Огромен успех: Русе спечели домакинството на Световното първенство по гребане с драконови лодки през 2025 г.

Pan.bg 16 мар 2021 | 16:36 views (492) commentaries(0)
img Русе постигна огромен успех на национално ниво, като спечели домакинството за Световното първенство по Драконови лодки през 2025 г.

Това е резултат от непрестанните действия на Община Русе в посока на засилване и укрепване на двустранните връзки с Китай – страната с най-мащабно развиващата се икономика в световен план, която въведе атрактивното състезание в официалната програма на Международната федерация по кану-каяк.

Предложението Русе да бъде домакин на първенството по гребане е на кмета на общината Пенчо Милков и то беше прието от Общинския съвет в края на януари.

За краткото време ръководството и експертите от администрацията успяха да подготвят всичко, което е необходимо и още през септември да се проведе регата на езерото в Лесопарк “Липник” в с. Николово.

Именно в Русе и в частност на територията на спортната гребна база, разположена в Лесопарка на 10 км от града, се практикува и развива състезателна спортна дейност – кану-каяк, академично гребане, корабомоделизъм, спортен риболов, триатлон, спорт и здраве на открито и отдих, а през последните години се налагат и традиции в реалити спортни формати, предназначени за русенци и гости на града.

В езерото на Лесопарк „Липник“ са поставени и рекорди, вписани в книгата на Гинес. През 2019 г. русенецът Теодор Цветков преплува 10 км със завързана към тялото дясна ръка, а само година по-късно същият рекордьор плува в продължение на 84 часа разстоянието от 220 км.

Повече от 2000 състезатели от 120 русенски клуба тренират различни спортове в Русе, като около 200 души във всички възрастови групи практикуват и развиват състезателна и спортна дейност.

Местността се използва от жителите и гостите на Русе освен за масов спорт, и като място за отдих в почивни и празнични дни. Езерата са любим кът за риболов, а инфраструктурата на Лесопарка е подходяща за организирането на масови събития.

Това прави района все по-привлекателен и бе причината Община Русе да кандидатства за домакинство на Световното първенство по Драконови лодки през 2025 г. пред Международната федерация по кану-каяк.

Очакванията са Русе да посрещне за събитието повече от 4000 състезатели и над 10 000 гости.

Предстои подписване на договор с Международната федерация по кану-каяк, изготвяне на план-проект за осъществяване и изпълнение на технически и инфраструктурни изисквания от Федерацията, както и изготвяне на проект за всички спортни съоръжения
и спортната база. Това включва ваканционно селище за състезателите, изхранване, транспорт и др.

Календарът на Международната федерация по кану-каяк за домакинство на състезанията по гребане с драконови лодки е:

- 2021 г. Познан/Полша

- 2022 г. Тернопил/Украйна

- 2023 г. Ханджоу/Китай

- 2025 г. Русе/България

Като домакин Русе има задължение да присъства като гост с делегация от двама или трима души поне на две от домакинствата в Познан и Тернопил с цел обмяна на опит.

Вече се водят разговори Лесопарк „Липник“ да бъде вторият гребен център на България след гребния канал в Пловдив. /www.obshtinaruse.bg/
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка