ДППИ: Ограничаваме замърсяването по море и река с нови пристанищни съоръжения

Pan.bg 17 апр 2021 | 13:40 views (690) commentaries(0)
img Нови пристанищни съоръжения ще бъдат въведени в експлоатация в българските речни и морски пристанища.

Те ще служат за приемане на отпадъци от експлоатацията на кораби, както и за отстраняване на замърсявания в акваториите.

Ще бъде внедрена и интегрирана информационна платформа (ИИП) за управление на отпадъците от корабоплаването в пристанищата.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

С изпълнението на проект „Доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация на пристанищни приемни съоръжения (ППС) в българските пристанища за обществен транспорт с национално значение“ Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ допринася за съответствие с изискванията на ЕС за опазване на морската и речната среда от изхвърляния на отпадъци.

Инициативата е в синхрон с Плана за действие на ЕС за кръгова икономика, а също и с международните конвенции и стандарти за намаляване на вредното въздействие от корабоплаването.

Проектът се финансира чрез Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014 – 2020 г. и с национално съфинансиране.

Внедряването на пристанищните приемни съоръжения за отпадъци от корабите ще доведе до подобряване на околната среда както в Черноморския регион, така и в региона на река Дунав и ще повиши безопасността на пристанищната дейност и водния транспорт.

Значително ще се подобрят организацията и контролът по събирането на отпадъци и ще бъде осигурена готовност на българските речни пристанища за прилагане на Препоръките на Дунавската комисия.

Предвижда се въвеждане на организация и система от такси, които да стимулират предаването на отпадъците в пристанищата с цел предотвратяване изхвърлянето им във водите.

Осигуряването на модерни съоръжения и оборудване за участие в операции по отстраняване на експлоатационни и аварийни замърсявания в пристанищните акватории, съобразени с най-високите световни стандарти, за първи път ще предостави цялостна организация за реагиране на аварийни замърсявания във всички морски и речни акватории.

Новата информационна система, която се изгражда в рамките на проекта, ще даде възможност за подобряване на контрола и взаимодействието между различните участници по веригата при предаването на отпадъци от корабите, както и констатиране и отстраняване на аварийни замърсявания на море и река. /www.bgports.bg/Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


ДППИ: Ограничаваме замърсяването по море и река с нови пристанищни съоръжения

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/1 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка