Руски професор: Русия върви към залез, Путин го очаква съдбата на всички диктатори

Pan.bg 11 дек 2014 | 20:54 views (7230) commentaries(63)
img faktor.bg

http://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/russland-krise-star-oekonom-prophezeit-revolution-a-1007297.html

Ученият има свои виждания как Русия може да се спаси от катастрофата

Руската федерация върви към рецесия, а в Кремъл хвърлят вината за това върху Запада. Кризата обаче започна преди години и макар, че Путин се е вкопчил във властта и няма да я пусне до последно, той ще има съдбата на диктаторите, защото се задава се революция.

Това казва в интервю за онлайн изданието на сп. "Шпигел" известният руски професор по икономика Константин Сонин.

Константин Сонин (42 г.) е професор по икономика и зам.-ректор на московския Висш инситут по икономика. Автор е на редица анализи, публикувани редовно във в. “Ведомости” - руския вариант на “Файненшъл таймс”. Ученият смело критикува курса на Кремъл, определяйки го като държавен капитализъм.

По думите му руската икономика е в криза, макар Кремъл да се опитва да се защитава, хвърляйки вината върху Запада, който наложи сериозни санкции. Русия отдавна се плъзга към залез. На практика икономиката от 7 години не бележи ръст, оставайки на нивото от 2007 г. и като уж развиваща се страна икономическият ръст би следвало да е поне с 3 на сто по-висок от този на Германия. Нито една от значимите валути не е загубила така драматично от стойността си, както рублата след кризата в Украйна. Вложителите не желаят да инвестират. През последните години навсякъде по света пазарите на акциите се разрастват, а в Русия този пазар е в стагнация, коментира професорът.

Ученият излага и виждането си по въпроса как би могла да се предотврати катастрофата.

“След първите си успешни два президентски мандата Путин трябваше да се оттегли през 2008 г. От тогава той не се интересува от реформи, а единствено от запазването на властта. Икономическата политика е принудена да отстъпи на заден план. Реформите се спират, отлагат и дори отменят. Променят се дори добри решения на Путин от първите години на президентството му. Тогава той даде големи облекчения за частния икономически сектор. Сега тези фирми са подложени на небивал натиск – голяма данъчна тежест и административна принуда."

Попитан за конкретните причини за кризата в Русия, Сонин пояснява:

“Погледнете съдбата на диктатори и автократи. Всички те са били успешни през първите 10 години на власт . След това вече става дума за запазването на властта, започва стагнация. Това е същността на проблема – лошо е дълго да си на власт.”, смята професорът и напомняне, че влиянието на твърдолинейните расте, какъвто е примерът със съветника на Путин - Сергей Глазиев, който за щастие е съветник по проблемите на Украйна, а не по икономически въпроси.

По повод заканата на Глазиев да бъде бомбардиран Киев Сонин отговаря със сарказъм:

“На такива хора дължим чудесните си геополитически победи. Шегата настрана. Путин има прекрасен икономически екип. В министерствата и в Националната банка работят най-подготвените хора. Проблемът е, че непрестанно свиват влиянието им. Вместо това тонът задават хора с примитивни познания по икономика. Те не разбират механизмите на икономиката и оспорват факта, че точно икономически проблеми са довели до срива на комунизма.”

На въпроса как вижда края на мандата на президента Путин, той отговаря:

“Той до последно ще е вкопчен във властта. Няма политик по света, който да си тръгне доброволно. Мислите ли, че един ден Ангела Меркел просто ще захвърли всичко? Това не мога да си го представя. Тя или отново ще бъде избрана от германците, или на някой конгрес на партията й ХДС ще й липсват няколко гласа подкрепа. Тогава най-вероятно тя ще ги наругае като коварни предатели.”

Що се отнася до това как Русия може да излезе от кризата, Сонин е доста лаконичен: "Не съм привърженик на революциите. Трудно ми е обаче да си представя, че при сегашния режим би могло да се стигне до качествени промени. Ще настъпи време за стъпка, водеща до сваляне на властта и впоследствие на бавно съвземане”, заявява руският учен.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 63

 1. #1
  Какво ли 11 дек 2014, 21:33
   
  0
   
  0

  Нещо във фамилията,рижавата коса и плоското чело ми подсказва,че тоя професор не е генитичен руснак.Какво ли е бащиното му име?

 2. #2
  Krasimir Dimitrov 11 дек 2014, 21:35
   
  0
   
  0

  /“След първите си успешни два президентски мандата Путин трябваше да се оттегли през 2008 г. От тогава той не се интересува от реформи, а единствено от запазването на властта. Икономическата политика е принудена да отстъпи на заден план./
  Само този цитат е достатъчен да се види лъжата?
  Точно след 2008г. е най-високия икономически възход на Русия!

 3. #3
  Владимир Путин 11 дек 2014, 21:47
   
  0
   
  0

  Днес шибнаха таван на цените на хляба. Нещата в Русия излизат извън контрол.

 4. #4
  xxxxx 11 дек 2014, 21:53
   
  0
   
  0

  Ако погледнете другите държави:
  - в Китай има ограничение от един мандат да си на власт с продължителност 10 години
  - в САЩ два мандата по 4 години е тавана
  - във Великобритания няма, но Маргарет Тачър доброволно си тръгна след 11 години, а Тони Блеър предаде властта доброволно на Гордън Браун след 13 години на власт.

 5. #5
  Спец 11 дек 2014, 22:01
   
  0
   
  0

  Пълни глупости, професорът иска да ни каже, че Путин и Кадафи иман еднакъв умствен багаж!!!!Сори, просто Русия е подложена на тотален натиск, но Путин е днешния Сталин и номелът няма да мине!!

 6. #6
  KOREKTOR 11 дек 2014, 22:08
   
  0
   
  0

  Константин Исаакович Сонин

  Опаланка, Исаакович. Това отчеството му страшно на руски бие

  "С 2001 года работает в ЦЭФИР, до этого работал в Российско-Европейском центре экономической политики (RECEP). Является приглашённым исследователем в лондонском Центре экономико-политических исследований (CEPR). В 2000?2001 учебном году был приглашённым постдокторантом в Гарварде, в 2004?2005 — приглашённым исследователем в Институте перспективных исследований, в 2009?10 — приглашённым профессором менеджмента в бизнес-школе Kellogg Северо-западного университета (Иллинойс, США). В мае 2014 года был приглашённым исследователем в институте Беккера-Фридмана Чикагского университета.[1]"

  И този "чист" руснак бая ХАМЕРИКАНСКА чорбица е омааал.

 7. #7
  конспирацията 11 дек 2014, 22:13
   
  0
   
  0

  Сонин Константин Исаакович

  "Исаакович" не е РУСКО именце :)...

  http://www.hse.ru/staff/ksonin

  Не ме учудва мнението му и да говори за някакви си "революции".. Момчето е ЕВРЕЙЧЕ! А еврейте генетично ненавиждат руснаците. Те мирясват само, ако света стане техен. Ако революциите са организирани от тех и след това властта е в техни ръце.
  Ако не му харесва в Русия: чемодан, вокзал, Ерусалим

  Който не вярва, да чете Луис Маршалко относно ВСВ и ролята им в СССР:
  http://freepdf.info/index.php?post/Marschalko-Louis-The-world-conquerors

  Дуглас Риид: Дуглас Рид - Спор о Сионе (2500 лет еврейского вопроса) - Каква роля имат те в историята
  http://filegiver.com/free-download/duglas-rid-spor-o-sione-2500-let-yevreyskogo-voprosa.pdf

  Anthony Sutton: Уолл-стрит и большевистская революция : Е, кои са богатите на Уолл-стрит? Пенчо и Данчо ли :)?
  http://eknigi.org/voennaja_istorija/36795-uoll-strit-i-bolshevistskaya-revolyuciya.html

  Даже и на европейското знаме 12-те звезди означавали: 12-те племена на Израел :)...
  http://www.welt.de/print-welt/article625491/Der-Sternenkranz-ist-die-Folge-eines-Geluebdes.html

  Сега ясно ли ви е, кой ни е шефа в ЕС и в Нато :)?

 8. #8
  руснака 11 дек 2014, 22:28
   
  0
   
  0

  Само след година-две руснаците сами ще дойдат в София да се молят да продължим проекта.
  Тръбопроводът до Турция няма перспектива, той най-много да стигне до Измир.
  После кой и защо ще строи тръба през морето?!
  А и скоро рублата ще се сгромоляса!
  3000 рубли за 1 Евро!

 9. #9
  Krasimir Dimitrov 11 дек 2014, 22:38
   
  0
   
  0

  Браво №8руснака! Ти водиш класацията за най-добър виц!

 10. #10
  Krasimir Dimitrov 11 дек 2014, 22:47
   
  0
   
  0

  №10доктора, ти сигурен ли си, че си доктор? Не си ли Наполеон? Я ни обясни, къде сме ний, къде си ти?

 11. #11
  валутите 11 дек 2014, 22:51
   
  0
   
  0

  #8 руснака

  Руснак, виж какво става с долара:

  http://www.usdebtclock.org/

  САЩ имат дълг над 18 трилиона долара и тука е показано как само от лихвите "пирамидата" се увеличава със всяка секунда сама...

  Е, как мислиш, кои пари са по-сигурни: Рублата, която има "зад гърба" си, нефт, газ, дървесина, всякакви руди и т.н.. или доларът, който е напечатен в такива огромни количества, че и целият свят със всичките материални богатства вече не може да покрие тази сума?
  Рублата "пада" в момента, понеже на Форекс спекулантите и враговете на Русия я продават безжалостно, за да унищожат Русия финансово... Иде война, не само идеологическа, но и финансова.

  На Путин на мястото, ще им тегля една майна на всичките тези боклуци на Форекс и ще въведа независима рубла, покрита с ресурсите на Русия. Пък да видим всичките други пари тогава, даже и швейцарският франк, нямат ниакво покритие с нищо.. Е, на какво се "държат" тогава? На ВЯРАТА само, че са ПАРИ. В момента нито доларът, нито еврото и всичките други са чисти хартийки...

 12. #12
  *** 11 дек 2014, 23:16
   
  0
   
  0

  Русия затъва...

 13. #13
  МиГ 11 дек 2014, 23:26
   
  0
   
  0

  Не мога да разбера какво плашат с тази рецесия. Ами то запада е близо 10 години в рецесия и едва през тази се появиха признаци за излизане и то само на някои страни. Но това не попречи Меркел да я изберат отново. Или пък Орбан. Или пък дори нашия тиквун, който го свалиха преди няма и 2 години. Така, че такива фундаментални разсъждения автора може да си запази за себе си. В момента Русия страда само от цената на петрола (и от никакви санкции). Но тази цена, изкуствено занижена не може да стои така дълго време и ще тръгне нагоре. Дали след 1 или 2 години, това не е ясно. А Путин веднъж изведе страната от много, ама много по-голяма тиня сътворена от Горбачов и особено Елцин. Според мен ще я изведе и втори път. Недоволни винаги ще има, ако ще и Господ да дойде да управлява, но по-голяма част от населението му вярва. Защото помни само до преди 15 години какво беше и какво е сега...

 14. #14
  Spitfire 11 дек 2014, 23:56
   
  0
   
  0

  Коректор, евала:

  2014 года был приглашённым исследователем в институте Беккера-Фридмана Чикагского университета.[1]"

  няма нужда от повече коментар.

 15. #15
  Spitfire 12 дек 2014, 00:07
   
  0
   
  0

  "Те не разбират механизмите на икономиката и оспорват факта, че точно икономически проблеми са довели до срива на комунизма.”

  Да, и аз го оспорвам също. И не съм само аз, за тяхно съжаление. Има неоспорими доказателства за точно обратното на неговото твърдение. Отговора се съдържа даже в писанията на самия Фридман. Но, дискусията е малко длъжка, така че - за сега - това.

  Иначе що се отнася до Путин, мисля че е заобиколен с меко казано страни хора. Като Медвиедйев например и екипа му . Имам чувството че се е възползвал от крайното положение в което е поставен Путин и е тръгнал да приватизира Здравеопазването и Роснефт. ( това ако не се лъжа са негови проекти). И това наистина може да докара до неприятности от доста значитлен характер.

 16. #16
  DIV 12 дек 2014, 02:04
   
  0
   
  0

  "Ако не му харесва в Русия: чемодан, вокзал, Ерусалим"
  Аз бих предложил чемодан, Шереметиево, Тел Авив via Киев, ракета В-880МН (на ЗРК С-200), Черно море.

  "Те не разбират механизмите на икономиката и оспорват факта, че точно икономически проблеми са довели до срива на комунизма." и една малка подробност - трилиони долари в борба срещу комунизЪма.

 17. #17
  X 12 дек 2014, 03:08
   
  0
   
  0

  #15 Пуснато от Spitfire

  "..Путин, мисля че е заобиколен с меко казано страни хора. Като Медвиедйев например"

  http://blog.i.ua/user/3254156/918125

 18. #18
  X 12 дек 2014, 03:38
   
  0
   
  0

  Тези (САЩ) няма да се успокоят, докато не разделят и превземат Русия. Пречи им, че има много богатства и не са техни :)?

 19. #19
  Даго 12 дек 2014, 04:17
   
  0
   
  0

  Малоумен либераст-евреин. Диктаторите са на запад, а не на изток!

 20. #20
  KOREKTOR 12 дек 2014, 07:24
   
  0
   
  0

  Не мога да разбера господата *** какво толкова са се закахърили за Русията.

  Ами радвайте се бе ***.

  Да не би страните от ЕВРОГЕЯ и КРАВАРИТЕ да цъфтят и да връзват. Колко гоини тези Л@ЙНАРИ са в рецесия или вървят назад.

  Колко бе ****?

  Докато последните години Русия имаже стабилен икономически растеж къде бяха вашите ГОСПОДАРИ бе ШУТОВЕ ЖАЛКИ?

  И не лейте сълзи и сополи за Русия. Те ще се оправят от това времено положение.

  Мислете докъде докарахте и водите България вие НЕКАДЪРНИЦИ СМОТАНИ ПРОДАЖНИ.

  Да мислите, да мислите, ама с какво? С *** ви не се получава.

  ***

  Коментарът е цензуриран, заради обиди/нецензурни изрази. Admin

 21. #21
  ukrainec 12 дек 2014, 08:24
   
  0
   
  0

  Това професорче казва неща,които много други преди него вече са казали-Русия се срива,това е очевидно.Тя се срива още от времето когато Рейгън и намери цаката-надпревара във въоражаването.Срина се напълно и безвъзвратно СССР-естествено поради икономически причини.Няма как при комунизум да има възход.Горбачов и Елцин се опитаха да поведат заблудената руска мечка към Европа,както още навремето и Петър Първи се опита,но мечката си знае гората,както и прасето си обича калната локва и не я дава за балданинена спалня.Въпросат е само какво точно го чака Путин когато стане рублата 1000 за долар-съдбата на Янукович или съдбата на Кадафи?

 22. #22
  KOREKTOR 12 дек 2014, 08:44
   
  0
   
  0

  До #23 Пуснато от ukrainka

  ukrainka,

  Страшно си ТЪПИЧКА ма ПАТКО ПРОСТА ПРОСКУБАНА ХОХЪЛСКА,

  Нещо пак за храбрите ескадрони на Колев няма ли да раздуеш ТЪПАНАРКО?

  Ти ГЪСКО ПРОСТА за Русия не риви, ами виж какво ще правим с ПОКРАЙНА, че нещо хич ви няма.

  Толкова сте зле горките и жалки, че дори и при тиова ви зъбене безпомощно на Русия тя продължава да ви съжалява и да ви пуска газ (за крадене) и ток ви пуска и кюмюр ви отпуска.

  Яйценюк се разспа да прави тайни метани и молитви.

  Не виждаш ли ГАДИНО ЖАЛКА, че дори и сега без Русия сте жив зян и сте станали на ледени пръчки.

 23. #23
  Русия 12 дек 2014, 09:25
   
  0
   
  0

  #23 ukrainec

  Винаги има избор в живота. В случая, Русия има също избор:

  1. Да се предаде, да покани американците в Москва и да им предложи капитулацията си. Да им каже, ето ви тука военният министър Шойгу, от днес е Ваш подчинен. Тука е също и цялото правителство, заедно с мен, президента до сега, (Путин). Подписваме официално, че от днес САЩ се разполага както си иска с Русия. Можете да ни уволните всичките и си поставите други хора на тези важни места, ако така искате или повече им вярвате.

  2. Да продължи да не се предава. Путин да отстоява позицията на независимост на Русия от САЩ.

  Какви са последиците от 1. и от 2. варианти?

  От 1. Веднага се прекръщават всичките санкции, официално Русия става по всички медии за света "демократична" и "европейска", "модерна" държава. Веднага се отварят всички граници за търговия без никакви проблеми със запада и САЩ, рублата става веднага стабилна валута и даже курсът й към другите валути ще се покачи веднага...

  НО дългодрочно този вариант е КАТАСТРОФАЛЕН за руският народ. САЩ и западът ще й унищожат армията много бързо, понеже в вече "няма врагове". Руската култура и образование ще станат като нашите във България. Народът ще загуби всякаква надежда и самочувствие, че някога е бил велик, имал е герои, имал е слвана история. С една дума: да продадеш родината си за колбаси. Полека и в Русия олигарсите ще вземат всичките ресурси и властта. Ще я "циментират" завинаги, да е тяхна и за техните поколения, като направят образованието посредствено, хората ще учат само толкова, колкото им е нужно да работят и прислугват на власт имащите... Варинат 1. е дългосрочният и сигурен "залез" на този славен и достоен народ. Обществената система в Русия ще е финанансова олигария по върховете и феодализъм за населението.

  Вариант 2. Тука Путин или следващите след него президенти, не искат да предадат Русия. Искат тя да си остане национално независима от САЩ. Последиците са, разните санкции, икономическа, идеологическа, медийна, финансова а може би и истинска "гореща" война, дори с възможност да се унищожи и целият свят.

  В монета от тези два варианта зависи и съдбата на цялото човечество. Ако Русия отстои някак си без война, но успее да победи запада и САЩ, ако например те фалират преди нея, то целият свят има възможност да си избира каква обществено икономическа система да има след това. Националните страни ще останат, културите и многообразието ще се запази и т.н..
  При вариант 2., при най-лош сценарии обаче и цялото човечество ще загине а планетата от части или напълно ще се унищожи...

  Сега естествено от гледна точка на робите, (страните на ЕС, България, Австралия, Канада,...), вариант 1. т.е. Русия да се предаде доброволно, за тях е добър вариант, понеже те вече така и така са роби и не виждат разликата, защо Русия да е свободна?
  Моето мнение обаче е да изберат вариант 1. Русия може и трябва да остане свободна, понеже така имаме възможност и ние да станем някога свободни пак и да си "спомним" пак героичното ни минало, ще си развиваме пак културата и националните ни традиции. Няма да сме подчинени на някакви изтрещели индивиди, които смятат, че власт и пари са "много важни" в живота. И заради това, правят войни, унищожават страни и народи, от тях страдат милиарди хора по света...

  Кое избирате вие форумци? Свобода, смърт или вечно робство (общество от малко останали индивиди без култура, без особено образование, без народна принадлежност, без права, оставени само, за да прислугват на някакви си самозванци "богати", които ще се правят на Богове пред тях и няма да ги считат изобщо и за хора.... (100% от нас във форума при този вариант 1. в дългосрочен план сме унищожени, понеже едва ли има тука някой от клановете на Рокфелерите, Ротшилдовите, Варбургите и подобни...). А това значи че ние включително и нашите поколения, ако изобщо ги остаят живи, ще са РОБИ!

 24. #24
  :-) 12 дек 2014, 09:47
   
  0
   
  0

  Факта, че тоз ЮНАК не казва каква доктрина споделя неговата "професорска" главица вече е диагноза :-))).

  Ама тя ситуацията е такава не от днес :-).

  Та благодарение на коментарите отгоре си спестих ровенето за него, простичко го наречете МОНЕТАРИСТ.

  Тез са от най-перверзните "кейнсиянци", дори кейнсиянците не са толкова арогантни. За тях растежа е всичко, дори ако е КАНЦЕРО-ГЕНЕН !!!???

  Та попитали навремето Мъри Ротбард, какво мисли за Маркс, и той отговорил, че той поне не е кейнсиянец. Сетете се къде избива работата сами ;-).

  Ако искате пример за "нормален" кейнсиянец, ей ви един второ поколение :-))).  А, че Путин ще има проблеми то е ясно от преди тоз "професор", например Хазин го говореше от поне 6-7 години :-). Говори го и днес. И не само той.

  Въпроса е кой ще гръмне първи, нали се сещате ;-))).

  Но на вас не Путин ви е проблема, нали така :-)?

  Хайде сега един мат'рял за размисъл :

  http://capitalmarketlabs.com/troubled_banks.html

  Occam’s Razor suggests the simplest explanation is likely to be the correct one. In this case, central banks clearly want to spur lending. So why aren't banks lending?

  Two Possible Reasons Banks Aren't Lending

  Banks are capital impaired (even if they deny they are not)
  Banks have no credit-worthy borrowers who want loans


  I suggest both

  That is the simplest explanation that fits the bill, and it also fits in with sound economic theory.

  Thus, that is precisely what Occam's Razor would suggest. Whether or not central banks talk to, or understand banks or bank lending is irrelevant.

  Moreover, I stick with my assertion that central banks are generally clueless about the state of the economy. This has been proven time and time again.

  Thus, it should not at all be surprising to find that central banks are surprised to discover their attempts to spur lending have failed.

  Necessary Conditions for Bank Lending

  Banks are not capital impaired.
  Banks believe they have credit-worthy customers (or that asset prices will rise enough to cover the risk).
  Creditworthy borrowers want loans.


  If all three conditions are not met, banks don't lend.

  Notice the word "believe". Banks do not actually have to have creditworthy borrowers (they didn't in the housing bubbles). Rather they have to believe they do (or that rising asset prices will bail them out). Banks were horribly wrong but that is what they believed.

  Read more at http://globaleconomicanalysis.blogspot.com/2014/12/charts-show-28-seriously-troubled-mega.html

 25. #25
  въпрос 12 дек 2014, 10:06
   
  0
   
  0

  #26 :-)

  "..I stick with my assertion that central banks are generally clueless about the state of the economy. This has been proven time and time again..." Не само това, те изобщо са престанали да се интересуват повече от икономиката. В сегашната система при тях вече е настъпила финансовата олигархия като система. За населението, в по-голямата му част, живеем още в "материалният свят". А някои въобще са в абсолютна бедност и на оцеляване....

  Смеещият се, на какво залагаш ти?

  1. Русия се предава "с" или "без" бой, но губи играта завинаги?

  2. Остава независима, но и светът се изменя много. Ясно е, че при този варинат, многовековните господари на парите, разните секти, олигархията ще загуби играта. (Много трудно изобщо е да се повяра, че такъв вариант изобщо е възможен, но в квантовия свят всичко е възможно с някаква си негова вероятност :) . И Путин не е случаен човек. Ванга го е предсказала още по "Тошево време" и съвпаденията до сега са поразяващи!)

  Или да си купуваме вече противогази и консерви, и си копаем земянки по планините :) ?

 26. #26
  :-) 12 дек 2014, 10:06
   
  0
   
  0

  Готови ли сте с "бойна готовност" - свещи и дръвца, а :-(???

  "Кризата в енергетиката е водеща тема и за "Преса". Ежедневникът посочва: Дълговете на НЕК достигат над 3,5 млрд. лв. Само за първите 10 месеца на т.г. продажбите на ток за населението са донесли на НЕК над 850 млн. лв. загуби."

  Прочети още на: http://www.dnes.bg/stranata/2014/12/12/nek-e-zaplashena-ot-bankrut-alarmira-noviiat-1117-shef.248179

  Та-аа как точно проблемите на Путин, ще решат вашите, че не се сещам ?

  Аз помня и мигалката на тока, тогава по други причини, купоните 90-та, опашките за резервоар бензин и преспиването в колата и т.н. .

  Готови ли сте :-)?

 27. #27
  :-) 12 дек 2014, 10:38
   
  0
   
  0

  Не съм фен на Путин, но реалистично го оценявам като единствения за сега ресурсен противовес на морската/финасова цивилизация ;-).  При нея растежа е превърнат в абсолют. И то е ясно защо ;-). Инфлацията(помпането) е форма на грабеж от два основни елита, които предстои да се мърджват(слеят) в един - полит-финасов. Давах толкова връзки в тоз форум, че няма да ми стигне търпението да ги изреждам отново.

  Как мислиш, какви са печалбите от печатане на хартиени пари? И защо ако аз ги напечтам, ще ме опандизят а ако те печатат са "национални" герои ;-)))???  Именно това праща парите и активите в супра-глобалния елит и докарва социалната дистанция в обществото до абсурди. Дори Бланкфейн(Голдман) се обяви за ГОСПОД :-)))!!!

  Ако Путин е диктатор, то тез са поне една степен диктатори над него, но за това професорчето си мълчи ;-))).

  - Карл Шварц си ги нарича с точна думичка, но професорчето трудно зацепва точно на кого служи, на финансовите терорристи. Или може би зацепва, но не му изнася да си признае ;-).

  Проблема е накъде ще се наклони Източна Европа. Написал го е Макиндер преди повече от 100 години :-).

 28. #28
  Ме4о 12 дек 2014, 11:00
   
  0
   
  0

  Хи-хи, все се сещам за лисицата, дето вървяла след коча и чакала да му паднат едни клатещи се атрибути, ама те, пусти да останат, все не падат..

 29. #29
  Въпрос 12 дек 2014, 11:36
   
  0
   
  0

  #29 :-)

  "..Ако Путин е диктатор, то тез са поне една степен диктатори над него, но за това професорчето си мълчи ;-)))..."

  Е, че са диктатори от класа, то е ясно. Те са такива от векове вече. Ами това професорче, защо мълчи? Повечето от тях, както и собствениците на ФЕД са му ако не близки, то дълечни братовчеди :). Пък и от друга страна, вече много пъти съм се убедил, че този "божии народ", описан и от Дуглас Рид тука: http://filegiver.com/free-download/duglas-rid-spor-o-sione-2500-let-yevreyskogo-voprosa.pdf има доста изкривени представи за света. Всичко което им е в полза на тях, е "правилно", но ако даже и една стотинка те са в загуба, то е повод за война, плачат, вият като вълци. Готови са цял свят даже да унищожат само и само те да са "на върха". Нали се вижда до къде са довели света, с техните представи и измислените хартии до сега? Мълчи той, понеже и той така мсли: ТЕ, ТРЯБВА ДА ЗАВЗЕМАТ И РУСИЯ. И ЗА ТАЗИ ЦЕЛ И ЦЕЛИЯТ СВЯТ МОГАТ ДА УНИЩОЖАТ, ако по друг начин не им се получи! Виж каква ненаситност и жажда да са на власт има този народ, нали? И няма да се спрат пред нищо. Изходът е или те, или Русия! Вече до там стигнахме! Няма да ме учудят ако над дворовете си увидим някоя Булава скоро да прелети нанякъде си :)!

  Тези диктатори са успели още една степен "нагоре" в заблужденията или масовата хипноза, ако така го нарека, на масите. Болшинството така са се заплели в работа, оцеляване, амбиции, изкарване на пари, опазването им и какви ли не други "игри", че не виждат гората от многото дървета, пред очите им.... Путин е "диктатор", понеже иска свободата и правото на самоопределение на руският народ. И виж всичките други техни пудели в Европа и навсякъде по света залаяха в същият тон!


  Това ме кефи, че рзбираш, смеещият се :)... Вижда се, че ако човек използва и техните езици и чете повечко и на тях по света, усеща, къде е заровено кучето :)...

  Знам, че когато си чел много и много линкове си давал вече, ти е омръзнало, НО ние трябва да даваме колкото се може повече информация и на другите, за да разберат, какво точно става и кои всъщност са диктаторите. Иначе ако са малко "разбралите" по света, то хипнотизираните пудели ще ни премахнат по поръчка на диктаторите и светът завинаги ще стане мрак. Тяхното царство е МРАКЪТ! Благодаря за линковете. Твоите са или шеговити или доста интересни! (Спомням си за песента за аборигените и Кук-а , когато напълниха пемперсите янките в Черно море :) ... ) Само така им се пада!
  Have a nice day, смеещият се :)! Много поздрави от зимна Русия!

 30. #30
  чичо ви 12 дек 2014, 11:42
   
  0
   
  0

  Някои хора като чуят за Америка и получават ерекция, а други като се спомене Русия се подмокрят, като ученички.

  Господа офицери! Някой да остана да мисли и жалее за България ?

  Плюя на всички ВАС, предатели! Вие обичате чуждото и никога своето, но това си е останало във вашето робско ДНК. Ето за това ни се смеят нашите съседи като гърци, сърби, турци... и ме хваща страшно яд, че те си обичат тяхното и то е напреден план, и не се кланят на разни сенатори, помешчици и прочее. Готови са да изгорят за тяхната кауза, а вие предателчета мръсни ще се избиете помежду си, докато се карате кой е по-велик !!! Крайно време е да замълчите, ако имате достойнство, но дълбоко се съмнявам това някога да стане тук.

  Може да ме оплювате сега и няма да ми пука за вас, защото вие сте морални трупове

 31. #31
  random 12 дек 2014, 13:36
   
  0
   
  0

  до ...

  Ходи се оплачи на арменския поп,ако искаш. Понеже разните олигофрени в сайта извъртат фактите на такъв начин, по който на тях да им харесва, трябва да има един като Коректора да ги слага на мястото им.

  "Това е цинизъм и подронва добрия тон и сериозността на сайта!" То и много хора смъкват IQ на сайта ,ама какво да ги правиш ?

  Всичко, което Коректора казва, може да го аргументира. Винаги може да водиш дискусия с него. Това,че на хората умствения им багаж е толкова,че само да лаят не е негов проблем.Вземете почетете малко и като искате да водите дискусия се обосновете. Гаранция,че няма да имате проблеми.

 32. #32
  към №31 12 дек 2014, 14:36
   
  0
   
  0

  БРАВО НА ВАС !

 33. #33
  ukrainec 12 дек 2014, 16:04
   
  0
   
  0

  Още малко по темата:
  Путин се опита да направи същия номер ,които навремето (1982)се опита да направи аржентинската хунта-а именно да създаде външен враг.Аржентинските генерали,подобно сега на Путинските старчоци-генерали от КГБ нападнаха Британските Фолклендски острови за да отвлечат вниманието на аржентинският народ от срутващата се аржентинска икономика.Резултатът беше пълен разгром на арж. армията и след това падането и на хунтата.Това има пред вид професорчето-колкото повече Путин продължава войната в Украина-толкова по сигурно му е и згромолясването.Така че Путин май върви по -скоро към Кадафийски вариант.

 34. #34
  moted 12 дек 2014, 16:23
   
  0
   
  0

  "Путин се опита да направи същия номер ,които навремето (1982)се опита да направи аржентинската хунта-а именно да създаде външен враг."
  Намерил се кой да го каже-колко месеца 404 пищи че е обект на агресия от страна на Русия"унищожиха"цели дивизии спецназ,анихилираха десетки и стотици руски танкове Т-95 и Т-100,/как пък не показаха 1 снимка на тези невлезли още в серия бронирани чудовища на нас феновете на военна техника,а не да чакаме до парада на 9.05.15/ "избиха" хиляди невидими руски войници!
  И още продължават да се готвят за БЪДЕЩА руска агресия!
  Та така ukrainec "крадеца вика дръжте крадеца".

 35. #35
  факти 12 дек 2014, 17:22
   
  0
   
  0

  Ако спестявате в руска валута, за 100 рубли ще получите 2,8 лева
  Тази сутрин руската рубла удари нов негативен рекорд - 57 за долар, или 71 за евро съобщи Интерфакс. Превърнато в български пари, това означава около 2, 8 лв. за 100 рубли.

  Падането на рублата се обяснява в руските медии, като резултат от експерименти с понижаването цената на петрола.

  Заради тежките икономически санкции, на които е подложена страната, ръководена от Владимир Путин, много анализатори очакват курсът на "свободно падане" за рублата да продължи.

 36. #36
  ... 12 дек 2014, 18:42
   
  0
   
  0

  Русия затъва...Замразява цената на хляба!Хляба става проблем!Инфлация от 50%...
  А, сега мави гоз и други рублофили, ще опишат замразяването на цените колко е хубаво и каква пазарна мярка е.
  Никой няма да иска да продава житото си в рубли, а ще го изнесе.
  Колкото и забрани и рестрикции да има, се очертава глад за мужиците.
  след като на един продукт му се замрази цената, следва и ичезването му от пазара.
  Да им е честита на мужиците купонната система с Новам годам.
  Представям си новогодишното слово на Путлер:
  Дарагой друзя, хлеб нет, но Кримнаш.
  Денги нет, но Кримнаш.
  Но мъй требуем сплотится вокръг меня и устоит, даже если пададабится кормим народ с тревъй и крнями.
  За родину за путину, ура.
  Хахахаха,
  Чини ми се че във Варна ще спаднат доста цените на имотите.
  доста руски граждани ще бъдат принудени да си продадат имотите и под страх от заточение да предадат парите на путин.
  През тази седмица путин прави всичко наопаки, от прословутата си реч за облекчаване на бизнеса.

 37. #37
  Kremen 12 дек 2014, 20:15
   
  0
   
  0

  DO #33 Пуснато от ukrainec(нерегистриран) на 12 дек 2014, 16:04,

  + #36 Пуснато от ...(нерегистриран) на 12 дек 2014, 18:42

  Виждам че си просто момче недодялано, но донякъде ме радва факта, че правш опити за размисъл, макар и неуспешни. Удивителна е и фантазията на която се опираш, но няма да е лошо да я игнорираш от време на време - просто пречи да се видят нещата на дневна светлина. Паралелът ти с Аржентина не е от най-уместните. Освен че ситуацията с Фолкленд е изцяло различна, в нея единствено има някакъв реален въоръжен конфликт, осъществен от 2 реални страни и основан на абсолютно реални и видими причини.

  Без да затъваме в блатото на символиката и ефемизмите които някои налагат днес разглеждането на конфликта в Украйна, ситуацията е следната :

  1. Въоръжен преврат в Украйна подпомогнат от цялото Западно Европейско "съобщество" - превратът на хунтата в Аржентина е подпомогнат от САЩ и З. Европа (малко под воал, но все пак прозрачен, не е бурка все още) Тук, надявам се спор няма. Всичко е документирано и излъчено от най-официални медии из цял свят. Визитите на разни посланици на"Евро - Парада" в Киев, консултациите на "опозиционерите" ( клановото олигархично "съобщество" на Украйна срещу властта на Янукович, също олигарх ),физическите доставчици за поддържане на "бойния дух" в лицето на Вики FukEU Нудулман, "завърналите се " от "летен лагер" в Полша и Литва бодра смяна на "Бандера "(- Rossa?...асоциации, ех), списъка е дълъг . спирам за сега.

  Дотук никакъв паралел освен че ако има такъв той не е с РФ. А точно с САЩ.

  2.Въоръжен конфликт на различни етнически групи вътре в Украйна, основани на език, култура и обичаи. Ако може да се съпостави конфликта с нещо то е да речем провинция Фрисланд да иде да раздава правосъдие в провинция Брабант, защото там произнасят "р", "л" и "т" малко по-различно, брабантския диалект се влияе от френски, докато фрисландския - от шведски и Провинция Фрисланд иска да наложи на провинция Брабант да говорят точно като тях, защото някой заклинател от Исландия току що се върнал да им припомни че по "тези земи" преди хиляди години е имало народ които вярвал в божеството Обонготунгарунга.

  тук паралел повече с Аржентина НЯМА.

  Ако обичаш, напъни се още веднъж и си изложи тезата по-стройно, защото от несвързаният ти брътвеж човек оже да си помисли че страдаш от някаква фройдистка неврастения.

  А, и да не забравя, когато те е яд на някой от форума, и искаш да пуснеш още нещо несвързано и необосновано, използвай все пак ИМЕ, а не точици, многоточици и тям-подобни селски тарикатлъци. НЕ ПОМАГА. Няма да наложиш по този начин теза, но ще комюникираш нещо, което много отхвърлят, аргументирано при това, а "многоточковците" се опитват да игнорират точно този процес - АРГУМЕНТАЦИЯ.

  Държа да напомня че това е "дискусионен форум" , има и място за монолози, но не и за глупости.

 38. #38
  Kremen 12 дек 2014, 21:28
   
  0
   
  0

  Коментарите на този форум са страхотни. Спирам се на един който ме заинтригува.

  #24 Пуснато от :-)(нерегистриран) на 12 дек 2014, 09:47

  За Кейнсианството. Аз лично имам уважение към господата и смятам че успяват да поддържат т.нар. "свободен пазар" ( доколкото този ефемизъм има някакъв реален смисъл) по доста ...как да кажа....креативен начин. Наистина е удивително. И успяват - в общи линии! нещо като да направляваш лодка в океан срещу ветровете. За съжаление избягват нещо по-общо, съществено, и се задълбават в детайли. Така стигаме до момента когато лодката е вече почти "сала на медуза", но успява да доплава все пак до родния бряг.

  Напълно инстинктивно отбягват теориите на Маркс, който - да- бихме могли да упрекваме, да оплюваме даже и напълно да не се съгласяваме, но те са реални теории, базирани на реални неща. Игнорирането не води до нищо. То е опит да се доказва в изолация , че Земята е плоска, защото ако се докаже противното, построената колиба, държаща се на тръстикови вейки, може да се срути и сгромоляса върху главите на всички ни. Все пак държа да припомня че дом се стои върху фундаменти и вейките помагат временно. а Маркс е положил, заедно с още няколко видни философи на 19 век безспорен фундамент. И освен че е положил такъв, той е доразвил (чрез критика , съгласие-несъгласие ) и останалите фундаменти , положени преди него. Да се прескача това за да се мине напред през просото е най-нежно казано - простотия. Да се използва, за да се затвърждава статукво от 17 век е безумие.

  В момента имаме свят където паралелно с индустриалното общество се развива и пост-индустриално. Това обаче не трябва да подлъгва че човек е независим и "прескочил" проблемите на Индустриалната ера. Всъщност за да имаме Пост-индустриално общество много видимо и осезателно се налага да имаме и Индустриално такова. Изместването на "проблема" извън полезрението и отвъд хоризонта не го прави нереален, а просто - по-трудно видим, освен, че създава и предпоставка да бъде изместен от дискусията на деня. Създава и илюзията, че ако се " отървем " от Индустриалното "зло" ще успеем да построим нашия Пост-Индустриален "рай". Освен всички други злини, които носи такова отношение, то създава чувство на неудовлетвореност и едва ли не "назадничавост ", когато се говори за Индустриално общество, и чувство за превъзходство и "напредналост" , когато става въпрос за Пост-Индустриалното. Това е мит! Това просто не е така. Това просто води до стандартния епилог, че щом имаме крушка в къщи да свети, не е нужно да излезнем на разрохдка на слънце. Това освен че води до депресия(псих.) е и самото олицетворение на депресия(реална, физическа).

  Мисля че се усеща на къде бия...Китай ( само индустриализация), Европа ( деиндустриализирана зад предела), Индия ( на кръстопът между двете), Русия ( съчетава и двете). Сащ ( постоянна смяна на двете , сякаш френетична нужда от смяна на мястото на фикуса в дневната)...Това е което аз лично забелязвам.

 39. #39
  Do # 36 12 дек 2014, 22:17
   
  0
   
  0  "след като на един продукт му се замрази цената, следва и ичезването му от пазара"


  Можеш ли да ми кажеш това твърдение на какво базираш? Цената на много продукти (в аптеките например) е постоянна ( говоря за Дания напр.). Също да речем и на дадени услуги ( поща, болница ). Това не означава че ще изчезнат, а че не се допуска спекулация. Освен това означава и че отсъства на фондовия пазар. Ако правителството реши, може да "развърже" тази ситуация в надежда да спечели от казиното. Има обаче страни , където номера с убежденията в това не помагат - имат си принципи, и каквото и правителство да дойде на власт, това не се променя, както и тези продукти и услуги не само че не изчезват, но и се запазват в достоверния си вид, макар че има създадена ниша където да съществуват и "гостуващи" новопоявили се продукти и услуги , за които конкуренцията си е "техен проблем" и е извън "протекционираната " зона. Така никой не сe опитва да ги "изпързаля ", а да ги отдели в тяхна зона на съществуване по техни извъннормени принципи. Ако не им харесва - просто напускат.

  Има обаче огромна вероятност точно тези дадени продукти и услуги от "протекционираната"зона да изчезнат ако им се наложи да бъдат разиграни нa казиното, не заради конкуренцията, която така и така си я има , пред вид на съществуването и на "алтернативи". В такъв случай има по-голяма вероятност дa оцелеят продуктите/услугите и от двете зони, като продукта от непротекционираната зона може да изчезне поради ред вътрешни организационни и други финансови проблеми, макар че те пък имат свойството да се възобновяват.

  А символиката ти с хляба напомня за ситуацията преди Френската Революция. Цените на хляба така се разрастват чe се стига до революция. Т.е. ти сам опроверга тезата си, не знаейки или не помнейки този "дребен "детайл.

  Проверявай си "фатките" преди да ги пускаш тук.

  Замразяването на цената не води до инфлация. Ти си явно напълно невеж. занимавай се с нещо друго, не с икономика. Нищо не разбираш. Инфлация изобщо знаех ли какво е? Отвори някоя енциклопедия, чети, барем се образоваш малко.

 40. #40
  Русия 12 дек 2014, 22:18
   
  0
   
  0

  До #36 Пуснато от ...

  "Русия затъва...Замразява цената на хляба!Хляба става проблем!Инфлация от 50%... "

  Абе пич, ти виждал ли си Русия поне на картинка някога, та говориш наизуст такива глупости?

  Хляба бил проблем? Инфлация и тра-ла-ла..? Бях преди малко да вечерям в центъра на Москва, не видях нищо подобно. Даже имаше на някои места "дефлация" - понижаване на цените. Курса на еврото беше на "Тверская" улица 71,50 РУБ за едно евро ако купуваш рубли, без комисионна. Е, вчера беше около 68 Руб за 1 Евро, днес еврото се е покачило малко...
  За едно нормално хапване, салата (гръцка-150 гр.), две порции картофки (общо 300 гр), една супа Борщ с говеждо месо, порция агнешко месо на грил 150 гр. с гарнитура от зелева салатка, хляб и един компот от ягоди дадох за всичко 720 Рубли. Някъде около 10 евра. Но тази цена не се е изменила от много отдавна, даже от две три години си е такава - е къде е инфлацията?
  Навън всичко е украсено празнично с гирлянди от светодиоди, разни движещи се светлини, много хора по улиците, на "Червеният площад" има новогодишно пазарче с музика и ледена пързалка, за тези които искат да се пързалят. След това по "Тверская" отидох до площада "Пушкин" и там в градинката пак новогодишно пазарче с малки дървени къщички, от театралната сграда "Россия" (дето преди години имаше казино там, но Путин го затвори) излязоха много родители с децата си, които са били на представлението "Чудовището и красавицата", пак радостни се разхождат, не видях никакви проблеми.... И там ледена пързалка, но беше по-малка и вече беше затворена.
  Тази страна е богата и с България изобщо не може да се сравнява. Когато бях във България през октомври, беше много по-зле там, за съжаление. Просто се вижда, че страната изобщо е много по-бедна от Русия. И онези цигани с разни коне и каруци из София, 15-ти век, защо ги пускат изобщо? По улиците там дупки по половин метър широки, и разбиват колите на хората...

  Кой казваше тука, че нямало българи в Русия? Онзи ден вечеряхме в един български ресторант "Баба марта", недълеч от "Паметника на Христос спасителят", там пълно с българи, храната и музиката - български... е, там дадохме за двама около 5000 Рубли, но ядохме български деликатеси, пихме наше червено вино, наша ракийка и т.н... Но много ни хареса. Имаше и руснаци -гости. Обслужването бяха рускини и не знаеха български. На гардероба беше българин, мъж на около 40 години.

  Абе чудесно си е тука. На мен Русия ми харесва. Има си всичко, цените са нормални, има свобода и повече демокрация отколкото в западна Европа, дето политиците слушат за всичко щатите...
  Путин е добър президент. Страната беше след Горбачов и Елцин завладяна от олигархията и пълен банкрот. Днес е съвсем друго. Народа има работа. Даже има и много украинци, много от които правят ремонти по строитеството и изкарват добри пари. Няма никаква криза, няма и да има. Бях по работа в заводите на Фолксваген в гр. Калуга. И там всичко нормално. Кмета на града ни показа индустриалните райони, дето има още места за заводи. Западните фирми си работят на пълни обороти. Питах колко струват къщите в това градче. Новите в зависимост от качеството може да стигнат и до половин милион евра, но на вторичният пазар, строени по времето на СССР с парцел около 1000 м2 струват много малко, около 500 000 рубли. Е, ако не бързаш можеш да си купиш такъв имот и да поръчаш фирма да ти направят нова 3 етажна къща. В този случай ще ти струва най-много до 100 000 евра всичкото това-парцелът 1000м2 и новата къща. Май е по-изгодно и от във България? Но все пак Калуга не е Москва и не може всеки ден да се пътува за работа до там и обратно. За това пък е център на автомобилна индустрия.
  Май в ЕС се фалира много по-бързо :) ? Не съм чувал Фолксваген или друг голям автмобилен концерн да произвежда коли във България?
  Това е за сега в Русия! Всичко си е нормално! Който не вярва, да вземе самолета и да дойде да празнува Нова година тука, да се убеди сам!

 41. #41
  Ванко 12 дек 2014, 23:37
   
  0
   
  0

  Не професор да е,ами декан на професорите,пак тъпотия,щ.

  Няма и не може да има ДЪРЖАВЕН КАПИТАЛИЗЪМ,нито пък ЧАСТЕН.

  Капитализмът е само капитализъм,както въздуха и атмосферата са само въдух и атмосфера.

  Както и земното ускрение,така и скоростта на светлината и звука.

  Ето до какво доведе марксизма и ленинизма-неуки хора да са професори.

 42. #42
  pro 12 дек 2014, 23:58
   
  0
   
  0

  Do #41 Ванкo

  Това да не е твърдение от професора по всичкология? Уточни ако обичаш , какви са ти проблемите? противоборството на капитализЪма с комунизЪма? А на по-пиянско твърдение от това твоето не бях попадал до сега.

  По време на Опиумната война с Китай от реториката на кралица Виктория отпада изобщо думата Капитализъм. Тя само употребява : "Принципите на Свободния Пазар". Тази формулировка обаче се харесва безкрайно на няколкото крупни бизнесмени, които освен от разни други неща в Китай, са печелели най-много и предимно от опиума. проблемът за икономически протекционизъм в държавата обаче не отпада и до ден днешен.(без разлика какъв отенък или линия ще добие ръководството на държавата) А той не е нито капиталистически, нито комунистически. А ти явно бъркаш понятията до безкрайност.

 43. #43
  :-) 13 дек 2014, 00:59
   
  0
   
  0

  Ето ви сравнение на Ротбард и Фридман, бай дъ уей и двамата са евреи, както и Шиф, който дебатира със сина на Гълбрайт в по-горния линк който съм ви дал ;-))), така че не обобщавайте с лека ръка евреите. Ционистите са друга бира, там мистър "Въпрос" ви ер дал прекрасна книга на Дъглас Рид, вече забравих кога я четох, толкова отдавна беше :-).  Ротбард разширява дова което му викате закон на Гришам за добрите и лошите пари ;-).

  http://mises.org/library/man-economy-and-state-power-and-market

  http://mises.org/search/site/rothbard/austrian-school/taxonomy_term%3A189/author/node%3A1283?retain-filters=1

  Ето ви и за финансовите теророисти ;-):  И все още има хора които наивно верват, че Сашиянската Корпорация управлява Израел. Верно ли вервате още в това ;-)))?

  Само моля ви се не изкарвайте тез двамата комунисти, че ще ми убиете детската наивност, останала е малко от нея, нека си я имам ;-))).

 44. #44
  Wanko 13 дек 2014, 00:59
   
  0
   
  0

  Никакво противоборство не е имало и не може да има между капитализма и комунизма.Това са две напълно независими неща-процеси,дадености и др.

  Капитализма е начин ,път, способ на човешката производителна,стопанска(икономическа) дейност,която няма политически,философски,идеологически и др. характер.Това е нещо,което не може да влезе в противоборство с нищо.Все едно някой да се бори срещу вятъра,или срещу земното ускорение.Капиталишма не е създаван нито от политици,нито от държавници,това е постижение на човепката същност и еволюция.


  Затова двете супер-могъщи комунистически държави Съветския Съюз и Китайската Народна Република НИКОГА не са фиксирали победа срещу капитализма.И йикой никога няма да го отбележи,това е невъзможно.


  Маркс и Ленин и техните неграмотни последователи мислеха че е възможно да се промени този способ,но комунизма не се съсаоя,защото е невъзможен по принцип.
  Нагледен пример го дават самите китайски комунисти-управлението на тази огромна държава е само в техни ръце,но стопанския(икономическия) живот е неограничен-капиталистическо производство,то няма и друго.

  И затова никой когото съм питал каква държава е Китай не се наема да отгвори-каквото и да каже все ще сбърка-комунистическо управление и капиталистическа икономика.И двата фактора съжителстват десетилетия и юще съжителстват завинаги.

  Комунизмът не е алтернатива на капитализма,нито пък обратното.

  Ти също доказваш тази моя теза с думите на Кралицата.

  Другите неща,които ги казваш са правилни.

  Но "свободен пазар" е само един от елементите на капитализма-няма просто капитализъм без пазар,нито пазар без капитализъм.

  Вникни сериозно в това и сам ще се убедиш.

  Една държава не създава капитализъм,държавата няма нищо общо с този алгоритъм,тоя е вечен и незаменим.

  Няма по принцип "капиталистически държави",защото държавата и капитализма са съшо така взаимно незаменяеми.докато една държава може да е комунистическа,ако е узурпирана от комунистическа власт.

  А капиталистическа власт няма,нито капиталистическа партия,нито капиталистическа революция.И никога няма да има.Капиатлизма е едно много елементарно нещо,което марксистите използват за напиването на своите простотии.

  Затвоа,когато БКП прекъсна комунистическия ежим,никой не се е пренастройвал от комунистически начин на производство към капиталистически.Последния си съществуваше и по времето на комунистическата диктатура.

  Затова комунистическите държави изнасяха и внасяха продукти,стоки и суровини както помежду тях самите,така и с демократичните страни.Не е познат случай напите комунисти да са върнали некачествена стока от зпада,Америка или Япония.Както и наши стоки не са були връшани,които са съответствали на техните и международните стандарти.

  Просто няма социалистически и комунистически начин на производство.

  Отделно от това икономиката пък няма връзка с обществото в дадена страна.

 45. #45
  :-) 13 дек 2014, 01:09
   
  0
   
  0

  Е-е Ванко го удари на пропаганда :-).

  Сега не е лошо да даде дефинициите що е то Комунизъм(комуна) и после що е то Капитализъм(капитал).

  И ще оставя на него да тъкува как така човека писал речите на ... :-).

  http://en.wikipedia.org/wiki/Barry_Goldwater

  в края на живота си става анархо - комунист ;-).

  Нарочно ще си замълча за името на тоя човек за да му видим знанията на Ванка-та по капитализма-та ;-))).

 46. #46
  :-) 13 дек 2014, 01:36
   
  0
   
  0

  Кат си говорим за диктатори ей ви добър диктатор ;-))).

  "From my grandfather Verus I learned good morals and the government of my temper.

  From the reputation and remembrance of my father, modesty and a manly character.

  From my mother, piety and beneficence, and abstinence, not only from evil deeds, but even from evil thoughts; and further, simplicity in my way of living, far removed from the habits of the rich.

  From my great-grandfather, not to have frequented public schools, and to have had good teachers at home, and to know that on such things a man should spend liberally.

  From my governor, to be neither of the green nor of the blue party at the games in the Circus, nor a partizan either of the Parmularius or the Scutarius at the gladiators' fights; from him too I learned endurance of labour, and to want little, and to work with my own hands, and not to meddle with other people's affairs, and not to be ready to listen to slander.

  From Diognetus, not to busy myself about trifling things, and not to give credit to what was said by miracle-workers and jugglers about incantations and the driving away of daemons and such things; and not to breed quails for fighting, nor to give myself up passionately to such things; and to endure freedom of speech; and to have become intimate with philosophy; and to have been a hearer, first of Bacchius, then of Tandasis and Marcianus; and to have written dialogues in my youth; and to have desired a plank bed and skin, and whatever else of the kind belongs to the Grecian discipline." 47. #47
  Ванко 13 дек 2014, 02:03
   
  0
   
  0

  Колега,това не е пропаганда,а обективност,аз не съм пропагандатор и нямам никакви политически убеждения и пристрастия.

  Който не изучава историята на БКП и НРБ,не може да знае днешния живот.Всичко денс е заложено от комунистите до 1990г.

  Комунистическата партия е най-грамотната партия в България и цялата държава е в техни ръце.

 48. #48
  Ванко 13 дек 2014, 02:08
   
  0
   
  0

  прочетох доста неша за Голдуотър ,но не разбрах зашо и къде би трябвало да обърна внимание

 49. #49
  pro 13 дек 2014, 03:31
   
  0
   
  0

  Иванне,

  http://news.bbc.co.uk/2/hi/461545.стм

  Marx the millennium's 'greatest thinker'

  Friday, October 1, 1999 Published at 10:29 GMT 11:29 UK

 50. #50
  накъде? 13 дек 2014, 06:40
   
  0
   
  0

  Абе колеги, вие вече изписахте "тонове хартия" за "капитализма" и "комунизма".... Били "даденост", "плод на развитие на човешкото общество и цивилизация" и т.н... Аз пък искам да ви кажа, че и двата тези варианти и тяхното "преплитане", взаимно съществуване в една страна и общество, не са идеален вариат на взаимно живеене на хора и организация на живота на човешко общество.
  Помислете си само какво става в по-дългосрочен план!
  Тези системи на "социализми", "капитализми", свободни икономики", "комунизи" или както и да ги наречем са ИЗКУСТВЕНИ за нашата планета. В дългосрочен план я УНИЩОЖВАТ. Ресурсите се използват все повече и повече, народите и индивидите се стремят да живеят "все по-добре" и "по-добре", а като резултат се ускоряа използването на ОГРАНИЧЕНИТЕ ресурси на планетата. И един ден ще се събудят, няма бензин за колата, няма чиста вода за пиене, няма въздух за дишане и т.н..
  И вижте населението на земята накъде отива - ускорява се по количество и то бързо. Ние бългрите не сме показател, за планетата са важни всичките като бройка. И всеки иска да яде, да се грее, да пътува, да комуницира по телефони, по интернети и т.н.. с другите всеки ден и т.н.. и т.н... Еми ясно е, че това няма да е вечно.

  А вместо тези начнини на живот и организацята му от, и за много хора, които до сега сме имали (по-горните включително и другите там "феодализми", "робовладелски" и т.н...), може например да се измислят и съвсем други.
  Даже е НЕОБХОДИМО, ако искаме на тази планета да продължи живота колкото се може по-дълго.
  Иначе както е тръгнало сега, ще "изядем" ресурсите на земята, ще избием без да искаме или нарочно, всичките други животни и разстителни видове, за да останем само ние - хората. И накрая ще се самоубием по този начин на РАЗВИТИЕ, който сме поели, понеже ще се нарушат всички еко-системи а ние сме в цялата еко система на тази планета. Нарушим ли я до такава степен, че да не е възможно да живеем и така, че да няма връщане назад, то и ние сме вече самоунищожени...
  ТАКА ЧЕ НЕПРЕМЕННО НИ ТРЯБВА СЪВСЕМ ДРУГА ОБЩЕСТВЕНА СИСТЕМА НА ЖИВОТ И ТО КОЛКОТО СЕ МОЖЕ ПО-БЪРЗО ДА Я ВЪВЕДЕМ! СЕГА С ВСЕКИ ДЕН ПРОДЪЛЖАВАМЕ САМОУНИЩОЖЕНИЕТО!!!
  Всичките досегашни обществено-икономически системи, които знаем, са ГРЕШНИ и водят в дългосрочен план до гибел!
  Или ако обаче се сведе количествто на населението до много малка бройка, която да си живее по този начин, НО планетата и еко-системата й, ще успява да КОМПЕНСИРА нарушенията, които хомо-сапиенс й причинява всеки ден. Но това вече на практика се вижда, че не се е случило. Има вече над 7 милиарда хора на земята.... И като цяло живеят много НЕРАЗУМНО в този смисъл. По-точно "ДЕН ЗА ДЕН" и унищожението продължава!

 51. #51
  Spitfire 13 дек 2014, 07:17
   
  0
   
  0

  Мистър X ( #17, 18) , видях линка на компромат.медведев
  Аз мисля че чак до там не е стигнало. Нямам някакви впечатления че ходи да се кланя на някоя стена клатейки се напред-назад цял следобед. А точно този ритуал го вършат много които и хабер си нямат от кабала или юдаизъм. Така че няма смисъл да се задълбочаваме в тази насока. Аз изразих съмнение , но честно да си призная не съм много информиран точно каква е ситуацията в момента. Изведнъж на върха на международната политическа криза Медведев предлага бодро "реформи" и хората вече шашнати до не май къде от една заплаха ( напълно реална) имат право да са нащрек. Защо го прави не знам. Дали той самия е шашнат или просто няма повече експертиза по въпроса остава загадка. Дали трябва да се правят реформи и какви, аз лично също не знам, защото това падна като гръм от не много ясно небе. Ще се поинтересувам , но първите реакции са че , да, реформа трябва да има, не , не трябва това да става за сметка на пациентите и на качеството на здравеопазването.

  Медведев не предлага нищо ново. В момента се правят постоянно "реформи"на запад в здравеопазването. Това е по-благозвучната дуа за "оскъпяване" и "орязване на фонда".Дали Медведев предлага нещо такова - дано не е , но по всичко личи че май е точно това. Защо се прави? Здравните фондове имат много голям бюджет. Те, заедно със пенсионните, представляват капитал, който може да се използва по време на криза. Проблема е и в това че властите или не смеят или не искат да озаптят банките, които спекулират до безпредел на фона на разрастваща се мизерия. Мизерия е в момента малко силно казано, но никой не иска дa се стига до картинките от началото на 20 век между 2те войни, особено в Германия, където тя е катастрофална. Освен това според мен няма причини за паника, или ако има такива , отговорът не се крие в орязването на здравните фондове, а точно да се вземат банките под Строг надзор и Държавен контрол. Деофшоризацията която предлагат е абсолютно задължителна. Това слава богу го осъзнаха даже в Англия, но как ще го постигнат е много голяма питанка - говедото е отвързано и е полу - диво, лудо за връзване.

  Михаил Хазин е дал много добра оценка на ситуацията, но нямах време да го чуя, ще погледна да разбера. Та, Медведев за сега mi е мътен, но не е необяснимо което прави. Мисля че просто следва тренда на ситуацията. А в Русия са предпазливи в момента да не се объркат нещата, защото според мен Запада им е хвърлил примката и чака да им падне на шиите. Просто трябва да се внимава безкрайно.Аз лично много се надявам да се справят. Но че " обединена" Европа, която вече достатъчно санкционира собствените си членове , се държи като Fortress Europe от 1943, усложнява обстановката многократно. Не трябваше да се стига до това малумничество, но вече сме там.

  Холандците до сега си цоцкаха спокойно от North Stream и хич не им беше до санкции докато не се появи "големия брат" да им предаде закодираната заповед от Уиндзор че трябва да се плезят и дупят на РФ. Припомниха си позорното напускане на Shell от Курилските острови и бързо усетиха какво се иска от тях. Напълно налудничава е идеята че точно те именно ще успеят да намажат при евентуално "разчленяване "на РФ, но за някои от тях изглежда напълно реална.

  Та, много се надявам Медведев и Путин да не се подхлъзнат по някой подводен камък , като "здравната реформа"/орязване на здравния бюджет. До къде обаче са решили САЩ да стигнат с милитаризацията не знам. Би трябвало вместо паника и безсмислено броене на стинките най-вече да озаптят тяхната Центробанк. Абсолютно Задължително!

 52. #52
  Ванко 13 дек 2014, 08:31
   
  0
   
  0

  Да,преди две години някъде признаха Маркс за супер мислител.

  Но това няма никаква връзка с реалния живот. Ние с теб един ден може да станем и по-големи мислители от него,но мисленето,идеите,анализите,изводите и предположенията и пр. ако ги няма в живота,каква е ползата,стойността на нашето мислене.

  Маркс не позна в нищо,комунизма не беше построен по неговите рецепти,пък и по никакви не може да бъде построен,защото е НЕВЪЗМОЖЕН.

  Имаше дисциплина "Политическа икономия".Пълен булшийт,всичко може в живоата да има някакъв политически отенък,но производството в никакаъв случай.

  Политически партии се сменят във властта,но произведените стоки и блага са си съшите.Каквато и партия да дойде на власт,фирмата СОНИ си прави качествени продукти.

  Вземете руснаците-дали беше Съветски Съюз тяхната държава,дали е сега Русия,това няма никакво значение-руснаците произвеждат максимално висококачествени въоръжения.

  Дали е президент Путин,или Мутин,пак няма никакво значение,дали е Медведев,или Волков пак същото.И с тях и без тях русанака е номер едно в тази област. И скоро няма кой да го бие.
  И още повече,-няма никакво значение дали е на власт партията "Единна Русия",или "Разчленена Русия"дали е "Яблоко",или "Клубнико".

  Оставете мен,гледайте комунистите-руските,българските,китайските,кубинските-НИКОЙ вече не изучава марксизма и никой вече и не говори за него.Путин го споменавате стотици и хиляди пъти-българските комунисти,така и антикомунисти,цитирата го,възхищават му се,,което е в реда на нешата,но никой не казава,че чул т него за комунизма.Щом като президената на най-силната държава в света не говори за комунизма,при това е бивш комунист и чекист,значи и за него КОМУНИЗАМ Е БИТА КАРТА.Комунизмът е завинаги игнориран в Русия.Ако ше не Кримския полуостров да анексира,дори и Апенинския,комунизъм и там няма да има.Или пък Индокитайския.Знаете ли какво е твоа КРАЙ НА КОМУНИЗМА?

  Вгледайте се само в нашите комунисти,коя от политическите стъпки,идеи,предложения на комунистическата партия е свързана с "най-големия мислител".

  Може да го обявят за всемирен,недостижим и какъв ли не мислител,но никой от неговото мислене няма полза.

  Сто пъти съм питал стотици комунисти да ми посочат поне двама "съединени пролетарии".Абе моля ги,какво ли не правя,ама пак ги моля,абе само двама ми покажете,и не от две различни страни,а само от една единствена,да речем Русия,ОК,добре Русия е длаече,дайте поне двама наши,родни,български пролетарии,които са се съединили.Не,и не и НЕЕЕЕЕ,няма и няма да има.Въртят се комунетата,озъртата се,но не посочват двама съединени пролетария.Питам ги да посочат двама съединени комунисти-не,не искат и да ме чуят.Та какво стана със това прословуто съденннеие на Маркс?

  Е,лозунга за съединението на пролетариите кой го е измислил,нито аз,нито Спитфайър,нито Коректора,а моя любимец Дядо Мраз също.

  Добре,нищо не разбирам,склеротик и клертвопрестъпник съм,всичко съм,но никой няма НИКОГА да види НИКЪДЕ съединени пролетарии.А повече от век този лозунг не е отменен.

  Българските комунисти съшо не са го отменили,може пък да го върнат един ден,да,ама не!
  Мислител бил Маркс,язък му за яловото мислене. 53. #53
  Лес 13 дек 2014, 10:52
   
  0
   
  0

  “Погледнете съдбата на диктатори и автократи. Всички те са били успешни през първите 10 години на власт . След това вече става дума за запазването на властта, започва стагнация.''
  ---------------------------------
  И това не е много вярно! Вижте Ердоган! Всички тези анализатори казват как Путин един ден ще си отиде /нормално/ но не казват, че Русия ще си отиде!

 54. #54
  Поради 13 дек 2014, 10:53
   
  0
   
  0

  Красновчо...,Иваннчо...,поради каква причина си се прекръстил на Ванко.....,бе пиле шарено?

 55. #55
  Ванко 13 дек 2014, 17:05
   
  0
   
  0

  Поради единствената причина,че Пресли ме блокира по ник,забравих да кажа на четящите ме тук.Ако ме отблокира,ще си пползвам само Иванн,както винаги.

 56. #56
  Ванко 13 дек 2014, 17:44
   
  0
   
  0

  Изразявам благодарност днес към Преслав,че не ми е изтрил нито един коментар от вчера,това е положително както за тези,които ме разбират,както и за тези,които не са съгласни с моите мисли.

  Аз не бих изтривал нито едно мнение,дори да оборва моите.Само в спора се стига до истината.

  Още нешо за Маркс.Разбира се това е хипотетична еквилибристика,но е показателна.

  Ако Маркс възкъсне и види,че са го обявили и обявяват за " дъ грейт тинкър" ,той веднага ше допусне,че неговите идеи са реализирани в живота,просто няма как,както на всички учени,чиито идеи и открития ги виждаме и си служим с тях.

  Първото му желание е да му посочи някой някоя страна,където комунизма е построен.Такава няма,само му казват,че НАЙ-ГОЛЯМАТА,НАЙ-БОГАТА,НАЙ-МОЩНАТА държава в света(СССР) е строила неговия комунизъм цели 70 години при невероятно усилия,жертви,разходи,упоритоист,дисциплина,но не се е получило нищо и строителството е прекратено завинаги.Толкова силно е строен този комунизъм,че накарая самия той е погубил строителя(съветския Съюз).Той би попитал,добре,но съвсем нищо ли не е построено по моите идеи,дори в една губерния,дори в един руски "посьолок".Не Др. Маркс,никакво подобие няма построено в нито е дно селце,в нито една махала ,в нито един руски дом.Ама ха,как е възможно,би се удивил Маркс.И би запитал,добре,но може би руснаците не са били толкова много като население-само 300 милиона,я да проверим някоя друга държава с повече население.И Коректора му посочва КНРепублика(Китай),която има над един милиард и триста милиона.Отива Маркс там и какво да види-китайците строят и работят като за световно,по всевъзможни показатели са на супер-ниво,но нито комунизъм са построили,нито се готвят да го строят,отдавна за го изоставили.Иска да се срещне с Ръководството на ККП и КНР-всички комунсти "пар-екселанс".Но те му казват,че комунизма вече не е техен приоритет.

  Ха,какво става,за какво бяха моите теории,за какво са ме обявили за най-голям мислител за всички времена,след като двете най-големи по територия,богатства и население държави не са построили дори и подобие на комунизъм.Има нещо погрешно,или моите теории са погрешни,или самите строители на комунизма .

  Е,нормалния човек не би допуснал,че грешката е в почти два милиарда човека,които притежават таквиа колосални богатства и научен потенциал.Просто това не е възможно,грешката е в саамия комунизъм и в самия Карл Маркс.


  И съвсем резонно той би се извинил на световния пролетариат и неговите ръководители-комунистите от всички старни.

  Извинете товарищи,грешката е била моя,изгорете моите книги и не се занимавайте с глупости-и обратно на небето.

  Е,преди "възкръсването" на Маркс ,самите комунисти спряха да се занимават с неговите глупости.Включително и нашите родни комунисти,за голяма радост.

  На този етап в нито една страна по света не се забелязват абсолютно никакви доказателства,че един ден някой и някъде ще започне да се бори отново срещу капитализма(КАПИТАЛА).Нито пък ще се готвят социлаистически и комунистически революции,нито пък буржоазни или буржоазно-демократически.Особено в Китай и Русия.
  И никой днес не се определя за член на дадена класа-експлоататорска и експлоатирана.
  Никой и не се определя за "пролетарий".Както и самия Маркс,пише стотици страници за буржоазията и пролетариите,но забравя да посочи той към коя класа принадлежи,брей че е бил захласнат от писане...

  А нито е имало,нито има буржоазия,нито пролетарии.Не ми вярвате-ами отворете вестник ДУМА и ми посочете кой в органа на комунистическата партия пише за "пролетарии".А щом комунистите не пишат десетилетия за тях,значи такива няма,пък и не е имало.

  Говори ли президента на Руската федерация Владимир Путин за пролетарии?-НЕ ГОВОРИ и никога няма да говори.Е,точно ли такъв човек не знае дали има пролетарии,или няма,,,,ха,ха,ха,би се изсмял Бай Ганьо,точно Путин не знае че съществуват в живота пролетарии...Или знае,ама не им обръща внимание.Да,ама не,както казва Г-н Бочаров!


 57. #57
  Иванн 14 дек 2014, 01:52
   
  0
   
  0

  Още нещо - умолявам екипа на сайта да се опита да стигне до информация,дали е имало сред нас,военните пролетарии.Аз не си спомням на нито едно служено събиране или партийно събрание някой от нас да се е определял за пролетарий-нито командирите на ескадрили,нито командирите на двете дивизии,нито от Управлението на ПВО и ВВС.В нашия вестник "Страж на родното небе" не си спомянм нито един наш служител да се е определял за "пролетарий".

  Имахме такива изявени специалисти в летателната префесия,такива висококвалифицирани пилоти и техници,но никога по никакъв повод,на никакви празници не е награждаван или поне посочван нито един пролетарий от нашите редици.

  За генералитета да не говирим-нито един генерал не е казвал че е пролетарий.Дори ген. Симеонов,нито пък ген. Захариев.Или пък ген.Благоев.

  Моля всеки наш колега ако има информация по този въпрос,да я сподели на страниците на нашия любим сайт- ПАН.БГ

 58. #58
  :-) 14 дек 2014, 11:46
   
  0
   
  0

  Ванка(Иванн) имаш сериозни пропуски по капитализЪма щом не знаеш кой е тоз Голдуотър, а писача на речите му е бил по-"десен" и от него и накрая става анархо-комунист. Това да ти говори нещо ;-)))?

  Не случайно Ротбард има "специално" отношение към десно-лявата идеологическа оценка :-).

  А и за производството си далеч от реалноста, надявам се поне някога си работил у фабрика или подобие на нея за да пишеш за него.

  За теорията пък си толкова далече от истината, че няма дори да си губя времето. По-нагоре съм дал книга която се отнася именно за ПРОИЗВОДСТВОТО. Почти няма нищо общо с Маркс. Ето оценка за нея не от кой да е:

  Mises went on to characterize Rothbard's work as

  . . . an epochal contribution to the general science of human action, praxeology, and its practically most important and up-to-now best elaborated part, economics. Henceforth, all essential studies in these branches of knowledge will have to take full account of the theories and criticisms expounded by Dr. Rothbard.17

  Given Mises's exacting scholarly standards and his well-known parsimony in paying compliments for scientific contributions, this is high praise indeed for a book published by a thirty-six year old economist.18 More importantly, Mises evidently viewed Rothbard's work as opening a new epoch in modern economic science.

  Rothbard himself was not reluctant to indicate the respects in which he considered his treatise to have been a departure from or an advance upon Mises's work. Foremost, among Roth-bard's theoretical innovations was his formulation of a complete and integrated theory of production. Previously, production theory in causal-realist analysis was in disarray and had consisted of a number of independent and conflicting strands of thought that treated capital and interest, marginal productivity theory, rent theory, entrepreneurship and so on in isolation. Somewhat surprised by this yawning gap in production theory, Rothbard commented:

  Mises has very little detail on production theory, and as a consequence it took me many false starts, and lots of what turned out to be wasted effort, before I arrived at what satisfied me as a good Production Theory. (It's involved emancipation from 90 percent of current textbook material.)19

  In Man, Economy, and State, Rothbard elaborates a unified and systematic treatment of the structure of production, the theory of capital and interest, factor pricing, rent theory, and the role of entrepreneurship in production. Furthermore, production theory is presented as part of the core of economic analysis and covers five of the book's twelve chapters and approximately 30 percent of its text. One of Rothbard's greatest accomplishments in production theory was the development of a capital and interest theory that integrated the temporal production-structure analysis of Knut Wicksell and Hayek with the pure-time-preference theory expounded by Frank A. Fetter and Ludwig von Mises. "

  Точка, нямам повече намерение да си губя времето.

 59. #59
  Иванн 14 дек 2014, 18:10
   
  0
   
  0

  Виж какво колега,тези,които си мислех,аче истината е в тях,са били страпни измамници и неграмотници.Те са си внушили че точно те са откривателите на топлата вода.

  Когато не е имало наука икономика,финансии,търговия и др. да не би хората да не са имали производство,не са продавали и не са купували,не са задоволявали нуждите на семействата си.

  Кажи кой бизнесмен днес е учил първо тези науки и после започва бизнеса.Оше по времето на турското владичество много българи са имали бизнес,който са развивали и без един ден да са ходили в училище,Еазбира се,на нивото ,което е било в Отоманската империя и Европа.
  После се навъдиха и такива като Голдуитър и безброй специалисти.Но основата си е една и съща-производството на стоки и блага е запнало много отдавна и после само се осъвременява,но принципите си отсват едни и същи.
  Йайде отговори на простия въпрос-Китай комунистическата държава ли е или капиталистическа.
  Добре,Китай е далече,но познавайки историята на България,кажи кога България е станала капиталистическа и кой е я е създал като такава?Ама бъди коректен,хайде,кажи кой създаде "българския кпаитализъм" и кога.Все оима някакво начало.

 60. #60
  :-) 15 дек 2014, 08:47
   
  0
   
  0

  Ох, само си губя времето.

  А каква "държава" е САЩ, комунистическа или капиталистическа ;-)))???

  "Комунизма" е форма на ДЪРЖАВЕН КАПИТАЛИЗЪМ, или "крони" капитализъм ако щеш.  Като ги слушаш тез двамата в разсъжденията им за ИуЕсЕй, ще речеш, че са късни "ленинци", те говорят как финансовия "капитал" управлява най-голямата "Демокрация". Майкъл Петис пък направо показа кои са учителите на Ленин по таз тема - финансовия капитал, и не са руснаци вервай ми ;-))).

  Проблема е сбърканото обяснение кое е "десно" и кое е лево и що е то "Димукрация", аз лично се скъсвам от смях катъо питам "демократична" ли е БКП след като дори и в устава и е казано как се избират лидерите и - ДЕМОКРАТИЧЕН Централизъм ;-))). Т.е. ВОТ НА МНОЗИНСТВОТО !!! Нали така ставаше на Конгресите, Партията гласуваше с 50%+1 за избора на Ген Сек-а ;-).
  А манипулацията на гласуването я прави който както си го може. Някой дървено други с финес, о-опс исках да кажа с финанси ;-000))).  Ей още едно четиво:

  Най-ужасната катастрофа, която може да постигне един народ, е той да изгуби своята национална душа.
  Гюстав Льо Бон

  "Можем да обобщим въз основа на изредените наблюдения, че тълпата винаги стои интелектуално по-ниско от отделния човек. От гледна точка обаче на чувствата и на действията, породени от тях, тя може да бъде според обстоятелствата по-добра или по-лоша. Всичко зависи от начина, по който й се отправят внушения. Тук пропускат нещо писателите, занимавали се с тълпите единствено от криминалната им страна. Разбира се, тълпите често са престъпни, но често са и героични. Лесно е да ги накараш да гинат за тържеството на една вяра или на една идея, да ги ентусиазираш за славата и за честта, да ги поведеш почти без хляб и без оръжие"

  "Щом определен брой живи същества се съберат на едно място — независимо дали става дума за стадо животни или за човешка тълпа, те инстинктивно се поставят под властта на някакъв ръководител, тоест водач.

  Водачът на човешки тълпи играе значителна роля. Неговата воля е ядрото, около което възгледите се оформят и уеднаквяват. Тълпата е стадо, което не би могло да мине без господар.

  В началото водачът най-чссто сам е бил заслепен, воден от идеята, чийто апостол е станал впоследствие. Тя дотолкова го е завладяла, че всичко извън нея се губи и всяко противно становище за него е грешка и суеверие. Такъв е Робеспиер, хипнотизиран от химеричните си идеи и прибягващ до средствата на Инквизицията в името на разпространяването им.

  В мнозинството си водачите са хора на действието, а не на мисълта. Проницателността не им е присъща и не би могла да бъде, тъй като по правило тя води до съмнение и до бездействие. Водачите излизат от редиците на онези невротици, възбудени и полупобъркани хора, стигащи почти до лудост. Колкото и абсурдна да е защитаваната от тях идея или целта, която преследват, всякакво разсъждение се притъпява пред убедеността им. Ненавистта и преследванията само увеличават възбудата им. Личен интерес, семейство, всичко се жертва. При тях самият инстинкт за самосъхранение изчезва до степен, че единствената награда, която желаят, често пъти е мъченичеството. Силната вяра придава на думите им голяма мощ на внушението. Множеството винаги слуша надарения със силна воля. Загубили всякаква воля, събраните в тълпа индивиди инстинктивно се насочват към този, който я притежава.

  На тълпите никога не са липсвали водачи: само че не всички са надарени, липсват им силните убеждения, които правят апостолите. Много пъти това са изкусни ритори, преследващи само личните си интереси и стремящи се да убеждават чрез ласкаене на низки инстинкти. Така упражненото влияние е винаги краткотрайно. Великите убедени, възбуждащи душата на тълпите, отшелниците като Петър Амиенски, Лутеровците, Савонароловците, героите от Революцията, са омагьосвали другите едва след като сами са били завладени от някаква вяра. Тогава са успели да посадят в душите онази чудна сила, наречена вяра, превръщаща човека в пълен роб на мечтата му."

  http://chitanka.info/text/12595-psihologija-na-tylpite


 61. #61
  Иванн 15 дек 2014, 18:00
   
  0
   
  0


  Колега,похвално е че се стремиш да изучаваш нещо,което може би смяташ,че е вярно,или пък не смяташ.Аз така правех много години и стигнах напълно самостоятелно до моите убеждения.

  Нека да не се отдалечаваме много от нашата страна.
  Безброй пъти съм казвал тук,че който не изучава историята на БКП/БСП и НРБ,не може да знае нищо за днешния живот-политика,икономика,стандарт,култура,общество и др.

  Да се върнем към 1989-90г.

  Комунистите ПРЕКРАТИХА КАТЕГОРИЧНО ВСЯКО СТРОИТЕЛСТВО НА СОЦИАЛИЗЪМ И КОМУНИИЗЪМ и свързаните с това странични дейности.За нас в армията беше прекратено съществуваването на Главно Политическо Управление и ни беше забранено да изразяваме полиътически убеждение и дейнос вътре в БНА.Пък и извън...Но никой не отмени реалния войскови живот,нито се промени.Полети,реални трениривки,учения,стрелби и вс. друго,както до предишния ден.

  Комунистите казаха че връщат страната по пътя на демокрацията и капитализма(пазарното стопанство).

  Първата част от "завръщането" я изпълниха много бързо и пълно-върнаха на хората висчки човешки права и свободи,които им бяха отнели след Девети септ. 1944г.-сгради,земи,предприятия,политически партии,дружества,организации,пътувания,печат,изказвания,участие в политическия живот,участие в стотици международни срещи,организации и др.В това отношение поне аз не видях нищо странно и лъжливо.
  Но какво стана с "връщането на капитализма".
  Никой до днес сред комунстите не каза,че е станал "капиталист".Никой не каза,че е станал и "пролетарий".Нали слоред Маркс не може да има капитализъм без пролетарии. Нали пак според него и неговите малоумни последователи,където има експлоатирани,трябва да има и експлоататори. Може ли да има капитализъм без експлоатация.Ами не може,но според тях,комуно-марксистите може...


  Добре,но и за експлоататор никой не се обяви у нас-нито от средите на комунистическта партия,нито от некомунистите.Цялата икономика се държи от комунистите и техните приближени и четвърт век вече никой не е посочен като експлоататор,буржоа или капиталист.Що за капитализъм без подобни квалификации.


  Поставя се и въпроса напълно логично-а като имаме вече "върнат" и функциониращ капитализъм,къде са му атрибутите-ескплоатираните и екплоататорите.Къде му е буржоазията,къде са му пролетариите.Къде са подръжниците на капитализма,къде са борците срещу него.

  Защо никой от комунистическата партия вече не прозовава за борба срещу капитализма.Няма стачки,няма землянки,няма разбити мандри и мостове...Или БСП и в-к ДУМА не са забелязали този капитализъм.90% от комунистите и хората са недоволни от живота,но нито КОМУНИСТИТЕ,нито ХОРАТА не призовават за борба срещу този пуст капитализъм.
  И изглежда този път ще минем без борба срещу него. Дори някои го наричат "див капитализъм",но не искат да го опитомят.

  Напълно разумно поставяш въпрса за САЩ,дали са капиталистическа държава,ама съвсем уместно,но аз се заклевам,че нито един комунист няма да ти отговори.Ако срещнеш такъв,почепрката ти е голяма.Защото няма такива държави по принцип-капиталистически и некапиталистически.Случая с Китай е достатъчен за отговор на твоя въпрос.

  Не само САЩ,но и Русия и България и Китай не са капиталистически държави.


  Стопанската(икономическата,производствената ) дейност във всяка държава е един и същ и той не дава етикеция на самата държава,не му лепва емблема-ей тази държава е капиталистическа,а съседната не е.Ами каква е???Във всяка една държава има спортна дейност-спортисти хиляди,треньори,дружества,дори и Министерство на сопрта,но това не означава,че самата държава е СПОРТНА.

  Всяка държава развива и търговия,банково дело,наука и др.но това не означава,че автоматически тази държава е "търговска","банкова(финанссова)" или "научна".


  Капитализмът е само МЕТОД-АЛГОРИТЪМ на производство и нищо повече.Институциите,които го обслужват са част от икономиката(стопанстовто) на дадена държава,но самия метод не може да се промени.

  Затова никой след ноември 1989г. не е е бил в режим на преход от "социалистическо(комунистическо)производство" към "капиталистическо".


  Затова никой,включително и Росен Панчалиев не е преминавал от метода на "социалистическия реаллизъм" в изкуството към някой друг метод,например капиталисически".Включиетлно и Вежди Рашидов.

  Никой днес не изучава Маркс и Голдуотър и Шопенехауер за да започне някакво производство(бизнес).Всеки бизнесмен е и производител на стоки и блага,или директно на пари,чрез съответните търговски и финансови операции.
  И професията на разузнавачите също е бизнес,защото за да се добератъ до някаква информация,те плащат. И от тази информация все някой има полза.Разузнаването по този начин се превръща в професия,щом като някой плаща,а друг приема парите.

  Марксизма НЕ Е НАУКА.Ако е такава,никой няма да се занимава с бизнес,ако не изучава теориите и доктрината на Маркс и Ленин. Докато ако някой иска да е химик,той трябва да учи в такъв техникум или да завърши ХТИ-София,ако не са му пороменили названието.

  Няма институция,която да дава одобрение за започване на някакво производство(бузнес),сле като желаещите положат изпит от Марскизъм.

  Следователно марксизмаът е безполезен и ненужен,дори обратното-лъжа,примитивност и вулгарност.Ако има поне дедна малка стойност,все неякъде ше е построен или негови подобие.


  Заявявам за сетен път-ЩОМ КАТО СЪВЕТСКИЯ СЪЮЗ И КИTАЙ НЕ ПОСТРОИХА НИКАКЪВ ВИД КОМУНИЗЪМ няма никакъв начин НИКОГА И НИКЪДЕ някоя друга държава да го построи.

  NO WAY!

  А самите китайци и руснаци посмъртно няма да започнат да го строят отново.Все пак ясно ли ви е на вас комунистите каквоса Русия-СССР и Китай. Това не са Албания и България.

  КОМУНИЗМЪТ Е НЕВЪЗМОЖЕН!

  NO WAY!

 62. #62
  Наум 16 дек 2014, 17:49
   
  0
   
  0

  А Иванн е трол, криптофашист и пещерен антикомунист.

 63. #63
  Моряк88 18 дек 2014, 16:40
   
  0
   
  0

  Абе, Иване, как ще невъзможен бе! Я виж тука какво става. БКП-то громи идейно в несвяст "подлите империалистически подлоги".

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка