджета на Москва, но от друга страна това помага на Китай. Защото с евтини въглеводороди китайската индустрия става още по–конкурентоспособна и дърпа още по–бързо напред. Получават се скачени съдове - ако на едното място намалее, на другото се качва.

  Мнозина вече си дават сметка, че САЩ, заставяйки европейците да участват в санкциите срещу РФ на Европа се нанасят огромни икономически щети. Разкъсват се връзки, отварят се ниши в руския пазар, които, както виждаме, много бързо се запълват от турски производители. Голяма част от "тигрите" в икономически развитите страни в Азия на бърза ръка се наместиха на този пазар. И, ако забелязвате, включително Южна Корея и Япония в момента се гърчат и се чудят по какъв начин хем в чисто риторичен план да следват указанията на Вашингтон, но в същото време - да се опитват да подобрят отношенията си с РФ.

  Японците са също страна изключително бедна на енергийни суровини и за тях не е без значение дали от съседен регион ще има постъпления и доставки , които са им изключително необходими. От друга страна, ситуацията, в която се намира света неимоверно ускори т. нар. регионална глобализация. Имам предвид връзките между Русия, Китай, Индия. Пакистан също започва да се включва в тази група много бързо. Отношенията им се задълбочиха и станаха доста динамични. Знаете, че при следващата среща на страните – членки на ШОС, където председател ще бъде РФ, се очаква в организацията да влезе и Индия. Тя започва да гледа с по-голямо внимание и към организацията на договора за колективна сигурност, а знаем, че той е военно – политически блок.

  Ако погледнем към горещите точки на света се забелязва нарастваща тенденция за постигане на управляем хаос, от друга страна се прекъсват връзките за износ на въглеводородите от РФ. В Украйна се получава абсолютен нонсенс. Ако си спомняте преди година, година и половина РФ заедно с Германия искаха да станат акционери в газопреносната мрежа на Украйна. Това беше категорично отказано. В момента компанията Бурисма, която контролира тази мрежа е 49% американска, с участието в нея на сина на Джо Байдън. Сами разбирате, че това е почти немислимо – руските въглеводороди да се пренасят през газотранспортна мрежа, контролирана от американците. Точно тук е проблемът и затова руснаците се стараят да изградят газопровода " Южен поток". При неговия старт украинската мрежа остава абсолютно ненужна и не може да бъде ползвана за политически шантаж.

  Украйна в момента, която е много близо до България, започва да се превръща в проблем не само за Москва, но и за нас. Наскоро в Източна Украйна при боеве срещу проруски опълченци беше убита от руски снайперист британската гражданка Саманта Лютуейт , която бе с много висок ранг сред радикалните ислямисти, наречена "Бялата вдовица". Тя бе специалистка по организирането на терористични актове, никога не ходеше никъде сама, с нея неотлъчно бе екип, който подготвяше ужасяващите събития с нейно участие. "Бялата вдовица" участваше и при атентата в Найроби. Това показва, че там има организация и се подготвя нещо. Получи се информация, че на територията на Украйна има лагери, където се обучават терористи уйгури от Китай. Какво ни съобщават, всъщност? Очевидно, Украйна бавно започва да се превръща в нещо като ИД, този път между Европа и Руската Федерация. И понеже всичко това е много близо до България няма начин да не се отрази и на нас. Да не забравяме, че българските граждани с мюсюлманско вероизповедание са кротки, трудолюбиви и неагресивни хора, но ако започнат да пристигат терористи, да изграждат спящи звена, да финансират подобна дейност, ние няма как да избегнем драмите.

  Дали е възможно размирните времена да ни се разминат? За съжаление, България няма ресурс да генерира тенденции, нито пък да ги прекъсва. Това, което можем да направим е да анализираме ситуацията в детайли, да начертаем варианти, хипотези и прогнози, да набележим мерки в рамките на възможностите си - икономически, финансови, политически, според капацитета на специалните ни служби.

  В кадрово отношение също нямаме голям капацитет – практиката показва, че в последните години ръководителите на ключови министерства у нас са едни кухи резонатори, които реагират на импулси, идващи от чужбина. Но колкото и да е критична ситуацията винаги може да се направи някакъв компромис, стига от двете страни да има хора, които да разсъждават в перспектива.

  Проблемът е друг - ако до преди няколко години САЩ бяха абсолютен хегемон в света и налагаха на другите страни да изпълняват техните политики, днес Руската федерация вече се еманципира. Военната мощ на Русия стана изключително сериозна и в този момент виждаме, че тя, за да остане субект в политиката й се налага да бъде достатъчно твърда и последователна. В противен случай може да бъде пометена и да се върне в старото състояние, на което бяхме свидетели след падането на Берлинската стена.

  Накрая бих искал да добавя, че американската външна политика е приложна геополитика. Целта е винаги една и съща, но пътищата към нея са различни. Практиката, обаче, показва в чисто исторически план, че колкото по-силни са позициите на републиканците във Вашингтон, толкова е по-добър диалога с Москва. Защото е ясен и стратегически. Републиканците в САЩ имат стратегически поглед, защото са нещо като автентичните наследници на основателите на държавата. Защото са хора визионери, които мислят в бъдещето, които възприемат идеите на Хенри Кисинджър. И не случайно той в последните седмици говори за грубата грешка на САЩ в конфронтацията с Руската Федерация, съветва американците да не се занимават с Украйна - нещо, което на този етап демократите не го разбират и продължават да нагнетяват обстановката в региона. Но, не можем вече да не го забележим, за да се върне света в едно по-равновесно състояние вече не зависи само от Вашингтон, а и от Москва, Пекин и Делхи. От Токио и Исламабад дори…

  Остава да не надяваме новата архитектура на света да изгради по правилата на разума, а не чрез разрушения и нови войни. 134. #134
  copy€ 05 дек 2014, 00:41
   
  0
   
  0

  Ако ви останат пет минутки свободно време, задължително намерете и прочетете последната написана, и май останала непрочетена, реч на великия американец Кърт Вонегът. На български я има в книгата му с непубликувани разкази "Армагедон в ретроспекция", всеки един от които е малък бисер. Последните мисли на Вонегът са като самия него - меки, тъжни, безкрайно ангажирани, меланхолични и преливащи от черен хумор. И точно на края на живота си, точно в САЩ, Вонегът решава да занимава своята аудитория с Карл Маркс. И да обясни на слушателите си, че Маркс никога не е носил омраза, а е бил носител единствено и само на надежда. В САЩ мразят Маркс по клерикални причини - не могат да му простят, че е казал онова за религията, която е опиум за народите. Вонегът обаче обяснява: по времето на Маркс опиумът всъщност си е съвсем законно болкоуспокояващо. И думите за религията са казани в смисъл, че религията е едно болкоуспокояващо. В оригинала е използвано името на лекарството "Тиленол", което, ако некадърно преведем в български реалии, би се получило - религията е аналгинът за народите. Вонегът говори за надеждата за един различен свят и в неговата мисъл Маркс и Исус стават аналогични фигури. Знам, знам, че половината читатели ще изсъскат като прочетат това. Проблемът е техен. Но вземете да прочетете речта на Вонегът - той се опитва да говори за една различна Америка, една Америка, която можеше да бъде надежда, а не корпоративно-милитаристично чудовище, което безпощадно преследва интересите си във всяка част от света. Май заради това Вонегът стана тъжен писател в последните си години. Той беше роден в една страна, после трябваше да живее в друга. И кръсти последната си издадена приживе книга "Безотечественик". Той искаше да говори на сънародниците си за Маркс, те говореха основно за пари...

  Сетих се за Вонегът без ясна причина - резултат от един ден, в който прекалих с анализи на тема 10 ноември и либерално-нарцистични съскания на тема "как може тъпите лузъри от България да не осъзнават колко зле са живели преди". Този поток от тъмна ярост, злост и зле прикривани псувни идва да покаже, че толкова много хора искат да скрият мизерията на своите биографии зад баналната ярост, че чак е страшно и тъжно. Куцо и сакато тръгна да реди спомени, мистификации и интриги за прехода и основните участници в тази димна завеса всъщност са хора, заловени с кървави ръце на местопрестъплението на българската история, наречено заблуждаващо "преход". Писна ми да гледам колко много хора се опитват да си изперат съвестите, да се представят за ангели, въпреки че са участници в част от най-гнусните процеси, които България е преживявала.

  И след като човек, подобно на следотърсач, тръгне от статия на статия, от съскане на съскане, от интелектуалец на интелектуалец, разбира, че тази симфония на сумтенето не извира от абсолютното нищо. О, не. Тя има свой извор и тук не говорим за грантове или пък за непревителствени организации. Тази злоба извира от това, че българската меланхолия не е носталгия по миналото, а оценка на настоящето. Леви, десни, разноцветни - масово хората не искат да приемат този живот тук и сега като нещо нормално, смислено и перспективно. И това плаши агентурата на омразата, защото именно от това прокълнато от тях минало извира надеждата, че промяната е възможна, че един ден не е задължително България да бъде пазарна държава, хваната грубо в хватката на монополите. Именно от това минало е ясно, че не всичко може да бъде стока и няма как да бъде стока, че има идеали, които могат да карата хората да работят съвместно, при това без печалбата да е в основата на всичко. Миналото може да бъде училище за грешки, но и безкраен източник на знание, че всичко сега е ненормално и че перверзната картина, която ни чертаят на някакъв утопичен капитализъм с правила и законност, изведнъж ще ни запрати в новия световен рай. Всичко, което ни предлагат, е опит за лъжа.

  Ето защо статиите за прехода са така истерични. Провалът на новото статукво не успя да разпростре амнезията абсолютно. И хората искат да помнят и помнят не по продиктувания им начин. Хората помнят с лека тъга. И някой рано или късно може да открие надежда във всичко това. Надежда не за миналото, а за бъдещето. А лакеите на новото статукво, грантовата прислуга не може да си позволи да загуби своите нови привилегии и заради това стърже с кървави нокти по мозъците на народа, отчаяна от това, че не може да им внуши правоверните си мисли. И това е повод за оптимизъм. Хората се съпротивляват чрез спомени. Това е една тиха, меланхолична опозиция и тези, които пишат статия след статия, с ярост осъзнават, че не могат да стигнат и да разбият това. И стават все по-истерични. Но надеждата за друг свят просто не може да бъде изтръгната.

  В последната си реч Вонегът отново описва един разговор със сина си. И синът му му казва: "Татко, тук сме, за да си помагаме един на друг и да преминем през това нещо, каквото и да е то". Май и на нас ни остана именно такава надежда. Че ще преминем през тези подли времена, защото подлостта не може да трае вечно. Тя си има срок на годност. И се изпарява в блатото на историята. Душата не може да живее в подлост. Душата винаги ще се нуждае от аналгин. Бил той религия или социализъм. И това също няма да се промени.


 135. #135
  До #131 05 дек 2014, 00:50
   
  0
   
  0


  1. Естествено е че тези скандални сценки на които съм присъствал не се случват всеки ден. Но самия факт че се случват говори много. Почти всички с мен в автобуса бяха българи. Всъщност май този път нямаше ни един запдняк. На няколко пъти се е случвало едно и също междудругото така че може да се отчете като абсолютно обикновено нещо, а не "инцидент". Скандалът с Bexxx беше много голям на времето и тези сценки ( на побои) бяха на няколко летища. А даже и да не те набият факта че са те ограбили най нагло не е по-смекчаващ.

  2. И на мен ми хареса Париж като отидох там за 5 дена като турист. Още повече ми хареса като бях там на гости почти 2 месеца и се размотавах по музеи, библиотеки, концерти и паркове. Но като идеш да ЖВИВЕЕШ ТАМ е съвсем друго , това ти го гарантирам. Когато си на гости и не трепериш всеки месец как да си платиш режийните или как да си запазиш работицата е разкош . Последния път бях в Париж с мой приятел от гърция. Той беше за първи път там и ми каза че е ужасEн.: "Как е възможно на някой да му харесва град където има армия от бездомни които спят буквално на тротоарите и още по-огромна армия от бедняци седящи в подземията на метрата и опитващи се да припечелят по 10тина евро на ден от амбулантна търговия?" Такива сценки е имало в БГ преди 9 септември 1944, и чак след 10 ноември 1989. "Как е възможно да ти харесва такъв мрачен и бездушен град, с тези чудовищни масонски постройки на Сена чиито многобройни прозорци са като някакви празни очни кухини, зловещо... ?"Това беше възклицанието на моя приятел капиталист от Гърция. След това той го сподели и с французи и те му казаха "Радваме се че все пак някой от тия зомбирани туристи го виждат."

  Хубаво е че се интересуваш от история но не си съвсем наясно. Нама да говоря по темата по която така словоизлиятелно и необосновано говориш. Ще се върна на темата която предлага тази статия. А тя е следната:  този човек просто каза на руски това което "KING NEWS" ( най-реномирания american outlet по глобални икономически въпроси) пише по повод случилото се. Нямам намерение да споря по ОЧЕВАДНОТО. Забихме си нож в гърба сами.

  Колкото до лайномета в западна посока - иди да послушаш как говорят обикновените хора които живеят на Запад за реалността. За високите цени, които пълзят стремително нагоре, а заплатите са замразени. За изчезващата здравна застраховка която така и така си плащаш сам , но тоя път искат всичко да ти вземат и нищо да не получиш . За възрастните които на 65 годишна възраст имат малък шанс да се полюбуват на свободата си, но кретат 10 години с някой алцхаймер докато не ги доубият в някой старчески дом . За родителите, чиито деца не могат да ходят на безплатна детска градина или забавачка след училище вече ( щото спряха надбавките) и трябва някой педофил да ги гледа срещу пари по домовете им ( все по-чести случаи ). В момента даже богатата бизнес класа се оплаква, защото фалитите станаха нещо закономерно и то при най-успешните.Наскоро фалира най-готинатa и голяма верига супермаркети. Защо? Защото правителството субсидира само 1. Това не е лоялна конкуренция. Затова останалите фалираха. Сега има доминираща 1 верига супермаркети, продават скъпо и не чалк толкоз качествено , но нямат вече конкуренция. Е за това беше всичко - да убият конкуренцията и да се стигне до любимият на всички капиталисти монопол. Който вярва че капитализма дава свобода е кретен. В капитализма вече самите западни бизнесмени и капиталисти на запад не вярват. Защо мислите че точно там се появява МАРКС и то точно от аристократичен род? И защо толкоз го харесват до ден днешен, а при появата си прави фурор и то не само всред бедните но и сред бизнескласата.

 136. #136
  някой си 05 дек 2014, 14:55
   
  0
   
  0

  До #135

  Моята професия, която упражнявам непрекъснато почти 24 години, ме е научила да боравя с доказателства, да изграждам и обследвам различни версии и хипотези и да се поставям в позицията на противната страна. Чак след това да давам крайното си становище.
  1.Няма по-шовинистичен народ в Европа, пък и в света от гърците. Ако ти трябва някой, който да очерни и народа ти, и начина ти на живот, и държавата ти, обърни се към грък. Много си обичах адвокатската професия, защото ме срещаше с всякакви хора от различни народи. Имал съм клиенти германци, белгийци, холандци, англичани, руснаци, сърби, чеченци, евреи вкл. от Израел и с някои от тях все още си поддържам приятелските отношения. Имал съм и гърци, както от континенталната част, така и от островите. Мнението ми за тях еднозначно и категорично е пълни боклуци. Другото ми толкова категорично мнение е за рускините, че са най-нахалните жени на света и то се основава не само на професионалните ми контакти с тях...
  2. Оставам с впечатлението, че вижданията на някои колеги от форума за начинът животът отпреди 09.09.1944г. са формирани най-вече от социалистическата проза в литературната епоха, наречена социалистически реализъм. Вярно е, че не се е живеело лесно, но народът е работел и то яко. Ще ме прощаваш, но армии от безработни въшльовци търкалящи се по жълтите павета (подлези по онова време в София пък въобще не е имало)съществуват само във въображението ти. Такива армии не е имало даже след края на Първата световна война, когато големите ни градове са били залети от бежанци от Беломорието и Македония. Възниквали са нови квартали като напр.Ючбунар, но градските власти навсякъде са вземали мерки и градовете ни съвсем не са приличали на цигански катуни. Това са го отбелязвали и офицерите от съюзническите мисии в България. Относно безработицата - 80% от българското население тогава е живеело в селата. Там положението с работната ръка е било трагично. Десетки хиляди инвалиди. Още толкова загинали. Ами военопленниците. И те са десетки хиляди. Повечето от тях са освободени едва през 1920г. Така е било с двамата ми прадядовци по бащина линия. Цялата 9-та Плевенска пех.дивизия е трябвало да се предаде според условията на примирието, а тя е била около 30 000 души. Така,че който искал да не мре от глад се е главявал ратай на село. И са го правили. Това, което е било тогава е ад в сравнение със сегашното ни положение. И от този ад са ни измъкнали най-вече нашите баби и пра-, и прапрабаби. Те са моят еталон за истински жени, както и моите дядовци и прадядовци, чиито разкази са ми предавани от моите родители. И същите тези хора направиха така, щото през 1939г. да изпреварим по икономическо развитие нашите победителки Гърция и балканската кучка на Русия. С труд и предприемчивост, и без социалистически икономически изгъзици. Ходели били с цървули! И какво от това. С какво да ореш на нивата или да пасеш овцете? С костюм а ла франга и лачени чепици ли? И тогава, както и сега, е било важното да имаш занаят или някакво стопанство па макар и малко. Който е искал да учи е можел да го направи. Е, ако си няма кой да го издържа ще работи и ще учи. Но са го правели и са успявали. И тези, които са учели в чужбина са се връщали. Моят род си има история и това, което излагам като съждения е въз основа на тая родова история. Виж има и други, чийто възход започва след 09.09.1944г. Такива, които без завършено средно образование биваха удостоявани с висше такова. Които осиновяваха внуците си, че да ги приемат без изпити във ВУЗ и т.н. Естествено те и потомците им ще са на друго мнение. Затова и нашата история след Освобождението е поляризирана и дори бих казал малко шизофренична. Нямаме ясните критерии за добро и зло.
  3. Изгледах клипчето. Посмях се когато червенобузестия момък с честните сини очи каза, че сме щели да получаваме безплатен газ. Сетих се за един познат израелец, който ми каза какво било истинска дилема за евреина - безплатното свинско. Шегата настрана, но единственото очевадно нещо е прахът, който ни хвърлят в очите. Вече няколко пъти го писах - дайте документите. Дайте договорите. Къде са договорени ценовите параметри. Прощавай, но ако отидеш в съда и се позоваваш само на приказките на Путин или на разни червенобузести момци, ще ти отрежат квитанцията. Тогава и аз ще ти се позова на приказчици. Вчера в България он еър събеседник на Светла Петрова бе не кой да е Р.Овч. Него противник на ЮП не можеш да наречеш. И той си каза, че на тоя етап не можем да говорим за размер на загуби, защото въобще не знаем какви биха били печалбите ни. Нямало разписани ценови параметри. Б.Б. бил натискал за проекта само за бързото усвояване на 3-4 млрд. щатски долара, че да ги лапнели близки нему фирми. А пък България щяла да почне да получава дивиденти след 15, а по други сметки след 20, че и 22 години. Браво бе. Самоубили сме се значи. С какво? Оказва се май с виртуален пистолет! :) Момъкът от клипа обаче каза и някои други неща. Проектът се спъва (не спира)от ЕС заради противоречието му с европейските антимонополни правила. Човекът си го казва направо, че с реализацията на ЮП Газпром става абсолютен монополист на европейския газов пазар. Следователно, ако дерогацията, допусната при изграждането на СП е била търпима, то евентуална такава с ЮП вече ще прекърши гърба на камилата. В живота е така. Първият или печели, или губи. Вездесъщият Р.Овч. каза, че в тая ситуация нямаме печеливш ход. Какво да правим? Ами да проявим достойнство и да спрем да хленчим за неродения Петко. Аз на гражданска война заради интересите на Дядя Вова няма да тръгна. Твърде възможно е сега да се разиграе някакво подобие на Соболевата акция от 1940г. за сключване на договор за “взаимна помощ" със СССР. Преди това такива договори са били сключени и с Прибалтийските държави и всички знаят какво се е случило с тях по-късно. Такава е щяла да бъде и нашата съдба и ако не вярвате, четете за срещата Молотов - Хитлер през ноември 1940г. в Берлин. Сега като чета някои от изказванията тук направо ме лъха на героичен епос в стил Партизан за бой се стяга. Мен ме отвращава хленченето на някои хора, че ги тикали насила в една система и им отнемали изконното право да се натикат сами в противоположната система. И това те го смятат за патриотизъм! Георги Димитровчета - любовта към България преминава през любовта към СССР. Така значи - първо да обичаме СССР и след това България. Имал съм клиенти и бивши царски офицери. Възхитен съм от тях. От ерудицията и патриотизма им. Само България и България над всичко! Знам, че това е военен форум и може да жегна някого. Да ме прощавате другари соц. офицери, познавам ви и от двете си години казарма и то в летище, а и като клиентела по-късно, но сте далеч назад от онези офицери.
  И защо всички бягате на Запад бе хора, а не на Изток? И Вие мои опоненти, дето твърдите, че Русия се къпела в нефт, злато и диаманти не сте там? Ще ми кажете, защото сме патриоти. Аз пък ще ви кажа, защото ще сте също така, както са били отвлечените от Дибич Забалкански българи в Бесарабия през 1828-1829г. През м.септември гледах репортажи ито по руските медии с бежанци от Донецк и Луганск, които се връщаха обратно от братската Рус. Знаеха, че примирието е нестабилно, но се връщаха с децата си и казваха, че там у дома им е по-добре. И въобще не бяха малко.
  4. Супермаркетът ще го пропусна защото не коментирам случаи, които не познавам. Но за социалното осигуряване и старческите им домове - охо, да имаш да вземаш! Това с доубиването можеш да го кажеш за нашите, руските са още по-лоши и го знам от руснаци. Имам си лични, извънслужебни бизнес интереси в сферата на недвижимите имоти, та поглеждам вече и навън. В Германия над 75% от населението живее на свободен наем. Германецът инвестира в жилище само ако си е надделял на масрафа. И това не е защото не могат да си го позволят. Могат, но не искат. И при тях лихвите по кредитите са от 2,5 до 3 пъти по-ниски от нашите. В момента жилищното кредитиране на банката, за която работя е от 6,00% до 7,25% максимум. Та си прави сметката. Няма да казвам цени на жилища, всеки който проявява интерес може да си намери сайтове. В Германия те са едни от най-ниските в Европа. И въпреки това Германците купуват най-малко жилища. Те са нация от прагматици. Първо, не знаеш къде и за колко ще се уредиш на работа. Ако ти предложат някъде по-високо платена работа или израстване в кариерата - отиваш там. Може и да е на другия край на Германия. За какво ти е тогава това жилище дето си го купил? Наемите са ниски, а и не знаеш на какъв наемател ще попаднеш. Второ, докато си сам имаш нужда от малко жилище с по-евтин наем. Като се ожениш, минаваш на двустайно. Като почнат да се раждат децата съответно на тристайно или четиристайно. Трето, не се грижиш за поддръжката на жилището и на сградата въобще. Те са си грижа на собственика или на управляващата компания. Цената за обслужването влиза в наема. Даже една крушка да ти изгори, ще дойде служител на компанията и ще ти я смени. Работят образцово.
  За пенсионерите им просто не ми говори. Аз вярвам на очите и ушите си. Старческите им домове - търсете си клипчета и сами вижте. Те самите искат да отидат там, защото имат на разположение медицински персонал и са сред същата социална прослойка. Организират им се забави и екскурзии. Това не са нашите нещастни старци, в по-голямата част натирени от децата или внуците си, или пък от техните половинки да не им пречат на семейното щастие, хулени и обругавани от простовати лелки, та дори умишлено тровени с приспивателни и успокоителни да не досаждат. Там само да посмееш да нагрубиш старчока и ще ти изстине мястото, че и такава характеристика ще получиш, та никъде няма да те вземат. Същата работа е и в Израел. Впечатленията ми са лични, а не преразказвани и чути оттук, оттам. Като почне работа дъщерята в Англия ще ми разкаже как е там. Сега учи психолгия в Манчестър.
  5.За съжаление престъпления има навсякъде и най-отвратителните са срещу децата. Ако си мислиш обаче, че соцът е застрахован пак се лъжеш. Тук идваш точно в моята област. При социализма статистиката за престъпленията беше почти държавна тайна. Прието бе да се говори за трудовите постижения на челниците в труда, за народната ни армия - верния страж на социалистическаната ни Родина, за ударното съревнование и преизпълнението на петилетния план. От време на време пращаха на всеослушание някой провинил се другар в девета глуха, та да е за урок на другите, но за престъпността не. Само в сп.Общество и право се описваха разни казуси. Престъпността обаче не беше малка и нейните проявления бяха специфични, съобразно икономическият и обществения строй. Тогава преобладаваха кражбите на обществено имущество, абе крадеше се поголовно от държавните предприятия и учреждения, обществените заведения, ТКЗС и АПК, че и от армията. Крадеше се и по домовете. Крадяха се и леки автомобили. Кражбата беше доминиращото престъпление на соца. От престъпленията срещу личността, на първо място бяха телесните увреждания. Имаше си доста изнасилвания и блудства, особено сред и от циганите. Те бяха основно в сегмента на убийствата (непредумишлените), телесните увреждания, изнасилванията и блудствата и джебчийските кражби. Престъпления като проституция, сводничество, хазарт и просия имаше, но там беше на нелегално и полулегално ниво (проституция и просия) затова не бе толкова забележимо. Смея да твърдя, че по-явната проституция се появи, когато в България дойдоха работничките от Виетнам. Педофилията е по-рядко срещана като престъпление в България и пак е най-вече сред циганите. Българинът като народностен тип е по-неподатлив на това престъпление.
  6. Маркс не е от аристократичен род и ако случайно не знаеш е евреин. Може би го бъркаш с другия брадат джелатин Фридрих Енгелс, който също не е аристократ, а е от семейството на богат индустриалец и е бил финансовият спонсор на първия. За чичко Маркс отдавна се знае, че е имал сношения с някои от шестте си дъщери. Да оставим настрани пикантерията и да видим каква алтернатива е измислил за капитализма. Познахте - това е комунизмът. Каква идея лежи в основата на комунизма? Каква е стръвта за лапнишараните, дето трябва да повярват в него. Пак познахте - всеобщото равенство. А сега най-важното - каква рецепта ни предлага добрият чичко Маркс за да стигнем до всеобщото щастие. И отново познахте - премахване на частната собственост. Ама как, как да стигнем до това щастие? Покажи ни ни пътя мили чичко Маркс! Дай ни пътната карта, както биха се изразили сега нашите блестящи министри, депутати и чиновници. И чичко Маркс ни я дава:
  1.Няма частна собственост и всички средства за производство са собственост на обществото (при комунизма държава няма);
  2. Всички трудоспособни хора са обединени в трудови армии;
  3. Мъжете и жените живеят в отделни общности. Семейството е буржоазна отживелица и е средство за подтискане на жената, следователно следва да изчезне като държавата;
  4. Децата се отглеждат, обучават и възпитават в отделни общежития и от 9-годишна възраст стават производствени работници (как ще се зачеват е въпрос по който геният на комунизма не засяга).
  Въпрос: Някъде и някога изграждана ли е била комунистическа общност по рецептата на Маркс?
  Отговор: Да - в Дахау и Бухенвалд. В Аушвиц, Заксенхаузен, Майданек и Треблинка. Там няма частна собственост. Оръдията на труда принадлежат на Германския райх, сиреч на Германския народ. Работниците (концлагеристите) са обединени в трудови армии. Мъжете и жените живеят в отделни бараки. Децата също, и от 9-годишни са производствени работници. По-малките са излишни.
  Мразеният от всички комуняги У.Чърчил казва: Признавам, че капитализмът не е най-добрият строй, но засега никой не е измислил по-добър от него. Гледай ти, някои пък смятат, че това бил Чичко Маркс.

 137. #137
  copy€ 05 дек 2014, 15:16
   
  0
   
  0

  Диагноза: патологична русофобия с прояви на истерия и паническо разстройство

  1.

  #Кой предложи Невски?!

  Това е новата мантра.

  Всеки миг умните и красивите ще да грабнат вувузелите и ще призоват будните граждани пред патриаршеския катедрален ставропигиален храм-паметник „Св. Александър Невски” на протестен пърформанс срещу омразното руско име на Храма, което 90 години гнети светлите русофобски души и ги задушава.

  Пърформансът ще бъде озарен от празнични илюминации в чест на великата, историческата евроатлантическа победа над ненавистния руски „Южен поток”, сиреч - над руската имперска политика, над зловещата руска меца-стръвница и главно - над световния архи-турбо-мега-злодей Путин, туй кърваво ботоксно джудже Путя, което лази в краката Барак Хюсеинович и лъска чепиците на прогресивната планетарна общественост. Фиестата ще завърши с колективна канонизация на САЩ, ЕК и ЕС, Роско и Бойко, техните министри, депутати и присъдружници, целокупното НеПеОшко войнство со вси тинк-танкисти, дали своя вклад за величествената победа.

  Радуйся, душо русофобска!

  Няма го вече вонящия руски ботуш!

  България е независима! Суверенна! Свободна! Един диверсифициран енергиен просяк!

  Край! Свърши се мрачното руското робство!

  Уф!

  Но да не се отклонявам. Тепърва ще празнуваме прогресивното минаване на „Южен поток” през Турция.

  2.

  В чест на 90-годишнината от коварното освещаване на Храма русофобията блъвна огнедишащо като из преизподнята, изригна из душевните глъбини на сияйните и великолепните, и достигна неподозирани низини, съизмерими само с Марианската бездна.

  И вместо „Ангел вопияше”, истерично вопие Петко Бочаров:

  „В столицата на една държава, в София, е наложено името на някакъв руски светец, живял през 12 век, човек, който няма абсолютно никакво отношение към България и никаква връзка с историята на българския народ. Никаква! Откъде-накъде Новгородският княз Александър, наречен Невски, влиза в историята на България?! Само в столицата колко улици и булеварди са кръстени на руски генерали и политици. Това е нездравословно положение. Докато съществува тази тотална зависимост никога не можем да бъдем нормална държава.Никой свестен инвеститор няма да си вложи парите в България”, отсича той.

  И ни сочи пътя към нормалността: „По времето на Първата световна война цар Фердинанд с декрет сменя името на храм-паметника, защото руската флота бомбардира нашия бряг. Той ужасно се ядосва на тази работа и сменя името на Александър Невски с това на Светите братя Кирил и Методий”.

  Откъм клироса традиционно мрачнее Калин Янакиев:

  „Това е паметник на цезаро-папистките стремежи на руския император, това е паметник на руското имперско злоупотребление с православието, това е много тежка стъпка на руския империализъм в сърцето на София. Има нещо парадоксално храмът да носи името на един руски светец, символ на руското оръжие, покровител на руския император Александър ІІ. Но аз няма да кажа нищо срещу св. Александър Невски”, заключава той, понеже за разлика от Петко Бочаров е човек просветен и не рискува да изпадне в блатото на етнофилетистката ерес.

  Горан Благоев държи исото със задушевен глас:

  „Това ли е най-достойното име? Този светец няма нищо общо с християнството в България. Посланието на храма е да утвърждава русофилството. Преклонението към личността на руския цар Александър II, а не към народите, участвали в Освобождението, и до днес се чете по стените на храма. Възможно ли е преосвещаване (в смисъл преименуване – б.а.) след една обнова на храма?”, пита той. И отговаря: „Нашите деца и внуци може би ще свикнат с едно ново име и така ще се заличи влиянието на Русия”.

  Това е целта – заличаване. Заличаване на историята, на истината и народната памет.

  И понеже още не сме се до край освободили, сиреч – не сме си диверсифицирали историята според евроатлантическите изисквания и ценности, и поради злощастния факт, че за нас, за нашата свобода, не е погинал ни един американски рейнджър, само не`кви 70 хиляди руски солдати, мужици презрени, умните и красивите си търсеха специален враг. И го намериха.

  Това е Светият Благоверен княз Александър Ярославлевич Невски, княз Новгородски, Киевски и Владимирски, с монашеско име Алексий, рицарят, защитил православието от германските, шведските и датските кръстоносци в 1240-1242 г., небесен покровител на руските воини и на император Александър ІІ, нашият Цар-Освободител.

  И нададоха писък:

  К`ъв ни е на нас някакъв руски княз?

  К`ъв ни е на нас някакъв руски светец?

  И к`ъв светец е тоя?

  И кой е тоя Невски въобще?

  И главно:

  #Кой предложи Невски?!

  #Кой ни натресе този Невски?!

  #Кой?#Кой?#Кой?

  Отговорът на въпроса #Кой е тоя Невски е няколко реда по-нагоре.

  Отговорът на въпроса #Кой го предложи, гласи: Петко Каравелов. Кога? На 13 април 1879 г. И всички депутати в Учредителното народно събрание (229 на брой, сред които 13 турци) приемат предложението с оглушителни аплодисменти и възторжени възгласи.

  3.

  Няма да ви разказвам цялата история на Храма. За любознателните:http://duma.bg/node/41854 и http://www.duma.bg/node/7164.

  Аз само ще щрихирам:

  Основният камък е положен на 19 февруари 1882 г. в един дъждовен петък. 22 години Храмът съществува във вид на каменен къс, ограден със стобор. Строежът започва през пролетта на 1904 г. и продължава 8 години - до 1912 г. Изминали са 30 години от полагането на основния камък. Планирано е храмът да бъде осветен на 2 август 1912 г., в чест на 25-та годишнина от възшествието на Фердинанд на българския престол. Отлага се за след 2 месеца, за октомври. Но започва Балканската война, после Междусъюзническата, после Първата световна, в която България воюва срещу Русия. Двата месеца продължават 12 години.

  И ето го моментът, който вдъхновява днешните умници и красавци.

  На 14 октомври 1915 г. руската флота обстрелва Варна. Фердинанд е люто възмутен. Току-що, с величествена изненада, е открил, че от два месеца България е във война с Русия. Фердинанд притиска премиера Васил Радославов Храмът да бъде прекръстен. Св. Синод е категорично против. Защото: Храмът е построен в чест на руските воини; име на храм, макар и неосветен, не се сменя заради политически прищевки; и защото това е храм всенароден. На 19 октомври, посред нощ, кабинетът решава - „Да се смени името на катедралния храм в столицата”. На 4 март 1916 г. парламентът „преименува” св. Александър Невски на св.св. Кирил и Методий...

  „Преименуването” предизвиква неописуем хаос. На мястото на св. Александър Невски (централен иконостас) Иван Мърквичка трябва да нарисува св. Кирил; Антон Митов трябва да изпише св. Методий, който да замени св. Йоан Кръстител; Асен Белковски трябва да нарисува св. Йоан Рилски, който пък да бъде монтиран на мястото на св. Методий, зографисан от Мърквичка…

  Този „възродителен процес” не минава безнаказано. Година по-късно силно земетресение разтърсва София, арките и сводовете на храма се пропукват, дълбоки цепнатини набраздяват фреските „Връщане от Голгота” и „Рождество Христово”.

  Кабинетът пада, Фердинанд абдикира, Св. Синод настоява пред младия цар Борис ІІІ името на храма да бъде върнато, и точно 4 години по-късно, на 4 март 1920 г., парламентът отменя своето предишно решение. Иконите се завръщат по местата си.

  На 12 септември 1924 г. е осветен централния престол - на св. Александър Невски. На 13 септември е осветен северния престол - на св.св. Кирил и Методий. На 14 септември е осветен южния престол - на св. княз Борис І Покръстител. Най-сетне храмът отваря врати.

  4.

  От идеята за храм (1879 г.) до неговото освещаване (1924 г.) ще минат 45 години. България ще преживее четири войни, две въстания, два преврата, две земетресения, две абдикации, 42 правителства, 26 парламента, суспендиране на Конституцията, „режим на пълномощията”, Съединението и Независимостта. Един премиер ще бъде посечен, втори – прострелян, трети – обезглавен.

  Еуфорията след Освобождението ще премине в диви страсти, ентусиазмът – в яростен сблъсък между русофили и русофоби, политиката ще се изроди в кървави репресии, хладнокръвен терор и средновековни жестокости.

  Строежът на Храма ще спира при всеки преврат, всяка война и всяко русофобско правителство. Ще стане заложник на болнави амбиции и политически безумства с всичката им разрушителна мощ.

  И днес Храмът е заложник на едни маниакални персонажи, които

  в своята патологична русофобия и главно – в своята безпросветност, разделят и противопоставят не само човеците на земята, но и светците на небето. Ако приемем тяхната „логика”, следват серия „основателни” въпроси: какви са ни нас св. Георги и св. Димитър, св. Василий Велики и св. Игнатий Богоносец, св. апостол Павел и св. Йоан Богослов, та вдигаме храмове в тяхна чест?! Да не би да имат нещо общо с българската история?! Ами Пресветата Дева Мария? За Иисус да не говорим!

  Нашите хонорувани русофобчета ту припкат под крилото на Фердинанд, ту копат аргументи при Иван Асен ІІ. Който сразява епирския деспот Теодор Комнин при Клокотница (9 март 1230 г., денят на Св. 40 Севастийски мъченици) и в чест на победата преименува църквата „Рождество Богородично” (която, може би, съществувала от ІХ в.) на „Св. 40 мъченици”. Не знаем дали тази църква е съществувала, но със сигурност 40-те мъченици, погинали през 320 г. не са българи. Прочее, Иван Асен ІІ и св. Александър Невски са съвременници.

  За сведение на русофобчетата:

  Импозантни храмове, посветени на св. Александър Невски има в Тбилиси (Грузия), Рига и Даугавпилс (Латвия), Бизерта (Тунис), Ашхабад (Туркменистан), Донецк, Мелитопол, Одеса, Славянск, Харков, Ялта (Украйна), Талин (Естония), Йерусалим (Израел), Тампере (Финландия), Копенхаген (Дания, забележете!). А в парижкия катедрален храм „Св. Александър Невски” на 12 юли 1918 г. се венчават Пабло Пикасо и Олга Хохлова, свидетели – Жан Кокто, Гийом Аполинер, Макс Жакоб и Сергей Дягилев; тук са опети Тургенев, Шаляпин, Кандински, Тарковски, Окуджава, Анри Троайя.

  5.

  Няма как да бъде променено името на Храма. Той е осветен с това име и посветен на този светец. Знам за какво си мечтаят русофобчетата: да сменят името на Храма въпреки канона, да изхвърлят св. Александър Невски ведно с частичката от неговите свети мощи, да изличат неговите изображения, да строшат паметните плочи при входа на Храма, да заличат и изчегъртат всякаква историческа памет и почит.

  И още:

  Да изчезне от Божествената Света литургия, отслужвана всеки ден, във всеки български православен храм този възглас от Великия вход: „Блаженопочившаго освободителя нашего императора Александра Николаевича и всех войнов, падших на поли брани за веру и освобождения отечества нашего, да помянет Господ Бог во царствии Своем”.

  И най-сетне – да го махнат тоя император от центъра на София! Стига е зяпал в прозорците на парламента, па и на кон се е метнал! А всички улици, булеварди и площади с позорящи руски имена – Дондуков, Скобелев, Столетов, Гурко, граф. Игнатиев, Александър І и тути кванти да бъдат преименувани и разорани. А, да! И паметникът на Съветската армия!

  Само така ще бъдем свободни, независими и суверенни. И такива инвестиции ще ни залеят, че реки от мед и масло ще потекат, та ще трябва да си купуваме обувки с грайфери.

  ----

  Послепис: Фобия (от гръцки - „страх”) - ирационален неконтролируем страх или устойчиво преживяване на излишна тревога в определени ситуации или в присъствие (очакване) на известен обект; патологична страхова реакция, силен упорит страх, който се обостря необратимо и не се поддава на логическо обяснение; натрапчива невроза; фобическа болест, тревожна истерия, паническо разстройство.

  Над 700 вида страхове мъчат човека: от затворени пространства и площади, от стълби и асансьори, от самолети, тунели, подлези, надлези, мостове, от високо и ниското, от тъмнината и ярката светлина, от самотата и тълпите, от празни и претъпкани помещения, от студ и жега, от силен шум и оглушителна тишина, от Слънцето и Луната, от вода, сняг, дъжд, гора, вятър, пустиня, град, село, от птици, животни, насекоми, влечуги, от болести, операции, лекари, лекарства, болни, от мъртъвци и просяци, от числа (най-често 13 и 666), от различните цветове (например към червения цвят), от симетрията и асиметрията, от храни и предмети, от старостта и младостта, от живота и от смъртта, от другите (мъже, жени, деца, хомосексуалисти, чужденци, иноверци), от чуждото мнение и от собственото, от необходимостта да носиш отговорност, от промени и от липса на промени, от свещенослужители, свещени предмети, кръстове, икони, разпятия, църкви. От този, който ти е направил зло и особено – от този, който ти е направил добро.

  Всеки един от тези страхове си има име. Списъкът е дълъг 16 компютърни страници. 138. #138
  copy€ 05 дек 2014, 15:34
   
  0
   
  0

  Не е лошо да се знае, че между двата най-остри конфликта в света – Украйна и Сирия (респ. изобретението„Ислямска държава”) – има много тясна връзка. И тя е следната. Стратегическата цел на конфликта в Украйна, както и на този в Сирия, е контрол над енергийните маршрути към злополучния Европейски съюз. И в двата случая прицелът е Русия, която трябва да бъде изтласкана от енергийния пазар на Европа.

  Първият конфликт, този с Украйна, е съвсем ясен: става дума за това газотранспортната система на Украйна да не попадне в ръцете на руснаците. Затова след Майдана Порошенко веднага разписва и закон за реформиране на системата за управление на т.нар. Единна газотранспортна система на Украйна. Съгласно закона газотранспортната система на Украйна си остава държавна собственост, но управлението й може да бъде отдавано на специални компании, с цел подобряване на работата на магистралните газопроводи. Оправданието е, че украинската газотранспортна система е в окаяно състояние и се нуждае от поддръжка, каквато държавата няма пари да осигури. Затова компаниите-оператори ще са с американско и европейско участие. Сами разбирате, че украинската газотранспортна система е маршрут, по който може да минава и газ от Туркменистан, например, за което няколко пъти бяха правени опити за преговори. Говори се и за транскаспийски газопровод, в който Украйна би си партнирала с Туркменистан, Азербайджан, Турция и Грузия. Този газопровод Западния свят смята за неразделна част от Южния газов коридор, който ще заобикаля Русия и ще доставя газ в Европа. Според разчетите на „Бритиш Петролиум” Туркменистан заема четвърто място в света след Русия, Иран и Катар по запаси на природен газ. Така че газотранспортната система на Украйна би могла да се ползва срещу интересите на Русия. И точно това е бъдещата задача на майдановската политическа стратегия.

  Вторият конфликт, в Сирия, е свързан с подписването през юни 2011 г. на договора за газопровод между трите държави Иран-Ирак-Сирия. Проектната мощност е 40 милиарда куб. метра годишно. Източник за трафика на този газопровод трябва да бъде находището „Южен Парс” в Иран, както и находищата в Сирия. Башар Асад е планирал главният оператор на новите находища в Сирия да бъде руския гигант „Газпром”. До Европейския съюз този газ ще достига през Средиземно море. Европейският пазар да бъде овладян от ирански газ със съдействието на „Газпром”?! Това звучи като абсолютен кошмар за интересите на Атлантическия полюс. С газопровода Иран-Ирак-Сирия Турция също се заобикаля като център на разпределението на близкоизточния газ за Европа, което обяснява и включването й по странен начин във войната в Сирия. Турция получава от Иран около 10 милиарда куб. метра газ, които ползва за своите икономически нужди, но Турция непрекъснато обявява, че би искала да получава повече, ако й се даде такава възможност. Трябва да се отбележи, че Турция е изключително амбициозна и тя вече придоби доминираща роля за транспорта на каспийския газ от Азербайджан в Европа. Естествено, че се бори да бъде транзитен център и за близкоизточния газ.

  Всички тези причини, свързани с газопровода Иран-Ирак-Сирия, налагат да се разрази истинска война с огромен брой жертви. Която се обозначава в медиите като война за демокрация срещу диктатора Башар Асад. Онзи ден в Белия дом оповестяват решението си отново да унищожат Башар Асад като преценяват, че да се нанасят удари по „Ислямска държава”, без да се сваля от власт Башар Асад, е много голяма грешка. Така съобщава CNN. САЩ решават да отрежат „Ислямска държава” от нейните ресурси, като, забележете, нанесат удари по сирийските нефтопроводи, по които текат в източната част на Сирия съществена част от доходите на радикалите от „Ислямска държава”. А защо и как се появи „Ислямска държава” от Белия дом не споменават. Тя израсна и се замогна от сбирщината, наречена „сирийска опозиция”, която беше довлечена от всички краища на света за да громи армията на Башар Асад с цел смяна на режима в Сирия, а от там и на енергийната колаборация на страната. Обаче сбирщината взе, че се еманципира. Може да се каже дори, че специално я еманципираха. Подозрителен парадокс е това, че „Ислямска държава” успява да продава на черно огромни количества нефт, сякаш такива обеми могат да се трафикират без да се забележат в един свят на пълен контрол.. Изобщо всичко е толкова съшито с бели конци, че е обидно за световната аудитория, която се облъчва от телевизионните новини с евтини пропагандни клишета. 139. #139
  Ivo 05 дек 2014, 15:52
   
  0
   
  0

  До #някой си

  Изумен съм от ерудираността и интелегентните коментари на #някой си. Определено си заслужаваше да попадна тук и да видя най-накрая един опитен, здравомислещ човек с познания и езикова култура. Браво! Рядко се срещат на днешно време.
  И аз имам мнение за този газопроект, както го наричат. Мисля, че всички мнения ЗА и ПРОТИВ вече са казани. От живота научих, че ако нещо става, то е защото трябва да стане - не е нито добро, нито лошо, а такова каквото е. Мен не ме интересува дали ще има ЮП, АЕЦ "Белене", 7-ми реактор или каквато и друга глупост да им хрумне на нашите управляващи, че народа има нужда. Това са политически игри. Факт е, обаче, че парите на народа се харчат БЕЗУМНО, за безсмислени обществени поръчки на завишени цени, дават се огромни бонуси на държавни служители за незнайно каква извършена работа, купуват се нови коли за парламента, докато здравеопазването и образованието тънат в мизерия, децата ни излизат неграмотни и мързеливи, а бабите и дядовците ни са гладни и болни. А и ние покрай тях. Досега за 25 години не видях нито един политик, нито един общественик, който наистина да промени нещо, да направи действията на държавните служители по-прозрачни, по-правилни или по-справедливи. Постоянно чувам и виждам как за открадната кокошка няма прошка, а за доказани престъпници - условни присъди. Мисля, че има далеч по-важни неща, върху които ние, гражданите на България, трябва да мислим и действаме, да променим себе си, вместо да се занимаваме с игричките на Путин, Обама, ЕК, ЕС, НАТО, ООН и т.н. Нека да бъдем по-добри хора, по-справедливи и коректни един към друг. Нека си припомним как преди 1989 год., ако видиш някой закъсал на пътя, хората спираха да му помогнат. Станахме безсърдечни и бездушни. Безразлични, отчуждени. Новата ера и новият строй докараха не само добрите неща, като свобода и възможност за предприемачество, но и точно това ново отношение, прикритост и отчуждение като начин на общуване. Типично за западните култури. Бъдете здрави и весели празници. Моята рецепта за щастие: никога не позволявай да те тревожи надеждата да придобиеш или страхът да загубиш ненужни неща.

 140. #140
  някой си 05 дек 2014, 17:01
   
  0
   
  0

  До #137
  Пускам една статия, написана от човек, който ми е любопитно как ще наречеш и на какво ще го оприличиш. Тя описва живота на една голяма българска общност под руско управление и винаги е била кост в гърлото на всеки русофил. Просто я прочети!
  “Россия, тая мнима защитница на славянството, тя употреблява още по-радикални средства, за да истрие от лицето на земята българските колонии. Тя отне земите на колонистите, подложи ни със сичката своя неясна строгост и подлост под законът на „общата повинност” и, когато ние пожелахме да оставим пепелищата на ногайските татаре, които трудолюбивата българска ръка преобърна на рай, и да са върнем в своето старо отечество, испроводи няколко черни български души
  за да ни отвърнат от това намерение.Но това, което не можиха да направат устата на продадените блюдолизци, направиха казаците със своите сулици и камшици и с копитата на своите коне, направи правителството със своите темници, със своят Сибир и със своите 25 по гърбът. Вие няма да повярвате, ако ви кажа, че в едно село казаците извързаха сичките старци, мъже и ергене и, като ги испроводиха „куда Макар телят не голял”, не оставиха не една жена необезчестена, ни една мома неразвалена и ни едно дете неизнасиловано. Тие испокрадоха имането и покъщнината на селяните, испоклаха им птиците и добитакът и сичкото това премина ненаказано от страната на правителството. На мяста даже и кръв са пролея!
  Кажете ми после това не ще ли нашият народ да заеме мястото на евреите в Европа? Не е ли сичкото това знак, че тоя народ са смяташе и сега даже са смята за стока, с която секи има право да са обърща както иска? На нашите викове за свобода, на нашите стремления за братство и за съединение със славянете и на нашите трудове за прехраната на тирането никой почти не обърща никакво внимание.
  Първата рекрутация, която правителството прибърза да направи по колониите, има твърде печален исход. Правителството натовари 1,000 души български момци в един твърде веран вапор и ги испроводи на Кавказ в такова зло време, щото от бурите вапорат потъна в Черното море и нашите отидоха да защищават от рибите своето ново отечество."

  Христо Ботев
  Публ. във в.„Знаме”, г.I, Букурещ, 4 април 1875 г., бр. 13, с. 51

 141. #141
  copy€ 05 дек 2014, 17:56
   
  0
   
  0

  САЩ: Похищението на Европа

  Част първа: Зевс под прикритие. Новият заден двор на Америка. Плач за Крим.

  Митология

  Европа, дъщерята на финикийския цар Агенор, била наивна и доверчива девойка. Играела си тя с приятелки на морския бряг и не забелязала кога и откъде се появил един бял бик, който бил похотливецът Зевс под прикритие. Грабнал белият бик Европа, метнал я на гръб, и я отвлякъл, и я похитил, и я замъкнал на остров Крит, и я завлякъл в една пещера, а тя плачела и ридаела, но било късно, безвъзвратно късно. Прелъстителят Зевс се преобразил на красив младеж, врътнал главата на Европа, и се родили Радамант, Сарпедон и Минос – онзи цар Минос, дето повикал Дедал (бащата на Икар) да построи един лабиринт, за да скрие там чудовището Минотавър (позорния плод на прелюбодеянието на царската съпруга с един бик, който не бил Зевс), същият Минотавър, който обичал да се забавлява с невинни юноши и девойчета, обаче Тезей го убил с един удар на своя магически меч, подарен от Ариадна, дъщерята на Минос, която се влюбила в Тезей, и му дала освен меч и едно клъбце прежда, че да си маркира пътя и да излезе от лабиринта…

  При Тициан Европа е пухкава, разголена дебеланка; при Рембранд е комай по-едричка от своя похитител; при Джанбатиста Тиеполо – хладна кокетка; при единия бикът е някак безучастен; при другия - мил и ласкав; при третия – умоляващ, чака да нагиздят Европа, че да я отвлече, и изобщо цялата работа не прилича на похищение. И неизменно - бузести ангелчета и пълнички нимфи.

  В Ringling Museum of Art в Сарасота, щата Флорида, нещата изглеждат драматични – Европа е здраво завързана, направо разпната върху гърба на страховит бронзов бик; тя - безпомощна, той - брутален, тя - безволева, той - свиреп и неумолим. Не знам кой е скулпторът, но е казал всичко.

  Лабиринт

  Няма битка за Украйна, има война срещу Русия.

  Войната срещу Русия е война срещу Европа, за окончателното омаломощаване и покоряване на Европа от САЩ.

  Войната на САЩ е война срещу всяка възможност Европа да се превърне в геополитически субект, да си върне изначалната роля на истински, а не привиден, сомнанбулен фактор на световната сцена. Войната на САЩ е война срещу всяка мисъл, срещу всяка стъпка за нормално сътрудничество между Русия и Европа - не лицемерно, не рекетьорско, не колонизаторско, не използваческо, не високомерно.

  И най-сетне - войната на САЩ е война срещу Европа като цивилизация, история и култура. Който не разбира това, нищо не разбира.

  Европа съучаства във войната на САЩ срещу Русия с патологична смесица от паника, алчност, колониална корист и подли надежди. Надежди, които замъгляват погледа на Европа още от времената на ливонските и тевтонските рицари, които Светият Благоверен княз Александър Невски срази преди близо 800 години.

  Днес една орда евробюрократи, лобисти и безгръбначни хищници продъниха и дискредитираха европейската идея, произвеждат идиотски директиви, мерят ханша на доматите, грижат се за психичното здраве на прасетата и душевния комфорт на кокошките, гледат на бившите соц.държави („новите европейци” в ЕС) като на територии, предназначени за оплячкосване и опустошаване, титулуват себе си „европейски лидери”, говорят по телефона крадешком и боязливо, като камериерки в билдинга на бруталния американския интерес (каквито са), и междувременно, в непрогледна тайнственост, преговарят със САЩ за пълната и безусловна капитулация на Европа.

  Капитулация, разписана в Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ). „Партньорство”, което обезсмисля и ликвидира суверенитета на ЕС (и на всяка държава в ЕС, включително - България), подменя го с безграничните и безконтролни, наддържавни и антидържавни „права” на мултинационалните компании, подменя демокрацията с диктатура на хищния глобален капитал (той пък истеризира само при споменаването на думи като държава и държавност), с диктатура на корпорациите, с една порочна, противочовешка корпократура, за да се възцари над света пълновластният и недосегаем американски олигархат.

  За корпорациите хората, гражданите, човеците не съществуват, а ако случайно съществуват, те права нямат никакви - нито граждански, нито човешки. Те дори право на живот нямат, те трябва да бъдат тровени с ГМО-боклуци, а земята, по която стъпват, трябва да бъде погубена от шистовите сонди. За благото на корпорациите и в името на техните чудовищни печалби. Това представлява накратко ТПТИ. Една корпоративна вариация на НАТО.

  Ако Европа не излезе от удобния пантоф на своите русофобски предразсъдъци и предубеждения; ако продължава да рецитира мухлясалите, пошли, невежествени заклинания, че Русия е „варварска империя”,„ексцентричнаолигархияна източнисатрапи”,„деспотична държава, управлявана с меч” - тази Европа ще бъде изметена и ще се превърне в американска плячка, в задния двор на САЩ, където ще вилнеят Monsanto и Chevron. Което е и целта. Понеже САЩ изгубиха своя любим заден двор - Латинска Америка. При това – без „латиноамерикански пролети”.

  Европа съучаства във войната на САЩ срещу Русия, сиреч – срещу самата себе си.

  Европа е само инструмент в ръцете на САЩ във войната срещу самата себе си, както Украйна е само инструмент в тази война.

  Европа е жалка, безволева и безпринципна, страхлива и продажна.

  Европа е само един колективен васал на сюзерена САЩ.

  Европа се самоубива пред собствените си очи и затова не смее да се погледне в огледалото.

  Вярно, напоследък взе да се освества – отвреме-навреме и за кратко, в мимолетни проблясъци на инстинкт за самосъхранение. Измъкването на Европа от антируската и проамериканската наркозависимост ще бъде дълго и мъчително, с абстинентни кризи поради ограничения прием на обичайната доза русофобски стимуланти.

  Лекомислие

  Сърбия 2001-а, Грузия 2003-а, Украйна 2004-а, Киргизстан 2005-а. Това е „хронограмата” на „цветните революции” - до една вдъхновени, режисирани, организирани и финансирани отUSAID,Freedom House, National Endowment for Democracy, институтите на Джон Маккейн, Мадлин Олбрайт и Джийн Шарп.

  Манон Лоазо изобличи тази матрица за преврати в документалния филм „САЩ: завладяването на Изтока” („Etats-Unis: a la conquete de l,Est”). Разказах ви този филм („Дума”, http://82.103.69.26/node/67680, http://82.103.69.26/node/67691).

  От години Европа наблюдава американския Drang nach Osten (вече трябва да казваме Drive toward the East) със зле прикрито удоволствие. Няма нищо против целта на занятието - обрамчването на Русия с гирлянд от русофобско-натовски държави. И, колкото и да е странно за нейната достопочтена възраст, Европа се държи лекомислено като наивната дъщеря на фригийския цар Агенор, и не забелязва белия бик, който рие земята от нетърпение да я грабне, да я похити, изнасили и покори. И не разбира или отказва да разбере, че след Завладяването на Изтока (А la conquete de l,Est) иде ред на втора серия - Похищението на Европа(Le Raptd,Europeили ако по ви харесва -The Rape of Europa).

  Крим

  Това беше целта на САЩ. И дълго ще оплакват загубата на Крим, както се оплаква несбъдната мечта. САЩ вече виждаха Крим като свой, беше им обещан и харизан.

  Според „Целевия план Украйна-НАТО” и конфиденциалната „Аналитична записка по изпълнение на Целевия план” (и двата документа са от 2008 г.) до 15 май 2014 г. Украйна трябваше да е денонсирала договора за Руския Черноморски флот (създаден по заповед на Екатерина ІІ от Светлейшия княз Григорий Александрович Потемкин-Таврически през 1783 г. с 11 кораба), и до 30 май трябваше да го е натирила от Крим след 231 години, с всичките 370 кораба, 14 подводници, 161 самолета и 13 000 души. Плюс възможността Русия да прехвърли във всеки момент 80 000 войници от специализираната групировка за борба с тероризма в Средиземноморския басейн, Африка, Близкия Изток и Персийския залив. Плюс Центъра за командване на космическите полети и за ранно предупреждение. Там са системите „Воронеж-М”, които в радиус от 6 хил. км. откриват изстрелването на крилати и балистични ракети.

  В края на май 2014 г. Крим трябваше да е станал централна НАТО-вска база, „стационарен непотопяем самолетоносач до руския стобор”. Накратко – САЩ (НАТО) трябваше вече да са окупирали Крим. За демокрацията – апотеоз, заслугата – на Яценюк. Защо точно негова? Ами това е външният министър, под чието мъдро ръководство Украйна подписа „Целевия план”. Някой да не е разбрал защо САЩ инсталираха въпросното лице на премиерския пост? След провокацията с „Боинг”-а и хладнокръвното убийство на 298 невинни, лицето метна оставка. Безуспешното, гузното бягство от отговорност само доказва кой е извършителят на това международно престъпление. Обаче Яценюк забрави, че треньорът е този, който хвърля кърпата на ринга, за да спаси от позор своя нефелен питомец.

  САЩ дълго ще оплакват загубата на Крим, защото който контролира Крим, той контролира Проливите. И защото всенародният референдум на 16 март 2014 г. ги изпревари и им развали оста на три морета: Балтийско-Черно-Каспийско.

  Контролът на САЩ (НАТО) над Крим означава: създаване на буферен регион от Балтика до Каспийско море; контрол над Черно и Азовско море, над Мала Азия, Северен Кавказ, Грузия, Молдова, южните граници на Русия и Украйна, източните граници на Румъния и България, и – пътьом - „стимулиране” на всякакви „демократични” провокации. И още: който контролира Черно море, той контролира енергийния кръстопът - Черно море е центърът на енергийните коридори Изток-Запад и Север-Юг – отгоре танкерите носят нефт, под водата минават газопреносните тръби. Което означава контрол над енергийната политика на Европа и света.

  Крим е стратегически военен форпост, но и политико-икономически инструмент. Ако Балканите и Балтийските страни постелиха с цветя и рози пътя на НАТО към Русия, то Крим е ключът за евразийските порти.

  Тук е титаничният сблъсък. От едната страна са Евразийският проект и нормалното сътрудничество Русия-Европа като контрапункт на всеобемащата американска агресия (икономическа, военна и всякаква). От другата – амбицията на САЩ (Бжежински, конкретно) за Трансатлантическа Европа, просната до Урал. Целта на САЩ е да подчинят Европа, да я обезличат като конкурент, и накрая - да я погълнат грижовно. Всичко извън полезрението на тази амбиция – и БРИКС, и партньорството Русия-Европа, и Евразийският проект - е заплаха за САЩ. Трансатлантическият проект на САЩ е заплаха за света. Защото който контролира Европа и Русия, той контролира света.

  Стремлението на САЩ към Крим надхвърля амбициите и коварството на лорд Палмерстон, Дизраели и Сюлейман Великолепни, взети заедно. Само че ключът остана в ръцете на своя законен притежател – на кримчани.

  И вие да сте на мястото на САЩ, и вие щяхте да плачете за Крим. 142. #142
  Таратанци 05 дек 2014, 17:56
   
  0
   
  0

  До Сорус, конкретно 134 коментар поред: отначало мислех да напиша само едно "В КГБ очевидно (и настина) смятате всички българи за олигофрени". После се размислих и реших, че съвсем незаслужено ще обидя руснаците. Повече ми прилича на вампирокомуидна жалба на някой, който е имал много власт и сега си ги чекне от г..а, в смехотворни опити да си я върне (и онова време). Ако мислиш, че мразя такива като теб - грешиш. Съжелявам Ви.

 143. #143
  copy€ 05 дек 2014, 18:06
   
  0
   
  0

  Пътеводител на световния паразит

  Част втора от поредицата "САЩ: Похищението на Европа"

  Откровение

  Няма битка за Украйна. Има война срещу Русия. Войната срещу Русия е война срещу Европа.

  Защо САЩ водят тази война? От любов към демокрацията и човешките права? Поради безкористна загриженост за бъдещето на Европа и света? „За да разпространят покой и благоденствие по цялото земно кълбо”, както каза Обама? Дрън-дрън!

  Отговорът е отвратително циничен - заради 17-те трилиона долара, които дължат на останалия свят; заради 500-те милиарда долара стокооборот между Русия и Европа, които искат да отмъкнат за себе си; заради запазването на долара като световна валута, щото откъм Изток се е задал юанът, а страните от БРИКС току-що учредиха своя банка и свой валутен фонд.

  Това е откровението на Пол Кристи, д-р по философия, изпълнителен директор на Института за глобални перспективи на Колумбийския университет и преди всичко - служител на Агенцията за национална сигурност (АНС).

  Как изглеждат 17 трилиона? Ето така: 17 000 000 000 000 (1 трилион е равен на хиляда милиарда). Задълженията на САЩ растат с $3,5 млрд. на ден. Всеки американец лично дължи по $148 хил. на държавите-кредиторки. Най-големите кредитори на САЩ са: 1. Китай ($2 трилиона) 2. Япония ($1,14 трилиона) 3. Бразилия ($256,4 млрд.) 4. Тайван ($185,8 млрд.) 5. Швейцария ($178,2 млрд.) 6. Белгия ($167,7 млрд.) 7. Великобритания ($156,9 млрд.) 8. Люксембург ($146,8 млрд.) 9. Русия ($131,6 млрд.) 10. Хонконг ($120 млрд.).

  За „да се справят САЩ със своите дългове”, обясни Кристи, „трябваше да организират такъв катаклизъм, който да няма разрушителни последици за САЩ” (последиците винаги са за другите), „проблемът с дълговете да се разреши без световна касапница” („само” европейска, за предпочитане руска), „в която касапница самият ти ще изгориш” (да изгорят други, по възможност живи, за препоръчване в Одеса), „без да падне стандарта на собственото ти население, за чужда сметка”, и изобщо – „целият свят, всяка една държава да участва в разрешаването на финансовите трудности на Америка”.

  Кристи описа кристалните цели на САЩ:

  • Да предизвикат непреодолим разрив между Европа и Русия, да създадат „в Украйна управляем хаос”, за да „бъдат спрени енергоносителите от Русия”, а Европа „да кипне от възмущение” срещу Русия и да кипи, „докато узрее” и сама закопнее и възжелае „безвъзвратно разкъсване на отношенията с Русия”, докато „бъде принудена да се преориентира на енергодоставки от САЩ”.

  • „И тогава ние (САЩ) с нашия шистов газ отново ще се окажем в ролята на благодетеля на Европа, на своеобразна енергийна вълшебна пръчица”. Това „ще доведе до гигантски капиталовложения в американското производство на шистов газ, до създаването на мощна инфраструктура за преработката и доставката му в Европа”. А Старата дама, останала на студено без руски газ, „ няма да се скъпи на разходи, което ще позволи на САЩ бързо да ликвидират финансовите си проблеми”.

  • Така „благодетелят” ще печели, а „облагодетелствана” Европа ще плаща двойно и тройно по-скъп американски шистов газ, и за утешение ще слави и възпява своето щастливо избавление от диктата на руския енергиен гнет, ботуш, будьоновка и тачанка.

  Най-големите находища на шистов газ са в Луганск и Славянск. В земята на Славянск, в същата тая земя, където погребаха 12-годишното момченце, простреляно на 9 май в сърцето от неонацистите на Бесен сектор, понеже имало георгиевска лентичка на ризката и следователно е терорист и сепаратист. Нищожна цена за шистовото господство…

  • Да завземат европейския пазар, като принудят „европейците да свържат своя икономически интерес с доставките на американски енергоносители”, а всъщност – внимание! - „иде реч двете икономики буквално да се слеят в една”. Не за сливане става дума, а за поглъщане.

  • Освен това „Трябва (императивно!) тези 500 млрд. долара, колкото е стокооборотът между Европа и Русия, да се превърнат в стокооборот между Европа и Америка”.

  • Да наплашат Европа, да й внушат страховита „руска опасност и агресивност”, да обливат Европа ежесекундно с лъжи за „руски зверства и жестокости” в Украйна, за „прииждащи пълчища руски танкове” към Киев, за „настъпваща армада от руски бойни кораби към бреговете на Прибалтика”, да истеризират Европа до припадък, а Русия „да бъде провокирана към изостряне на конфликта в Украйна”.

  • И „нека европейците изтръпнат от евентуалното руско нахлуване”!

  • Да превърнат „и Русия, и Европа в заложници на пълната непредсказуемост и нелогичност в действията на новите украински власти” – непредсказуемост и нелогичност, контролирани от американските ментори на майдановците, защото - „Колкото повече неразбиране възниква между Русия и Европа, толкова по-бързо ще да бъдат реализирани плановете на САЩ”.

  • Така Америка „ще запази мира на планетата и ще даде възможно най-силен импулс за напредъка” (американският, естествено). Е, и Европа ще припечели нещичко: „Отказвайки се от руските доставки, Европа би съхранила лицето си на защитник на европейските ценности за правата на човека и заедно с това би помогнала на САЩ да решат проблема с дълга си”.

  Паразит

  Така преди време Путин нарече САЩ – „световен паразит”. От недостижимите небеса на своя висш морал „световният паразит” разпорежда на света:

  „Ние страшно искаме да ви върнем парите, които ви дължим, ама направо нямаме търпение да ви ги върнем, обаче - по нашия начин. Ние ще ви организираме „цветни революцийки”, „арабски пролети” и „майдановски преврати”; ще заграбим най-демократично вашите земи, води и гори, вашите нефт, газ, злато, диаманти и к,вото имате там (щото и ние трябва да живеем, нали!); ще разрушим най-цивилизационно и ценностно вашата индустрия, армия, култура, история, памет и духовност; ще ви ограбим и опоскаме най-благородно и прецизно, до шушка. Ако обаче имате наглостта да не се подчините, ние ще ви изтребим, изпепелим и разбомбим най-човеколюбиво и мироопазващо, ще ви подчиним най-евроатлантически, и изобщо – ще ви организираме страховита касапница. И естествено, няма да ви върнем нищо, щото нямаме такива намерения, но пък за награда ще ви вземем всичко”.

  САЩ са царе на страховитите касапници, преврати и масови изтребления.

  Уйлям Блум, един от най-авторитетните американски анализатори, журналист и публицист, създател на първия алтернативен вестник в САЩ („Washington Free Press”), събра и подреди в две книги престъпленията на САЩ по света от 1945 г. до 2000 г. Книгите са: „Държава престъпник: пътеводител за единствената световна суперсила” („Rogue State: A Guide to the World,s Only Superpower”) и „Убитите надежди: интервенциите на САЩ и ЦРУ след Втората световна война” („Кilling Hope: U.S. Military and CIA Interventions Since World War II”),

  Списъкът на Блум съдържа:

  • Интервенции на САЩ – срещу 67 суверенни държави

  • Бомбардировки на САЩ – срещу 25 суверенни държави

  • Намеса на САЩ в изборите - в 23 суверенни държави

  • Политически убийства (и опити), организирани от САЩ - в 35 държави

  • Прилагани изтезания - в 11 държави

  Общо – за 50 години 167 случая на престъпно политическо насилие, извършено от САЩ след Втората световна война.

  Брой на убитите от САЩ при тези 167 случая - между 13 и 15 милиона души.

  Прибавете първите 14 години от нашия век и ще видите как

  кървавата сметка на САЩ нараства със скоростта, с която расте техният външен дълг.

  САЩ натрапват своите проблеми на света, за да ги решат за чужда сметка и на чужд гръб, да възвърнат изгубения (си) комфорт на еднополюсния (си) свят, за да бъдат вечен хегемон – енергиен, икономически, търговски, военен, геополитически, глобален, планетарен, вселенски.

  Безразделен, безнаказан, безотговорен.

  Свлачище

  А Украйна? На кого му пука!

  „Дали Украйна ще остане единна или ще се разпадне, няма никакво значение. Какво ще става с Украйна, това не интересува никого. Украйна е само средството, чрез което може да бъдат разрешени всички проблеми (на САЩ, естествено – б.а.). На Украйна е отредена ролята на свлачище, което ще прекъсне европейското сътрудничество с Русия. Само народът на Украйна ще може да определи доколко трагична ще бъде съдбата му в установяването на новия ред в Европа. Събитията в Украйна може да си вървят както си искат, но в крайна сметка те трябва да доведат до разрив между руснаците и европейците”, заключава велемъдро Пол Кристи.

  Бъбрив е този Пол. Мадам Нюланд е пестелива: „Fuck!”. Кратко и ясно. „Fuck Украйна!”, „Fuck Русия!”, „Fuck Европа!”.

  Subhumans

  Украйна е само инструмент, само буфер, само подстъп на хитлеристкото – ах! пардон! – на американското настъпление към Русия. Само територия, където САЩ да натресат своите ракети, военни бази и шистови сонди. Територия, предназначена за оплячкосване, захвърлена в безметежна мизерия от всякакъв вид, обречена на братоубийствени войни, дискриминация, прочистване и откровен геноцид на всичко, що накърнява крехката душевност на бандеровците. От Киевска Рус и руския език, кирилицата и православието, през Великата Отечествена война (която бандеровската Рада иска да заличи със специален закон), до самото съществуване на презрените москали (руснаци), които Яценюк, в унисон със славните нацистки традиции, нарича „subhumans”, т.е. „Untermenschen”, т.е. под-човеци, не-човеци, не-хора. Подчовеците – на одеската клада и под минометния огън на свръхчовеците от Бесен сектор.

  Целта е Украйна да бъде превърната в една европейска Сирия (щом трябва, САЩ и радикални ислямисти ще внесат), в един европейски Виетнам, Ирак или Афганистан (щом трябва, САЩ и коалиция на желаещите пудели ще спретнат). Или - в една гигантска Македония (представете си 46 Македонии на куп!), която няма друго занимание, друга цел, друго вдъхновение и друг инструмент за самоидентификация, освен да краде, да фалшифицира, да подменя и да отрича историята, страстно и в захлас.

  А Русия – тя трябва да бъде превърната в икономически парий, в геополитически пигмей, в историческа несъстоятелност, в просяк, в нищожество; да бъде прекършена, разпадната и разчленена; да бъде натикана обратно в забвението, където Елцин я запокити и откъдето Путин я измъкна. Само тогава САЩ ще могат да подчинят Европа, която – за неин ужас - също принадлежи към „subhumans”. Безусловно и според философията за американската изключителност. Защото „Америка е единствената незаменима нация”, каза Обама пред питомците на Уест Пойнт. И оживя филмът „Триумф на волята” („Triumph des Willens”) на Лени Рифенщал, и думите на Хитлер, произнесени точно преди 80 години, оживяха: „Пред нас, около нас, зад нас – навсякъде е Германия”. 144. #144
  до 140 05 дек 2014, 18:14
   
  0
   
  0

  Ваша милост, бъдете така добър да уточните заглавието на статията във в. "Знаме", г. I, Букурещ, 4 април 1875 г., бр. 13, с. 51, за което премного ще ви бъда признателен В тритомното издание на Ботевите "Събрани съчинения" статия с подобно съдържание не можах да открия, пък и статията, която Ботев е публикувал в "Знаме", г. I, Букурещ, 4 април 1875 г., бр. 13 е със заглавие "СЪРБИЯ И НАШЕТО ОСВОБОДИТЕЛНО ДВИЖЕНИЕ" (Христо Ботев "Събрани съчинения" том 2, стр. 97) В статията няма нито една дума за Русия.

  PS:
  "за да истрие от лицето на земята" - Ботев пише "изчаква", "извиква", "изтрие" и т.н., но не "исчаква", "исвиква", "истрие"

  "в. "Знаме", г. I, Букурещ, 4 април 18 75 г., бр. 13, с. 51" - нима вестник "Знаме" се е издавал в обем 51 страници?

 145. #145
  copy€ 05 дек 2014, 18:22
   
  0
   
  0

  Разчленителите на Русия

  САЩ: Похищението на Европа

  Част трета: Антология на Студената война. Пътеводител на разчленителите.

  Доктрини

  Няма битка за Украйна, има война срещу Русия. И тази война никога не свършва.

  •Нацистка Германия току-що е нападнала СССР, и на другия ден, 23 юни 1941 г. Хари Труман, сенатор и бъдещ президент вече е заложил основите на „студената война”: „Ако ние видим, че побеждава Германия, следва да помагаме на Русия, а като видим, че печели Русия, трябва да помагаме на Германия и по такъв начин те да се избиват взаимно колкото се може повече...”.

  •1079 дни (3 години без 16 дни) наблюдават как „те се избиват колкото се може повече”. Най-сетне Чърчил настоява да се открие втори фронт - не заради „съюзническа отговорност”, а защото „първо, Съветска Русия стана смъртна опасност, и второ, трябва незабавно да се създаде нов фронт против нейното (на Русия! – б.а.) стремително настъпление”, и още - за „да се задържат руските варвари колкото може по-далеч на Изток”. И това е истинското предназначение на Втория фронт.

  •До края на Втората световна война остават по-малко от 100 дни, а на 24 февруари 1945 г. Алън Дълес, шеф на ЦРУ, държи реч при награждаването на висши офицери от американската армия:

  „Ще свърши войната. И ние ще хвърлим всичките сили, всичкото зло на САЩ, цялата материална сила на САЩ за измамване и оглупяване на хората от социалистическите странии главно - Русия. Ще заменим човешките ценности с фалшиви. От литературата и изкуството ще изтръгнем тяхната социална същност, те ще прославят най-низките човешки чувства и страсти, ще насаждат и втълпяват култ към секса, насилието, садизма и предателството, и всяка безнравственост.

  Честността и почтеността ще се осмиват, ще станат ненужни, ще се превърнат в отживелица. Простащината и наглостта, лъжата и измамата, наркоманията, безсрамието, национализмът и враждебността между народите, най-вече враждебността и омразата към руския народ – всичко това най-ловко и незабелязано ще култивираме.
  Малцина ще разберат какво става.Тях ние ще поставим в безпомощно положение, ще ги превърнем в посмешище, ще намерим начин да ги оклеветим и да ги обявим за измет на обществото. Главният залог ще бъде младежта. Ще започнем да я разлагаме, развращаваме, да я лишаваме от чест. От младежите ще направим циници, вулгарни хора, простаци, космополити. Всичко това ще извършим под девиза: „Защита на правата на човека и гражданските му свободи...”

  Това е „доктрината Дълес”. Така битува в интернет. Автентичността на текста не е доказана, но автентичността на тактиката, стратегията и философията е абсолютен факт.

  •Войната е приключила преди 10 дни, и на 19 май 1945 г., по нареждане на президента Труман и под ръководството на ген. Дуайт Айзенхауер (бъдещ президент) САЩ разработват два плана за атомна война срещу СССР - Dropshot и Totality, с разчет още първия месец да бъдат унищожени 85 % от населението.

  •Войната е завършила преди 1 година, и на 5 март 1946 г. Чърчил спуска „желязната завеса”: „От Щечин в Балтика до Триест в Адриатика на континента се спусна „желязна завеса”. От другата страна на завесата са всички столици на древните държави на Централна и Източна Европа - Варшава, Берлин, Прага, Виена, Будапеща, Белград, Букурещ, София…”.

  Речта на Дълес може и да е призрак, но речта във Фултън не е. И скулптурният апотеоз на желязната реч не е призрак. През 2011 г. в затънтения Фултън тържествено откриха композицията „Желязната завеса”. Авторът – Дон Вайганд, идеята - на Ричард Махони, изпълнителен директор на…Monsanto!

  Директива

  „Правителството е принудено да набележи много по-яснии войнствени цели по отношение на Русия…Нашите цели са:

  1) намаляване до минимум мощта и влиянието на Москва; 2) коренни изменения в теорията и практиката на външната политика, към които се придържа правителството в Русия”. Главната цел е „Москва да приеме НАШИТЕ КОНЦЕПЦИИ”.

  Принципи: „Ние не сме длъжни да изпитваме никакво чувство на вина... Не е наша работа да размишляваме над вътрешните последствия, както не сме длъжни да мислим, че носим каквато и да било отговорност за тези събития… Нашата работа е там да се случат вътрешни събития, обаче ние не носим отговорност за това, че се стремим към такова развитие или сме го осъществили...

  Ако се появят дружествени към нас режими, те: а) не трябва да имат голяма военна мощ; б) икономически трябва да са силно зависими… Достатъчно е да раздадем оръжие и да окажем военна помощ на всяка некомунистическа власт, контролираща даден район, и да й разрешим да се разправи с комунистическите банди до край. И в този случай ние не сме длъжни да носим отговорност за тази разправа…”

  Това не е поредното откровение на Пол Кристи. Това е „Директивата на Съвета по национална сигурност на САЩ 20/1, 18 август 1948 г.”.

  Проекти

  •Харвардски проект(след 1985-а)

  В преабмюла пише, че на границата между XX и XXI в. човечеството е заплашено от страшна криза заради недостиг на суровини и енергийни ресурси; че спасението на планетата зависи от пълното унищожение на „империята на злото” (СССР), с планирано съкращение на населението 10 пъти и разрушение на националната държава.

  Програмата е разчетена за 3 петилетки (1 том -1 петилетка).

  І том/Іпетилетка (1985-1990 г.)- „Перестройка”. Цели: гласност, борба за социализъм „с човешколице”, подготовка за реформи „от социализъм към капитализъм”.

  ІІ том/ІІ петилетка (1990-1995 г.)- „Реформа”. Цели: ликвидация на световната социалистическа система; ликвидация на Варшавския договор; ликвидация на КПСС; ликвидация на СССР; ликвидация на патриотичното съзнание.

  ІІІтом /ІІІ петилетка (1996-2000 г.)- „Завършек”. Цели: ликвидация на Съветската армия; ликвидация на Русия като държава; ликвидация на „атрибутите на социализма”: безплатно образование и здравеопазване ; въвеждане на „атрибутите на капитализма”: за всичко се плаща; ликвидация на добрия и мирен живот в Ленинград и Москва; ликвидация на обществената и държавна собственост. Този етап предвижда строителство на добри пътища към морските пристанища, по които суровините и богатствата на Русия да бъдат надлежно изведени зад граница.

  •Хюстънски проект(след 1991 г.)

  Представлява детайлна разработка на етапа „Завършек”. Вече не се говори за разчленение на СССР- Харвардският проект е изпълнен. Главната цел е да бъде разчленена Русия.

  Първо – на 4 области, като:

  -Сибир отива към САЩ

  -Северо-Западът на Русия -към Германия

  -Юг и Поволжие-към Турция

  -Далечният Изток-към Япония,за да има пряк контрол над суровините от Сибир и Далечния Изток.

  Второ - на малки държавички - 26, 45 или 52 на брой.

  Нищо оригинално!

  „Русия е твърде голяма и твърде хомогенна за нашата безопасност. Аз бих искал да видя Сибир като отделна държава, а Европейска Русия - разчленена на три части... Останалият свят ще живее по-спокойно, ако вместо една огромна Русия има четири Русии”. Годината е 1918-а, авторът - Едуард Мандел Хаус, един от „бащите” на „новия световен ред”, най-близкият съветник на президента Уудроу Уилсън.

  Сто години от извора на англо-американската политика блика все същата ръждива стратегия. И никакво въображение!

  Клинтън, 25 октомври 1995 г. (закрито съвещание на комитета на началник-щабовете): „Използвайки грешките на съветската дипломация, прекалената самонадеяност на Горбачов и обкръжението му, в т. ч. и на ония, които откровено заеха проамериканска позиция, ние постигнахме това, което се канеше да направи президентът Труман със СССР посредством атомната бомба. С една съществена разлика – ние получихме суровинен придатък, неразрушена атомна държава. За последните 4 години (първи мандат на Елцин – б.а.) получихме стратегически суровини за 15 млрд. долара, стотици тонове злато, скъпоценни камъни и т.н. По несъществуващи проекти ни бяха предадени за нищожно малки суми над 20 хил. т. мед, почти 50 хил. т. алуминий, 2 хил. т. цезий, берилий, стронций… В най-близкото десетилетие ни предстои решаването на следните проблеми:

  - разчленяване на Русия на дребни държави, посредством регионални войни, подобни на тези, които ние организирахме в Югославия;

  - окончателно разрушаване на ВПК и армията;

  - в откъсналите се от Русия републики да се установят режими, необходими на нас.

  Ние позволихме на Русия да бъде държава, но империя ще бъде само една страна – САЩ”.

  Бжежински, един от авторите на„Хюстънския проект” (закрито американо-украинско съвещание): „Новият световен ред при хегемонията на САЩ се създава против Русия, за сметка на Русия и върху руините на Русия. Няма съмнение, че Русия ще бъде раздробена и под опека. Русия е една излишна страна”.

  Кисинджър: „Аз предпочитам в Русия да има хаос и гражданска война пред тенденциите към нейното обединение в единна, силна, централизирана държава”.

  Тачър (2002 г.) и Олбрайт (2006 г.): „По оценки на световната общност икономически целесъобразно е територията на Русия да бъде населявана от15 млн.души” (населението на Русия е 150 млн. – б.а.).

  През 1994 г. Бжежински предложи на Русия да се саморазглоби на 5-6 части, през 2000 г. Паси написа вдъхновено есе как Русия ще бъде натрошена на 7 парчета. („Дума” - http://mail.duma.bg/node/75469, http://mail.duma.bg/node/75560, http://mail.duma.bg/node/75660)

  Хюстънският творчески колектив изисква отношението към Русия да бъде не като към единна държава, а като към случаен сбор малки държави, и разработва тактиката на етническото прочистване:

  - затваряне в анклави на руското и рускоезичното население, живеещо в съседни на Русия държави от бившия СССР;

  - принуждаване на това население да избяга в Русия, като за целта са позволени всякакви средства – от икономически и дискриминационни до физическо унищожение;

  - заселване и завземане на освободените територии.

  Днес потоци бежанци (включително – украински войници) се спасяват от Украйна в Русия, а не обратното, както си мисли Джаки Псаки, таз американска „калинка”.

  Справка

  В помощ на разчленителите:

  През 1941г. идеологът на нацисткия режим Алфред Розенберг парцелира съветската територия на 5 Райхскомисариата (Reichskommissariat):

  - Moskowien (Московия), разделен на 5 до 8 генерални окръга (Generalbezirk): Москва, Тула, Горки, Вятка, Казан, Уфа, Перм (Урал и Западен Сибир) и Ленинград – или изличен, или прекръстен на Адолфсбург/Adolfsburg. Хитлер забранява думи като „руско” и „Русия” и ги заменя с „московско” и „Московия”;

  - Ukraine (Украйна - до Волга), 6 генерални окръга: Днепропетровск, Киев, Николаев, Житомир, Волин-Подолия и Крим с полуокръг Таврия; плюс още 9 генерални окръга и сред тях - Сталинград;

  - Ostland (Остланд), 4 Генерални окръга: Wei?ruthenien (Белорутения, Белорусия), Litauen (Литауен, Литва), Lettland (Летланд, Латвия) и Estland (Естланд, Естония);

  -Kaukasien (Южна Русия и Кавказ), 7 Генерални комисариата: Азербайджан, Грузия, Кубан, Терек, Калмикия, Армения, плюс Планински комисариат, плюс 7 Зондеркомисариата (Дагестан, Чечено-Ингушетия, Северна Осетия, Кабардино-Балкария, Карачаево-Черкесия, АдигеяиКара-Ногайска област);

  - Turkestan (Туркестан) - включва 5 Съветски републики: Казахска, Узбекска, Туркменска, Таджикска и Киргизска.

  За още по-голямо улеснение на разчленителите, предлагам да помислят по-сериозно дали да не разпаднат Русия на 85 части (46 области, 22 републики, 9 края, 3 града с федерално значение, 4 автономни окръга и 1 автономна област); или на 172 парчета (толкова езика се говорят на територията на Руската федерация); или на 195 държавички (толкова са народите и етническите групи в РФ).

  Така разчленителите ще унищожат Русия в съответствие с геополитическата доктрина на Хитлер „Lebensraum”(„living space”) и ще осигурят „жизнено пространство за бъдещите поколения на нордическата арийска господарска раса”, чието красиво продължение е „единствената незаменима нация” - американската. Според Обама. Всички останали са заменими, незначителни, несъществени, несъществуващи.

  Диагноза

  А Европа?

  „На Европа не й трябва истината за Русия; трябва й удобната лъжа за Русия. На европейците им е нужна „една лоша ”Русия: варварска , за да я „цивилизоват”; заплашителна със своите размери, за да я разчленят; завоевателна, за да организират коалиция срещу нея; стопански-несъстоятелна, за да претендират за „неизползованите й пространства”, за суровините й, или в краен случай за изгодн итърговски договори и концесии. Но ако тази „гнила ”Руси яможе да бъде използвана стратегически, тогава европейците са готови да сключат с нея съюзи и да изискват от нея военни усилия, до последната капка руска кръв”.

  Споко, хейтъри!

  Не запрятайте ръкави, форумни псувачи!

  Тези думи не са мои, нито на Путин, нито на някой омразен вам „москал”. Тези думи са написани преди повече от 60 години и принадлежат на Иван Илин. Още от и за него – утре. 146. #146
  copy€ 05 дек 2014, 18:27
   
  0
   
  0

  В лабиринта на Минотавъра

  САЩ: Похищението на Европа

  Част четвърта: Пътеводител на „световните ценности”. Православието на прицел. Реабилитацията на нацизма. В лабиринта на минотавъра

  Плашило

  Няма битка за Украйна. Има война срещу Русия. Войната срещу Русия е война срещу Европа.

  И третото действие на тази война е откъсването на Европа от Русия културно-исторически и духовно. И без друго Западна Европа гледа на Русия надменно и с пренебрежение, защото е болна от своите вековни предразсъдъци и предубеждения, защото си самовнушава и си вярва, че Европа свършва там, където започват православните храмове, кирилицата и славянството.

  „Европейците разбират само това, което прилича на тях. За тях руското е инородно, чуждо, странно, непривлекателно. Тяхното мъртво сърце е мъртво за нас. Те ни гледат горделивоотгоре надолу и смятат нашата култура или за нищожна, или за някакво голямо, загадъчно„недоразумение”... Те си самовнушават, че руският народ е народ варварски, тъп, нищожен, привикнал на робство и деспотизъм, на безправие и жестокост, че неговата Вяра се състои отсуеверия и празни обреди. Те си направиха плашило от Русия. Но страхът унижава човека и затова той го прикрива с презрение и ненавист…

  Европейското мнозинство и особено неговите демократични министри се хранят с незнание… На тях им е нужна слаба Русия, Русия безволева, Русия разчленена, съгласна на разчленение,въобразяваща си, че нейното „благо” е в нейния разпад”.

  И тези думи са на Иван Илин - професор по право в Московския Императорски университет, познавач на Хегеловата философия, роден през 1883 г. в аристократично семейство (баща му е кръстник на Александър ІІ), непримирим противник на болшевиките, осъден на смърт за антисъветска дейност и спасен от Ленин. Натоварват го на един кораб с още 150 философи, лекари, университетски преподаватели, и този „философски кораб” отнася Иван Илин в изгнание. В Берлин става един от идеолозите на Бялото движение, после нацистите го затрупват с примамливи предложения при едно условие - да стане съучастник на хитлеристката кауза. Отказва да работи срещу Русия, Гестапо го преследва и той едва се спасява в Швейцария.

  Ценности

  Преди 25 години Бжежински произнесе сакралната фраза: „След падането на комунизма на Изток единственият наш враг остана Православието”. Днес шведският външен министър Карл Билд рециклира Бжежински: „Православието е главната заплаха за западната цивилизация, заплаха, по-страшна от исляма”, защото „Владимир Путин демонстрира привързаност не към световните, а към православните ценности”.

  Кои, прочее, са „световните ценности”? Кой ги определя? И като как изглеждат те?

  Ами – ето така изглеждат:

  „Световна ценност” са „свещените” американски интереси, протегнати към всяка точка, кътче и ъгълче на планетата и вселената, в собствения ни дом, в миналото и в бъдещето.

  „Световна ценност” е „правото” на САЩ да организират на конвейер войни, преврати, „цветни революции” и „арабски пролети”; да си назначават хунти и марионетки; да налагат санкции и блокади; да окупират суверенни държави, да ги разоряват и разпарчетосват; да изтребват милиони „subhumans”; да плодят ислямски терористи и неонацисти. За тях Международен съд няма.

  „Световна ценност” са контрабандистите и наркотрафикантите от АОК - тях Западът закичи със званието „борци за свобода” и ги гледаше благо и насърчително, докато те скверняха и рушаха православни храмове в Косово, 503 на брой. За тях Международен съд няма.

  „Световна ценност” е да разбомбиш една независима държава, а после да я мародерстваш, да разбогатяваш върху нейните руини и да се представяш за спасител, освободител и благодетел. Като Уесли Кларк и Мадлин Олбрайт, Дик Чейни и Кондълиза Райс. „Световна ценност” е да назначиш в борда на директорите на украинската газова компания Burisma Holdings Limited Хантър Байдън (син на американския вицепрезидент Джо Байдън) и Девън Арчър (съветник на Байдън и близък приятел на доведения син на американския държавен секретар Джон Кери). И за тях няма съд.

  „Световна ценност” са Pussy Riot, тез боркини за свобода, демокрация и порно, които вдъхновиха „прогресивното човечество” със своите гениални творби „Мочи Путина перед обедом” и „Пиздец сексистам ебаным путинистам!”, и особено - с изпълнението на „Срань, срань, срань Господня!” в храма „Христос Спасител”. За този подвиг „демократичният свят” ги прогласи за „носители на ново политическо съзнание”, за „най-новата класика в антологията на дисидентството след Солженицин и Сахаров”, за „съвременното въплъщение на бунтуващия се човек” „тройнолика Жана д`Арк” и „единосъщна антипутинистка Света троица”. (Дума,http://www.duma.bg/node/39091, http://duma.bg/node/39170)

  „Световна ценност” са бандеровците, киевските превратаджии, „неизвестните снайперисти”, които убиха 100 души на Майдана – тях славят като „пазители на демокрацията” и „носители на евроатлантическите ценности”, обучават ги, финансират ги, легитимират ги, овластяват ги, насърчават ги, величаят всичките им престъпления, всичките им зверства, всичката им свирепост, и приписват техните зверства и ужаси на техните жертви.

  Те бомбардират болници и училища, горят живи хора, избиват беззащитни граждани с напалм и фосфорни бомби, с балистични ракети и миномети, разстрелват жени и деца от хеликоптери със знаците на ООН. Убийството на мирни граждани е престъпление. Убийството на мирни граждани под флага и под прикритието на ООН е двойно престъпление, цинична злоупотреба с името и авторитета на ООН, за което украинските власти трябва да понесат най-сурово наказание. За тях няма разследване, нито съд.

  „Световна ценност” е неонацистката сган, която се надовлече в Югоизточна Украйна от Литва, Латвия, Естония, Полша, Норвегия, Франция, Финландия, Швеция, Унгария, Италия, Англия, Грузия, Испания. Тази сган пристигна в подкрепа на кланицата, организирана от Бесен сектор. Пристигна като в увеселителен парк за екстремни развлечения, като на сафари - да ловува, да стреля, да тренира, да убива на воля „туземци”, да си прави селфита с трупове и да мечтае за фашистка държава в Украйна. „Аз съм тук, за да убивам”, казва италианецът Франческо Фонтана, дошъл да отмъсти за дядо си, убит по време на войната като берсалиере в армията на Мусолини. За тях няма разследване, нито съд.

  „Световна ценност” са бандите на Коломойски, както и всичките над 30 батальона – правителствени и частни, които вилнеят в украинския Югоизток. И за тях няма разследване, нито съд.

  „Световна ценност” е самият нацизъм който САЩ (Западът) реабилитираха и канонизираха.

  Виж, опълченците, антимайдановците, антинацистите – те не са световна ценност. Те са терористи и престъпници. Те трябва да бъдат разстрелвани, задушавани, горени, осакатявани, разчленявани, взривявани.

  Това са „световните ценности”! Те наистина нямат нищо общо със Светото Православие, нито с християнството, нито с европейските принципи.

  Срам

  А Европа? Какво прави Европа?

  Европа пресмята своята плячка. Като куче, което чака обичайните огризки под масата на господаря.

  Европа не гъкна след откровението на мадам Нюланд: „Fuck the EU!”. Европа, която нацизмът прегази, Европа, която Червената армия спаси от нацизма, не произнася и звук пред нацисткия разгул в Украйна.

  Европарламентът (ЕП) не смее да си припомни собствените резолюции.

  На 20.01.2010 г. Ющенко удостои Степан Бандера със званието „Герой на Украйна” (указ № 46/2010) - „за несъкрушимост на духа в отстояване на национална идея, героизъм и саможертва в борбата за независима Украинска държава”.

  На 5.02.2010 г. полският президент Лех Качински (!!!) осъди героизацията на Бандера и приравняването на ОУН/УПА към ветераните от Втората световна война: „Тези действия на президента на Украйна са насочени против процеса на историческия диалог и помирението. Текущите политически интереси победиха историческата истина. Оценката за ОУН и УПА в Полша е еднозначно негативна. Те са виновни за масовите убийства на полски граждани, техни жертви са повече от 100 хиляди души, убити, само защото са поляци. Тези престъпления извикват еднозначен протест в полското общество”.

  Центърът „Симон Визентал” реагира с „дълбоко отвращение по повод позорното награждаване на Бандера”.

  На 25.02.2010 г. ЕП изрази „дълбоко съжаление за решението на Виктор Юшченко да даде посмъртно на Степан Бандера, водач на Организацията на украинските националисти (ОУН), сътрудничила с нацистка Германия, званието „Национален герой на Украйна” и призова „новото украинско ръководство да се придържа към ангажираността си с европейските ценности” (т. 20 от Резолюцията на ЕП за положението в Украйна).

  На 12.04.2010 г. Донецкият окръжен съд отмени указа на Ющенко, на 2.08. 2011 г. Върховният административен съд на Украйна отмени окончателно позорния указ. Това, че на хунтата не й пука какво бил решил ВАС, не е удивително. Удивително е, че на никого в ЕС, ЕП, ЕК, ЕСПЧ и прочее абревиатури също не му пука.

  След възхода на партия „Свобода” ЕП изрази „загриженост относно нарастващите националистически настроения в Украйна”, припомни, „че расистките, антисемитските и ксенофобските възгледи са в противоречие с фундаменталните ценности и принципи на ЕС”, ипризова „продемократичните партии във Върховната рада да не се присъединяват към, да не подкрепят и да не формират коалиции с тази партия” (т. 8 от Резолюция на ЕП за положението в Украйна, 13.12.2012 г.) Този текст е предложен от тогавашния български евродепутат Кристиян Вигенин.

  Днес Европа чрез своите мекотели говорители настоява нацистите да продължат „антитерористичната операция” срещу антинацистите, разхвалва тази „операция” като „умерена и сдържана”, от което следва, че масовите убийства, етническото прочистване, геноцидът, са нещо умерено и сдържано, похвално и умилително, демократично и евроценностно. Днес европейски „лидери” без свян и срам се снимат с Ярош и Тягнибок, и позират ухилени пред монументите на Бандера.

  Какъв монументален позор!

  А Европа чака своя дял от плячката. И не разбира, че тя е самата плячка.

  Спомен

  „И ето – движи се през Украйна към Белорусия нашата мосфилмовска кавалкада - камери, прожектори, автобуси, реквизит, и една колона „нацистки” камиони, и спираме сред пътя, и от камионите слизат за по една цигара „войниците” в нацистки униформи, и някакви възрастни жени на полето, със забрадки, кръстят се широко, и викат „Доживяхме! Нашите пак дойдоха!”, и на мен ми идеше да се гръмна в слепоочието, и се затворих в хотела, и три дни не излязох навън… Казах си – защо го правя този филм, за кого загинаха тия хора, за кого, Господи…” – това разказа със задавен глас Елем Климов в една лятна вечер, в един варненски двор, на масата под ябълката…

  „Иди и виж” – най-потресаващият филм на Елем Климов. За Хатин. За онова белоруско село, в което през март 1943 г. бандеровците от 118 Schutzmannschaft Batalion провеждат наказателна операция и изгарят живи в колхозния плевник 149 души (от тях – 75 деца). Който се опита да изпълзи навън, разстрелват го с картечници. От цялото село се спасяват 6 деца и 56-годишният ковач Йосиф Камински.

  Няма го Елем, за да види повторението на Хатин и на Бабий Яр, на Волинското клане и на Лвовското. Добре, че го няма.

  Изпепеляване

  От 1994 г. композицията „Похищението на Европа” украсява Большая фонтанная дорога - един от най-красивите булеварди на Одеса. Композицията е подарък от скулптора Александър Токарев и архитекта Владимир Чепелев в чест на 200-годишнината от основаването на града.

  Европа, разпната върху гърба на страховит бронзов бик. Тя - безпомощна, той - брутален, тя - безволева, той - свиреп и неумолим. Спомняте си тази скулптура в Сарасота, щата Флорида

  В Одеса всичко е различно. Лети бронзовият бик, могъщ и доброжелателен, и носи на гърба си една приказна, изящна девойка, храбро изправена, озарена от надежди, устремена към светлото бъдеще, и това не е Европа, а самата Одеса. „Това е моят съвременен прочит на мита: бикът носи прекрасната Одеса в Европа”, казва тогава Александър Петрович.

  Преди 20 години той и не подозира, че неонацистите ще превърнат прекрасната Одеса в крематориум, в бандеровска кланица, че ще изгорят живи повече от 50 души; че ще доубиват оцелелите с метални пръти, ще мародерстват мъртвите и ще се снимат с тях, с техните изпепелени тела; ще крещят радостно и злостно „Москалiв - на ножi, Путиняку – на гiлляку! Хто не скаче – той москал!” („Москалите – под ножа, Путин – на въжето! Който не скача, е москал!”); че фюрерчетата на Бесен сектор ще квичат щастливо по своите фейсбуци и туитъри „Каква красота! Да горят руските свине! Да изгорят в огнения ад!”, ще наричат жертвите „негри”, „майски шишчета”, „препечени курабийки” и „пушена сланинка”, а после, през нощта, ще вилнеят из скърбящата Одеса в тържествено, факелно шествие… И адът следва подире им, и тяхното име е смърт...

  Скулпторът и архитектът живеят в Одеса, но имат „малък” проблем. Те са руснаци, значи – москали, значи „subhumans”, „Untermenschen”, под-човеци, не-човеци, не-хора. Значи – „На ножi!”…

  Не подозира Александър Петрович, че няколко дни след зловещия 2 май 2014 г. сърцето на неговия скъп приятел и съавтор, архитектът Владимир Николаевич, ще се взриви от скръб и ужас, и това ще бъде поредната жертва на Бесен сектор.

  А бронзовият бик завлече и „прекрасната Одеса”, и леконравната Европа в лабиринта на Минотавъра. 147. #147
  до някой си 05 дек 2014, 19:36
   
  0
   
  0

  Това изказване на Христо Ботев предизвика голям интерес у мен и ще помоля за разяснения.
  1.В брой 13 на вестник "Знаме" от 4 април 1875 има статия на Хр.Ботев, която се казва "Сърбия и нашето освободително движение" и в нея няма нито една дума от това , което си цитирал.
  2.Такава статия няма в събраните му съчинения.
  3.Такава статия изобщо няма във вестник "Знаме" или поне не от Христо Ботев, справка:
  http://chitanka.info/serie/vestnik-zname
  4.Написал си че статията е на страница 51 от вестника. А той е излизал максимум в 12 страници.

  Изобщо, сигурен ли си, че в дадения случай не заблуждаваш малко аудиторията?Не те ли е срам?

 148. #148
  До 135 05 дек 2014, 23:46
   
  0
   
  0  Стигнах до определенията ти за рускини и гърци и спрях да чета. Човек който се представя за адвокат, т.е. с висше образование и що годе ерудиран не може да пише такива глупости. Колкото до жените - явно имаш проблеми там долу. Иди да се лекуваш .

  Случайно скролвайки надолу попаднах и на словоизлиянията ти за Маркс. Да, знам че е евреин конверсо в протестантска вяра заради родителите си - те са били всъщност. Той е германец и не е вярващ, т.е. атеист. Така че определението евреин не може да му се окачи, тъй като еврейството не е народност а вероучение. С изключение на ония мюсулмани в Палестина които е много вероятно да са библейските евреи.

  Маркс е от знатен род. Освен че жена му е баронеса Фон Вестфален , баща му е адвокат по професия (богато средно съсловие ) , а майка му е от рода Филипс - т.е. един от чичовците му е виден английски банкер, а един от братовчедитре му ще основе в последствие холандската фирма Филипс, която , ако не знаеш, е била и тогава и сега от водещите в европа и в света.

  Държа да те уведомя, че аз, за разлика от теб живея на Запад, по точно в Антверпен ( т.е. в Бенелюкс) и ми е напълно известно това за което говоря. Знам го първа ръка, а не като теб - по слухове. Освен че съм завършил университет тука, работя и се срещам постоянно с хора от всякакви професии и съслойки и познавам изцяло живота тук.

 149. #149
  Do 136 05 дек 2014, 23:57
   
  0
   
  0

  поправка, горното ( #148 do 135) е до #136 - некой си ( изкраскалия) , а не до мен.( т.е.135)

 150. #150
  RamonM 06 дек 2014, 00:24
   
  0
   
  0

  Много по-интересни са писанията на " copy€ " Повечето от тези неща са ми известни. Не прочетох последното (146) ще продължа след малко.

  Що се отнася до интервенцията на Изток в момента просто са пуснали на слободия да вилнеят разни фашистки групировки, които навремето се укриваха на Запад.

  Мерси на 147 че реагира на тази заблуда толкоз бързо...:) Оня келеш,"някой си", представящ се за адвокат е някой провинциален ракиджия.

 151. #151
  някой си 07 дек 2014, 14:52
   
  0
   
  0

  До #149
  Личи си колко са ти познанията и какво ти е образованието. Достатъчно бе да погледнеш в Уикипедия. А ако такива адвокати, като бащата на Маркс са аристократи, то аристократ съм и аз.
  Карл Маркс е роден на 5 май 1818 година в Брюкергасе, Трир, Германия. Баща му Хайнрих Маркс, роден като Хершел Леви, е син на равина Маркс Леви. В Голямата френска енциклопедия от 1900 г. е записано, че произхожда от фамилията Мурдехай (Mordechais). Бабата на Карл Маркс е полска еврейка, която също произхожда от равинско семейство. Баща му, по професия адвокат и съветник в съда на Трир, през 1817 г. се покръства и приема протестантската вяра. Майката на Карл — Хенриета, унгарска еврейка, възпрепятствана от родителите си, се покръства едва след тяхната смърт през 1825 г. Карл, брат му и сестрите му биват покръстени през 1824 г. Отчасти покръстването е направено от страх от антисемитски настроени кръгове.

  Това, че е женен за аристократка, не го прави автоматично такъв. В Европейската хералдика драги, благородството се предава само по мъжка линия. Ако мъж неаристократ се ожени за аристократка, той приема и носи нейната титла само до смъртта и. След това си остава само господин еди кой си.

  Апропо, при евреите вярата се предава само по майчина линия. Дете, родено от баща евреин и майка нееврейка (гоя) не е евреин. В обратния случай е евреин. Евреин, приел друга вяра, винаги остава евреин и му е позволено да се моли в синагога. Всичко това го знам от равини, а само те имат правото да тълкуват Талмуда, както в България само съдът може да тълкува законите.

  И още нещо - пише се прослойки, а не съслойки!

 152. #152
  Таратанци 08 дек 2014, 08:58
   
  0
   
  0

  До #109 Пуснато от Андрей: Първо, Андрейчо – до там ни докарахте. Второ – не реви чак толкова –я каква яка комуноидна подкрепа ти се оказва – то не не пропутиноидна истерия и чудо – дори само наречия Соро€ да вземеш, който от не от 9 , а от 9999 кладенци мътна вода вади – зер пропаганда трее се праи. Трето, дори и първолаците вече не се фащат на опитите за унификация руско/Путин – двата термина нямат нищо общо. Никой не е против руснаците, но против тирана и окупатора – виж намират се…. И последно четвърто – то че всички ни имате за олигофрени е ясно, ама баш толкова бива ли…..

 153. #153
  copy€ 10 дек 2014, 12:11
   
  0
   
  0

  Спирането на „Южен поток" предизвика активна дискусия сред читателите на чуждестранната преса. Някои от тях са убедени, че решението за закриване на проекта е признак на търговска далновидност от страна на Русия.

  Читателите на международните издания спорят за това, доколко закриването на проекта „Южен поток" и разширяването на мощностите на тръбопровода „Син поток" ще повлияят на благополучието на страните в Евросъюза и как ще се развият в бъдеще отношенията между Русия и Турция.

  Читателят на електронното издание FT (Financial Times)Cheetah43 пише: „Това ще донесе взаимна изгода за Русия и Турция, която внася голямо количество газ от Русия. Достатъчно е да погледнем картата, за да разберем, че доставките на газ в Южна Европа през Турция са по-логични, отколкото строителството на подводен тръбопровод в България. Последната граничи с Турция, която показа какво значи умение за провеждане на независима политика. Очевидно е, че ЕС лиши България от тази възможност по политически причини."
  Някои читатели на FT отбелязват, че в света няма толкова евтин вариант на руския газ и от САЩ не могат да бъдат конкуренция даже с помощта на „контролиран" газ от Катар. „САЩ не могат да предложат реална алтернатива на евтините и сигурни доставки на руски газ. Според мен това е началото на края на американската империя" - пише Bernhard otto в сайта на FT.
  Въпреки това, много интернет потребители смятат, че това решение може да е в полза на Европа, защото ще накара страните да обмислят възможността за алтернативни източници на енергия.

  Читателят на Асошиейтед Прес Freon отбелязва, че договорът между Путин и Ердоган ще е изгоден за всички, с изключение на няколко южноевропейски държави, през които, както се предполага, ще минава „Южен поток". Освен това „целият регион ще получи сигурни доставки на газ, които няма да зависят от един доставчик, Турция ще получава транзитни мита, а Русия ще забрави за газовата война с Украйна" - пише Freon.

  Много юзъри са недоволни от позицията на Турция и смятат, че американците трябва да повлияят на Анкара и да попречат да сключва сделки с Москва. „САЩ са длъжни да кажат на Турция, че тя трябва да разтрогне договора, да застане на страната на съюзниците си от НАТО и да се придържа към всички санкции или (Турция - бел. ред.) да бъде изгонена от НАТО" - пише потребителят squeezon в сайта на вестник Washington Post.

  Юзърът Habzz обаче счита, че трябва да се види как ще се развие ситуацията: „Ще бъде интересно да се проследи какво ще се случи с течение на времето и подозирам, че в крайна сметка след няколко години всичко това ще се обърне против ЕС. Путин няма никакви причини да си сътрудничи с ЕС и НАТО".
  Някои читатели на вестник New York Times изразяват несъгласие с тезата, застъпена в статията In Diplomatic Defeat, Putin Diverts Pipeline to Turkey („Претърпял дипломатическо поражение, Путин прокарва тръбопровода в Турция"), според която споразумението между Путин и Ердоган трябва да се разглежда като „поражение" за Москва. Отбелязвайки, че САЩ най-вероятно са успели да изместят Русия от няколко европейски пазара, потребителят jamil esimaan пише: „Не мога да разбера защо това (споразумение - бел. ред.) е победа на Запада и поражение за Путин. Вместо да продава големи количества газ в Европа, сега Русия ще продава същия газ на Турция. В какво се състои този успех на Запада? В това, че принуждава Русия да сключва енергийни сделки не с Европа, а с Турция и Китай ли?"

  Посетителите на сайта на вестник Guardian смятат, че в дадената ситуация Европа трябва се замисли за по-бързото разрешаване на украинската криза. Потребител с ник AMArmy пише: „В момента Путин няма намерение да влага пари в сделки, свързани с ЕС. Особено в такива, които са свързани с несбъднатата мечта на Източна Европа за газопровода. Ако те (европейците - бел. ред.) искат да получават газ, първо трябва да се справят със ситуацията в Украйна".
  Освен това някои читатели, по-точно hiiipower и Bob Vavich, наричат договора, сключен от руския президент, „блестящ ход".
  Читателите на немската преса отчитат също загубите на ЕС и ползата, която сделката ще донесе на Ердоган.

  „Южен поток" беше още една възможност да престанем да бъдем зависими от транзита на газ през Украйна, а също така щеше да осигури на страната-членка на ЕС България така чаканите доходи. Вместо това Ердоган ще „прави бизнес". Ако глупостта причиняваше болка...", пише потребителят andreasxalrecht в коментар под статията в списание Der Spiegel.
  С ирония kook1979 отбелязва: „ЕС и САЩ възпрепятстваха строителството, но сега Путин излезе виновен за спирането на проекта. Чудесна логика".
  „Държавите от НАТО активно провокират Русия. Трябва ли да се учудваме, че тя отново се защитава? Много политици изглежда забравят, че руснаците не са длъжни вечно да снабдяват Европа с газ" - коментира статията в Die Zeit потребителят derewigestudentСоциални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка